Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Τραγωδία στην Καλιφόρνια: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση


Ο δράστης της επίθεσης στην Καλιφόρνια είχε επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία το 2014




Ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ είναι ο ένας από τους δύο δράστες του μακελειού στην Καλιφόρνια με 14 νεκρούς, είχε επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία το καλοκαίρι του 2014, γνωστοποίησε η πρεσβεία του βασιλείου στην Ουάσινγκτον.

«Ο Σάγιεντ Ριζουάν Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία το καλοκαίρι του 2014 για συνολικά 9 ημέρες», ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Εξάλλου «η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η σύζυγος είναι υπήκοος» του βασιλείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

------------

Κρίστι: Τρομοκρατική επίθεση το μακελειό στην Καλιφόρνια


Ο Κρις Κρίστι, διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως το μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

«Εάν ένα κέντρο αναπήρων στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατικής ενέργειας, τότε κάθε τοποθεσία στην Αμερική είναι στόχος τρομοκρατικής ενέργειας», υποστήριξε ο Κρίστι, κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, στην ομιλία του στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Εβραϊκού Συνασπισμού στην Ουάσινγκτον.

------------

Άφησαν το έξι μηνών μωρό τους στη γιαγιά και αιματοκύλησαν την Καλιφόρνια

Το παρασκήνιο πίσω από το μακελειό του Σαν Μπερναρντίνο.

Στην ηλικία των 28, ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ επιθεωρούσε εστιατόρια και δημόσιες πισίνες. Μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, ήταν, όπως περιέγραφε ο ίδιος, από πιστή αλλά μοντέρνα οικογένεια της Καλιφόρνιας. Αλλά τη Τετάρτη, αυτός και η Τασφίν Μαλίκ, 27, αφήσαν την εξάμηνη κόρη τους με τη μητέρα του Φαρούκ, ντύθηκαν με μαύρες στολές ειδικών αποστολών, πήραν όπλα και άνοιξαν πυρ, αφήνοντας πίσω τους το μεγαλύτερο μακελειό στις Ηνωμένες Πολιτείες των τελευταίων τριών χρόνων.

Το ζεύγος εισέβαλλε σε ένα πάρτι για τις γιορτές στο χώρο εργασίας του Φαρούκ στην κομητεία του Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια, σκοτώνοντας 14 συναδέλφους του και τραυματίζοντας 21 σε μια επίθεση που φαίνεται να ήταν προσεχτικά σχεδιασμένη, προτού σκοτωθούν και οι δύο από πυρά της αστυνομίας, αφήνοντας μια κοινότητα συγκλονισμένη με λίγα στοιχεία για τους λόγους πίσω από την επίθεση.

Αμερικανός πολίτης που είχε γεννηθεί στην πολιτεία Ιλλινόι, ο Φαρούκ εργαζόταν στην κομητεία ως ειδικός σε περιβαλλοντική υγεία, επιθεωρώντας εστιατόρια και πισίνες για τυχόν παραβιάσεις κανονισμών υγείας, σύμφωνα με τις αρχές και έναν ιστότοπο επιθεώρησης δημόσιων υπαλλήλων.

Ενώ δεν φαινόταν να έχει λογαριασμό σε δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το LinkedIn, ο Φαρούκ είχε γραφτεί σε τουλάχιστον τρεις ιστότοπους γνωριμιών, χωρίς να φαίνεται το πότε. Στο ArabLounge.com, ιστότοπο για άτομα αραβικής καταγωγής που «ψάχνουν για σύντροφο, φιλία και αγάπη», ο Φαρούκ περιέγραφε τον εαυτό του ως ελεύθερο, «με τον φόβο του Αλλάχ» ήρεμο, ευγενικό και απλό. «Προσπαθώ να ζήσω ως σωστός μουσουλμάνος», έγραφε.

