Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Πρόσφυγας έχασε τη ζωή του από πυρά συνοριοφύλακα

Για εξοστρακισμό σφαίρας κάνει λόγο το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Συνοριοφύλακες κοντά στην πόλη Σρέδετς στη νοτιοανατολική Βουλγαρία πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες έναν πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του καθ' οδόν προς το νοσοκομείο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η περίπολος των συνοριακών φρουρών μας και της αστυνομίας στην περιοχή συνάντησε τυχαία 50 ανθρώπους που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα», δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία BNR ο Γκεόργκι Κοστόφ, επικεφαλής γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Κοστόφ δήλωσε πως οι πρόσφυγες ηλικίας από 20 έως 30 ετών, ήταν «πιθανόν» Αφγανοί, κρατούνται όλοι και η κατάστασή τους είναι καλή.

«Προέβαλαν αντίσταση κατά τη σύλληψη. Ένας από τους αξιωματικούς εξαπέλυσε προειδοποιητικά πυρά και, όπως λέει, ένας από τους μετανάστες τραυματίστηκε από εξοστρακισμό σφαίρας και αργότερα πέθανε», είπε.

Για το περιστατικό, το πρώτο αφότου ξεκίνησαν οι προσφυγικές ροές στη βαλκανική χώρα πριν από δύο χρόνια, διενεργείται έρευνα. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αποχώρησε από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, που συζητούσε το προσφυγικό, και επέστρεψε στη Βουλγαρία μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό.

Η χώρα της Μαύρης Θάλασσας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι και του χώρου Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση των συνόρων, έχει αναπτύξει περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα, έχει τοποθετήσει κάμερες και αισθητήρες κίνησης και επεκτείνει έναν φράχτη προκειμένου να καλύψει τα 160 χλμ. των συνόρων της με την Τουρκία.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις στερήσεις στη Συρία, προσπαθούν να φθάσουν στη Δυτική Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας και των γειτονικών χωρών, της Ελλάδας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Σερβίας.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, της UNHCR, Μπόρις Τσεσίρκοφ, καταδίκασε τη χρήση βίας κατά των μεταναστών και κάλεσε τη Βουλγαρία να διερευνήσει διαφανώς και εξαντλητικά το συμβάν.

-----------

Η Ουγγαρία αποφασίζει αν θα κλείσει τα σύνορα με την Κροατία

«Ο φράχτης μπορεί να σφραγιστεί μέσα σε μία ώρα αν χρειαστεί» είπε ο Ορμπάν.

Συνάντηση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας συγκαλεί το απόγευμα ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Oρμπάν, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα κλείσει τα σύνορα με την Κροατία, προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές.

Η κυβέρνηση Ορμπάν έχει ήδη κατασκευάσει έναν φράχτη από συρματόπλεγμα στα νότια σύνορά της με τη Σερβία. Η Ουγγαρία έχει επίσης κατασκευάσει έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με την Κροατία και ο Ορμπάν δήλωσε χθες πως ο φράχτης μπορεί να σφραγιστεί «μέσα σε μία ώρα αν χρειαστεί».

-----------

Δημοψήφισμα για τη μεταναστευτική πολιτική θέλουν οι Γερμανοί

Έχουν χάσει την υπομονή τους με τη στάση της κυβέρνησης.

Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ συνεχίζουν την αντιπαράθεση για τη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το Βερολίνο, η πλειονότητα των Γερμανών επιθυμεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου N24, το 64% των ερωτηθέντων επιθυμεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη μεταναστευτική πολιτική που θα ακολουθήσει η Γερμανία, καθώς φαίνεται ότι οι Γερμανοί έχουν χάσει την υπομονή τους με τη στάση της κυβέρνησης. Αντίθετα το 33% πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καλή ιδέα.

Οι Γερμανοί ανησυχούν για την πόλωση του κλίματος στη χώρα μεταξύ όσων υπερασπίζονται τους πρόσφυγες και όσων θέλουν να τεθούν περιορισμοί στη μετανάστευση. Το 66% των ερωτηθέντων εξέφρασε τον φόβο ότι η μεταναστευτική κρίση μπορεί να διχάσει την κοινωνία.

