Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Γιορτινά εδέσματα: Ποια από αυτά μας κάνουν καλό;


Τα γιορτινά τραπέζια δεν αποτελούν μόνο ευκαιρία για να βρεθούν μαζί φίλοι και συγγενείς, αλλά και για να απολαύσουμε απρόσμενα υγιεινά πιάτα.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος, παρότι μερικά από τα παραδοσιακά πιάτα είναι πλούσια σε θερμίδες, ταυτοχρόνως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχουν επίσης τρόποι για να αυξήσουμε τη θρεπτική αξία τους.

Να, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα τρόφιμα και τι μπορούμε να κάνουμε:
Γαλοπούλα. Το κρέας της... πρωταγωνίστριας του εορταστικού τραπεζιού παρέχει λίγες θερμίδες και άφθονες πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε κάλιο και σε φωσφόρο.

Αν την καταναλώσετε χωρίς την πέτσα θα μειώσετε σημαντικά τα επιβλαβή λιπαρά οξέα που αυτή περιέχει.
Γέμιση. Φτιάξτε την με καστανό ρύζι, το οποίο σε σύγκριση με το λευκό έχει πολύ μεγαλύτερη θρεπτική αξία (είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β1, Β3, Β6, Ε και φυλλικό οξύ, και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο και ο φωσφόρος).

Το καστανό ρύζι αποτελεί καλή τροφή και για τα άτομα με διαβήτη, διότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αρωματίστε το με κρόκο Κοζάνης που θα το εμπλουτίσει με αντιοξειδωτικές ουσίες.

Επειδή η γαλοπούλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, παραλείψτε στη γέμιση τα λουκάνικα, τον κιμά και τα εντόσθια και αντικαταστήστε τα με κάστανα, ξηρούς καρπούς (π.χ. φιστίκια Αιγίνης, κουκουναρόσπορους), ξηρά φρούτα (π.χ. κορινθιακή σταφίδα) και ρόδι, δηλαδή με τρόφιμα αποδεδειγμένης ευεργετικής δράσης στον οργανισμό.
Μελομακάρονα. Αποτελούν τον γλυκό «θησαυρό» των ημερών. Ειδικά τα σπιτικά δεν περιέχουν ζωικά λιπαρά, ενώ τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους (ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια, κανέλα) έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε καρδιοπροστατευτικά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα καρύδια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και περιέχουν φυτοστερόλες, χαλκό, μαγγάνιο, φωσφόρο και βιταμίνη Ε.

Το μοναδικό μειονέκτημα είναι η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στο σιρόπι, οπότε πρέπει να τα τρώμε με μέτρο .

Ρόδι. Είναι πάρα πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες Α, C, Ε και φυλλικό οξύ, καθώς και σε κάλιο, ενώ περιέχει λίγες θερμίδες.

Ένα ρόδι καλύπτει το 40% των ημερήσιων αναγκών ενός ενηλίκου σε βιταμίνη C. Μελέτες έχουν δείξει ότι, μεταξύ άλλων, είναι «φάρμακο» για την καρδιά, τα αγγεία και τον προστάτη. Προσθέστε το στη γέμιση, στο ριζότο, στα γλυκά και στις σαλάτες λαχανικών και φρούτων.

Αλκοόλ. Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των γιορτινών ημερών και η καλύτερη επιλογή είναι το κόκκινο κρασί, το οποίο ταιριάζει γευστικά με πολλά πιάτα, αποδίδει 90 θερμίδες ανά 120 ml και είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, ιδίως φλαβονοειδών όπως η ρεσβερατρόλη που κάνουν καλό στην καρδιά. Άλλες καλές επιλογές είναι το λευκό κρασί αλλά και η σαμπάνια, μια μερίδα από τα οποία παρέχει περίπου 80 θερμίδες. Φροντίστε μόνο να μην το παρακάνετε.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.