Ο Φαρούκ είπε πως έψαχνε για «μια κοπέλα που έχει την ίδια νοοτροπία» που φοράει χιτζάμπ (το μαντίλι που καλύπτει το κεφάλι και τους ώμους, αφήνοντας το πρόσωπο ακάλυπτο), αλλά η οποία χαίρεται τη ζωή. Περιέγραφε τον εαυτό του ως έχοντας 1,83 μέτρα ύψος, μη καπνιστή, με «πολύ φιλελεύθερη» πολιτική. Έγραφε επίσης πως τον εκνευρίζουν η «παρορμητική αγορά» προϊόντων και τον απωθεί το ψέμα. Δήλωσε πως το εισόδημά του κυμαίνονταν στο επίπεδο 30.000-45.000 δολάρια το χρόνο (27.000-41.000 ευρώ).

Στον ιστότοπο iMilap.com, ο Φαρούκ περιέγραφε τον εαυτό του ως 22χρονο μουσουλμάνο που ζει στην πόλη Ρίβερσάιντ της Καλιφόρνιας, κατάγεται από «πιστή αλλά μοντέρνα οικογένεια τεσσάρων - 2 κορίτσια, 2 αγόρια», και ότι του άρεσε να μαστορεύει αυτοκίνητα (αντίκες και μοντέρνα), να διαβάζει βιβλία θρησκευτικού περιεχόμενου και να τρώει κατά καιρούς σε εστιατόριο.

Συνάδελφοι του Φαρούκ είπαν στην εφημερίδα Λος Άντζελες Τάιμς ότι ο Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και επιστρέψει με τη γυναίκα του, που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο. (Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι ο Φαρούκ είχε επισκεφθεί τη χώρα το καλοκαίρι του 2014 για συνολικά 9 μέρες.) Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπόουντιτς, υποδιευθυντή του Έφ-Μπι-Άι στο Λος Άντζελες, πριν έρθουν στην Αμερική το ζευγάρι είχε ταξιδέψει στο Πακιστάν, ενώ η Μαλίκ είχε μπει στην Αμερική με άδεια παραμονής ως αρραβωνιαστικιά, και ταξίδευε με διαβατήριο του Πακιστάν.

Η Μαλίκ εμφανίζεται να έχει σχεδόν μηδενική παρουσία στο διαδίκτυο, χωρίς λογαριασμούς στο Facebook, το LinkedIn και άλλους ιστότοπους. Το όνομά της εμφανίζεται σε λίστα δώρων σε αναμονή της γέννησης της κόρης των στον ιστότοπο TheBump.com. Σύμφωνα με τη λίστα, η ημερομηνία τοκετού ήταν η 17η Μαίου. Η λίστα παρουσιάζει μόνο τέσσερα αντικείμενα: πάνες, κάθισμα αυτοκινήτου για μωρά, baby oil και μπατονέτες. Κανένα δεν φαίνεται ότι είχε αγοραστεί.

Ο διευθυντής του Ισλαμικού Κέντρου στο Ρίβερσαϊντ, ένα τέμενος στο οποίο προσευχόταν συχνά ο Φαρούκ, τον περιέγραψε ως πιστό μουσουλμάνο που έκανε το προσκύνημα στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβία πριν μερικά χρόνια και είχε κάνει τη δεξίωση του γάμου του στο τέμενος. «Ο βαθμός της πίστης του είναι πολύ ψηλός» είπε στο Ρόιτερς ο διευθυντής του τεμένους Μουσταφά Κούκο. «Ήταν πολύ ήσυχο άτομο, ήρεμο, ποτέ δεν τσακωνόταν ή δε διαφωνούσε με κανέναν» πρόσθεσε, ενώ ερχόταν στις πρωινές και απογευματινές λειτουργίες μεταξύ του 2012 και του 2014, οπότε και σταμάτησε απότομα.