Εξάλλου η πλειονότητα των Γερμανών (56%) εκτιμά ότι είναι καλή ιδέα η δημιουργία περιοχών τράνζιτ για τους πρόσφυγες στα σύνορα της χώρας, ενώ το 38% τη χαρακτηρίζει κακή ιδέα.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του CSU το 70% υποστηρίζει το μέτρο αυτό και μόλις το 28% διαφωνεί. Αντίθετα η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και συγκεκριμένα το 60% απορρίπτει την ιδέα και το 40% την επικροτεί.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις της Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την προσφυγική κρίση, οι Γερμανοί εναποθέτουν λίγες ελπίδες. Μόλις το 18% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Ερντογάν αξιόπιστο συνομιλητή, ενώ το 68% εκτίμα ότι είναι αναξιόπιστος.

-----------

Οικονομική χαλάρωση έναντι παραμονής προσφύγων στην Ελλάδα προσφέρει το Βερολίνο

«Θα μπορούσαν να μπουν σε δεύτερη μοίρα οι όροι του προγράμματος».

Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει τις οικονομικές της απαιτήσεις από την Ελλάδα στην περίπτωση που η Αθήνα δεχθεί να παραμείνουν στη χώρα περισσότεροι πρόσφυγες, αναφέρει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

Σύμφωνα με πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, τις οποίες επικαλείται το περιοδικό, το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αν συμφωνήσει να αυξήσει τη δέσμευσή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Η πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι πλέον να παραμείνουν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες», επεσήμαναν οι πηγές αυτές. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα μπορούσαν άλλες απαιτήσεις, όπως η επιμονή στους όρους του προγράμματος, να μπουν σε δεύτερη μοίρα.

Από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 400.000 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων μέσω θαλάσσης από την Τουρκία, η πλειονότητα των οποίων επιθυμεί να κατευθυνθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ και κυρίως στη Γερμανία.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο σε τι θα συνίσταται αυτή η χαλάρωση της στάσης του Βερολίνου.

-----------

Τρένο παρέσυρε και σκότωσε πρόσφυγα στη σήραγγα της Μάγχης

Αδύνατη η αναγνώριση του φύλου εξαιτίας της σφοδρότητας της σύγκρουσης.

Εμπορική αμαξοστοιχία παρέσυρε έναν πρόσφυγα στη σήραγγα της Μάγχης στο Καλαί στη βόρεια Γαλλία. Όταν έφτασε στο σημείο τα σωστικά συνεργεία διαπίστωσαν ότι η δύναμη της πρόσκρουσης ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να προσδιοριστεί το φύλο του θύματος και η ηλικία του.

Το δυστύχημα σημειώθηκε την ώρα που το τρένο, μια εμπορική αμαξοστοιχία Eurotunnel από τη Βρετανία, έφτανε στην αποβάθρα στην γαλλική πλευρά, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Eurotunnel. Από το δυστύχημα δεν προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πρόκειται για τον 16ο πρόσφυγα που χάνει τη ζωή του στην περιοχή του Καλαί από τις 26 Ιουνίου στην προσπάθειά του να φτάσει στη Βρετανία.

Χθες μια πρόσφυγας από τη Συρία έχασε τη ζωή της παρασυρόμενη από αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο Α 16 του Καλαί, κοντά στη σήραγγα της Μάγχης. Αυτή ήταν περίπου 30 ετών και υπέκυψε στα τραύματά της όταν διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Περίπου 4.000 ως 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από την ανατολική Αφρική, τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, βρίσκονται στην περιοχή του λιμανιού του Καλαί, ενώ περίπου 1.000 βρίσκονται λίγο πιο ανατολικά στην περιοχή της Δουνκέρκης, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να φτάσουν στη Βρετανία, την οποία βλέπουν σαν «Ελ Ντοράντο».

-----------

Χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω προσφυγικού ζητά ο Παπαδημούλης

Ερώτηση στον Πιερ Μοσκοβισί για την προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση.

Τη χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, λόγω των έκτακτων δημοσιονομικών πιέσεων που δημιουργούνται από την έκταση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης, ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του μνημονεύει συνέντευξη του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, στην οποία δήλωνε ότι «η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, λόγω των δημοσιονομικών πιέσεων που ασκούνται σε ορισμένα κράτη-μέλη από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» και σημειώνει ότι Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κανονισμού 1467/1997 και το άρθρο 126 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, θεωρείται αποδεκτή η «έκτακτη και προσωρινή» υπέρβαση του δημοσιονομικού ελλείμματος κράτους-μέλους που οφείλεται «σε ασυνήθεις περιστάσεις που εκφεύγουν του ελέγχου του συγκεκριμένου κράτους-μέλους και έχουν σημαντική επίπτωση στη δημοσιονομική δημοσιονομική κατάσταση».

