Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Greek ICT Forum: Ψηφιακά Ισοδύναμα πάνω από 3 δισ. ευρώ


Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ελληνικής κοινωνίας και Οικονομίας στην οποία η ελληνική Κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία αναζητούν εναγωνίως ισοδύναμα για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, στο 17ο Συνέδριο Greek ICT Forum, κατατέθηκε «Δεκάλογος Ψηφιακών Εργων» στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τα οποία θα εξοικονομήσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ ετησίως σύμφωνα με μελέτες και υπολογισμούς που έχουν συνταχθεί από κρατικές υπηρεσίες, ερευνητικά εργαστήρια ΑΕΙ και ανεξάρτητους Φορείς.

Συγκεκριμένα τα ψηφιακά έργα του «Δεκάλογου» που εξοικονομούν τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση είναι:

1) Η υλοποίηση του έργου «Σύζευξις», το οποίο αφορά στην ενοποίηση όλων των δαπανών για τις τηλεπικοινωνίες στον Δημόσιο τομέα. Εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

2) Η άμεση ψηφιακή διασύνδεση των ταμειακών μηχανών λιανικών πωλήσεων με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) με παράλληλη εφαρμογή της σύνδεσης αφορολογήτου ορίου με την χρήση κάρτας πληρωμών. Ετήσια εξοικονόμηση τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

3) Η υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων και λοιπών φορολογικών παραστατικών ανεξαιρέτως από όλες τις επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου. Ετήσια εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

4) Η μείωση του λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων και φορέων από την χρήση των ηλεκτρονικών παραστατικών τουλάχιστον 200 εκατ. ετησίως.

5) Η άμεση διεύρυνση των Ηλεκτρονικών Προμηθειών και των Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών με υποχρεωτική χρήση ειδικά στον Δημόσιο τομέα. Ετήσια εξοικονόμηση τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ.

6) Η υποχρεωτική λειτουργία συστημάτων εισροών - εκροών σε όλο το κύκλωμα διακίνησης και διανομής υγρών καυσίμων από το διυλιστήριο ως τον τελικό καταναλωτή. Υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων εισροών στις δεξαμενές καυσίμων όλων των δημοσίων κτηρίων όπως υπουργεία, νοσοκομεία, σχολεία κ.α. Ετήσια εξοικονόμηση άνω των 400 εκατ. ευρώ.

7) Η ενοποιημένη παρακολούθηση των αποθηκών φαρμάκων και αναλωσίμων στα Νοσοκομεία και Ασφαλιστικά Ταμεία, με στόχο τον προγραμματισμό και την ενοποίηση των προμηθειών. Ετήσια εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

8) Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και χρήση της ψηφιακής υπογραφής στις δημόσιες υπηρεσίες. Ετήσια εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.

9) Ενιαία λειτουργία όλων των υποδομών και συστημάτων πληροφορικής φορολογικού, εισπρακτικού και τελωνιακού χαρακτήρα κάτω από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και όχι όπως διαχωρίστηκε μεταξύ της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων και ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων.

10) Δημιουργία κεντρικής Κυβερνητικής δομής για την χάραξη στρατηγικής στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνηση και της παρακολούθησης της υλοποίησης των αντίστοιχων έργων. Αμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, καθώς και της χρηματοδότησης της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» Α.Ε.

Ο κατάλογος των έργων Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών (ΤΠΕ/ICT) που συμβάλουν στην μείωση δαπανών και εξοικονόμηση πόρων είναι εκτεταμένος.

Έχουν επιλεγεί μόνο εκείνα τα έργα, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους, είναι τεχνολογικά ώριμα και έχουν επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού για να μπουν σε λειτουργία και να αποδώσουν άμεσα αποτελέσματα στα κρατικά έσοδα.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.