Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ποιες είναι οι πιο γενναιόδωρες χώρες στον κόσμο


Τι δείχνει έρευνα που εκπόνησε το Ίδρυμα Φιλανθρωπικής Βοήθειας.

Η Μιανμάρ είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο με 9 στους 10 ενήλικες να δωρίζουν χρήματα για φιλανθρωπία και τους μισούς να αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στον εθελοντισμό, ενώ το Μπουρούντι το λιγότερο γενναιόδωρο, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Η έρευνα που εκπόνησε το Ίδρυμα Φιλανθρωπικής Βοήθειας (CAF) με έδρα το Λονδίνο διαπίστωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δίνουν χρήματα σε φιλανθρωπίες με περίπου 1,4 δισ. ανθρώπους να έχουν κάνει κάποια δωρεά μέσα στο 2014 -ή το 31,5% των ενηλίκων- από 28,3% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2013.

«Είναι αισιόδοξο να βλέπουμε ότι ακόμη και σε αυτούς τους καιρούς της οικονομικής αβεβαιότητας σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι δωρίζουν χρήματα όλο και περισσότερο προς βοήθεια τρίτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του CAF, Τζον Λόου.

Οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Αυστραλία ακολουθούν τη Μιανμάρ σε γενναιοδωρία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Γενναιοδωρίας της CAF, ο οποίος μετράει τη φιλανθρωπική συμπεριφορά χωρών ρωτώντας ανθρώπους πόσο συχνά δίνουν χρήματα για φιλανθρωπίες, πόσο συχνά γίνονται εθελοντές και πόσο συχνά βοηθούν ξένους.

Στη Μιανμάρ, όπου το κυβερνών κόμμα παραδέχτηκε την ήττα του από το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κίι μετά τις εκλογές της Κυριακής, το 92% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι τον περασμένο μήνα έδωσαν χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό.

Τα υψηλά ποσοστά των πολιτών της Μιανμάρ και της γειτονικής Ταϊλάνδης, όπου το 87% έδωσαν πρόσφατα χρήματα, οφείλονται στην «ντάνα», δηλαδή στην πρακτική της προσφοράς, που πρεσβεύει ο βουδισμός, σύμφωνα με την έρευνα.

Η χώρα, εξάλλου, βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας αναφορικά με τον εθελοντισμό με τον μισό πληθυσμό να τον εξασκεί. Ακολουθούν οι: Σρι Λάνκα, Λιβερία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς και ΗΠΑ.

Παγκοσμίως, η αναλογία των ατόμων που απάντησαν ότι προσέφεραν εθελοντική εργασία μειώθηκε λίγο, στο 21% από 21,3%.

Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα υπογραμμίζει την αντίθεση μεταξύ της συμπεριφοράς των πολιτών της Μιανμάρ σε αυτό τον τομέα και των «πρόσφατων πληροφοριών για την καταστολή των δικαιωμάτων των Ροχίνγκια» - της διωκόμενης μουσουλμανικής μειονότητας.

Σχεδόν ο μισός από τον ενήλικο πληθυσμό του κόσμου απάντησε ότι βοήθησε έναν άγνωστο μέσα στο 2014, σύμφωνα με την έρευνα - μικρή αύξηση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Το Ιράκ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας κι ακολουθούν οι Λιβερία, ΗΠΑ, Ναμίμπια και Τζαμάικα.

Η αναλογία εκείνων που δώρισαν χρήματα στην σπαρασσόμενη από τις συγκρούσεις Ουκρανία τετραπλασιάστηκε το 2014 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ εμφανείς αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε βαλκανικές χώρες, οι οποίες τον Μάιο του 2014 επλήγησαν από σφοδρές πλημμύρες.

«Ένας παράγοντας είναι ότι σχεδόν σε κάθε σημείο του πλανήτη, οι άνθρωποι συσπειρώνονται γύρω από μία κρίση», εξηγεί ο Λόου.

Οι γυναίκες, όπως διαπίστωσε η έρευνα, δίνουν συχνότερα χρήματα για φιλανθρωπίες σε σχέση με τους άντρες, αλλά, όπως επισημαίνεται, μόνο σε χώρες με υψηλά εισοδήματα.

Τα στοιχεία της έρευνας παρείχε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup, η οποία ρώτησε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους το 2014 σχετικά με τη φιλανθρωπική τους συμπεριφορά και με άλλα θέματα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.