Πέντε επιπλέον έτη παραμονή στην αγορά εργασίας ζητούν οι δανειστές για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης ανεβάζοντας τις ημέρες ασφάλισης από τις 4.500 (15 έτη) σε 6.000 (20 έτη).
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, οι εκπρόσωποι των δανειστών, ουσιαστικά τόνισαν ότι η χορήγηση σύνταξης με 15αετία αποτελεί αντικίνητρο για τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην εργασία τους περισσότερα χρόνια.
Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που η Εθνική Σύνταξη διαμορφωθεί στα 384 ευρώ, κάτι που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο. Ουσιαστικά οι δανειστές επανέφεραν στην ατζέντα ένα ζήτημα που είχαν θέσει και στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ επιμένουν και στην εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η 15ετία.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα προστατευθούν οι συντάξεις, μέσα από μια δίκαιη μεταρρύθμιση. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν υπήρξε αντίδραση από τους επικεφαλής των θεσμών για την αύξηση των εισφορών ως αντιστάθμισμα των μειώσεων, απάντησε ότι το άκουσαν χωρίς να το απορρίψουν.
Ακόμη κατέθεσε την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα για να μη περικοπούν οι κύριες συντάξεις. Για τις επικουρικές συντάξεις πρότεινε την αύξηση των εισφορών κατά μια μονάδα επίσης (0,5 εργοδότες και 0,5 για εργαζόμενους) σε συνδυασμό με τη μείωση των συντάξεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης για την κάλυψη ελλείμματος ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά τους οι δανειστές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στην πρόταση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο μονάδες, για τα επόμενα 3 χρόνια, ξεκαθαρίζοντας ότι θα τοποθετηθούν όταν τους παρουσιαστεί στο σύνολο της η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που διήρκεσε 1,5 ώρα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν ότι θα διεξαχθεί μια σκληρή διαπραγμάτευση, με το ενδιαφέρον να πέφτει τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος της μεταρρύθμισης, όσο και στη μελλοντική δομή του νέου συστήματος, που εν πολλοίς θα καθορίσει και την μακροπρόθεσμη πορεία των συνταξιοδοτικών δαπανών.
Ειδική αναφορά έγινε για το ΕΚΑΣ, με τον υπουργό Εργασίας να επαναλαμβάνει ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης που αποτυπώνεται και στην συμφωνία του Ιουλίου για κατάργηση (από το 2016) του 20% των πιο ...εύπορων δικαιούχων με βάση νέα εισοδηματικά κριτήρια. Η σχετική δαπάνη θα είναι μειωμένη τον νέο χρόνο κατά 223 εκ. ευρώ, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται μελέτη που θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες.
Πηγή: http://www.real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.