Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

To Facebook παίρνει μέτρα μετά την επίθεση στο Παρίσι


Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε, με αφορμή τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Γαλλία, ότι η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης θα διευρύνει τη χρήση του «Safety Check», το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δηλώνουν αν είναι ασφαλείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έχει σχεδιαστεί ειδικά ώστε να επιτρέπει στους χρήστες να ενημερώνουν τους συγγενείς και φίλους τους ότι είναι καλά στην υγεία της σε περίπτωση που συμβεί κάποια καταστροφή ή επίθεση. Όταν το «Safety Check» είναι ενεργοποιημένο, αποστέλλει μια ειδοποίηση στους χρήστες που εντοπίζει ότι βρίσκονται κοντά στην περιοχή της καταστροφής να δηλώσουν εάν είναι «ΟΚ». Εάν κάποιος χρήστης επιλέξει την απάντηση «Είμαι ασφαλής», τότε αποστέλλεται αυτόματα ένα μήνυμα στους φίλους του στο Facebook ενημερώνοντάς τους.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης δέχτηκε σφοδρή κριτική επειδή ενεργοποίησε το «Safety Check» μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά όχι μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Βηρυτό και κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 43 άνθρωποι, αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό τεχνολογίας Wired. Αναφορικά με αυτό, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι ήταν η πρώτη περίσταση κατά την οποία ενεργοποιήθηκε το «Safety Check» που δεν επρόκειτο για φυσική καταστροφή, όπως ένας σεισμός. Ωστόσο, σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα δήλωσε ότι το Facebook σκοπεύει να το χρησιμοποιεί πιο ευρέως.

Συγκεκριμένα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανέφερε στην ανάρτησή του: «Πολλοί άνθρωποι δικαίως ρωτούσαν γιατί ενεργοποιήσαμε το Safety Check για το Παρίσι αλλά όχι μετά τους βομβαρδισμούς στη Βηρυτό ή σε άλλες τοποθεσίες. Μέχρι πρόσφατα, η πολιτική μας ήταν να ενεργοποιούμε το Safety Check μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Αλλά αποφασίσαμε να το αλλάξουμε και να το ενεργοποιούμε πιο ευρέως. Ευχαριστούμε όσους επικοινώνησαν μαζί μας θέτοντας ερωτήσεις και εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με αυτό. Έχετε δίκιο να λέτε ότι υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου σημαντικές συγκρούσεις. Νοιαζόμαστε ακριβώς το ίδιο για όλους τους ανθρώπους και θα εργαστούμε σκληρά ώστε να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια στους ανθρώπους που υποφέρουν εξαιτίας τέτοιου είδους καταστάσεων».

Το Safety Check είχε κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2011 μετά το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή που έπληξαν την Ιαπωνία και έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια σεισμών και τροπικών καταιγίδων στην Κίνα, το Αφγανιστάν και τη Χιλή. Ο Άλεξ Σούλτζ, ανώτερο στέλεχος του Facebook, δήλωσε σε ξεχωριστή ανάρτησή του ότι δεν είχε χρησιμοποιηθεί άλλη φορά σε καταστροφή που έχει προκληθεί από «ανθρώπινο χέρι», όπως πόλεμοι ή τρομοκρατικές επιθέσεις. Η απόφαση να ενεργοποιηθεί μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πάρθηκε επειδή ήταν μεγάλος ο αριθμός των χρηστών που προσπαθούσε να ειδοποιήσει τους συγγενείς και τους φίλους τους μέσω της ιστοσελίδας ότι είναι ασφαλείς.

«Το γεγονός ότι ενεργοποιήσαμε το Safety Check σε αυτή την περίπτωση θα αλλάξει την πολιτική μας σχετικά με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, και στο μέλλον θα το ενεργοποιούμε και για σημαντικά ή τραγικά περιστατικά. Θέλουμε αυτό το εργαλείο να είναι διαθέσιμο οποτεδήποτε και οπουδήποτε μπορεί να προσφέρει βοήθεια», δήλωσε ο Άλεξ Σούλτζ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.