Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Φάρμακα: Δραματική μείωση των ανώτατων τιμών για γενόσημα και off patent στο 1 ευρώ


Την προοπτική συντριπτικής μείωσης των τιμών των φαρμάκων, που χάνουν την πατέντα τους (off – patent) καθώς και των γενοσήμων, προμηνύει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Συγκεκριμένα, η κατώτατη τιμή των φαρμάκων αυτών – που σήμερα αντιστοιχεί σε 12 ευρώ ανά συσκευασία για τα εκτός πατέντας και τα 7,8 ευρώ για τα γενόσημα – θα μειωθεί σταδιακά στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 στο 1 ευρώ και για τις δύο αυτές κατηγορίες.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης που θα προκύψει από την εξέλιξη αυτή, εξετάζεται να συνδεθεί με τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακά τους.

Από την άλλη πλευρά, μία τόσο μεγάλη μείωση θα δημιουργήσει πίεση στην παραγωγή πολλών φαρμάκων στην Ελλάδα, καθώς θα είναι δύσκολο να ανταγωνισθούν ξένα γενόσημα από χώρες χαμηλού κόστους. Το υπουργείο Υγείας μιλά «για επιμερισμό του κόστους από τη μείωση της δαπάνης μεταξύ εγχώριας και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας».

Παράλληλα, κυβέρνησης και δανειστές συμφώνησαν το ύψος της ενδονοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, στην οποία θα τίθεται πλαφόν (claw back) να είναι 570 εκ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκ. ευρώ για το έτος 2018.

Τι λέει το υπουργείο Υγείας

«Το αρχικό προαπαιτούμενο (milestone 41) για την επίτευξη συμφωνίας ήταν η κατάργηση της προστασίας των off-patent και γενοσήμων φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία η τιμή των πρώτων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ/συσκευασία και η τιμή των δεύτερων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από 7,8 ευρώ ανά συσκευασία. Η διαπραγμάτευση κατέληξε στη σταδιακή απομείωση του εν λόγω μηχανισμού προστασίας («κόφτη») μέσα στην περίοδο των επόμενων δύο ετών, δηλαδή των επόμενων 4 δελτίων τιμών.

Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.

Τα παραπάνω θα ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Παράλληλα, οι δανειστές έθεσαν στη διαπραγμάτευση την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. 

Συμφωνήθηκε τελικά το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back να είναι 570 εκ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκ. ευρώ για το έτος 2018.

Η αρχική απαίτηση των δανειστών ήταν αφενός η άμεση και άπαξ κατάργηση της προστασίας των off-patent και γενοσήμων, χωρίς δηλαδή σταδιακή απομείωση, και αφετέρου, το ύψος της ενδονοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από το οποίο θα απαιτείται claw back να οριστεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων και τη δημόσια υγεία υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, δηλαδή αύξηση του όγκου τους στην φαρμακευτική αγορά, μέσω κινήτρων για γιατρούς, ασθενείς και φαρμακοποιούς, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των ποιοτικών γενοσήμων που κυκλοφορούν στη χώρα.
β) Σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ)
γ) Εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τη συνταγογράφηση και των νοσοκομειακών φαρμάκων.
δ) Αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία και κεντρική διαχείριση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων, όπως τα ογκολογικά.
Με την παρούσα συμφωνία η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας διασφαλίζει:
 την αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης των ασθενών
 την εξοικονόμηση δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, εξοικονόμηση η οποία εξετάζεται να συνδεθεί με τη μείωση του κόστους συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακά τους.
 τον επιμερισμό του κόστους από τη μείωση της δαπάνης μεταξύ εγχώριας και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας».


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.