Ο Φαρούκ ήταν γιός μεταναστών από το Πακιστάν, ενώ η Μαλίκ ήταν γεννημένη στο Πακιστάν και ζούσε στη Σαουδική Αραβία μέχρι τη γνωριμία της με τον μέλλοντα σύζυγό της, σύμφωνα με τον Χουσσάμ Αϊλούς, επικεφαλής του τοπικού συνδέσμου Λος Άντζελες της Επιτροπής Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR). Πρόσθεσε ότι το ζευγάρι ήταν παντρεμένο δύο χρόνια.

Την Τετάρτη, ο Φαρούκ συμμετείχε στην ετήσια γιορτή του γραφείου του, και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν με την αστυνομία, έφυγε θυμωμένος. Αργότερα γύρισε με την Μαλίκ και όπλα, και πυροβόλησαν 65-70 φορές στην αίθουσα, είπε η αστυνομία.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπέργκουεν είπε ότι ήταν εμφανές ότι είχαν σχεδιάσει το μακελειό και πρόσθεσε ότι είχαν αφήσει αρκετούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στο χώρο του συμβάντος. «Ήρθαν προετοιμασμένοι γι' αυτό που έκαναν, σαν να ήταν σε αποστολή», είπε ο Μπέργκουεν.

Σε συνέντευξη τύπου χθες, ο αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι στο νοικιασμένο σπίτι του ζεύγους βρέθηκαν στικάκια USB, υπολογιστές και κινητά, ενώ στο νοικιασμένο αυτοκίνητό τους είχαν δύο αυτόματα όπλα εφόδου, δύο ημιαυτόματα περίστροφα, και 1.600 τεμάχια πυρομαχικών. Στο σπίτι υπήρχαν άλλα 4.500 τεμάχια πυρομαχικών, 12 βόμβες σωλήνα και υλικό για την κατασκευή βομβών.

Σύμφωνα με τις κρατικές αρχές, τα όπλα είχαν αγοραστεί νόμιμα στις ΗΠΑ, ενώ η αστυνομία είπε ότι τα δύο περίστροφα είχαν αγοραστεί από τον Φαρούκ και τα όπλα εφόδου από κάποιον άλλο, ο οποίος δεν είχε σύνδεση με το συμβάν.

Σύμφωνα με τον Αϊλούς, που επικαλέστηκε πληροφορίες από κουνιάδο του Φαρούκ, το ζεύγος άφησε το μωρό τους με τη μητέρα του Φαρούκ στην κοντινή πόλη Ρέντλαντς, λέγοντας ότι πηγαίναν σε ιατρικό ραντεβού για την Μαλίκ.

Ο Μπέργκουεν είπε ότι η αστυνομία πήγε σε σπίτι στο Ρέντλαντ τη Τετάρτη το απόγευμα, πέντε ώρες μετά το μακελειό, και είδε το ζευγάρι να διαφεύγει με ένα μεγάλο μαύρο αυτοκίνητο. Τους κυνήγησε έως το Σαν Μπερναρντίνο, όπου διεξήχθηκε μια ανταλλαγή πυρών που κατέληξε στο θάνατο του ζεύγους.

Δέκα άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε δύο νοσοκομεία, δύο σε κρίσιμη αλλά σταθεροποιημένη κατάσταση, πέντε σε σχετικά καλή κατάσταση και τρεις σε καλή κατάσταση, είπαν τα νοσοκομεία.

Η επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο ήταν η πιό αιματηρή επίθεση με όπλα που έχει γίνει από το Δεκέμβριο του 2012, όταν ένας οπλοφόρος σκότωσε 26 άτομα, πολλά από αυτά παιδιά, στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιούταουν της πολιτείας Κονέτικατ.

Ο Αϊλούς έκανε έκκληση στο κοινό να μη φτάσει στα δικά του συμπεράσματα πριν βρεθούν οι λόγοι της επίθεσης, λέγοντας ότι ανησυχούσε για το αντίκτυπο που θα είχε το επεισόδιο στη μουσουλμανική κοινότητα.

«Ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές» είπε στο CNN. «Υπάρχει πολλή ισλαμοφοβία εκεί έξω, πολύ αντι-μουσουλμανικό συναίσθημα, που τροφοδοτείται από διάφορους ειδικούς εδώ και εκεί, οι οποίοι προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στο σύνολο μιας κοινωνίας για τις πράξεις των λίγων.»

------------

Πριν σκορπίσει τον θάνατο στην Καλιφόρνια... έψαχνε για την ιδανική σύντροφο





Φίλος των σελίδων που απευθύνονταν σε γνωριμίες φαίνεται να ήταν ο 28χρονος Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ ο οποίος μαζί με την σύζυγό του Τασφίν Μαλίκ, αποτέλεσαν αιτία θανάτου για 14 άτομα .

Να υπενθυμίσουμε πως το ζευγάρι την περασμένη Τετάρτη, εισέβαλε στον χώρο εργασίας του Φαρούκ στην κομητεία του Σαν Μπερναντίνο ενώ πραγματοποιείτο γιορτή και δίχως δισταγμό έσπειραν τον θάνατο και τραυμάτισαν σοβαρά του παρευρισκόμενους.

Ποιο είναι όμως το προφίλ του 28χρονου μακελάρη ;

O Φαρούκ ήταν Αμερικανός πολίτης που είχε γεννηθεί στην πολιτεία Ιλλινόι, εργαζόταν στην κομητεία ως ειδικός σε περιβαλλοντική υγεία, επιθεωρώντας εστιατόρια και πισίνες για τυχόν παραβιάσεις κανονισμών υγείας, σύμφωνα με τις αρχές και έναν ιστότοπο επιθεώρησης δημόσιων υπαλλήλων.

Ωστόσο αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η «παρουσία» του στα κοινωνικά δίκτυα η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται πως ο 28χρονος δράστης είχε λογαριασμό σε σελίδες γνωριμιών και όχι στο Facebook και το LinkedIn.

Ο Φαρούκ ήταν εγγεγραμμένος ArabLounge.com, ιστότοπο για άτομα αραβικής καταγωγής που "ψάχνουν για σύντροφο, φιλία και αγάπη," ο Φαρούκ περιέγραφε τον εαυτό του ως ελεύθερο, "με τον φόβο του Αλλάχ," ήρεμο, ευγενικό και απλό, δηλώνοντας «Προσπαθώ να ζήσω ως σωστός μουσουλμάνος».

Ακόμη μια σελίδα στην οποία διατηρούσε λογαριασμό ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ ήταν το iMilap.com, στο οποίο περιέγραφε τον εαυτό του ως 22χρονο μουσουλμάνο που ζει στην πόλη Ρίβερσάιντ της Καλιφόρνιας, κατάγεται από «πιστή αλλά μοντέρνα οικογένεια τεσσάρων - 2 κορίτσια, 2 αγόρια,» και ότι του άρεσε να μαστορεύει αυτοκίνητα (αντίκες και μοντέρνα), να διαβάζει βιβλία θρησκευτικού περιεχόμενου και να τρώει κατά καιρούς σε εστιατόριο.

Τα χαρακτηριστικά της «ιδανικής» συντρόφου για εκείνος ήταν μια "μια κοπέλα που έχει την ίδια νοοτροπία," που φοράει χιτζάμπ (το μαντίλι που καλύπτει το κεφάλι και τους ώμους, αφήνοντας το πρόσωπο ακάλυπτο), αλλά η οποία χαίρεται τη ζωή. Περιέγραφε τον εαυτό του ως έχοντας 1,83 μέτρα ύψος, μη καπνιστή, με "πολύ φιλελεύθερη" πολιτική. Έγραφε επίσης πως τον εκνευρίζουν η "παρορμητικοί αγορά" προϊόντων και τον απωθεί το ψέμα. Δήλωσε πως το εισόδημά του κυμαίνονταν στο επίπεδο 30.000-45.000 δολάρια το χρόνο (27.000-41.000 ευρώ).

