Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ξεκινούν οι έλεγχοι για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή σε καταθέτες ελβετικής τράπεζας


Έφυγαν οι πρώτες κλήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Οι πρώτες είκοσι κλήσεις για εξηγήσεις προς τους καταθέτες της UBS έφυγαν σήμερα από το γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων στο πλαίσιο των ελέγχων της λίστας για φοροδιαφυγή.

Η αρχή γίνεται με ελέγχους σε γιατρούς και δικηγόρους οι οποίοι εντοπίστηκαν με εμβάσματα που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ. Τώρα οι αρμόδιες αρχές τους καλούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά προκειμένου να δικαιολογήσουν το ύψος των εμβασμάτων που έβγαλαν στην ελβετική τράπεζα, και βέβαια εάν έχουν φορολογηθεί γι αυτά τα ποσά στην Ελλάδα.

Θεωρείται θέμα ημερών να σταλούν και άλλες κλήσεις καθώς έχει ληφθεί απόφαση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αφού σχεδόν το σύνολο των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την πολυσυζητημένη λίστα Μπόργιανς να περιλαμβάνει καταθέσεις συνολικού ύψους 3,6 δις ευρώ για το 2006 και 2,9 δις ευρώ για το 2008.

Πάντως, όπως σχολίαζε αρμόδια πηγή σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη κάποιου ποσού δεν συνιστά οπωσδήποτε και ποινικό αδίκημα αλλά οι ελεγχόμενοι καλούνται να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων ενώ θα γίνει και διασταύρωση των δηλωθέντων εισοδημάτων τους μέσω των φορολογικών δηλώσεων . Σε περίπτωση απόκλισης, τότε πριν ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος οι εμπλεκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση και να φορολογηθούν κανονικά . Σε αυτή την περίπτωση θα αποφύγουν την ποινική εμπλοκή ενώ δεν αποκλείεται να τύχουν και ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

Προσωρινός καταλογισμός 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για τον Σ. Παπασταύρου

Ποσό 3,3 εκατομμυρίων ευρώ καταλογίστηκε μετά τον προσωρινό έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά , δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρο για την υπόθεση του λογαριασμού των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων στην HSBC που ήρθε στο φως μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ο φορολογικός έλεγχος, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε ότι ο επίμαχος λογαριασμός ανήκει Σταύρο Παπασταύρου και τους γονείς του και πως ο δικηγόρος φέρεται να απέκρυψε χρήματα σε βάθος δωδεκαετίας (2000-2012 )με «ύποπτες» 102 εσωτερικές τραπεζικές κινήσεις λογαριασμών. Το ποσό αυτό αφορά σε προσωρινό καταλογισμό καθώς η οριστική κρίση θα εξαχθεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνεται ένας μήνας από την ημέρα που κατέθεσε το υπόμνημά του ο κ. Παπασταύρου ο οποίος από την πλευρά του διαμαρτύρεται ότι του δόθηκε προθεσμία μόλις πέντε ημερών για να προσκομίσει τα επίμαχα παραστατικά.

Ο Σταύρος Παπασταύρου κάνει λόγο για πολιτική στοχοποίησή του με «χυδαία υπονοούμενα και ιστορίες συνομωσίας».Όπως λέει χαρακτηριστικά «στοχοποιείται για πολιτικούς λόγους και επιχειρείται η με κάθε τρόπο καταδίκη μου με στοιχεία αγνώστου προέλευσης ή χωρίς καθόλου στοιχεία. Ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας τίθεται εν αμφιβολία» και συμπληρώνει «Η μόνη ασπίδα μου είναι η αλήθεια. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μόνος μου απέναντι σ αυτό, με μόνη ασπίδα την αλήθεια. Σπούδασα στην Ελλάδα και την Αμερική και προσπάθησα το 2012 να βοηθήσω μια προσπάθεια. Βρίσκομαι σε κυκεώνα που απειλεί να με καταστρέψει επαγγελματικά και οικογενειακά. Ασφαλώς και πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλους αλλά με κανόνες ισονομίας και αλήθειας. Όχι έτσι».

Νέα στοιχεία

Ένα αρχείο excel είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο στοιχείο που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές και δόθηκε στον κ. Παπασταύρου παραμονή Πρωτοχρονιάς. Σε αυτό οι γονείς του δικηγόρου εμφανίζονται ως «τελικοί δικαιούχοι» (beneficial Owner) του λογαριασμού της εταιρίας STARBI στην οποία χρεώνεται το επίμαχο ποσό. Πρόκειται για αρχείο το οποίο εκτιμάται ότι δόθηκε στις εισαγγελικές αρχές πρόσφατα από τον Εβρέ Φαλτσιανί και θεωρούν ότι δίνει νέα ώθηση στην έρευνα. Ωστόσο, ο Σταύρος Παπασταύρος αμφισβητεί την αυθεντικότητα του καθώς όπως λέει «είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που οι γαλλικές αρχές παρέδωσαν στις ελληνικές και δεν υπάρχει κανένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι είναι αυθεντικό». Μάλιστα ο δικηγόρος αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν ένα πρόχειρο excel αγνώστου πατρός και ταυτότητας να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ισχυρό τόσο από τα στοιχεία του γαλλικού ΥΠΟΙΚ όσο και το μετοχολόγιο της STARBI και την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού»;»

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπασταύρου από την πρώτη στιγμή φέρεται να υποστηρίζει πως το επίμαχο ποσό σχετίζεται με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και ότι ο ίδιος είχε απλώς τη διαχείριση του λογαριασμού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.