Αξιομνημόνευτα παγκόσμια γεγονότα που συμπλήρωσαν αιώνες ζωής στη χρονιά που τελειώνει.
Η Πρωτοχρονιά κοντοζυγώνει και το 2015 κινδυνεύει να περιπέσει στη λήθη, ώρα να θυμηθούμε λοιπόν τα επετειακά ορόσημα της χρονιάς που φεύγει.
Πλάι στα γεγονότα ιστορικής σημασίας που έκλεισαν το σωτήριον έτος 2015 μερικούς αιώνες ζωής, έχουμε και μια σειρά ακόμα από διεθνή πράγματα που αποφασίστηκαν να εκτυλιχθούν τη χρονιά που φεύγει σιγά-σιγά, κάνοντας το 2015 με τη σειρά του ιστορικό.
Αποχαιρετώντας λοιπόν τον παλιό τον χρόνο, να τι αισιόδοξο θα κρατήσουμε στη μνήμη μας από μια δύσκολη και περιπετειώδη χρονιά…
2015: Διεθνές Έτος Φωτός
Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, ο ΟΗΕ ανακήρυξε το 2015 ως Διεθνές Έτος Φωτός, αφιερώνοντας τη χρονιά στο φως και τις τεχνολογίες του. Οι επιστήμες και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με το ηλιακό φως είχαν λοιπόν την τιμητική τους, με πλήθος επιστημονικών φορέων και οργάνων να υιοθετούν τη διακήρυξη του ΟΗΕ και να αναδεικνύουν τη σημασία του φωτός για τις ζωές μας. Αν οι «πράσινες» τεχνολογίες που βασίζονται στο φως θα παρέχουν βιώσιμη ανάπτυξη και θα επιφέρουν ραγδαίες αλλαγές στις ζωές μας, αυτό μένει να φανεί…
Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας κλείνει 100 χρόνια ζωής
Το ημερολόγιο έδειχνε Νοέμβριο του 2015 όταν ο 36χρονος Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσίευσε την πρώτη από τις τρεις μνημειώδεις μελέτες του πάνω στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, μια επιστημονική ιδέα στην οποία δούλευε πυρετωδώς ήδη από το 1912. Παρουσιάζοντας τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας στο δύσπιστο επιστημονικό κοινό της εποχής του, ο κορυφαίος φυσικός του 20ού αιώνα ήταν έτοιμος να αλλάξει την επιστήμη αλλά και τον κόσμο όπως τον ξέραμε. Μετά την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας που διατύπωσε το 1905, η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας είναι η δεύτερη ανεξίτηλη σφραγίδα που άφησε ο γερμανοεβραίος επιστήμονας στην ιστορία της επιστήμης, συνεχίζοντας να αποτελεί για την επιστημονική κοινότητα την καθιερωμένη θεωρία για την περιγραφή του τρόπου με τον οποίο δρα η βαρύτητα…
Η Μάγκνα Κάρτα γιορτάζει την 800ή της επέτειο
Η «Μεγάλη Χάρτα των Ελευθεριών» (Magna Carta Libertatum), το σημαντικότερο νομικό έγγραφο του Μεσαίωνα και ογκόλιθος στην ιστορία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου, υπογράφεται από τον βασιλιά της Αγγλίας, Ιωάννη τον Ακτήμονα, ενώπιον των αντιτιθέμενων βαρόνων και των εκπροσώπων της Εκκλησίας στις 15 Ιουνίου 1215, γράφοντας εν αγνοία τους Ιστορία! Ο πρώτος καταστατικός χάρτης δικαιωμάτων που έψαχνε να περιστείλει τις μοναρχικές αυθαιρεσίες και να θέσει υπό έλεγχο τη βασιλεία αποτέλεσε την κύρια πηγή έμπνευσης για τους θεμελιωτές της συνταγματικής μοναρχίας της Βρετανίας κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, επηρέασε τους συντάκτες του Αμερικανικού Συντάγματος και λογίζεται ως η κορυφαία συμβολή της Αγγλίας στη Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι ουσιαστική ισχύ είχε για λιγότερο από έναν χρόνο, ο αντίκτυπος της Μάγκνα Κάρτα έμελλε να έχει κολοσσιαίες συνέπειες στην πολιτειακή πορεία της Δύσης…
