Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Το μέγεθος του προστάτη αυξάνει και η ποιότητα της ζωής του άνδρα μειώνεται


Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (Κ.Υ.Π.) απασχολεί 1 στους 2 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Τα συμπτώματα της νόσου χειροτερεύουν με την αύξηση της ηλικίας καταλήγοντας να απασχολούν περίπου 90% των ανδρών ηλικίας άνω των 80 ετών. Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, τα συμπτώματα που προκαλεί από το κατώτερο ουροποιητικό μειώνουν την ποιότητα ζωής του άνδρα.

Στην πραγματικότητα, ο προστάτης μεγαλώνει, αλλά η κύστη υποφέρει, αφού δική της ευθύνη είναι τόσο η αποθήκευση των ούρων, όσο και η αποβολή τους, δηλαδή η ούρηση. Έτσι, λοιπόν, για να μπορέσει να ξεπεράσει το εμπόδιο του προστάτη, ο μυς της κύστης υπερτρέφεται, για να εξωθήσει τα ούρα με μεγαλύτερη πίεση, ώστε να ξεπεράσουν την απόφραξη.

Ο άνδρας με διόγκωση προστάτη συνήθως ουρεί αρκετές φορές την ημέρα με μικρότερη ροή, καθυστερεί να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει και έχει συχνά την αίσθηση ότι δεν άδειασε την κύστη του. Έχει ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση που δεν μπορεί να αναστείλει και συχνά δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα, χωρίς να χάσει ούρα στο εσώρουχο του. Επίσης σηκώνεται το βράδυ για να ουρήσει αρκετές φορές, κάτι που είναι πολύ βασανιστικό και έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, αφού αισθάνεται μόνιμα κουρασμένος.

Συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη

Τα συμπτώματα της πάθησης διακρίνονται σε αποφρακτικά (συμπτώματα κατά την κένωση της κύστης) και ερεθιστικά (συμπτώματα κατά την αποθήκευση των ούρων στην κύστη).

Αποφρακτικά συμπτώματα
Καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης
Ελάττωση της ακτίνας των ούρων
Διακεκομμένη ούρηση
Αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης
Επίσχεση ούρων
Ακράτεια από υπερπλήρωση

Ερεθιστικά συμπτώματα
Συχνουρία
Επιτακτική ούρηση
Επιτακτική ακράτεια
Καύσος ή πόνος κατά την ούρηση
Νυχτουρία

Επιπλοκές της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη
Οξεία επίσχεση ούρων
Πάχυνση του τοιχώματος της κύστης – Δοκίδωση κύστης
Δημιουργία εκκολπωμάτων
Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
Μακροσκοπική αιματουρία
Λίθοι στην ουροδόχο κύστη
Νεφρική ανεπάρκεια

Χειρουργική θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη


Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται, όταν παρά τη φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα του ασθενούς είναι τέτοια που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του ή όταν έχουμε επιπλοκές σχετιζόμενες με την ΚΥΠ.

Η διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P) αποτελεί τη μέθοδο αναφοράς και εκτελείται στο 95% των επεμβάσεων. Είναι η χειρουργική επέμβαση όπου δια μέσου της ουρήθρας αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του προστάτη αδένα χωρίς τομή.

Η διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό και η εξάχνωση σε πλάσμα TURis αποτελεί μια νέα χειρουργική μέθοδο για την θεραπεία της Κ.Υ.Π.
Είναι μια πρωτοποριακή και εναλλακτική μέθοδος της κλασσικής διουρηθρικής εκτομής του προστάτη, με την οποία οι ιστοί αφαιρούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια και με μικρότερη αιμορραγία, ενώ μειώνεται σημαντικά ο χειρουργικός χρόνος.

H πλάσμα-εξάχνωση TURis έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα :

• λιγότερες αιμορραγίες
• μειωμένος χειρουργικός χρόνος
• δυνατότητα επέμβασης και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα
• δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με πολύ μεγάλα αδενώματα
• ταχύτερη αφαίρεση του καθετήρα
• γρηγορότερη ανάρρωση και ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο
• ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες


Πηγή: http://blog.nowdoctor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.