Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Παρασκευόπουλος: Το σύμφωνο συμβίωσης θα προχωρήσει


Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας σήμερα στον Βήμα 99,5.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα αλλάξει η ρύθμιση για τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας, καθώς και ο νόμος για τα αδικήματα περί Τύπου και τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις που προβλέπει, όπως ανέφερε ο υπουργός. Επίσης, θα διευκολύνονται οι εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων, με το ειδικό βραχιολάκι παρακολούθησης.

«Είμαστε πρωταθλητές στα ισόβια» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι η φυλακή υπάρχει για να σωφρονίζει και όχι για να τιμωρεί, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο σύμφωνο συμβίωσης και το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι διατάξεις, ο κ. Παρασκευόπουλος παρατήρησε: «Το σύμφωνο συμβίωσης θα προχωρήσει. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα, θα αναρτηθεί στην ανοιχτή διαβούλευση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να εκφράσουν την άποψή τους. Εκτός από τη νέα μορφή του συμφώνου συμβίωσης, θα έχουμε τρία κεφάλαια στο νέο νομοθέτημα. Το ένα είναι αυτό που μνημονεύσαμε. Το δεύτερο θα αφορά στην ελευθερία του Τύπου. Προβλέπεται η κατάργηση του ελάχιστου ορίου των αποζημιώσεων εάν υπάρξει ένα βλαπτικό δημοσίευμα για την τιμή και την υπόληψη κάποιων και από την άλλη πλευρά εισάγεται μια διαδικασία διόρθωσης των βλαπτικών ή ψευδών δημοσιευμάτων. Αυτό, αφενός θα βοηθήσει να ανακόπτεται η αναπαραγωγή της λάσπης, εάν αυτό το φαινόμενο εμφανιστεί, και αφετέρου θα φιλτράρει λίγο τις υποθέσεις εν όψει της Δικαιοσύνης, ώστε εάν υπάρξει μια τακτοποίηση που είναι πλήρης, να μην πηγαίνουν οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, εκτός εάν απέμεινε μια αποδείξιμη και απτή υλική βλάβη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αποζημίωση πρέπει να ορίζεται από το δικαστήριο με κάποια επιμετρητικά κριτήρια και αυτά θα ορίζονται (στο νομοσχέδιο). Εισαγωγή ανώτατου ορίου δεν έχει αποφασιστεί προς το παρόν, αλλά εισάγονται κριτήρια, τα οποία είναι πιο ανοικτά και έμμεσα οδηγούν σ’ αυτόν τον περιορισμό και ο περιορισμός των υπερβολών θα ευνοηθεί από την κατάργηση του κατώτατου ορίου, διότι θα μπορεί και το δικαστήριο πλέον να επιδικάζει ένα ελάχιστο, πολύ μικρό ποσό, όταν η προσβολή είναι μικρής σημασίας και πολύ απλή. Θα το διασφαλίσουμε αυτό. Επίσης, η ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση είναι μια ειλικρινής και ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή ιδεών και προτάσεων από τον κόσμο και άλλους ειδικούς. Τις ιδέες αυτές θα τις βάλουμε σε μια καλύτερη κατεύθυνση, θα τις μελετήσουμε προσεκτικά και πάρα πολύ γρήγορα.

Σχετικά με την παρακολούθηση κρατουμένων με το ειδικό βραχιολάκι, διευκρίνισε πως «ο θεσμός δεν έχει εφαρμοστεί στο βαθμό που θα θέλαμε. Ποσοτικά το λέω αυτό και οι λόγοι είναι πολλοί. Έχουμε τώρα στον ίδιο αυτό νόμο (σ.σ.: για το σύμφωνο συμβίωσης) μια διάταξη που προσπαθεί να βοηθήσει την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης. Η εκπαιδευτική άδεια είναι ασπίδα κατά της δευτερογενούς εγκληματικότητας και πρέπει να φροντίσουμε για τη διεξαγωγή της. Θα φροντίσουμε για την εφαρμογή της να είναι οι διατάξεις ευκολότερες, ώστε να μπορούν περισσότεροι να αξιοποιήσουν το θεσμό. Ήταν ακριβό αυτό και οι τυπικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή ήταν επάλληλες, διότι σε πολλές περιπτώσεις ήταν λιγότερο ουσιαστικές και προσπαθούμε να κάνουμε πιο πρακτική την εφαρμογή. Ελπίζουμε ότι και η Πολιτεία, με τους ίδιους τους μηχανισμούς της, θα καταλάβει ότι η εκπαίδευση είναι η καλύτερη ασπίδα κατά του εγκλήματος απ’ ό,τι η έκτιση της ποινής για ένα ή δύο μήνες περισσότερους».

Μιλώντας για τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας, επισήμανε ότι «προσθέτουμε ακόμη μία ρύθμιση που τιμωρεί τη βία όταν ασκείται φανερά από τις περιστάσεις, αποδεδειγμένα, με την επιλογή του θύματος να γίνεται με βάση το χρώμα, τη φυλή ή το σεξουαλικό προσανατολισμό κτλ. και επίσης σκεπτόμαστε μια ελαφριά ποινή για περιπτώσεις δημόσιας αναγγελίας, προσφοράς τροφής ή αίματος μόνο σε ομόφυλους κτλ. Αυτό στην Ελλάδα έχει ξανασυμβεί, ναι… Στο πεδίο του λόγου, οι διατάξεις θα είναι οι ίδιες και δεν τις θίγουμε καθόλου. Δεν είναι ο αντιρατσιστικός νόμος, αλλά ο Ποινικός Κώδικας και οι διατάξεις ρατσιστικής ρητορείας και λόγου. Παραμένουν ως έχουν και κάπως επιβαρύνεται η πρακτική ρατσιστική συμπεριφορά, η οποία νομίζω ότι είναι και κάπως πιο επώδυνη, κατά βάση, από τη ρητορεία».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κατάσταση στις φυλακές: «Ένας από τους πρακτικούς τρόπους για να τη βελτιώσουμε είναι να βελτιώσουμε τον αριθμητικό συσχετισμό μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των καταστημάτων σε σχέση με τους κρατουμένους, καθώς επίσης να προσέξουμε να υπάρξουν απασχολήσεις, διότι αργία μήτηρ πάσης κακίας και πολλές φορές δημιουργεί συνθήκες εκρηκτικότητας η διαρκής αργία. Επίσης, να εντείνουμε τη φύλαξη, ώστε να μην υπάρχουν τα φαινόμενα της παράνομης και κολάσιμης εισαγωγής ναρκωτικών μέσα στη φυλακή. Δεν μπορώ να σας πω ότι είναι και ιδιαιτέρως στεγανές οι φυλακές ούτε ήταν ποτέ και δεν είναι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Εμείς, κάνουμε αυτήν την προσπάθεια να τις στεγανοποιήσουμε και σε ορισμένες φυλακές της χώρας θα έλεγα ότι έχουμε επιτυχία ακόμη και 100% και θα προσπαθήσουμε και στις υπόλοιπες να εξελίξουμε το φαινόμενο».

Τέλος, μιλώντας για τη θητεία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, επισήμανε πως αυτό θα λυθεί με βάση το νέο νόμο, ο οποίος προβλέπει την εκλογή νέων μελών στη θέση όσων έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ έχει λήξει η θητεία τους. Δεν υπάρχει πρόβλημα αντίθετα με όσους δεν έχει λήξει η θητεία τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.