Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Συγκλονίζει ο πατέρας της 4χρονης που πέθανε μετά από επέμβαση ρουτίνας


"Φοβάμαι ότι δεν θα μάθω την αλήθεια" δήλωσε ο πατέρας της 4χρονης που "έσβησε" στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ.

Το κοριτσάκι εισήχθη σε κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου για μια επέμβαση ρουτίνας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε επιπλοκές και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

"Ελπίζω να μάθω την αλήθεια γιατί φοβάμαι πάρα πολύ στην Ελλάδα του σήμερα. Φοβάμαι τα πάντα. Δεν υπάρχει διαφάνεια. Δεν κατηγορώ κανέναν αλλά φοβάμαι ότι δεν θα μάθω την αλήθεια. Φοβάμαι για τα άλλα παιδιά που θα ακολουθήσουν" σημείωσε ο πατέρας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:



----------------

Θρήνος στη Νεάπολη Λασιθίου για την 4χρονη


Χωρίς σαφείς απαντήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο την 4χρονη Μελίνα Παρασκάκη έπειτα από μια επέμβαση ρουτίνας ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ, παρουσία της τεχνικής συμβούλου της τραγικής οικογένειας, η πολύωρη διαδικασία της νεκροτομής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Όπως αναφέρθηκε, δεν ανέκυψαν ξεκάθαρα ευρήματα που να «φωτίζουν» τα αίτια εξαιτίας των οποίων έχασε τη ζωή του το 4χρονο αγγελούδι, με αποτέλεσμα να παρατείνεται το μυστήριο. Έτσι τώρα περιμένουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία θα συνεκτιμηθούν προκειμένου να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν από τα μέσα Ιανουαρίου.

Η μικρή Μελίνα από τη Νεάπολη Λασιθίου «έσβησε» λίγες ώρες αφότου ολοκληρώθηκε η επέμβαση για την αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στα αυτιά, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κοριτσάκι παρουσίασε επιπλοκές στο στάδιο της ανάνηψης και τελικώς χρειάστηκε να διακομιστεί στη Μονάδα Παίδων του Νοσοκομείου Ηρακλείου. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, το παιδί εξέπνευσε στις 6 χθες τα ξημερώματα, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

«Τι να πω; Εχασα το παιδί μου από μια επέμβαση ρουτίνας. Γιατί; Γιατί; Αυτό θέλω να μάθω. Την αλήθεια. Τι ακριβώς συνέβη» λέει συντετριμμένος ο πατέρας της Μελίνας, Μάνος Παρασκάκης, ο οποίος ακόμα δεν ξέρει τι θα πει στη δίδυμη αδελφούλα της που την περιμένει πώς και πώς στο σπίτι τους. Οι γονείς είχαν ενημερωθεί ότι η επέμβαση θα ήταν πολύ σύντομη. Χαρακτηριστικά τους ανέφεραν ότι θα διαρκούσε περίπου ένα τέταρτο. Η ώρα περνούσε και δεν είχαν νέα από τους γιατρούς. Αυτό τους ανησύχησε, όμως σε καμία περίπτωση δεν πήγε το μυαλό τους στο κακό, όπως ανέφεραν. Κάποια στιγμή αντιλήφθηκαν μια έντονη κινητικότητα. Τους ενημέρωσαν ότι το παιδί δεν ξυπνούσε, παρουσίαζε δύσπνοια και θα έπρεπε να περιμένουν. Τελικά κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά του στη Μονάδα Παίδων του ΠΑΓΝΗ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κοριτσάκι υπέστη ανακοπή.

«Μου είπαν ακριβώς τι συνέβαινε. Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν. Απογευματινές ώρες της Δευτέρας υπήρξαν κάποια μικρά σημάδια ανάκαμψης, όμως τελικά χάσαμε το παιδί», περιέγραψε ο τραγικός πατέρας.

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Μάκης Καρακώστας, επισήμανε ότι την παραμονή του χειρουργείου η 4χρονη Μελίνα είχε υποβληθεί σε προεγχειρητικό έλεγχο, ο οποίος ήταν επιτυχής και επέτρεψε να προχωρήσει η επέμβαση.

