Οι βάσεις της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί σε δυο φάσεις, αναμένεται να τεθούν κατά την διάρκεια της απογευματινής κρίσιμης συνάντησης του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου και του υφυπουργού Αναστάσιου Πετρόπουλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Enikonomia», στη συνάντηση θα συζητηθεί και συμφωνηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να καταθέτει σειρά προτάσεων με διαθρωτικές παρεμβάσεις, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού τους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμφωνηθούν οι κεντρικοί άξονες της μεταρρύθμισης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον απαιτούμενο χρόνο για την πλήρη εφαρμογή της. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την υποχρέωση που περιλαμβάνει το Μνημόνιο, καθώς οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα από την ελληνική πλευρά να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με το πώς θα μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 700- 900 εκατ. ευρώ τη διετία 2015-2016.
Ο κ. Κατρούγκαλος θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση έχοντας στη «φαρέτρα» του τις εξής προτάσεις:
-Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες κατά 1-1,5 μονάδα και για τους εργαζόμενους κατά 0,5 – 1, προκειμένου να περιοριστούν οι περικοπές στις συντάξεις , κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης και μεγάλη απώλεια φορολογικών εσόδων.
-Επανυπολογισμό όλων των συντάξεων με βάση τα έτη ασφάλισης, την ηλικία συνταξιοδότησης, τον τελευταίο μισθό αλλά και τη νέα κλίμακα ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεών σε σχέση με τον τελευταίο μισθό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας προκρίνεται το σενάριο εφαρμογής ενός ποσοστού αναπλήρωσης κοντά στο 77% για τους χαμηλόμισθους των 700 ευρώ, το οποίο θα μειώνεται αναλογικά, όσο αυξάνεται ο μισθός. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούν το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων να διαμορφωθεί στο 56,4% (48,6% για την κύρια και 7,8% για την επικουρική).
-Καταβολή εθνικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους περίπου στα 384 ευρώ χωρίς την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων. Και στη πρόταση αυτή διαφωνούν οι δανειστές ζητώντας τον περιορισμό των δικαιούχων.
Άλλα σοβαρά ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν σχετικά με το χρόνο εφαρμογής τους είναι η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που ενισχύουν τα ασφαλιστικά ταμεία, η δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Ασφάλισης με διαφορετικούς λογαριασμούς για την επικούριση και την πρόνοια, αλλά και ο τριπλασιασμός των εισφορών για τους αγρότες από το 7 στο 20%.
Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.