Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Δυσλεξία: Τα 9 σημάδια για να την αναγνωρίσεις


Εάν θα ρωτούσαμε τι κοινό έχουν οι Albert Einstein,Walt Disney, Pablo Picasso, Leonardo da Vinci καιWinston Churchill, η απάντηση θα ήταν δυσλεξία. Μια έννοια που προκαλεί φόβο, άγχος και ανησυχία στους γονείς που όμως είναι πλήρως διαχειρίσιμη με τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση και αποκατάσταση της.

Τι είναι όμως η δυσλεξία; Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας στην Ελλάδα δεν έχουμε έναν επίσημο ορισμό για τη Δυσλεξία. Ωστόσο σύμφωνα με τους ορισμούς που υπάρχουν παγκοσμίως φαίνεται ότι η δυσλεξία αφορά παιδιά που ακολουθούν έναν άλλο τρόπο επεξεργασίας δεδομένων σε επίπεδο γλώσσας και μαθηματικών και οδηγεί σε προβλήματα γραφής και ανάγνωσης.

Η δυσλεξία μπορεί να διαγνωστεί αφού ολοκληρωθεί ο μηχανισμός ανάγνωσης και γραφής στο παιδί, δηλαδή στο Α’ Εξάμηνο της Β’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Στα παιδιά που γίνεται η διάγνωση της Δυσλεξίας – τα οποία είναι φυσιολογικής νοημοσύνης - συνήθως παρουσιάζουν:

● Προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και οργάνωση
● Αργός ρυθμός ανάγνωσης, διστακτικός, χωρίς χρωματισμό, κάποιες φορές «παρορμητικός»
● Δυσκολίες στα μαθηματικά, ειδικά στην αφομοίωση συμβόλων και μορφών, όπως οι πίνακες πολλαπλασιασμού
● Δυσκολίες στην ανάγνωση πολυσύλλαβων λέξεων
● Αντιπαράθεση, παράλειψη, αντικατάσταση, προσθήκη λέξεων
● Σύγχυση λέξεων που μοιάζουν ηχητικά
● Χάσιμο της σειράς κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης
● Αποφυγή διαβάσματος για «ευχαρίστηση»
● Σύγχυση δεξιού και αριστερού.
Υπάρχουν κάποια σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνουν οι γονείς, πάντα όμως σε συνεργασία με τον ειδικό. Μερικά από αυτά είναι:
● Αποδοχή της κατάστασης, των δυσκολιών του παιδιού
● Ενημέρωση για δυσλεξία
● Τονώστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού και ταυτόχρονα μην του ασκείτε κριτική
● Οργανώστε το χρόνο και το χώρο μελέτης του παιδιού. Για παράδειγμα, χωρίστε την ανάγνωση ενός μεγάλου κειμένου σε πολλές καθημερινές αναγνώσεις
● Παίξτε παιχνίδια με ομοιοκαταληξία, αφαίρεση συλλαβών
● Βρείτε και προτρέψτε τα παιδιά να διαβάσουν βιβλία με ενδιαφέρον θέμα και ενημερώστε τα για το τι πρόκειται να διαβάσουν
Σε όλες τις περιπτώσεις και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό του παιδιού θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δημόσια πιστοποιημένα διαγνωστικά κέντρα και συγκεκριμένα σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ)


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.