Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Διαζύγιο: 8 τρόποι να καθησυχάσετε το παιδί σας


Στη σημερινή εποχή αρκετά παντρεμένα ζευγάρια καταλήγουν σε διαζύγιο για διάφορους λόγους. Μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι η απιστία, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η ρουτίνα, η βία, οι συνεχείς διαφωνίες αλλά και τα τελευταία χρόνια, προβλήματα που προκύπτουν λόγω οικονομικής κρίσης κ.λπ. Βάσει στατιστικών στοιχείων της ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 1991 τα διαζύγια ανέρχονταν στα 6.351 με αυξάνουσα πορεία έως το 2011 στα 12.705.

Παλιότερα, το ζευγάρι μπορεί να έμενε μαζί, σε ένα προβληματικό γάμο, με πολλούς καβγάδες και λογομαχίες, υπομένοντας όλα τα παραπάνω, λόγω κοινωνικώννσυνθηκών. Οι εποχές άλλαξαν και σήμερα, ελεύθερα, μπορεί να επιλέξει το ζευγάρι εάν θα είναι μαζί ή όχι, έχοντας περισσότερη στήριξη από τον κοινωνικό περίγυρο για αυτή του την επιλογή.

Θυμός, θλίψη, φόβος, τύψεις, ματαίωση, ενοχές,αμφιθυμία, άγχος είναι μερικά από τα συναισθήματα που βιώνει το ζευγάρι στη φάση του διαζυγίου. Δεν είναι εύκολη διαδικασία ένα διαζύγιο, είναι πολλά τα συναισθήματα και οι αλλαγές για το ζευγάρι που αποφασίζει να χωρίσει. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παιδιά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορεί να αποφασίσετε να μην πορευτείτε από εδώ και πέρα μαζί σαν ζευγάρι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε πως έχετε παιδιά και τα παιδιά έχουν ανάγκη να έχουν και τους δύο γονείς τους.

Τα παιδιά χρειάζονται να ζουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με σταθερότητα, ασφάλεια και ηρεμία. Εάν υπάρχουν εντάσεις μεταξύ σας, προσπαθείστε να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από αυτές. Μείνετε όσο μπορείτε ήρεμοι και φροντίστε να έχετε καλή επικοινωνία με το/τη σύντροφό σας αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Τα παιδιά, κατά την περίοδο του διαζυγίου είναι πιθανό να παρουσιάσουν αντικοινωνική συμπεριφορά, να γίνονται ευερέθιστα και να θυμώνουν εύκολα ή να κλείνονται στον εαυτό τους και να μένουν σιωπηλά. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να παρουσιάζουν αλλαγή στην όρεξη και το φαγητό, να νιώθουν φόβο, ανασφάλεια, άγχος και να έχουν αλλαγές στην διάθεση και στον ύπνο. Ακόμη, μπορεί να παραμελούν τα μαθήματά τους και να παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης.

Ωστόσο, τα παραπάνω ποικίλουν ανάλογα με το χαρακτήρα και την ηλικία του παιδιού. Χρειάζεται να στηρίξετε το παιδί και να δείξετε κατανόηση για τη συμπεριφορά και τις ανησυχίες του, έχοντας κατά νου πως είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους. Σημαντικό είναι να δώσετε σημασία στη διάρκεια των συμπτωμάτων. Εάν επιμένουν, μπορείτε να πάρετε μια γνώμη συμβούλου ψυχικής υγείας καλώντας δωρεάν στην συμβουλευτική γραμμή 11525 «Γραμμή μαζί για το παιδί» (καθημερινά 9:00-21:00).

Σαν γονείς, όταν αποφασίσετε για το διαζύγιο, πρέπει να είστε σύμμαχοι και:
  • Μιλήστε στο παιδί και οι δύο μαζί.
  • Να είστε ειλικρινείς.
  • Δώστε τις απαραίτητες εξηγήσεις και πείτε τους λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να χωρίσετε, με τρόπο κατανοητό, ανάλογο με την ηλικία του παιδιού.
  • Εξωτερικεύστε τις σκέψεις και εκφράστε τα συναισθήματά σας
  • Συζητήστε για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν (αλλαγή κατοικίας, σχολείου κλπ).
  • Διαβεβαιώστε το πως, ό,τι και να χρειαστεί, θα είστε και οι δύο κοντά του.
  • Εξηγήστε του πως δεν ευθύνεται για αυτή σας την απόφαση.
  • Ενθαρρύνετέ το να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα και τις όποιες απορίες και σε τυχόν ερωτήματά του, δώστε όσο μπορείτε σαφείς απαντήσεις.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σας φαίνονται όλα τα παραπάνω δύσκολα στην εφαρμογή και τη διαχείρισή τους. Χρειάζεται χρόνος τόσο για εσάς όσο και για όλη την οικογένεια, μέχρι να μπορέσετε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα που θα έρθουν μετά το διαζύγιο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στη παρούσα φάση είναι παροδικές και με τον καιρό όλα θα είναι πιο ομαλά και λειτουργικά.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.