Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Έμφραγμα του Μυοκαρδίου: Πότε συμβαίνει;


Τι είναι έμφραγμα;

Το έμφραγμα είναι μια αιφνίδια όσο και επείγουσα κατάσταση και συμβαίνει όταν η ροή του αίματος που φέρνει το οξυγόνο στον καρδιακό μυ είναι σοβαρά μειωμένη ή διακόπτεται εντελώς. Ως γνωστόν ο μυς της καρδιάς χρειάζεται οξυγόνο για να επιβιώσει και ακόμα και μικρή διακοπή της τροφοδοσίας του με αίμα, δηλαδή ελάχιστα λεπτά, είναι δυνατόν να προκαλέσουν την νέκρωση ενός τμήματος της καρδιάς.

Γιατί συμβαίνει το έμφραγμα:

Συνήθως πριν συμβεί το έμφραγμα υπάρχει μακροχρόνια συσσώρευση χοληστερόλης και άλλων ουσιών στο εσωτερικό των αγγείων της καρδιάς (στο ενδοθήλιο) και η συσσώρευση αυτή προκαλεί πάχυνση στο τοίχωμα των αρτηριών που ονομάζεται αθηρωματική πλάκα. Η αθηρωματική πλάκα με την σειρά της περιορίζει το μέγεθος του αυλού του αγγείου άρα και την ροή του αίματος προς την καρδιά. Εάν τώρα επιπλέον επέλθει και ρήξη ή διάβρωση της αθηρωματικής πλάκας δημιουργείται αιφνίδια απόφραξη ενός κλάδου των στεφανιαίων αρτηριών και αποφράσσεται πλήρως η υπεύθυνη στεφανιαία αρτηρία με αποτέλεσμα τη νέκρωση τμήματος του καρδιακού μυός.

Υπάρχει προειδοποίηση στο έμφραγμα του μυοκαρδίου;

Ο κυριότερος λόγος που δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια είναι ότι υπάρχει μηχανισμός προστασίας της καρδιάς. Αυτός ο μηχανισμός δρα ως εξής: Όταν μία στεφανιαία αρτηρία στενεύει λόγω αθηρωσκλήρυνσης, υπάρχουν άλλα κοντινά αιμοφόρα αγγεία που φαρδαίνουν ώστε να αντισταθμίσουν την μείωση της αιματικής ροής. Επίσης το δίκτυο των αρτηριών επεκτείνεται δηλαδή δημιουργούνται μικρές νέες αρτηρίες και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται παράπλευρη κυκλοφορία. Αυτός ο μηχανισμός λοιπόν βοηθά να παρακάμπτεται η στενωμένη αρτηρία και εξηγεί γιατί και πώς μερικοί άνθρωποι, που έχουν στενωμένα τα στεφανιαία αγγεία, δεν έχουν ενοχλήματα και καρδιακές προσβολές.

Τι ακριβώς έπαθε η καρδιά μου, και πώς θα λειτουργεί από δω κι εμπρός;

Όταν συμβαίνει ένα έμφραγμα, το τμήμα του καρδιακού μυός στο οποίο διεκόπη η παροχή αίματος αρχίζει να υφίσταται ζημία. Το ποσοστό της βλάβης του καρδιακού μυός εξαρτάται από το μέγεθος της εμφραχθείσας περιοχής τον χρόνο που μεσολάβησε μέχρι την διάνοιξη της αρτηρίας και εάν τελικά αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία του αίματος στη συγκεκριμένη περιοχή. Απαιτούνται συνήθως αρκετές εβδομάδες ώστε η περιοχή της προσβολής να επουλωθεί (σχηματίζεται μια σκληρή ουλή και αναπτύσσεται η παράπλευρη κυκλοφορία) για να θρέψει τον ιστό. Όμως η καρδιά είναι γερό όργανο και ακόμα κι αν ένα μέρος της έχει τραυματιστεί σοβαρά, το υπόλοιπο συνεχίζει να λειτουργεί παρ’ όλη τη βλάβη.

Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής η περαιτέρω βλάβη μπορεί να περιοριστεί ή να προληφθεί και να επιτύχουμε επιστροφή του αρρώστου στις συνηθισμένες του δραστηριότητες.

Τι πιθανότητες έχω να ξανακάνω κανονική ζωή;

Στο μεγαλύτερο ποσοστό οι ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου θα επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες με ορισμένες μόνο αλλαγές. Ο καρδιακός μυς αρχίζει να επουλώνεται σύντομα μετά από μια καρδιακή προσβολή και συνήθως αυτή διαρκεί περίπου οκτώ εβδομάδες. Ο ουλώδης ιστός μπορεί να σχηματιστεί στην κατεστραμμένη περιοχή. Ο βαθμός απώλειας της λειτουργίας της καρδιάς εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του ουλώδους ιστού. Γενικά όσο περισσότερος ουλώδης ιστός τόσο μεγαλύτερος ο βαθμός δυσλειτουργίας της καρδιάς.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.