Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Σε ποια σημεία στον κόσμο συναντώνται οι ζώνες ώρας


Αστείες ιστορίες και πού γιόρτασαν την ίδια Πρωτοχρονιά τρεις φορές.

Οι περισσότεροι ξέρουμε πως η γη χωρίζεται σε αδρές γραμμές σε 24 διαφορετικές ζώνες ώρας, μία για κάθε ώρα της ημέρας. Αυτό σημαίνει πως όταν κάποιος διασχίζει μια ζώνη ώρας, η διαφορά θα πρέπει να είναι μία ώρα.

Ωστόσο, αν ζει κανείς εκεί όπου συναντώνται περισσότερες από δύο ζώνες ώρας, μπορεί η αντίληψή του για το χρόνο κάπως να μπερδευτεί.

Σε μέρη όπως το Cameron Corner της Αυστραλίας, συναντώνται τρεις ζώνες ώρας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί χωρίς να κάνεις βήμα να γιορτάσεις τρεις φορές την Πρωτοχρονιά- όπως συνέβη σε χιλιάδες ανθρώπους εκεί στις 31 Δεκεμβρίου του 1999.



Υπάρχουν περίπου 20 μέρη στον κόσμο όπου συναντώνται τρεις ζώνες ώρας, όπως γράφει η Daily Mail επικαλούμενη τον συγγραφέα Ken Jennings.

Πολύ χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Βόρειου και του Νότιου Πόλου όπου οι ζώνες ώρας μπερδεύονται πολύ καθώς συγκλίνουν όλες θεωρητικά.

Σε ό,τι αφορά τον Βόρειο Πόλο, δεν έχει οριστεί ζώνη ώρας επειδή δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι.

Στον Νότιο Πόλο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα καθώς χωρίζεται σε αρκετές περιοχές. Κάποιες διατηρούν τη ζώνη ώρας των πλησιέστερων περιοχών, άλλες όχι.



Αλλά δεν είναι μόνο οι Πόλοι πρόβλημα.



Η Κίνα για παράδειγμα έχει μόνο μία ζώνη ώρας, παρότι θεωρητικά εκτείνεται σε τόσο μεγάλη απόσταση που καλύπτει πέντε ζώνες ώρας.

Αυτό σημαίνει πως οι χώρες που συνορεύουν με την Κίνα μπορεί να έχουν σημαντικά διαφορετική ζώνη ώρας.

Μπουτάν- Ινδία- Κίνα

Υπάρχουν και τα λεγόμενα «τριπλά σημεία», εκεί όπου ενώνονται τρεις ζώνες ώρας, όπως εκεί όπου συναντώνται Ρωσία, Φινλανδία και Νορβηγία.

Η Νορβηγία έχει μόνο μία ώρα διαφορά από την ώρα Γκρίνουιτς, η Φινλανδία δύο και η Ρωσία τέσσερις!



Αυτό σημαίνει πως αν στέκεσαι στο σημείο εκείνο, το ρολόι σου… τρελαίνεται.

Ακόμα ένα τέτοιο σημείο εντοπίζεται στην Αυστραλία, η οποία χωρίζεται σε τρεις ζώνες ώρας. Όταν όμως η ώρα αλλάζει, η χώρα χωρίζεται σε πέντε ζώνες ώρας!



Το αποτέλεσμα είναι τρία τριπλά σημεία όπου συγκλίνουν τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας, στο Cameron Corner, το Poeppel Corner και το Surveyor Generals Corner.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.