Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Η μάχη κατά του HIV σε περίοδο οικονομικής κρίσης


Πολλές οι δυσκολίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον οι φορείς και ασθενείς της HIV λοίμωξης στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, επισήμαναν σήμερα οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.).

Όπως τόνισαν, αρκετές μονάδες ειδικών λοιμώξεων σε νοσοκομεία της χώρας, δεν είναι πλέον σε θέση να κάνουν τις εξετάσεις για το ιικό φορτίο στους οροθετικούς, λόγω ελλείψεων, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται τα επίπεδα της ανοσολογικής ικανότητας των ασθενών αλλά και η αδυναμία των γιατρών να δούνε αν τα φάρμακα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά ή αν έχουν αναπτυχθεί ανθεκτικά σ’ αυτά, στελέχη του ιού HIV.

Ο διευθυντής της μονάδας στο νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός", Βασίλης Παπαρίζος, έκανε λόγο για διαρκή προβλήματα, τα οποία, πέρα από την υποστελέχωση των μονάδων, επεκτείνονται και στην χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων στους οροθετικούς, λόγω των οικονομικών δυσκολιών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη συλλογή στοιχείων της Ε.Ε.Μ.Α.Α. από τις Μονάδες Λοιμώξεων, εκτιμάται, ότι μέχρι το τέλος του έτους οι νέες καταγεγραμμένες μολύνσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα και θα δηλωθούν 850 νέα κρούσματα. Αξίζει να τονισθεί ότι εξακολουθεί η μείωση της χρήσης ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών, αλλά ιδιαίτερος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με ήδη προχωρημένη νόσο στους μετακινούμενους πληθυσμούς.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Μάριος Λαζανάς, πρότεινε τη δημιουργία προγράμματος ΕΣΠΑ μόνο για την πρόληψη και την θεραπεία οροθετικών και ασθενών, ενώ αναφερόμενος στην χορήγηση της αντιρετροϊκής αγωγής στην εποχή της οικονομικής κρίσης, είπε ότι με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, προτείνεται να είναι καθολική σε όλους τους ασθενείς με HIV λοίμωξη, για βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης, μείωση της εξέλιξης σε πλήρες AIDS, μείωση των συννοσηροτήτων αλλά και ελαχιστοποίηση της μετάδοσης της νόσου, δεδομένου ότι οι υπό θεραπεία ασθενείς θα έχουν καταστείλει το ιικό τους φορτίο.

Η Δήμητρα Παρασκευά, από τη μονάδα Λοιμώξεων του «Τζανείου», αναφερόμενη στα επιδημιολογικά στοιχεία, είπε ότι τα δηλωθέντα περιστατικά με HIV λοίμωξη είναι 15.500 από τα οποία, τα 2.500 αφορούν ασθενείς που έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ σε θεραπεία βρίσκονται οι 7.500.Περίπου 4.000 οροθετικοί δεν παίρνουν θεραπεία καθώς δεν πληρούσαν τα μέχρι σήμερα θεραπευτικά κριτήρια, γιατί δηλαδή δεν χρειαζόταν τα φάρμακα. Επειδή όμως πρόσφατα άλλαξαν οι θεραπευτικές ενδείξεις, αρκετοί από αυτούς θα πρέπει να ξεκινήσουν θεραπεία τόνισε ο Μ.Λαζανάς. Αυτό συμβαίνει, καθώς μια μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη, η START, επιβεβαίωσε με επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοπιστία, την υπόθεση ότι τα άτομα με HIV λοίμωξη έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πλήρες AIDS, ή άλλα σοβαρά νοσήματα εάν ξεκινήσουν την αντιρετροϊκή αγωγή νωρίτερα, όταν ο αριθμός των CD4+ T-κυττάρων τους είναι υψηλότερος, έναντι εκείνων που ξεκινούν όταν τα CD4+ πέσουν σε χαμηλά επίπεδα. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής, σε συνδυασμό με το το δεδομένο ότι η αντιρετροϊκή αγωγή ελαττώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους HIV- σεξουαλικούς συντρόφους των, υποστηρίζουν την προσφορά έναρξης αγωγής σε όλα τα HIV+ άτομα.

Η φιλοδοξία των επιστημόνων είναι το 2020, το 90% των HIV+ να γνωρίζουν τη θετικότητά τους, το 90% να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 90% να έχει πετύχει παρατεταμένη καταστολή του ιού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.