Η Μάχη του Βατερλό κλείνει 200 χρόνια ζωής
Το γλωσσικό ταυτόσημο της απόλυτης πανωλεθρίας εκτυλίχθηκε την Κυριακή, 18 Ιουνίου 1815, όταν ο αυτοκράτορας Ναπολέοντας γνώρισε συντριπτική ήττα από τα ενωμένα στρατεύματα του Έβδομου Συνασπισμού έξω από το Βατερλό της Φλάνδρας. Οι αυτοκρατορικοί Γάλλοι ηττούνται κατά κράτος από τις συμμαχικές δυνάμεις των Βρετανών και Πρώσων, δίνοντας τέλος στις φιλοδοξίες του Βοναπάρτη για ευρωπαϊκή κυριαρχία. Ήταν οι τίτλοι τέλους για τη διαβόητη σειρά πολέμων που συγκλόνισαν τη Γηραιά Ήπειρο για 23 ολόκληρα χρόνια…
Η λάμπα του σερ Χάμφρεϊ Ντέιβι γίνεται 200 ετών
Ο διαπρεπής βρετανός επιστήμονας και μεγάλο κεφάλαιο της χημείας μιλούσε για τον ηλεκτρισμό και τις κρυφές δυνάμεις που πρέπει να υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια του ορατού σύμπαντός μας εδώ και χρόνια. Πλάι στη μεγάλη διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα που ανέπτυξε και τα πάμπολλα προβλήματα που έλυσε, εφηύρε το 1801 τον ηλεκτρικό λαμπτήρα τόξου άνθρακα, μέσα στην αδυσώπητη πολεμική που δεχόταν από τους χημικούς επιστήμονες της εποχής του. Το 1809 τον παρουσίασε επισήμως, αν και έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1815 και τη νέα πρακτική εφαρμογή της ιδέας του, τον ηλεκτρικό λαμπτήρα για τους ανθρακωρύχους, ώστε να γίνει ανάρπαστη η εφεύρεσή του. Κι αυτό γιατί ο λαμπτήρας ασφαλείας του επέτρεπε τώρα το σκάψιμο στα ορυχεία σε ακόμα μεγαλύτερα βάθη και παρά την παρουσία μεθανίου και άλλων εύφλεκτων αερίων…
Το μνημειώδες «Runaround» του Ασίμοφ τοποθετείται το 2015
Ο ρώσος ογκόλιθος της επιστημονικής φαντασίας παρουσίασε τους «Τρεις Νόμους της Ρομποτικής» του στο διηγηματάκι «Runaround» τον Μάρτιο του 1942, το οποίο κυκλοφόρησε εκ νέου στη συλλογή «I, Robot» το 1950. Όπως το ήθελε ο Ασίμοφ, οι χαρακτήρες του Powell και Donovan, αλλά και το ρομπότ SPD-13, στέλνονται το 2015 στον πλανήτη Ερμή για να ξεκινήσουν εκ νέου τις εργασίες στο εγκαταλειμμένο ορυχείο που υπάρχει εκεί. Οι τρεις νόμοι της ρομποτικής, οι κανόνες δηλαδή στους οποίους υπακούν ρομπότ με ποζιτρονικό εγκέφαλο, μπόλιασαν την επιστημονική φαντασία με τρόπο που παραμένει αρχέτυπο…
21 Οκτωβρίου 2015: Η μέρα της «Επιστροφής στο Μέλλον» καταφτάνει
Όπως θυμόμαστε, οι Doc Brown και Marty McFly επιβιβάστηκαν στη χρονοκάψουλά τους στο δεύτερο επεισόδιο του «Back to the Future» (1989) και αποβιβάστηκαν στο 2015, για να βρουν στο μέλλον ιπτάμενα αυτοκίνητα και παπούτσια που δένονταν μόνα τους. Το φουτουριστικά αντικείμενα από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον που συνάντησε το 2015 ο ταξιδευτής έφηβος Michael J. Fox κατέφτασε επιτέλους τη χρονιά που διανύσαμε και οι σκληροπυρηνικοί φαν της θρυλικής τριλογίας έσπευσαν να γιορτάσουν την επίμαχη μέρα όπως της έπρεπε…
Εκατό χρόνια από τα γενέθλια της Ίνγκριντ Μπέργκμαν, του Όρσον Γουέλς και του Φρανκ Σινάτρα
Τρεις μεγάλες προσωπικότητες της βιομηχανίας του θεάματος γεννήθηκαν το 1915: η Ίνγκριντ Μπέργκμαν στις 29 Αυγούστου, ο Όρσον Γουέλς στις 6 Μαΐου και ο Φρανκ Σινάτρα στις 12 Δεκεμβρίου. Αν ζούσαν, θα έκλειναν φέτος τον εκατοστό χρόνο της ζωής τους…
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.