Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Δωρεάν θέατρο για 10.000 μαθητές στη Θεσσαλονίκη


Προαγωγή της θεατρικής παιδείας στη σχολική εκπαίδευση.

Δωρεάν παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) θα παρακολουθήσουν πάνω από 10.000 μαθητές με τους γονείς τους, από 45 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Νεάπολης- Συκεών, στο πλαίσιο μίας προγραμματικής σύμπραξης των δύο φορέων, με στόχο την προαγωγή της θεατρικής παιδείας στη σχολική εκπαίδευση.

Η προγραμματική σύμβαση ΚΘΒΕ - Δήμου Νεάπολης-Συκεών, προβλέπει ότι οι μαθητές όλων των σχολικών μονάδων του δήμου θα παρακολουθούν δωρεάν τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ, ξεκινώντας από φέτος με τις παραστάσεις «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Μυστικός Κήπος» και «Η Απολογία του Σωκράτη».

«Ο δήμος έχει δεσμευθεί ότι αν φτάσει το κόστος έως και 100.000 ευρώ ετησίως, θα το καλύψει. Επειδή φέτος δεν προλαβαίνουμε να δούμε όλες τις παραστάσεις, το κόστος θα είναι χαμηλότερο. Έχουμε συμφωνήσει σε ένα κοστολόγιο ανά παράσταση, και ανάλογα με τον αριθμό των παραστάσεων θα καλύπτουμε με βάση τον τιμοκατάλογο, στον οποίο έχουμε συμφωνήσει με τη διοίκηση του ΚΘΒΕ», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας.

«Στόχος μας είναι 8-12 παραστάσεις, όσες περισσότερες μπορεί το ΚΘΒΕ, να τις παρουσιάζει στις μεγάλες αίθουσές του - στη Μονή Λαζαριστών, στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και στο Βασιλικό Θέατρο», είπε ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές π.χ. την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», το ΚΘΒΕ θα πρέπει να την ανεβάσει, ειδικά για τον δήμο, τουλάχιστον 10 φορές. Εκπαιδευτικοί στα σχολεία θα προετοιμάζουν τους μαθητές για την παράσταση, που θα παρακολουθήσουν, όπως και συντελεστές της παράστασης, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του θεάτρου. Μετά τη λήξη της παράστασης, συντελεστές και ηθοποιοί θα συζητούν με τα παιδιά για τις απορίες και τους προβληματισμούς τους.

«Χαίρομαι πολύ γιατί πιστεύω ότι πρέπει να συνδεθεί η Παιδεία με τον Πολιτισμό. Το κάνει αυτό το ΚΘΒΕ εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει, αλλά εδώ μιλάμε μία πρωτοποριακή κίνηση», επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, σημειώνοντας ότι «το ποσό που δίνει ο δήμος, οριακά φτάνει για τα έξοδα του θεάτρου για την κάθε παράσταση, αλλά είναι τόσο σημαντικός ο στόχος αυτού του προγράμματος, που δε θα μπορούσε να πει κανείς όχι. Έτσι όλοι αγκαλιάσαμε αυτή την ιδέα και είπαμε ότι πρέπει να γίνει».

«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το θέατρο, από όλα τα σχολεία. Το θέατρο είναι εξαιρετικό εργαλείο εκπαίδευσης, δυστυχώς, όμως, δε διδάσκεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε η υπεύθυνη Πολιτιστικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ξανθίππη Βασιλειάδου.

«Επικροτούμε όλοι σαν μαθητική κοινότητα την πρωτοβουλία, γιατί ο Πολιτισμός πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Παιδείας, και δυστυχώς δεν έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να μπορούν να βλέπουν θεατρικές παραστάσεις και να έρχονται και με κάποιον άλλον τρόπο σε επαφή με τις τέχνες», είπε η Νεφέλη Γκίκογλου, μαθήτρια από το 1ο ΓΕΛ Συκεών. «Είναι μία δράση καινοτόμα, σε μία εκπαίδευση στείρα, που πολύ απέχει από αυτό που θα έπρεπε να είναι», πρόσθεσε ο μαθητής από το 2ο ΓΕΛ Συκεών, Δημήτρης Καρασαββίδης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.