Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Εκκριτική Ωτίτιδα: Μια ύπουλη ασθένεια για τα παιδιά μας


Το κάθε αυτί ενώνεται με τη μύτη με ένα σωληνάκι που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα. Όταν για κάποιο λόγο κλείσει η είσοδος της ευσταχιανής σάλπιγγας μέσα στη μύτη, το αυτί δεν «αερίζεται» και αντιδρά με τοπική φλεγμονή. Η φλεγμονή προκαλεί παραγωγή και συσσώρευση αντιδραστικών υγρών πίσω από το τύμπανο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ακοή, αφού το υγρό «απορροφά» μέρος του ήχου.

Το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας στα παιδιά φράζει σχεδόν πάντοτε από υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων, τα γνωστά κρεατάκια. Επειδή τις περισσότερες φορές η συλλογή του υγρού γίνεται σταδιακά και τα παιδιά συνηθίζουν στη μείωση της ακοής, δεν διαμαρτύρονται ότι δεν ακούνε, επισημαίνει ο ειδικός. Οι γονείς και οι δάσκαλοι παρατηρούν όμως ότι το παιδί δυναμώνει την ένταση της τηλεόρασης, ρωτά συχνά «τι-τι;» ή δεν υπακούει «με την πρώτη». Στην περίπτωση που τα κρεατάκια προκαλούν και σημαντική απόφραξη στη μύτη, το παιδί αναπνέει και κοιμάται με το στόμα ανοιχτό, ροχαλίζει ή κάνει ακόμη και άπνοιες στον ύπνο του, δηλαδή σταματάει η αναπνοή του για μερικά δευτερόλεπτα. Αν η συλλογή του υγρού χρονίσει, τότε αλλάζει η σύστασή του, γίνεται πιο παχύρρευστο και είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση με φάρμακα.

Οι επιπτώσεις της βαρηκοΐας από την εκκριτική ωτίτιδα είναι πολύ σημαντικές. Τα παιδιά με υγρό στα αυτιά μπορεί να αργήσουν να μιλήσουν ή να έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου. Σε χρόνιες, παραμελημένες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν και μειωμένη απόδοση στο σχολείο, μειωμένη πνευματική ανάπτυξη ή και ψυχολογικά προβλήματα από την αδυναμία επικοινωνίας με τα άλλα παιδιά.

Επειδή η εκκριτική ωτίτιδα δεν πονάει, είναι μια σιωπηλή πάθηση και την έχει 1 στα 2 (51%) παιδιά ηλικίας 3-4 ετών. Φυσικά, δεν έχουν όλα τα παιδιά με εκκριτική ωτίτιδα σοβαρά προβλήματα ακοής ή λόγου, αλλά όλα τους είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο να αποκτήσουν αν δεν καταλάβουν οι γονείς και ο παιδίατρος ότι το παιδί δεν ακούει. Καθότι χρειάζεται ειδικό Ωτο-μικροσκόπιο για να δει κανείς το υγρό μέσα στο μικροσκοπικό παιδικό αυτάκι, μόνον ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να δώσει σωστή και έγκαιρη διάγνωση, πριν εμφανιστούν προβλήματα.

Τα παιδιά κάτω των 6 ετών, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν «υγρό στο αυτί» καθώς η Ευσταχιανή σάλπιγγα τους είναι πιο μικρή σε μήκος και σε οριζόντια θέση, με αποτέλεσμα το υγρό να μην κυλάει εύκολα προς το ρινοφάρυγγα και να την αποφράσσει ευκολότερα. Επίσης, η εκκριτική ωτίτιδα εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια από ότι στα κορίτσια και συνήθως κατά τους χειμερινούς και όχι τους θερινούς μήνες.
Αρχικά, η εκκριτική ωτίτιδα αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά. Ελέγχουμε την ακοή του παιδιού με ειδικές εξετάσεις που το παιδί εκλαμβάνει ως παιχνίδι και παρακολουθούμε την εξέλιξη της θεραπείας. Σε επιμένουσες περιπτώσεις, θα χρειαστεί αφαίρεση στα κρεατάκια (αδενοτομή), αναρρόφηση του υγρού μέσω μιας μικρής τομής στο τύμπανο και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού. Η αποκατάσταση της ακοής είναι άμεση και το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λίγες ώρες αργότερα.

Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.