Από την μεριά της συντρόφου του Φαρούκ, η 27χρονη κοπέλα εμφανίζεται να έχει σχεδόν μηδενική παρουσία στο διαδίκτυο, αφού δεν διέθετε χωρίς λογαριασμούς στο Facebook, το LinkedIn και άλλους ιστότοπους. Το όνομά της εμφανίζεται σε λίστα δώρων σε αναμονή της γέννησης της κόρης των στον ιστότοπο TheBump.com. Σύμφωνα με τη λίστα, η ημερομηνία τοκετού ήταν η 17η Μαίου.

------------

Χιλιάδες σφαίρες και βόμβες στο σπίτι των μακελάρηδων της Καλιφόρνια

Οι δράστες ήταν γνωστοί στο FBI.

Κανένας από τους γείτονες του ζεύγους των ισλαμιστών που ζούσαν στο μέχρι προχθές ήσυχο Redlands δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στο διπλανό σπίτι βρίσκεται ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, όπου παρασκευάζονταν βόμβες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το SkyNews, στο σπίτι των Σιάντ Φαρούκ και της Τασφίν Μαλίκ βρέθηκαν χιλιάδες σφαίρες αυτόματων όπλων και πιστολιών, δώδεκα αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί καθώς και δεκάδες σύνεργα παρασκευής βομβών μεγάλης ισχύος.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, οι δύο δράστες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται προσεκτικά ως «βαθιά θρησκευόμενοι» μουσουλμάνοι, ήταν γνωστοί στο FBI.

Οι αμερικανικές Αρχές ερευνούν κατά πόσο το μακελειό εντάσσεται στο πλαίσιο των τρομοκρατικών χτυπημάτων από τζιχαντιστές, με τις περισσότερες ενδείξεις μέχρι στιγμής να συγκλίνουν προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

------------

Έμεινε ορφανό το βρέφος του ζεύγους που αιματοκύλησε το Σαν Μπερναρντίνο

Αδιευκρίνιστα ακόμα τα κίνητρα της σφαγής.

Την Τετάρτη το πρωί ο Σάγεντ Ρίζβαν Φαρούκ, 28 ετών και η Τασφίν Μαλίκ, 27 ετών, άφησαν το μωρό τους ηλικίας έξι μηνών στην μητέρα του Φαρούκ, λέγοντας ότι έχουν ραντεβού με έναν γιατρό.

Ως το μεσημέρι, σύμφωνα με την αστυνομία, το ζευγάρι έβαλε τα κατάλληλα ρούχα, εξοπλίστηκε με τουφέκια και εισέβαλε σε ένα πάρτι, μια εορταστική εκδήλωση υπαλλήλων της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας 17. Η εορταστική αυτή εκδήλωση γινόταν σε αίθουσα εκδηλώσεων του Inland Regional Center, κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες στο Σαν Μπερναρντίνο.

Προτού βασιλέψει ο ήλιος και έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, και οι δύο ήταν νεκροί, αφήνοντας πίσω τους ένα μωρό έξι μηνών, μια κοινότητα σε πένθος και πολύ λίγα στοιχεία όσον αφορά τα κίνητρά τους για τη σφαγή.

Ο Φαρούκ, γεννηθείς στις ΗΠΑ, εργαζόταν ως ειδικός για θέματα Υγείας για την κομητεία του Σαν Μπερναρντίνο και επιθεωρούσε εστιατόρια για τυχόν παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής, σύμφωνα με τις αρχές και έναν ιστότοπο που ασχολείται με τη δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων. Στο πλαίσιο της δουλειάς του, επιθεωρούσε επίσης πισίνες σε διάφορες εγκαταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται διαμερίσματα, συγκροτήματα κατοικιών και λέσχες. Στα αρχεία φαίνεται ότι ασκούσε τα καθήκοντά του μέχρι αρκετά πρόσφατα, δηλαδή τον περασμένο Ιούλιο.

