Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

To βότανο του Αγίου Ιωάννη: Φάρμακο για την κατάθλιψη;


ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

Τα διαγνωστικά κριτήρια του καταθλιπτικού επεισοδίου σύμφωνα με το ICD-10 (ΠΟΥ, 1992, WHO, 1993) περιλαμβάνουν την ύπαρξη καταθλιπτικού συναισθήματος, απώλειας ενδιαφερόντων και ευχαρίστησης, μειωμένης ενεργητικότητας με συνοδό κόπωση και περιορισμένη ενεργητικότητα, αλλά και συχνά μειωμένη συγκέντρωση και προσοχή, μειωμένη αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό, ιδέες ενοχής και αναξιότητας, αίσθηση ζοφερών και απαισιόδοξων προοπτικών για το μέλλον, ιδέες ή πράξεις αυτοκαταστροφής ή αυτοκτονίας, διαταραγμένο ύπνο καθώς και μειωμένη όρεξη. Αλλα συμπτώματα που απαντώνται συχνά στην κλινική πράξη μπορεί να είναι άγχος, κλάμα, εκνευρισμός, πόνοι που εμφανίζονται μαζί με την κατάθλιψη ή πόνοι που προϋπάρχουν αλλά επιδεινώνονται (εξαιτίας μυϊκής τάσης) καθώς και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Ιδιαίτερης κλινικής σημασίας είναι η παρουσία του «σωματικού συνδρόμου» (μελαγχολικού τύπου κατάθλιψης) που θεωρείται ότι ανταποκρίνεται καλύτερα στην αντικαταθλιπτική αγωγή.

Η υποκατηγορία αυτή της κατάθλιψης χαρακτηρίζεται από συναισθηματική αντιδραστικότητα σε διαπροσωπικά γεγονότα, αυξημένη όρεξη ή αύξηση του βάρους, υπερυπνία, αίσθηση «μολύβδινων» άκρων και μια για τον πάσχοντα μακροχρόνια ευαισθησία σε σήματα διαπροσωπικής απόρριψης στις διαπροσωπικές σχέσεις

Η υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή χαρακτηρίζεται από την παρουσία περισσότερων του ενός καταθλιπτικών επεισοδίων με τρέχον καταθλιπτικό επεισόδιο ήπιας ή μέτριας βαρύτητας με ή χωρίς σωματικό σύνδρομο ή βαρύ με ή χωρίς ψυχωσικά στοιχεία .

Επιπλέον, το βασικό χαρακτηριστικό της δυσθυμίας είναι το χρόνιο καταθλιπτικό συναίσθημα με διάρκεια πέραν της διετίας. Εκτός του καταθλιπτικού συναισθήματος παρατηρούνται ανορεξία ή υπερφαγία, αϋπνία ή υπερυπνία, πτωχή συγκέντρωση, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, αίσθημα ανεπάρκειας, απώλεια ευχαρίστησης, περιορισμένο ενδιαφέρον, συχνή αυτοκριτική, μειωμένη δραστηριότητα, και παραγωγικότητα, ευερεθιστότητα καθώς και αισθήματα απελπισίας. Η χρονιότητα της διαταραχής συχνά με έναρξη στην παιδική ηλικία, εφηβεία ή νεαρή ενήλικη ζωή οδηγεί τον ασθενή να πιστεύει ότι «πάντα έτσι ήταν». Στη δυσθυμία κυριαρχεί ένα χρόνιο καταθλιπτικό συναίσθημα το οποίο δεν είναι βαρύ και κυριαρχούν επίσης τα γνωσιακά

ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ

Για τους ειδικούς ψυχικής υγείας που προτιμούν τις εναλλακτικές θεραπείες το βότανο του Αγίου Ιωάννη (βαλσαμόχορτο, Hypericum perforatum, St John's wort), το οποίο είναι ένα φυτό που το εκχύλισμά του έχει αντικαταθλιπτική δράση (ουσιαστικά με άγνωστο μηχανισμό, εικάζεται σεροτονινεργική και νοραδρενεργική δράση), έχει αποτελεσματικότητα στα καταθλιπτικά επεισόδια ήπιας και μέτριας βαρύτηταςs. Όμως στις βαρύτερες καταθλίψεις έχει βρεθεί να υστερεί των προαναφερθέτων φαρμάκων και συνεπώς έχει ένδειξη μόνο σε αυτούς που προτιμούν εναλλακτικές θεραπείες και πάσχουν και καταθλιπτικό επεισόδιο ήπιο ή μέτριας βαρύτητας.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.