Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την θέσπιση της κάρτας φιλάθλου


Αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του μέτρου η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε γνωμοδότησή της, επισημαίνει ότι για τη θέσπιση της κάρτας φιλάθλου και του ηλεκτρονικού ονομαστικού και αριθμημένου εισιτηρίου στα γήπεδα, πρέπει να εκδοθεί και σχετικός νόμος, καθώς δεν αρκεί η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού που έχει ήδη υπογραφεί.

Ακόμη, η Αρχή αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της κάρτας φιλάθλου ως μέτρου καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα και της εξασφάλισης της ασφάλειας των θεατών και των αθλητών κ.λπ.

Ειδικότερα, τον περασμένο Αύγουστο με απόφαση των εν λόγω υπουργών προβλέφθηκε η θέσπιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η κάρτα φιλάθλου.

Για την έκδοση κάρτας φιλάθλου (Εθνική Κάρτα Φιλάθλου) διετούς ισχύος, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλλει αίτηση σε Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία ή Τμήμα Αμειβομένων Αθλητών, στην οποία εκτός του ονοματεπωνύμου, της διεύθυνσης κατοικίας, την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου και φωτογραφία, θα πρέπει να καταθέσει φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής ταυτότητας και τον αριθμό ΑΜΚΑ.

Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, η κάρτα φιλάθλου είναι προϋπόθεση για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου εισόδου στα γήπεδα.

Η κεντρική βάση δεδομένων που θα τηρούν η Σούπερλιγκ και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανώνυμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ), θα περιλαμβάνει και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα του εθνικού ποινικού μητρώου, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε αυτή, με ειδικούς κωδικούς, τόσο η Ελληνική Αστυνομία, όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην κεντρική βάση δεδομένων, θα καταχωρούνται και οι κυρώσεις (δικαστικές αποφάσεις, κ.λπ.) σε βάρος φιλάθλων για πράξεις βίας, οι οποίες απαγορεύουν την είσοδο στους αγνωστικούς χώρους. Τα σχετικά δεδομένα θα αντλούνται από το σύστημα του εθνικού ποινικού μητρώου.

Η Σούπερλιγκ και ο ΕΣΑΚΕ υπέβαλαν αίτηση στην Αρχή για τη δημιουργία τράπεζας πληροφοριών με προσωπικά δεδομένα.

Η Αρχή στη σχετική γνωμοδότηση της, πλέον επισημαίνει ότι για την υλοποίηση της κάρτας φιλάθλου και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, απαιτείται η έκδοση νόμου ο οποίος θα καθορίζει τα «βασικά χαρακτηριστικά της επεξεργασίας» των προσωπικών δεδομένων, τονίζει ότι πρέπει να επανεξεταστεί η όλη «ρύθμιση της κάρτας φιλάθλου», καθώς μάλιστα η κάρτα δεν φέρει επάνω την φωτογραφία του κατόχου φιλάθλου και πρέπει να συγκρίνεται η ταυτοπροσωπία με την αστυνομική ταυτότητα.

Η Αρχή αναφέρει ακόμη ότι «πρέπει να ενισχυθεί η αυθυπαρξία της κάρτας φιλάθλου για να δικαιολογηθεί πλήρως η εισαγωγή της ως υποχρεωτικού μέτρου για τη λειτουργία του όλου συστήματος του (ονομαστικού και αριθμημένου) ηλεκτρονικού εισιτηρίου, εν όψει ενδεχομένως της πρακτικής αδυναμίας ουσιαστικού ελέγχου με ταξιθέτες της αντιστοιχίας της θέσης του φιλάθλου προ το ονομαστικό και αριθμημένο ηλεκτρονικό εισιτήριο».

Τρία μέλη της Αρχής (μειοψηφία) εξέφρασαν την άποψη ότι η υποχρεωτική προμήθεια της κάρτας φιλάθλου για την ταυτοποίηση του κατόχου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ προσκρούει και σε άλλα άρθρα του Συντάγματος (άρθρα 5 και 9Α).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.