Φάρμακα νέας γενιάς, αλλά και μικροσυσκευές εξελιγμένης τεχνολογίας, θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους οι γιατροί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι νοσούν περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες. Οι ηλικίες που παρουσιάζονται συχνότερα οι κεφαλαλγίες είναι από 20 μέχρι 50 ετών.
Η κεφαλαλγία, µία από τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν τους ασθενείς στο γιατρό, μπορεί να είναι απλά ένα σύμπτωμα που επηρεάζει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου (πρωτοπαθής κεφαλαλγία), μπορεί όμως να αποτελεί σύμπτωμα μίας υποκείμενης νοσηρής κατάστασης, δυνητικά επικίνδυνης για τη ζωή του ασθενούς (δευτεροπαθής κεφαλαλγία).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει την κεφαλαλγία στις 20 πρώτες παθήσεις ανά τον κόσμο, που προκαλούν σημαντικό πρόβλημα αναπηρίας. Επίσης, στα άτομα με χρόνιο πονοκέφαλο είναι 35 φορές συχνότερη η κατάθλιψη, γεγονός που αποδεικνύει την επίδραση του πόνου στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ πάσχουν από ημικρανία περίπου 28 εκατομμύρια ασθενείς, ηλικίας άνω των 12 ετών (21 εκατ. γυναίκες και 7 εκατ. άνδρες).
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, η ημικρανία είναι µια νευροαγγειακή διαταραχή που πυροδοτείται ως απάντηση σε ξαφνικές αλλαγές του εσωτερικού ή εξωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού και κάθε άτομο έχει έναν γενετικά καθορισμένο ημικρανικό ουδό (κατώφλι)» εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας (ΕΚΠΑ), Δήμος Μητσικώστας.
Παρά το γεγονός ότι, η τριπτάνη έχει αλλάξει καθοριστικά το θεραπευτικό πεδίο της κεφαλαλγίας, σε μεγάλο ποσοστό ειδικά η ημικρανία παραμένει υποθεραπευόμενη, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πάθηση υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην ακολουθούν τη σωστή αγωγή.
Ωστόσο, τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα (τα οποία αποσκοπούν στην δέσμευση των πεπτιδίων που προκαλούν την άσηπτη φλεγμονή των αγγείων του εγκεφάλου με αποτέλεσμα το πόνο) βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανάπτυξής τους.
«Εκτιμώ ότι την προσεχή τριετία θα είναι στη διάθεσή μας τα νέα αυτά φάρμακα, που με μια υποδόρια ένεση θα χορηγούνται στους ασθενείς και θα τους προσφέρουν μακροχρόνια ανακούφιση. Επίσης, σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η μελέτη του νευροδιεγέρτη του πνευμονογαστρικού νεύρου, μιας μικροσυσκευής που στοχεύει στην ανακούφιση των ασθενών», σύμφωνα με τον κ. Μητσικώστα.
Η μελέτη διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη συμμετοχή 14 ευρωπαϊκών χωρών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ήδη στη χώρα μας έχουν επιλεγεί 15 ασθενείς και η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2016, οπότε και θα ξεκινήσει η έρευνα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, υπό τον κ. Μητσικώστα.
Οι επιστήμονες, παγκοσμίως, αναζητούν θεραπείες που θα ενθαρρύνουν την συμμόρφωση των ασθενών, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ένας στους 20 ασθενείς με ημικρανία σταματά τα φάρμακα, λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών τους ή λόγω «φαρμακοφοβίας».
Όλες οι εξελίξεις για την κεφαλαλγία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του Χριστουγεννιάτικης Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας (11-12 Δεκεμβρίου), στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, θα υπάρξουν ομιλίες και στρογγυλές τράπεζες για το πεπτίδιο CGRP και τα πειραματικά μοντέλα του στον άνθρωπο, για τους μηχανισμούς του χρόνιου πόνου και τη Νευροφαρμακολογία στις Κεφαλαλγίες. Τη δεύτερη ημέρα θα ακολουθήσουν στρογγυλές τράπεζες για θέματα, όπως οι μηχανισμοί της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας, η νευρογεντετική της ημικρανίας και θα παρουσιαστούν τα νεότερα αποτελέσματα των κλινικών μελετών των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην καταπολέμηση της ημικρανίας. Παράλληλα και τις δύο ημέρες, στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Ιδρύθηκε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Κεφαλαλγίας
Με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των ελλήνων ασθενών με κεφαλαλγίες, προ διμήνου συστάθηκε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Κεφαλαλγίας. Όπως εξήγησε η πρόεδρό του Φόνη Βορίδη «στόχος μας είναι με τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας να παρέχουμε καλύτερη ενημέρωση και πρόσβαση στις νέες θεραπείες σε όσους τις έχουν ανάγκη. Ειδικότερα, σκοπεύουμε να προσφέρουμε οικονομική συμπαράσταση σε ασθενείς που αδυνατούν οι ίδιοι να καλύψουν το κόστος της θεραπείας τους».
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.