Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Η οικονομική κρίση «χτυπάει» την καρδιά


Δυσβάσταχτο το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης για τους ασθενείς.

Σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στη χώρα μας, εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα οδηγήσει σε μερικά χρόνια η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση της υγείας, με το ποσοστό των ασθενών που εγκαταλείπει την υπολιπιδαιμική αγωγή, λόγω υψηλού κόστους, με τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη να αυξάνει συνέχεια και από 12,9% πέρυσι φέτος να αγγίζει το 17%, και με τους μισούς περίπου ασθενείς να χαρακτηρίζουν μεγάλο ή δυσβάσταχτο το οικονομικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τα στοιχεία παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, με αφορμή το 19ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 18-19 Δεκεμβρίου.

Το ΕΛΙΚΑΡ υλοποιεί εδώ και 10 χρόνια το πρόγραμμα με την επωνυμία «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου-Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης» και έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα από 60.000 άτομα. Πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

Όπως αναφέρθηκε η υπερχοληστερολαιμία παραμένει άλυτο πρόβλημα στον ελληνικό πληθυσμό και το πρόβλημα της μειωμένης συμμόρφωσης στη δέουσα μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή έχει επιταθεί από το υψηλό κόστος της θεραπείας.

Ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από το βαθμό ευαισθητοποίησης των ασθενών απέναντι στο διογκούμενο πρόβλημα της κολπικής μαρμαρυγής. Φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν την ενδεικνυόμενη αντιπηκτική αγωγή που προφυλάσσει από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα, που έχει μεγάλο αριθμό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και μεγάλο αριθμό ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, κυρίως λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

Περιβάλλον και Καρδιαγγειακές παθήσεις

Καθοριστικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία, με επιπτώσεις που δυστυχώς προς το παρόν δεν έχουν επαρκώς τεκμηριωθεί, φαίνεται ότι παίζει το περιβάλλον, όπως ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιο Αθηνών Δημήτριος Τούσουλης.

Μάλιστα το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας είχε σαν κεντρικό θέμα το Περιβάλλον και Καρδιά. Φαίνεται πως οι ρύποι (από αυτοκίνητα, βιομηχανίες κτλ.) επηρεάζουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία και επιδεινώνουν τη λειτουργικότητα των αγγείων, όσο και τους παράγοντες πήξης. Μάλιστα σε άτομα που εκτέθηκαν σε ρύπους από μηχανές Diesel σημειώθηκαν σημαντικές επιδράσεις στο αγγειακό ενδοθήλιο. Αλλά και ο θόρυβος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία. Άτομα που εκτίθενται σε σημαντικό θόρυβο (περιοχές αεροδρομίων, λεωφόροι μεγάλης κυκλοφορίας) έχουν σημαντική αύξηση στην επίπτωση καρδιαγγειακών συμβάντων συγκριτικά με όσους ζούνε στην εξοχή.

Στα πλαίσια αυτά από μελέτες της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, φάνηκε ότι η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση έναντι της άσκησης αντίστασης και της διαλείπουσας αναερόβιας άσκησης προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά την ενδοθηλιακή λειτουργία και αγγειακή σκληρία, τόσο των κεντρικών όσο και των περιφερικών αρτηριών. Συνίσταται, λοιπόν σε άτομα με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, αερόβια άσκηση σε φυσικό περιβάλλον, που φαίνεται ότι βελτιώνει σημαντικά τις λειτουργικές ιδιότητες των αρτηριών και την καρδιαγγειακή υγεία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.