Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ανησυχία Σγουρίδη για «κρυφές» καταστροφές στη Λευκάδα


«Οι σύγχρονες κατασκευές άντεξαν».

Την ανησυχία του για πιθανές «κρυφές» καταστροφές από το σεισμό, σε δίκτυα υποδομών και κτίρια της Λευκάδας, εκφράζει ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτης Σγουρίδης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM.

Ο κ. Σγουρίδης έκανε γνωστό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν πλήρη εικόνα μόλις ολοκληρωθούν οι αυτοψίες από τα κλιμάκια των μηχανικών και σημείωσε: «Μπορεί να υπάρχουν κρυφές καταστροφές σε δίκτυα που έχουν να κάνουν με ύδρευση, αποχέτευση, σε λιμάνια, όπως και σε κτίρια τα οποία απ' έξω φαίνονται ότι είναι εντάξει αλλά εσωτερικά να μην είναι κατοικήσιμα».

Όπως ανέφερε, οι καταστροφές εντοπίζονται στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Λευκάδας, στην Ιθάκη και σε ένα κομμάτι της Κεφαλλονιάς, γιατί -όπως επισήμανε- ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους και σε ακτίνα που «έπιασε» αυτά τα τρία νησιά. Υπογράμμισε δε, ότι παρόλο που ήταν μεγάλο το μέγεθος του σεισμού οι σύγχρονες κατασκευές άντεξαν και κατέρρευσαν μόνο κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από την εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού.

Έκανε γνωστό ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σήμερα από 14 κλιμάκια, αύριο αν χρειαστεί πιθανόν να απασχοληθούν άλλα τόσα, άλλα 2 κλιμάκια θα σταλούν και στην Ιθάκη, ενώ -όπως είπε ο υφυπουργός- από τον έκτακτο προϋπολογισμό θα δοθούν κάποια χρήματα για τις υποδομές και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν την κανονική διαδικασία.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, χαρακτήρισε τη Λευκάδα την πιο σεισμογενής περιοχή της Ελλάδας και το «Ρήγμα της Κεφαλλονιάς» (εκτείνεται κατά μήκος των δυτικών Λευκάδας - Κεφαλλονιάς) από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά ρήγματα του ελληνικού χώρου.

«Ενεργοποιήθηκε το 2003 με τον σεισμό 6,2 της Λευκάδας, πέρυσι με τους σεισμούς Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου στην Κεφαλλονιά και χθες. Και ισχυρούς σεισμούς δίνει, αλλά τους δίνει και πολύ συχνά σε αντίθεση με άλλα ρήγματα του ελληνικού χώρου που κάνουν πάρα πολλές εκατοντάδες χρόνια για να ξαναδώσουν σεισμό», τόνισε ο κ. Παυλίδης.

Υπογράμμισε ότι οι ζημίες δεν ήταν μεγάλες, καθώς τα περισσότερα κτίρια κατασκευάστηκαν με τους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς και τόνισε ότι γενικά οι αντισεισμικοί κανονισμοί της Ελλάδας είναι μεταξύ των καλύτερων στις ανεπτυγμένες χώρες.

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης Ιονίων νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, έκανε γνωστό ότι χάρη στην άμεση ανταπόκριση της Πολεμικής Αεροπορίας στήθηκαν σκηνές και πρόσθεσε ότι το συντονιστικό όργανο της πολιτικής προστασίας, που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, θα εκτιμήσει εκ νέου την κατάσταση, ενώ σήμερα θα γίνει γνωστή και τη γνωμάτευση των ειδικών για την ασφάλεια των κτιρίων προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων.

«Εκτός από το θέμα της ασφάλειας των κτιρίων υπάρχουν και τα ζητήματα της ψυχολογίας και των μετασεισμών. Θα εκτιμηθούν αυτά και θα ληφθεί η απόφαση. Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε λύση σ΄ αυτό το θέμα. Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες», είπε αναφερόμενος στο θέμα των σχολείων.

Ο περιφερειάρχης εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο σεισμός δεν θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό και ότι οι ιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων θα ανταποκριθούν μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου. «Θεωρώ ότι δεν θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό γιατί έχουμε το παράδειγμα και της Κεφαλλονιάς η οποία είχε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τους σεισμούς Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2014 και παρόλα αυτά κατάφερε να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της τουριστικής περιόδου», τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα με τις παραλίες από τις καταπτώσεις που θα επιλυθεί έγκαιρα, πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.