Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

H πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε από πύραυλο - Η συγκλονιστική αναπαράσταση


Φόβοι για επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση.

Το αεροσκάφος της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε τελικά από πύραυλο BUK σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας

Ολλανδοί ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα την τελική τους έκθεση για την πτήση που τελικά έπεσε εξαιτίας πυραύλου, πριν από 15 μήνες, και οδήγησε στο θάνατο 298 ανθρώπους.

Η Μόσχα ετοίμασε την αντεπίθεσή της καθώς αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στα γεγονότα της 17ης Ιουλίου 2014, με το φόβο της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση να είναι ορατός.

Το OVV, που διεξάγει την έρευνα από τότε που το Μπόινγκ 777 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, αναμένεται να παρουσιάσει τα πορίσματά του αργότερα σήμερα σε αεροπορική βάση της νότιας Ολλανδίας.

Οι 298 επιβαίνοντες, από τους οποίους τα δύο τρίτα ήταν Ολλανδοί, έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από περιοχή που πλήττεται από μάχες μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ πραγματοποιούσε την πτήση από Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές με πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου BUK που είχαν προμηθευτεί από τη Ρωσία. Σύμφωνα με αναλυτές, οι αυτονομιστές φέρεται να κατέρριψαν το Μπόινγκ 777 «κατά λάθος», νομίζοντας ότι στόχευσαν εναντίον ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους.

«Περιμένουμε η έκθεση να επιβεβαιώσει αυτό που υιοθετήσαμε ότι είναι ρωσικό λάθος», δήλωσε ο Πίτερ Φέλστιντ, εκδότης του περιοδικού Jane's Defense Weekly. Οι διαχειριστές του συστήματος νόμιζαν ότι «είχαν στο στόχο τους στρατιωτικό αεροσκάφος στην περιοχή αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν επιβατικό αεροπλάνο», πρόσθεσε.

Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και υποδεικνύει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Λαβρόφ: Πολλά παράξενα πράγματα

Η τραγωδία αυτή επιδείνωσε την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, οι σχέσεις των οποίων είχαν κλονιστεί εξαιτίας της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση.

Η έκθεση μπορεί να αναζωπυρώσει την ένταση αυτή, μετά και τη διαφωνία για την εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι υπήρχαν «πολλά παράξενα πράγματα» στο θέμα της έρευνας. «Θραύσματα του αεροπλάνου και οι σοροί των θυμάτων δεν είχαν συλλεχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και μόνο ορισμένα περισυνελέγησαν, ενώ άλλα παρέμειναν στο σημείο της τραγωδίας. Η Ρωσία δεν έλαβε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έθεσε στην ερευνητική αυτή ομάδα».

Ο κατασκευαστής του πυραυλικού συστήματος BUK οργανώνει επίσης συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για την καταστροφή του αεροπλάνου, μετά την πραγματοποίηση «πειράματος» που προέβλεπε την κατάρριψη ενός παλιού αεροπλάνου.

Δεν έχει οριστεί υπεύθυνος

Η έκθεση, ωστόσο, δεν θα ορίσει κανέναν υπεύθυνο, βεβαιώνοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της ποινικής έρευνας που διεξήχθη από διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων, υπό τον συντονισμό της ολλανδικής εισαγγελίας.

Θα αναφέρει την αιτία της συντριβής (δηλαδή αν χρησιμοποιήθηκε πύραυλος εδάφους-αέρος και αν ναι, τι τύπου), τη μακρά αναμονή των οικογενειών πριν λάβουν την επιβεβαίωση του θανάτου των συγγενών τους και την πτήση αεροπλάνων της πολιτικής αεροπορίας πάνω από εμπόλεμες περιοχές

Ο διευθυντής του OVV, Τίμπε Γιούστρα, θα θέσει επίσης ένα βασανιστικό για τις οικογένειες ερώτημα: οι συγγενείς τους είχαν συνειδητοποιήσει ότι θα πεθάνουν; Επιπλέον, οι οικογένειες των θυμάτων ελπίζουν ότι η έκθεση θα διατηρήσει την πίεση για τη σύλληψη και τη δίκη των υπευθύνων. Οι συγγενείς θα μπορούν επίσης να εξετάσουν τη μερική ανακατασκευή του μπροστινού μέρους του αεροπλάνου.