Χθες το πρωί ο τραγικός πατέρας, συνοδευόμενος από τον συνήγορο της οικογένειας Α. Δαμανάκη, μετέβη στο Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου όπου έδωσε κατάθεση, υποβάλλοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Παράλληλα ζητήθηκε να διοριστεί ιατροδικαστής - τεχνικός σύμβουλος προκειμένου να παραστεί στη διαδικασία νεκροτομής του παιδιού του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες τη νύχτα η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου αναφέρεται: «Περίπου πέντε λεπτά μετά την αποσωλήνωσή της εμφάνισε προοδευτικά αναπνευστική δυσχέρεια, πτώση της αρτηριακής πιέσεως και βρογχόσπασμο και για τον λόγο αυτό εκρίθη απαραίτητη η εκ νέου διασωλήνωσή της.

Έγινε προσπάθεια από ομάδα αναισθησιολόγων, καρδιολόγων και εντατικολόγων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και εκρίθη αναγκαία η μεταφορά του νηπίου στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, όπου συνεχίστηκαν οι προσπάθειες της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Οι προσπάθειες αυτές φάνηκε προσωρινά ότι απέδωσαν, διότι η ασθενής βελτιώθηκε με αποκατάσταση καλής αρτηριακής πίεσης και οξυγόνωσης του αίματος. Δυστυχώς η βελτίωση ήταν παροδική και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε αιφνίδια πτώση της αρτηριακής πίεσης και ακολούθως βραδυκαρδία - ασυστολία. Έγινε άμεση έναρξη της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης για περίπου δύο ώρες αλλά δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση».

Πένθος στη Νεάπολη Λασιθίου
Στο άκουσμα της τραγικής είδησης, δεκάδες συγγενείς και φίλοι έσπευσαν στο Νοσοκομείο Ηρακλείου για να συμπαρασταθούν στους γονείς. Ο άδικος θάνατος της 4χρονης έχει βυθίσει στο πένθος και την κοινωνία της Νεάπολης, όπου διαμένει η οικογένεια. Σε ένδειξη πένθους ακυρώνονται προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά, ενώ πάνδημος αναμένεται να είναι ο τελευταίος αποχαιρετισμός σήμερα στις 12 το μεσημέρι. «Εχουμε παγώσει όλοι. Μέχρι προχθές το κοριτσάκι έπαιζε με τα παιδιά μου...» δήλωσε συγκλονισμένος φίλος της οικογένειας.

Χειρουργεια


Μία στις χίλιες η θεωρητική πιθανότητα θανάτου

Ελάχιστος είναι ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η θεωρητική πιθανότητα είναι περίπου μία στις χίλιες.

Αποκαλείται περιεγχειρητική θνησιμότητα, όταν αφορά την ώρα της επέμβασης έως μία ώρα μετά από αυτή, ή μετεγχειρητική θνησιμότητα, όταν ο θάνατος επέλθει την πρώτη μέρα έως 30 μέρες μετά την επέμβαση.

Ο θάνατος κατά τη διάρκεια ή εξαιτίας μίας χειρουργικής επέμβασης οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες. «Στην περίπτωση του τετράχρονου κοριτσιού, θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποια συγγενή (εκ γενετής) καρδιακή πάθηση, η οποία δεν είχε εκδηλωθεί», αναφέρει στο «Εθνος» ο διευθυντής χειρουργός του Ιατρικού της Αθήνας Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Κίνδυνος
Στα γενικά αίτια (άσχετα από το συγκεκριμένο περιστατικό) που μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο κατά τη διάρκεια της επέμβασης περιλαμβάνεται μία ακατάσχετη αιμορραγία. Σοβαρός κίνδυνος ελλοχεύει από πρόβλημα αερισμού κατά τη διάρκεια της επέμβασης, δηλαδή να μη λειτουργεί σωστά το ειδικό μηχάνημα ή να μην έχει γίνει σωστά η διασωλήνωση του ασθενούς.

Πολύ επικίνδυνες είναι οι αρρυθμίες από την αναισθησία ή το σοκ της επέμβασης, η εμβολή (καθόλου πιθανή σε μικρά παιδιά) ή κάποιο καρδιολογικό νόσημα το οποίο δεν είχε εκδηλωθεί μέχρι το χειρουργείο.

Για να περιοριστούν οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι, πριν οδηγηθεί στο χειρουργείο ο ασθενής υποβάλλεται στον λεγόμενο προεγχειρητικό έλεγχο, προκειμένου ο χειρουργός να γνωρίζει εάν εμφανίζει προβλήματα υγείας, πέραν αυτού για το οποίο πρέπει να χειρουργηθεί. Με τον τρόπο αυτό, γίνονται οι κατάλληλοι χειρισμοί, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις και η επέμβαση να εξελιχθεί ομαλά.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.