Χθες, ήταν παρών στην ετήσια εορταστική συγκέντρωση των εργαζομένων στην υπηρεσία του, αλλά κάποια στιγμή έφυγε, επιστρέφοντας αργότερα με όπλα και με την σύζυγό του Μαλίκ.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπέργκουαν δήλωσε ότι το μακελειό αυτό κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης συναδέλφων είχε σίγουρα προγραμματιστεί εκ των προτέρων και σημείωσε ότι οι ύποπτοι άφησαν πίσω τους στον τόπο της σφαγής διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η Σουάν Τσάπμαν, ταμίας και σερβιτόρα στο China Doll Fast Food, ένα εστιατόριο στο οποίο είχε πάει ο Φαρούκ για επιθεώρηση νωρίτερα φέτος στο πλαίσιο της δουλειάς του για την κομητεία, είπε ότι όταν τον είχε δει δεν είχε καταλάβει κάτι το ασυνήθιστο. «Ήταν πολύ ήσυχος», πρόσθεσε. «Έλεγξε το φαγητό και είπε ότι είχε έρθει επειδή κάποιος διαμαρτυρήθηκε. [...] Φαινόταν τελείως φυσιολογικός».

Ο Μπέργκουαν δεν γνώριζε αν οι Φαρούκ και Μαλίκ ήταν παντρεμένοι, αλλά στελέχη του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (CAIR) που έχουν επαφή με την οικογένεια είπαν ότι ήταν παντρεμένοι.

Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο για δυο χρόνια και είχαν ένα κοριτσάκι έξι μηνών, διευκρίνισε ο Χουσάμ Αϊλούς, επικεφαλής της πτέρυγας του CAIR για το Λος Άντζελες.

Το ζευγάρι άφησε το μωρό στη μητέρα του Φαρούκ, η οποία ζει στην κοντινή πόλη Ρέντλαντς νωρίς το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα πάλι με τον ίδιο, ο οποίος μιλούσε βάσει πληροφοριών που είχε από τον γαμπρό του Φαρούκ. Της είπαν ότι θα πήγαιναν σε ένα ιατρικό ραντεβού για την Μαλίκ, πρόσθεσε.

Ο Μπέργκουαν διευκρίνισε παράλληλα ότι η αστυνομία πήγε σε ένα σπίτι στο Ρέντλαντς χθες το μεσημέρι και είδε το ζευγάρι να αναχωρεί με ένα μαύρο SUV. Οι αστυνομικοί καταδίωξαν το ζεύγος ως το Σαν Μπερναρντίνο, όπου ακολούθησε και η μάχη που άφησε πίσω της νεκρούς τον Φαρούκ και την Μαλίκ.

Η καταγωγή της οικογένειας του Φαρούκ είναι από τη νότια Ασία, ενώ η Μαλίκ πιστεύεται ότι κατάγεται από το Πακιστάν και είχε ζήσει στη Σαουδική Αραβία προτού πάει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αϊλούς. Ο Φαρούκ είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, πρόσθεσε επίσης ο Αϊλούς.

Ένα άλλο στοιχείο που υπάρχει είναι επίσης ότι, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία, ο Φαρούκ είχε μάλλον αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα κατά την παιδική του ηλικία. Το 2006, η Ράφια Φαρούκ, η μητέρα, σύμφωνα με τα αρχεία, του Φαρούκ, είχε καταθέσει αίτηση διαζυγίου σε δικαστήριο του Ρίβερσαϊντ από τον σύζυγό της, που ονομαζόταν επίσης Σάγεντ Φαρούκ. Αυτή απαριθμούσε στην αίτησή της πολλά κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και δήλωνε ότι ο σύζυγός της «απειλεί καθημερινά ότι θα αυτοκτονήσει». Σε ένα από αυτά τα περιστατικά, σημείωνε επίσης η μητέρα του Φαρούκ, ο γιος της μπήκε στη μέση «για να την σώσει».