Παρόλα αυτά, ουκρανός αναλυτής δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αμφιβάλλει για την επίδραση που θα έχει η έκθεση. «Η Ουκρανία δεν είναι πλέον το κέντρο της προσοχής για τη διεθνή πολιτική. Είμαστε πάντα στο βεληνεκές ραντάρ, αλλά σίγουρα όχι πλέον στο κέντρο του», δήλωσε ο Βαντίμ Καρασόφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Στρατηγικής του Κιέβου.

------------


Η πτήση MH17 της Malaysia Airlines κατερρίφθη πάνω από την ανατολική Ουκρανία από έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο BUK, συμπεραίνει το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV) στην τελική έκθεσή του για τη συντριβή του αεροπλάνου τον Ιούλιο του 2014 που στοίχισε τη ζωή και των 298 επιβαινόντων.

Στην έκθεση του Ολλανδικού Γραφείου για την Ασφάλεια, το οποίο δεν ήταν αρμόδιο να απαντήσει στο ποιος ευθύνεται για την τραγωδία, δεν διευκρινίζεται ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.

"Μια εκρηκτική κεφαλή εξερράγη έξω από το αεροπλάνο στην αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου. Η κεφαλή αυτή αντιστοιχεί στον τύπο της εκρηκτικής κεφαλής που φέρει το πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος Buk", δήλωσε ο επικεφαλής του OVV Τίμπε Γιούστρα, που παρουσίασε την έκθεση.

Η Ρωσία έχει αμφισβητήσει ότι χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τύπος πυραύλου, πρόσθεσε.

Σε συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με οικογένειες θυμάτων, ο Γιούστρα δήλωσε πως οι επιβάτες που δεν σκοτώθηκαν από την έκρηξη του πυραύλου, θα είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από την ξαφνική αποσυμπίεση της καμπίνας του αεροπλάνου και την έλλειψη οξυγόνου στα 33.000 πόδια.

Ο Γιούστρα ανακοίνωσε το πόρισμα της έρευνας στην στρατιωτική βάση Γκίλζε-Ρίγεν, όπου το πιλοτήριο και το τμήμα της μπίζνες κλας του Boeing 777 ανασυναρμολογήθηκαν από τα συντρίμμια που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία.

Το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως η Ουκρανία είχε λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο της πάνω από τη ζώνη των συγκρούσεων και πως οι 61 αεροπορικές εταιρείες που είχαν συνεχίσει τις υπερπτήσεις, θα έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει τον εν δυνάμει κίνδυνο.

Το OVV συνιστά να αλλάξουν οι κανόνες της διεθνούς αεροπορίας ώστε να υποχρεωθούν οι αεροπορικές εταιρείες να έχουν περισσότερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την επιλογή των αεροδιαδρόμων που ακολουθούν.

Το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο με την αναπαράσταση της κατάρριψης του αεροσκάφους.




------------

Προκατειλημμένη η έκθεση για τη συντριβή του μαλαισιανού Μπόινγκ, τονίζει η Μόσχα

Η εταιρεία που κατασκευάζει τους πυραύλους BUK απορρίπτει τα συμπεράσματα των διεθνών ερευνητών.

«Προκατειλημμένη» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV) σχετικά με τη συντριβή της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014.

Σύμφωνα με τον Ριάμπκοφ, η Ρωσία αισθάνεται απογοητευμένη που κατά τα φαινόμενα δεν εισακούστηκαν «οι πολλές εκκλήσεις της για τη διεξαγωγή μιας πλήρους, αλλά όχι προκατειλημμένης έρευνας, η οποία θα λάμβανε υπόψη της πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Μόσχα και ιδίως τις αναφορές της Almaz-Antey, της εταιρείας που κατασκευάζει τα πυραυλικά συστήματα BUK.

«Παρ' όλ' αυτά, είναι προφανής μια προσπάθεια να εξαχθεί ένα μεροληπτικό συμπέρασμα και να εκτελεστούν πολιτικές εντολές», συνέχισε ο Ριάμπκοφ.

Η εταιρεία Almaz-Antey που κατασκευάζει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας BUK, αμφισβητεί επίσης τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας. Η ρωσική εταιρεία παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τα δικά της συμπεράσματα, αφού προηγουμένως πραγματοποίησε ένα «πείραμα σε πραγματικές συνθήκες»: προκάλεσε την έκρηξη, στο έδαφος, ενός πυραύλου BUK κοντά στο πιλοτήριο και σε τμήματα της ατράκτου ενός αεροσκάφους Ιλιούσιν.