Στη συνέχεια της ερώτησής του o Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού τονίζει την έκταση της προσφυγικής κρίσης, όπως μάλιστα αυτή έχει αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα των πρόσφατων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν είναι θετική «στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της ρήτρας δημοσιονομικού ελλείμματος του Συμφώνου Σταθερότητας και εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις», καθώς επίσης, «ποια είναι τα στάδια διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν, με δεδομένο ότι ο Κανονισμός 1467/1997 ήδη προβλέπει τη χαλάρωση της ρήτρας ελλείμματος σε έκτακτες περιστάσεις».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Σε συνέντευξή του ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, λόγω των δημοσιονομικών πιέσεων που ασκούνται σε ορισμένα κράτη-μέλη από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κανονισμού 1467/1997 και το άρθρο 126 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, θεωρείται αποδεκτή η «έκτακτη και προσωρινή» υπέρβαση του δημοσιονομικού ελλείμματος κράτους-μέλους που οφείλεται «σε ασυνήθεις περιστάσεις που εκφεύγουν του ελέγχου του συγκεκριμένου κράτους-μέλους και έχουν σημαντική επίπτωση στη δημοσιονομική δημοσιονομική κατάσταση». Με δεδομένη την έκταση της προσφυγικής κρίσης, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στα πρόσφατα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σεπτεμβρίου & Οκτωβρίου 2015) και του Συμβουλίου, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι θετική η Κομισιόν και το Συμβούλιο στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της ρήτρας δημοσιονομικού ελλείμματος του Συμφώνου Σταθερότητας και εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις;

2. Ποια είναι τα στάδια διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν, με δεδομένο ότι ο Κανονισμός 1467/1997 ήδη προβλέπει τη χαλάρωση της ρήτρας ελλείμματος σε έκτακτες περιστάσεις;

-----------

Στις 436.000 οι πρόσφυγες που παίρνουν επιδόματα στη Γερμανία

Μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο έχει εισέλθει στην αγορά εργασίας.

Πολλοί νέοι πρόσφυγες και μετανάστες στη Γερμανία επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, με τα στοιχεία να αποτυπώνουν ένα καλό και ένα κακό νέο, επισημαίνει η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Η γερμανίδα υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι όλα ρόδινα για τους πρόσφυγες: για πολλούς η αναζήτηση εργασίας «θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», είχε εξηγήσει η πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) την προηγούμενη εβδομάδα.

Γι’ αυτό τον λόγο ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός όσων λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα ως το 2019 από το ένα εκατομμύριο που είναι τώρα σε περισσότερα από επτά.

Τώρα μια ανάλυση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας (BA) αποδεικνύει ότι η Νάλες είχε δίκιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, ο αριθμός των ανέργων και όσων λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα αυξήθηκε δραματικά μεταξύ των ανθρώπων που προέρχονται από χώρες όπου μαίνεται εμφύλιος ή συρράξεις.

Τα στοιχεία που παρουσίασε στον ιστότοπό της η BA περιέχουν ένα καλό και ένα κακό νέο: Τον Ιούλιο του 2015 μεταξύ των σχεδόν 36 εκατομμυρίων εργαζόμενων στη Γερμανία υπήρχαν ήδη 492.000 από ξένες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Ουκρανία. Ο αριθμός παρουσίασε αύξηση κατά 36.000 σε σχέση με πέρυσι.

