Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Η πάταξη της φοροδιαφυγής θα «μπλοκάρει» το αίτημα της τρόικας για νέα μέτρα


Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και δράσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας με άμεση απόδοση είναι η γραμμή άμυνα που ετοιμάζει εντατικά το οικονομικό επιτελείο επιχειρώντας έτσι να ακυρώσει αιτήματα των δανειστών για νέα μέτρα ίσως και μέσα στο 2016.

Η φράση του προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ ότι η για να υπάρξει η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει «σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα» δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες. Οι δανειστές θα έρθουν μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα ζητώντας νέα μέτρα.

Το ίδιο μήνα πήρε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις που είχε τις περασμένες ημέρες στο Νταβός της Ελβετίας με ξένους ηγέτες και την ηγεσία των θεσμών.

Στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να σταματήσει την προσπάθεια να επιβληθούν νέα μέτρα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου παρουσιάζοντας μέσα στις επόμενες μέρες ένα πλέγμα μέτρων που θα αφορά.

Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους. Στο πακέτο περιλαμβάνεται ένα νομοσχέδιο που εκκρεμεί από το τέλος του 2105 και αναμένεται να κατατεθεί ίσως και εντός της εβδομάδας και αφορά την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και την οικειοθελή αποκάλυψη μη δηλωθέντων εισοδημάτων. Η επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος εκτιμάται ότι θα καταπολεμήσει ένα μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής από ΦΠΑ που φτάνει 8 δις ευρώ το χρόνο.

Η φορολόγηση των «μαύρων» καταθέσεων ανάλογα με την χρήση τους , ανάλογα δηλαδή αν κατατεθούν σε ελληνικές τράπεζες τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα ή αν θα γίνουν άμεσες επενδύσεις ή διαφορετικά η κατάσχεση τους εκτιμάται ότι θα έχει επίσης άμεσα αποτελέσματα . Θα βοηθήσει δηλαδή να επαναπατριστεί ένα σημαντικό ποσοστό από τις καταθέσεις ύψους 100 δις ε υρώ που έχουν μεταναστεύσει από το 2010 και μετά σε ξένες τράπεζες.

Η βάση άλλωστε ήδη υπάρχει: Η λίστα Ρηνανίας Βεστφαλίας, η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα του Λιχτενσταϊν του Λονδίνου, του Λουξεμβούργου . Χιλιάδες ονόματα και συναλλαγές με πάνω από 25 δις ευρώ καταθέσεις που κανείς δεν θέλει να χάσει.

Το αναπτυξιακό σκέλος που είναι ίσως πιο σημαντικό το βάρος Στο σκέλος αυτό το βάρος θα πέσει στην επανεκκίνηση των τραπεζών και την δημιουργία αναπτυξιακών κινήτρων και η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ ΙΙ ειδικά σε ενεργές δράσεις απασχόλησης που θα μειώσουν το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Το ποιο δύσκολο στο εγχείρημα αυτό θα είναι η έναρξη χρηματοδότησης της οικονομίας από τον χρηματοπιστωτικό τομέα αφού εκκρεμεί ακόμη η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και η αλλαγή των διοικήσεων με βάση τις επιταγές του μνημονίου ΙΙΙ. Κλειδί επίσης θα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμφωνία για το χρέος που εκτιμάται ότι θα επαναφέρει ένα μέρος της εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική αγορά.

Θετικό σημάδι προς την κατεύθυνση αυτή θεωρείται η αναβάθμιση έστω και κατά μια βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard & Poors την Παρασκευή η οποία αποδίδεται στην μέχρι τώρα βούληση που έχει δείξει η Κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμα που υπέγραψε το καλοκαίρι.

Με την ενεργοποίηση των τραπεζών έστω και σταδιακά εκτιμάται ότι θα διευκολυνθούν σημαντικά και οι επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ ΙΙ και του αναπτυξιακού.

Ο φόβος που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο είναι οι δανειστές να μείνουν στα πάγια τακτική τους για άμεσα μέτρα και σταδιακή χαλάρωση μόλις τα μέτρα που θα παρουσιάσει η Κυβέρνηση έχουν αποδώσουν καρπούς. Αν προστεθούν βάρη στα ήδη υπάρχοντα τα περιθώρια να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά περιορισμένα.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.