Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Τι θα γίνει με τα capital controls, ανατροπές σε καταθέσεις και δάνεια


Όλες οι αλλαγές μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ως το πρώτο βήμα μιας μακροπρόθεσμης πορείας προς την ανάκαμψη της οικονομίας θεωρείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και ουσιαστικά θα ανοίξει ένα νέο «κεφάλαιο» για τη χώρα μας.

Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης που θα «ξεκλειδώσουν» αρχικά τόσο η ανακεφαλαιοποίηση όσο και η επιτυχής ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και στις συνέχεια οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», είναι:

1. Η χαλάρωση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων μέχρι την εξάλειψή τους

2. Η ενίσχυση της ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες στην πραγματική οικονομία

3. Η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών

4. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις αγορές

5. Η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από την οποία θα εισρεύσουν σταδιακά περί τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

6. Η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων

7. Η ενίσχυση της απασχόλησης

8. Να μην χρειαστεί άμεσα νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά τις καταθέσεις, κυβερνητικές πηγές αλλά και πληροφορίες από τις ίδιες τις τράπεζες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι οι διοικήσεις θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και θα είναι εξασφαλισμένες. Αυτό σημαίνει πως θα είναι απολύτως ασφαλείς από κινδύνους και κυρίως από αυτόν της εκκαθάρισης, δηλαδή της διάσωσης εκ των έσω που προβλέπει μεταξύ άλλων και «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Για το λόγο αυτό και για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, δημιουργείται η πεποίθηση ότι σταδιακά και όσο εμπεδώνεται από τους καταθέτες ότι υπάρχει σιγουριά στο τραπεζικό σύστημα αλλά και λόγω της σωστής κατεύθυνσης της δημοσιονομικής πορείας της χώρας, θα επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα μεγάλο μέρος κεφαλαίων που σήμερα βρίσκεται στα «στρώματα» και στα σεντούκια των πολιτών.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης δεν σημαίνει πως θα ανοίξουν αμέσως οι κάνουλες της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης.

Εκτός από την επιστροφή των καταθέσεων που θα παίξει καίριο ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη στήριξη των ΜΜΕ από τις τράπεζες είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Με την επιμονή της κυβέρνησης για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, της απελευθέρωσης κεφαλαίων και της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης. Τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν ότι μικρομεσαίες εταιρείες που έχουν πράγματι πληγεί από την κρίση έχουν καταλήξει να είναι «ζόμπι» ενώ την ίδια ώρα εκτιμάται πως μπορούν με τη στήριξη των τραπεζών να γίνουν βιώσιμες.

Στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική απ' ό,τι στις επιχειρήσεις διότι ο διαχωρισμός του κακοπληρωτή με τον αδύναμο δανειολήπτη είναι απλός. Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, σε όποιο ύψος κι αν φτάνει το ποσό της αντικειμενικής αξίας που θα προστατεύεται το ακίνητο από τους πλειστηριασμούς, οι τράπεζες δεν πρόκειται να την κατάσχουν. Οι δανειολήπτες ωστόσο θα πρέπει να πληρώνουν μια ελάχιστη δόση εφόσον έχουν τη δυνατότητα.

Αντίθετα οι δανειολήπτες που είναι κακοπληρωτές αλλά έχουν καταθέσεις, πολλά περιουσιακά στοιχεία ή/και μεγάλη μισθοδοσία, θα έρθουν σύντομα αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», εξετάζεται μεταξύ άλλων και μια πιο ριζοσπαστική λύση: η αλλαγή σπιτιού. Δηλαδή ο δανειολήπτης θα μετακομίζει σε ένα μικρότερο από αυτά που έχει η τράπεζα και εκείνη θα προβαίνει σε «κούρεμα» χρέους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.