Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Αλλαγή του συστήματος φορολόγησης των πολυεθνικών υιοθέτησε η Ευρωβουλή


Ίσως για πρώτη φορά σε έκθεση της ο «ανταγωνισμός» χαρακτηρίζεται ως «επιβλαβής».

Την αλλαγή του συστήματος στη φορολογία των πολυεθνικών και μη εταιρειών στην ΕΕ, υιοθέτησε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Είναι ίσως η πρώτη φορά που σε μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο «ανταγωνισμός» χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα ως «επιβλαβής».

Τη σχετική έκθεση που αφορά «τις φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling και άλλα μέτρα», παρουσίασε η ειδική προσωρινή επιτροπή που έχει συσταθεί υπό την προεδρία του Γάλλου ευρωβουλευτή Αλέν Λαμασούρ. Την έκθεση εισηγήθηκαν η σοσιαλίστρια Ελίζα Φερέρα (Πορτογαλία) και ο φιλελεύθερος Μικαέλ Τερέρ (Γερμανία).

Η έκθεση εγκρίθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 85 αποχές.

Με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές ζητούν να διαμορφωθεί μια ισόρροπη και δίκαιη φορολογική πολιτική, ως αναπόσπαστο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη. Εξηγούν ότι τα μοντέλα φορολογίας εταιρειών στις βιομηχανικές χώρες, σχεδιάστηκαν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όταν η διασυνοριακή δραστηριότητα ήταν περιορισμένη. Σήμερα, η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση της οικονομίας, έχουν μεταβάλει ριζικά την παγκόσμια αλυσίδα αξίας και τον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επιπλέον οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες έχουν πλέον διακρατική δομή, που επιβάλλει την υπέρβαση των εθνικών φορολογικών κανόνων, οι οποίοι δεν έχουν συμβαδίσει με την εξέλιξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το ψήφισμα τονίζει τις «επιζήμιες πρακτικές ορισμένων φορολογικών εθνικών διευθύνσεων» που επιτρέπουν στις πολυεθνικές να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες από αυτές στις οποίες τα απέκτησαν, αποφεύγοντας έτσι τη φορολόγηση.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι αποδεικνύεται επιβλαβής ο σημερινός εταιρικός φορολογικός ανταγωνισμός που ευνοεί την ανάπτυξη πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και φοροδιαφυγής.

Το ΕΚ ζητά μεταξύ άλλων, την καθιέρωση υποχρεωτικής υποβολής όλων των οικονομικών στοιχείων των πολυεθνικών επιχειρήσεων ανά χώρα. Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη, οι φόροι καθώς και οι επιδοτήσεις που έχουν εισπραχθεί. Οι ευρωβουλευτές τάσσονται επίσης, υπέρ της άμεσης καθιέρωσης υποχρεωτικής πανευρωπαϊκής κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιριών (ΚΕΒΦΕ) και ζητούν από τα κράτη-μέλη να ανταλλάσσουν συστηματικά τις εθνικές τους αποφάσεις και άλλα φορολογικά στοιχεία, που έχουν αντίκτυπο σε άλλα κράτη-μέλη.

Με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Ελίζα Φερέρα δήλωσε ότι με το εν λόγω κείμενο αλλάζουν πλέον οι «κανόνες παιγνιδιού» στην Ευρώπη στα θέματα φορολογίας, ενώ ο Μικαέλ Τερέρ μίλησε από πλευράς του για «ορόσημο στο δύσκολο δρόμο για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου, για ένα δικαιότερο φορολογικό ανταγωνισμό».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.