------------

Η δράστρια του μακελειού στην Καλιφόρνια είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος

Η Τασφίν Μαλίκ και ο σύζυγός της, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Η μία από τους δύο φερόμενους ως δράστες της δολοφονίας 14 ανθρώπων σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Καλιφόρνια ανήρτησε στο Διαδίκτυο μια δήλωση με την οποία ορκιζόταν πίστη στον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η Τασφίν Μαλίκ, 27 ετών, και ο σύζυγός της, Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28 ετών, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία ώρες μετά το μακελειό στο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών Inland Regional Center στο Σαν Μπερναρντίνο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Λος Άντζελες. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη μαζική δολοφονία στις ΗΠΑ τα τελευταία 3 χρόνια.

Η Μαλίκ, μια Πακιστανή υπήκοος που ζούσε στη Σαουδική Αραβία όταν παντρεύτηκε τον Φαρούκ, ανήρτησε στο Διαδίκτυο μια δήλωση όπου εξέφραζε την υποστήριξή της στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σε ένα λογαριασμό που χρησιμοποιούσε με άλλο όνομα, μετέδωσε το CNN.

Οι δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο φαίνεται πως άντλησαν έμπνευση, δεν έλαβαν ωστόσο απευθείας εντολές, από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Η έρευνα επικεντρώνεται στο να διευκρινιστούν τα κίνητρα της επίθεσης και πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπούργκουαν υποστήριξαν η εξτρεμιστική ιδεολογία βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Το ζευγάρι άφησε πίσω του μια κόρη, 6 μηνών. Ο κουνιάδος του Φαρούκ, Φάρχαν Χαν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να υιοθετήσει το κορίτσι και είναι «πολύ αναστατωμένος και θυμωμένος» με τον Φαρούκ.

«Άφησες την 6μηνών κόρη σου», είπε ο Χαν.

«Σε αυτήν την ζωή ορισμένοι άνθρωποι δε μπορούν να κάνουν παιδιά. Ο Θεός σας δώρισε μια κόρη. Και εσείς εγκαταλείψατε αυτό το παιδί πίσω… Τι καταφέρατε με αυτό;».

Είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, την χειρότερη μετά τον Δεκέμβριο του 2012 και τους πυροβολισμούς στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιουτάουν στο Κονέκτικατ.

Ο Φαρούκ, Αμερικανός πολίτης που γεννήθηκε στο Ιλινόι, ήταν γιος Πακιστανών μεταναστών, δήλωσε ο Χούσαμ Αϊλούς, επικεφαλής του παραρτήματος στο Λος Άντζελες του Συμβουλίου Αμερικανο- Ισλαμικών Σχέσεων.

Ο Κρίστιαν Νουαντίκε, που συνεργάστηκε με τον Φαρούκ για ένα διάστημα 5 ετών, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι ο συνεργάτης του ήταν διαφορετικός όταν επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία.

«Νομίζω ότι παντρεύτηκε μια τρομοκράτισσα» σημείωσε ο Νουαντίκε.

Οι ερευνητές εξετάζουν τους υπολογιστές του ζευγαριού και τα κινητά τους τηλέφωνα για να επιβεβαιώσουν εάν επισκέπτονταν συχνά τζιχαντιστικούς ιστότοπους ή διατηρούσαν επαφές με εξτρεμιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον που πρόσκεινται στην έρευνα.

------------

Τρομοκρατική ενέργεια "βλέπει" το FBI στην επίθεση στην Καλιφόρνια

Η έρευνα για την επίθεση στην Καλιφόρνια που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους επαναπροσδιορίστηκε και πλέον έχει τον χαρακτήρα της έρευνας για «τρομοκρατική ενέργεια», όπως έκανε γνωστό η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία.

"Διεξάγουμε πλέον έρευνα για αυτές τις φρικτές πράξεις βάσει της υπόθεσης ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια. Έχουμε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι (οι δράστες) είχαν προσχεδιάσει λεπτομερώς την επίθεση πριν τη διαπράξουν" ανέφερε ο Ντέιβιντ Μπάουντιτς, στέλεχος του γραφείου του FBI στο Λος Άντζελες.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.