Όμως παράλληλα αυξήθηκε και η ανεργία μεταξύ των αιτούντων άσυλο. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία, που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα στη Γερμανία σημείωσε αύξηση από τον Ιούνιο του 2014 ως τον Ιούνιο φέτος κατά 23,4%, φτάνοντας τους 436.000. Και απ' ό,τι φαίνεται η τάση αυτή θα συνεχιστεί

Τα στοιχεία αυτά δεν προκαλούν έκπληξη στην BA. «Η ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας δεν είναι πάντα χωρίς προβλήματα και εξαιτίας του εμποδίου της γλώσσας», εξήγησε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Γι’ αυτό πρέπει κανείς να δώσει χρόνο στους ανθρώπους για να βρουν μια εργασία. Το γεγονός ότι οι μισοί πρόσφυγες είναι από 25 ετών και κάτω σημαίνει μάλιστα ότι έχουν καλές πιθανότητες να καταφέρουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας μόλις λάβουν τα απαραίτητα προσόντα.

Εξάλλου ένα μέρος των προσφύγων δεν γνωρίζει καν το λατινικό αλφάβητο. Κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας των εμπειριών τους στη διάρκεια των πολέμων.

«Όλα αυτά δυσχεραίνουν την είσοδο στην αγορά εργασίας, ακόμη και σε χαμηλόμισθες θέσεις», εξήγησε ο Καρλ Μπρένκε ειδικός σε θέματα εργασίας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW). Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Μπρένκε πρότεινε να προσφέρονται μαθήματα εκμάθησης των γερμανικών σε αιτούντες άσυλο που έχουν πολλές πιθανότητες να παραμείνουν στη χώρα.

-----------

Ικανοποίηση της Λευκωσίας για τις αποφάσεις Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συνεχή επικοινωνία είχε ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ικανοποίησή της για της αποφάσεις του Ευρωπαικού Συμβουλίου, σε σχέση με το μεταναστευtικό, εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση. Σε γραπτή του δήλωση από την Κίνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα να διασφαλισθεί πως θα επαναλαμβάνεται ρητώς στα Συμπεράσματα ότι «η Τουρκία έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τον Οδικό Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου έναντι και τις Κύπρου, ότι θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Επανεισδοχής και ότι η όποια αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα γίνει σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τα σχετικά Συμπεράσματα, που περιλαμβάνουν και τις υποχρεώσεις προς την Κύπρο».

Επομένως, τονίζει ο κ.Χριστοδουλίδης, αυτό που διασαφηνίστηκε στο ανώτατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι «η όποια νέα δράση- διαδικασία δεν θα ξεφεύγει από το υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες ειλημμένες υποχρεώσεις από την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα».

-----------

Σχοινάς για προσφυγικό: Τώρα υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνει το Σχέδιο Δράσης που διαπραγματεύτηκαν Ευρωπαίοι επίτροποι με τις τουρκικές αρχές εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Τώρα υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα» δήλωσε ο Μ. Σχοινάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Τα βασικά στοιχεία του εν λόγω Σχεδίου, σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά, είναι η δέσμευση των κρατών-μελών να επιταχύνουν τις πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις με την Τουρκία, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το καθεστώς χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες, να επανενεργοποιηθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής.

-----------

Μιλάνοβιτς: Η Κροατία έχει λύση, η Ουγγαρία δεν έχει σημασία

«Οι Κροάτες πολίτες μπορούν να είναι ήρεμοι».

Η Ουγγαρία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Οι Κροάτες πολίτες μπορούν είναι ήρεμοι, η Κροατία έχει λύση ανεξάρτητα πώς θα συμπεριφερθεί η Ουγγαρία στα σύνορα, δήλωσε σήμερα το πρωί ο κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

«Η Κροατία έχει λύση, η Ουγγαρία δεν έχει σημασία, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Εμείς έχουμε σχέδιο, η Κροατία να είναι ασφαλής και οι πολίτες της να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα κι αυτό είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στη διάρκεια της οποίας είχε συνομιλίες με τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ουγγαρία ανήγγειλε χθες ότι είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με την Κροατία για να σταματήσει την εισροή χιλιάδων προσφύγων. Τα ουγγρικά σύνορα θα κλείσουν όπως έγινε με τη Σερβία τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα τα κύματα προσφύγων να κατευθύνονται προς την Κροατία ως χώρα διέλευσης για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Ουγγαρίας, το οποίο θα λάβει απόφαση για το θέμα και σημείωσε ότι δεν πρόκειται για κλείσιμο των συνόρων, αλλά για επανεισαγωγή του συστήματος Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας υπογράμμισε ότι η πολιτική της Ουγγαρίας δεν συναντά κατανόηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ωστόσο, έτσι είναι τα πράγματα. Τώρα δεν στέλνουν στρατό στα κροατικά σύνορα, αλλά στα σύνορα με τη Σερβία, στη Βοϊβοντίνα. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο στρατός, αφού εκεί υπάρχει τείχος», τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Σύμφωνα με τα κροατικά ΜΜΕ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε χθες τον κροάτη ομολόγο του ότι η τσεχική στρατιωτική δύναμη που θα βοηθήσει την Ουγγαρία στη φύλαξη των συνόρων δεν θα αναπτυχθεί στα σύνορα με την Κροατία, αλλά στα σύνορα με τη Σερβία.

