Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Πρέσπες, ένας απέραντος καθρέφτης



Ιδανικός προορισμός για το φθινόπωρο - Δείτε τις φωτογραφίες.

Απαράμιλλη ομορφιά και ζεστή φιλοξενία συνθέτουν το ταξίδι στις Πρέσπες. Πρόκειται για μια τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την FYROM. Η Μικρή Πρέσπα βρίσκεται σε υψόμετρο 857 μέτρων και η Μεγάλη και η Μεγάλη στα 852 μέτρα. Αποτελούν τα «υγρά» σύνορα της Ελλάδας σε αυτό το σημείο με την Μικρή Πρέσπα να ανήκει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Επισκεπτόμενος κανείς τις Πρέσπες θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, τον μεγαλύτερο από τους συνολικά 10 εθνικούς δρυμούς της χώρας μας με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα, ο οποίος αρχίζει από τα 853 μέτρα από την επιφάνεια δηλαδή των λιμνών και φθάνει στις 2.120 μέτρα, κοντά στην κορυφή του όρους Bαρνούντος. Η σπάνια ομορφιά θα τον καθηλώσει. Πολλοί λένε ότι είναι σαν να καθρεφτίζεται η ζωή σε αυτές τις λίμνες καθώς συνυπάρχουν όλοι.

Άνθρωποι, ψάρια, ζώα, φυτά σε μια αρμονία τόσο τέλεια και τόσο διαφορετική με το μέρος να αποπνέει μια μοναδική ηρεμία. Στις Πρέσπες υπάρχουν 1.500 είδη της ελληνικής χλωρίδας και στα νερά των λιμνών βρίσκονται 17 είδη ψαριών. Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο 260 είδη πουλιών, με τον αργυροπελεκάνο να κλέβει την παράσταση στην Μικρή Πρέσπα καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά της Γης. Πουλιά, ψάρια, βίδρες και όλα τα ζώα των λιμνών φυσικά δεν γνωρίζουν σύνορα χωρών και κινούνται ελεύθερα στις λίμνες.



Αν και αποτελεί έναν μακρινό προορισμό για τα περισσότερα μέρη της Ελλάδος, ο επισκέπτης που θα φτάσει εκεί, θα ανταμειφθεί από το σπάνιας ομορφιάς τοπίο και τους φιλόξενους ανθρώπους. Το φθινόπωρο μάλιστα αποτελεί ιδανική εποχή με τα χρώματα της φύσης να οργιάζουν αλλά τις θερμοκρασίες να μην είναι τόσο χαμηλές όσο το χειμώνα επιτρέποντας την εξερεύνηση της περιοχής.

Η διαδρομή μέχρι τις Πρέσπες είναι μαγική αλλά φτάνοντας κανείς στο Περβάλι, το πρώτο σημείο όπου αντικρίζει κανείς για πρώτη φορά τους απέραντους «καθρέφτες» αντιλαμβάνεται γιατί άξιζε το ταξίδι ως εκεί.



Μικρή Πρέσπα

Η Μικρή Πρέσπα είναι 43 τ. χλμ. και υψομετρικά βρίσκεται ψηλότερα από την Μεγάλη Πρέσπα. Είναι λίμνη γλυκού νερού και σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν ενωμένη με την Μεγάλη Πρέσπα άρα σχηματίστηκε όταν αποκόπηκε πιθανόν εξαιτίας χειμάρρων. Το νότιο άκρο της καταλήγει στην Αλβανία και στον υπόβαθρό της βρίσκονται ασβεστόλιθοι, γρανίτες και γρανοδιορίτες. Τα νερά της χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για ύδρευση, άρδευση, αλιεία, αναψυχή και τουρισμό, παγώνουν όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε χειμώνα. Στη λίμνη αν είναι τυχερός κανείς θα δει τη βίδρα, ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά της Ευρώπης που βρίσκει καταφύγιο εδώ.
Μεγάλη Πρέσπα

Η Μεγάλη Πρέσπα είναι στα σύνορα με την Αλβανία και τα Σκόπια. Είναι και αυτή λίμνη του γλυκού νερού και το εμβαδόν της εντός της Ελλάδας είναι 40 τ. χλμ. Στην Μεγάλη Πρέσπα ρέουν τα νερά της Μικρής Πρέσπας, με την οποία συνδέεται μέσω στενής λωρίδας γης. Είναι αρκετά βαθύτερη από τη Μικρή Πρέσπα και επικοινωνεί υπόγεια με τη λίμνη Αχρίδα που βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Για τους λάτρεις της περιπέτειας η Μεγάλη Πρέσπα ενδείκνυται για κολύμπι, κανό-καγιάκ και κωπηλασία.
Διαμονή

Γύρω από τις Πρέσπες υπάρχουν 12 χωριά με τους ανθρώπους να μην ξεπερνούν τους 1.200 πρόθυμους όμως να ξεναγήσουν και να φιλοξενήσουν τον επισκέπτη σε έναν μαγικό τόπο. Υπάρχουν καταλύματα για κάθε γούστο ενώ αν κάνετε το ταξίδι ως εκεί ρωτήστε τους ντόπιους για τις βόλτες που μπορείτε να κάνετε πάνω στη λίμνη με πλεούμενα. Οι βαρκάρηδες είναι έτοιμοι να σας πουν όλα τα μυστικά που κρύβουν οι λίμνες. Αξίζει επίσης και μια βόλτα στο νησάκι που βρίσκεται μέσα στην Μικρή Πρέσπα, τον Άγιο Αχίλλειο. Το νησάκι έχει λιγοστούς κατοίκους και είναι ένα από τα ομορφότερα και λιγοστά νησιά λίμνης που κατοικούνται.



Αν είστε λάτρεις των σπορ στη φύση ή απλά της φύσης έχετε έναν ακόμη λόγο για βρεθείτε στην περιοχή καθώς εκεί θα βρείτε ευκαιρίες για ερασιτεχνικό ψάρεμα, ορειβασία, ποδηλασία βουνού και καλλιτεχνική φωτογραφία. Εξάλλου λένε ότι το τοπίο γύρω από τις λίμνες είναι πέρα από κάθε περιγραφή και οι λέξεις δεν χωρούν τόση ομορφιά...










Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.