Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Βρήκαν αποθήκη με 45 κιβώτια αρχαίους θησαυρούς στη Γενεύη


Σαράντα πέντε κιβώτια με πολύτιμες αρχαιότητες από τη συλλογή του Ρόμπιν Σάιμς επιστράφηκαν από τις ελβετικές Αρχές στην Ιταλία. Και δεν είναι οι μόνες επιστροφές.

Ψηφιδωτά και τοιχογραφίες από την Πομπηία, ένα ολόκληρο κεραμικό τέμπλο ετρουσκικού ναού με παραστάσεις, μαρμάρινα πορτρέτα, αγγεία και άλλα αρχαία συγκαταλέγονται στα αμύθητης αξίας αντικείμενα που επιστράφηκαν στην Ιταλία. Φαίνεται να προέρχονται από την πόλη Ταρκουίνια, βόρεια της Ρώμης, όπως και από τις πολύπαθες αρχαίες νεκροπόλεις του Λάτσιο και της Ούμπρια.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014, όταν οι ιταλικές Αρχές υποπτεύθηκαν πως πρόκειται για αρχαία που είχε στην κατοχή του ο Σάιμς. Ξεκίνησαν διά της δικαστικής οδού μια μεγάλη προσπάθεια. Αρχαιολόγοι και καραμπινιέροι κατάφεραν να βρουν συνδέσεις ανάμεσα σε αυτά τα αρχαία και σε ίχνη που είχαν αφήσει πίσω τους λαθρανασκαφείς και τυμβωρύχοι.

Ο Ρόμπιν Σάιμς ήταν μαζί με τον Έλληνα Χρήστο Μιχαηλίδη αρχαιοπώλες και μάλιστα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Ξεκίνησαν τη συνεργασία τους στη δεκαετία του ’70 και είχαν διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, αποθήκες σε πολλές πόλεις του κόσμου, (33 συνολικά), ενώ επίσης χρησιμοποιούσαν την οικογενειακή βίλα Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα. Μέχρι τον θάνατο του τελευταίου, το 1999, η περιουσία του αρχαιοπωλείου είχε εκτιμηθεί γύρω στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Επρόκειτο για 17.000 αρχαιότητες, με το 60% να προέρχονται από την Ιταλία και τα υπόλοιπα από Ελλάδα, Αίγυπτο κ.λπ.

Μετά τον θάνατο του Μιχαηλίδη από ατύχημα, η οικογένειά του ξεκίνησε δικαστική διαμάχη, ζητώντας από τον Σάιμς μερίδιο από αυτήν. Ο Σάιμς είχε αποθηκεύσει την πλειονότητα των αρχαίων στη Γενεύη, προσπαθώντας να τα κρατήσει κρυφά. Έχασε τη μάχη και κήρυξε πτώχευση, προκειμένου να μην πληρώσει τα έξοδά της, που ανέρχονταν σε περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ.

Κατηγορήθηκε για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση το 2005, ωστόσο αποφυλακίστηκε σύντομα και έκτοτε εξαφανίστηκε. Η χώρα μας τον ψάχνει μέσω και της Ιντερπόλ, αλλά δεν έχει εντοπιστεί.

Ήδη από το 2008, με τη μεσολάβηση και του βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού, η Ελλάδα είχε προσπαθήσει μαζί με την Ιταλία να αποκτήσει πρόσβαση σε αποθήκη του Σάιμς στο Λονδίνο. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο, καθώς, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση τη Σχοινούσας, το 2006, είχαν εντοπισθεί στα φωτογραφικά αρχεία που κατασχέθηκαν, αντικείμενα ενδιαφέροντός μας. Με τα αρχεία αυτά τεκμηριώθηκε και συνεργασία του Σάιμς με εμπόρους που εκτίουν πολυετείς ποινές φυλάκισης για αρχαιοκαπηλία. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ανακοινώσει κάποια εξέλιξη.

Η δίκη στη χώρα μας δεν έχει γίνει ακόμα. Πριν από λίγες μέρες πήρε αναβολή λόγω απεργίας των δικηγόρων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.