Ενθαρρυντικά και αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους επιστήμονες, για την οριστική θεραπεία του προβλήματος της φαλάκρας. Τα πρώτα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής μελέτης αποδεικνύουν ότι η χρήση των βλαστοκυττάρων μπορεί να αποδειχθεί η απόλυτη και οριστική θεραπεία, που θα δώσει τέλος στο πρόβλημα εκατομμυρίων ανδρών, αλλά και γυναικών με αλωπεκία και τριχόπτωση.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο 23ο Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο της ISHRS (της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού) στο Σικάγο των ΗΠΑ, με τη χρήση των βλαστοκυττάρων η τριχοφυΐα αυξήθηκε σε ποσοστό 29%, μετά από μόλις 6 μήνες.
«Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα βλαστοκύτταρα ενεργοποιούν τον κύκλο ζωής ενός τριχοθυλακίου σε ανθρώπους με ήπια τριχόπτωση» αναφέρει ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο, ο έλληνας πλαστικός χειρουργός Dr. Αναστάσιος Βεκρής, ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια η μέθοδος θα μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία:
«Αισιοδοξούμε πως τα επόμενα χρόνια, οι άνθρωποι με τριχόπτωση αρχικού σταδίου θα μπορούν όχι μόνο να σταματήσουν την τριχόπτωση, αλλά και να αυξήσουν την τριχοφυία τους σε μεγάλο ποσοστό. Απομένει να ολοκληρωθεί η κλινική μελέτη και να αποδειχθεί η αποτελεματικότητά της μεθόδου στο 100%>>
Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι επαναστατικές εξελίξεις στον τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών έχουν δώσει τη δυνατότητα στους πλαστικούς χειρουργούς, τόσο να αντιμετωπίζουν αρκετά ικανοποιητικά την αλωπεκία (φαλάκρα), αλλά και να καλύπτουν με επιτυχία ουλές και σημάδια σε διάφορα μέρη του ανθρώπινου σώματος.
Κάλυψη ουλών με μεταμόσχευση τριχών
Η μέθοδος της επιτυχής κάλυψης ουλών στην κνήμη και στο στέρνο με μεταμόσχευση τριχών, ήταν μία από τις μεθόδους που παρουσίασε ο έλληνας γιατρός κ.Αναστάσιος Βεκρής, στο ίδιο συνέδριο που έγινε στο Σικάγο. Η μέθοδος, που η εφαρμογή της ολοκληρώνεται σταδιακά μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, παρουσίασε ποσοστό επιτυχίας 80-95%
«Πράγματι σήμερα έχουμε την δυνατότητα να “απαλλάξουμε” ανθρώπους από σημάδια εγκαυμάτων, μετατραυματικές ουλές από προηγούμενες επεμβάσεις και την όψη της λεύκης, χάρη στην εμφύτευση τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή του κεφαλιού σε διάφορα σημεία στο σώμα και στο πρόσωπο» εξηγεί ο Δρ Βεκρής και προσθέτει.
«Χιλιάδες άνθρωποι μέχρι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας έχουν αποκτήσει ξανά φρύδια, γένια και έχουν «απαλλαγεί» από ουλές και σημάδια σε διάφορα σημεία του σώματος τους».
Οι δύσκολες περιπτώσεις
Σημαντικές εξελίξεις παρουσιάστηκαν στο αμερικανικό συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού και για τις δύσκολες περιπτώσεις, όπως αυτές των εφήβων που παρουσιάζουν πρόωρη τριχόπτωση και εκτεταμένη αραίωση, ασθενών με γυροειδή αλωπεκία κ. ά, περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, αλλά και δεν ανταποκρίνονται με επιτυχία στη μέθοδο εμφύτευσης μαλλιών.
Σε αυτές τις περιπτώσεις φάνηκε σημαντική βελτίωση με τον ταυτόχρονο συνδυασμό αυτόλογης μεσοθεραπείας, με laser χαμηλής συχνότητας (LLLT) στο τριχωτό της κεφαλής, μέθοδος που παρουσίασε βελτίωση στην πυκνότητα κατά 22% μέσα σε 7 μήνες, ενώ αυτο ποσοστό παρουσίαζε άνοδο με το πέρασμα του χρόνου. Η μέθοδος που εφαρμόζεται και στη χώρα μας, αποδείχθηκε ότι - παράλληλα με τη λήψη αμινοξέων που θα προτείνει ο γιατρός και την καθημερινή εφαρμογή μινοξιδίλης- ενεργοποιεί τα τριχοθυλάκια.
Μάλιστα, οι επιστήμονες ανέφεραν την περίπτωση 13χρονου αγοριού με απώλεια τριχών κατά 80% στο κεφάλι - και σχεδόν καθολική στα φρύδια και στις βλεφαρίδες - εξαιτίας γυροειδούς αλωπεκίας, στο οποίο μετά από 6 συνεδρίες η τριχόπτωση σταμάτησε και το πρόβλημα της αραίωσης αποκαταστάθηκε σε σημαντικό βαθμό.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.