Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ο πολύς ύπνος σε συνδυασμό με καθιστική ζωή βλάπτουν την υγεία


Τι δείχνει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, ο συνδυασμός παρατεταμένου καθιστικού χρόνου και διάρκειας ύπνου μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία, ειδικότερα όταν συνοδεύεται και από έλλειψη άσκησης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ανέλυσαν τις συμπεριφορές υγείας περισσότερων από 230.000 ενηλίκων. Ειδικότερα, εστίασαν σε συνήθειες που είναι γνωστό ότι συνδέονται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, όπως το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η κακής ποιότητας διατροφή και η σωματική αδράνεια. Επιπλέον, εξέτασαν το ρόλο του παρατεταμένου καθιστικού χρόνου και της διάρκειας ύπνου. Στη συνέχεια, δημιούργησαν διαφορετικούς συνδυασμούς των παραπάνω συμπεριφορών, προκειμένου να ελέγξουν ποιοι από αυτούς είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων, φάνηκε πως άτομα που συνήθιζαν να κοιμούνται πολλές ώρες (περισσότερες από 9 ανά ημέρα), να αφιερώνουν πολύ χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες (περισσότερες από 7 ώρες ανά ημέρα) και να έχουν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας (λιγότερα από 150 λεπτά ανά εβδομάδα), είχαν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Από την άλλη, οι συνδυασμοί που βρέθηκαν να συνδέονται με διπλάσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου ήταν η σωματική αδράνεια με την παρατεταμένη διάρκεια ύπνου, η σωματική αδράνεια με τον παρατεταμένο καθιστικό χρόνο και το κάπνισμα με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι φανερό ότι ο σχεδιασμός προγραμμάτων αγωγής υγείας με στόχο την πρόληψη των νοσημάτων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, θα πρέπει να εστιάζει στο πώς επιδρούν οι διάφορες συμπεριφορές συνδυαστικά και όχι μεμονωμένα. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι εν λόγω ασθένειες ευθύνονται για το θάνατο 38 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, η ταυτοποίηση των συνδυασμών που αποτελούν τη μεγαλύτερη «απειλή» έχει ιδιαίτερη σημασία, για την ανάπτυξη κατάλληλων στρατηγικών πρόληψης.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.