Το πείραμα αυτό «διαψεύδει πλήρως την εκδοχή των Ολλανδών όσον αφορά το είδος του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε και την τοποθεσία από την οποία εκτοξεύτηκε» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της Almaz-Antey Ίαν Νοβίκοφ. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη δοκιμή της και μαθηματικές μελέτες για την τροχιά του βλήματος, ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση ΜΗ17 εκτοξεύτηκε από μια περιοχή που την εποχή εκείνη την διεκδικούσαν τόσο οι φιλορώσοι αντάρτες όσο και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Σήμερα, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι το Μπόινγκ 777 καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο BUK 9M38 από τη ζώνη του χωριού Ζαρότσενσκε», στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ένας υπεύθυνος της εταιρείας, ο Μιχαήλ Μαλισέφσκι.

Επιπροσθέτως, η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτός ο τύπος του πυραύλου δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον ρωσικό στρατό από το 2011. Από το 1986 δεν έχουν παραδοθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πύραυλοι αυτού του τύπου, οι οποίοι έχουν «διάρκεια ζωής» 25 χρόνια. «Μετά την ημερομηνία αυτή (σ.σ. το 2011) η χρήση τους απαγορεύεται», εξήγησε η εταιρεία.

Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία παρέλαβε πυραύλους 9Μ38. Δεν έχουμε πληροφορίες για τον αριθμό (των πυραύλων) που διαθέτει σήμερα ο ουκρανικός στρατός», είπε ο Μαλισέφσκι.
------------

«Μεθυσμένοι αντάρτες δεν θα μπορούσαν να χειριστούν τα πυραυλικά συστήματα»

Γιατσενιούκ κατά ρωσικού στρατού για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17.

«Επιχείρηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών» χαρακτήρισε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17, που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 2014 από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την ανατολική Ουκρανία, όπου συγκρούονταν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι επρόκειτο για επιχείρηση που σχεδίασαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να καταρρίψουν» ένα εμπορικό αεροσκάφος, ανέφερε ο Γιατσενιούκ κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, σχολιάζοντας ότι οι "μεθυσμένοι αυτονομιστές" δεν θα μπορούσαν να χειριστούν τα πυραυλικά συστήματα.

«Κατά την άποψή μας έγινε αποκλειστικά από εδάφη που ελέγχουν οι Ρώσοι μαχητές και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεθυσμένοι αυτονομιστές δεν είναι ικανοί να χειριστούν τα συστήματα BUK. Αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα αυτά τα χειρίζονταν αποκλειστικά επαγγελματίες Ρώσοι στρατιώτες», συνέχισε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ανακοινώνονταν στην Ολλανδία τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας για την τραγωδία αυτή που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Ολλανδούς. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η πτήση ΜΗ17 καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου BUK, ο οποίος εκτοξεύτηκε από μια ζώνη στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες, μια εκδοχή την οποία αμφισβητεί η Μόσχα.

Μολονότι η έρευνα δεν καθόρισε με ακρίβεια «ποιος πάτησε τη σκανδάλη», οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους στρατιώτες που, όπως υποστηρίζουν, είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για να στηρίξουν τους αντάρτες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συνομίλησε σήμερα για το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε στον συνομιλητή του ότι «η ολοκλήρωση και η δημοσιοποίηση της έρευνας (...) είναι ένα σημαντικό βήμα για να εντοπίσουμε και να οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης «τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης», όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Ρούτε καλεί τη Ρωσία να συνεργαστεί στην έρευνα

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να συνεργαστεί πλήρως με τη διεθνή έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines στην οποία έχασαν τη ζωή τους 298 άνθρωποι.

Οι δηλώσεις του Ρούτε έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση, νωρίτερα σήμερα, της έκθεσης του Ολλανδικού Γραφείου για την Ασφάλεια (OVV) για τη συντριβή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος Μπόινγκ 777 καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο BUK ρωσικής κατασκευής που εκτοξεύτηκε από περιοχή που ήλεγχαν οι αυτονομιστές αντάρτες, στην ανατολική Ουκρανία.

Στην έκθεση ωστόσο δεν κατονομάζονται οι υπεύθυνοι για τη συντριβή του αεροπλάνου στις 17 Ιουλίου 2014.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.