Απαντώντας στο ερώτημα ποια εναλλακτική λύση υπάρχει, αν οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Κροατία δεν θα μπορούν πλέον να κατευθυνθούν προς την Ουγγαρία για να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη δυτική Ευρώπη, ο κροάτης πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες της Κροατίας μπορούν να είναι ήσυχοι.

«Η Κροατία έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει φράχτη, αυτή είναι η τελευταία επιλογή, αυτό δεν το θέλουμε. Αλλά αυτό που επιθυμώ να πω στους πολίτες είναι ότι μπορούν να κοιμούνται ήρεμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Κροατία, από τα μέσα Σεπτεμβρίου εισήλθαν 183.564 πρόσφυγες, σύμφωνα με τα στοιχεία του κροατικού υπουργείου Εσωτερικών. Από τα μεσάνυχτα έως τις 9 σήμερα το πρωί, 2.000 άνθρωποι πέρασαν στην Κροατία από τα σύνορα με τη Σερβία και κατευθύνθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Οπάτοβατς.

-----------

Καταδίκη για τον θάνατο μετανάστη από πυρά συνοριοφύλακα

Τη βαθιά του λύπη εξέφρασε ο βούλγαρος πρόεδρος Πλέβνελιεφ.

Τη βαθιά του λύπη για το τραγικό συμβάν στα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας, όπου Αφγανός μετανάστης τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά βούλγαρου συνοριακού αστυνομικού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

«Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για το φρικτό δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο του μετανάστη, ο οποίος διέσχισε παράνομα τα κρατικά σύνορα. Το τραγικό συμβάν, που σημαδεύει τη συνεχιζόμενη σοβαρή μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, είναι ένας ακόμη λόγος που με ωθεί να απευθύνω έκκληση για ενιαία και γρήγορα πανευρωπαϊκά μέτρα για την επίλυση της κρίσης», τόνισε ο Βούλγαρος πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Βουλγαρίας.

Ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ δήλωσε πεπεισμένος για τον υψηλό επαγγελματισμό των αρχών επιβολής του νόμου, που προστατεύουν νύχτα και μέρα τα βουλγαρικά και ευρωπαϊκά σύνορα και είναι υπό τεράστιες πιέσεις κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Ο βούλγαρος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι αναμένει οι αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με τη διερεύνηση της υπόθεσης να ολοκληρώσουν το έργο τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Σόφια καταδικάζει δριμύτατα το επεισόδιο στα σύνορα της Βουλγαρίας με τον θάνατο μετανάστη από τα πυρά αξιωματικού της συνοριακής αστυνομίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μπόρις Τσερσίρκοφ.

Αφγανός υπήκοος τραυματίστηκε από σφαίρα και υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, αργά χθες το βράδυ, την ώρα που Βούλγαροι συνοριακοί αστυνομικοί επιχειρούσαν να συλλάβουν ομάδα 54 παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι είχαν πέρασει στη Βουλγαρία από την Τουρκία, στην περιοχή κοντά στην πόλη Σρέντετς, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Κόστοφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια.

Ο κ. Κόστοφ είπε ότι ένας αστυνομικός έριξε προειδοποιητικές βολές στον αέρα, επειδή οι παράτυποι μετανάστες προέβαλαν αντίσταση κατά τη σύλληψη. Ένας από τους μετανάστες τραυματίστηκε από εξοστρακισμό σφαίρας και αργότερα πέθανε, τόνισε.

Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί πώς η σφαίρα τραυμάτισε θανάσιμα το θύμα.

«Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι με το επεισόδιο, στο οποίο σκοτώθηκε ένας μετανάστης. Καταδικάζουμε το γεγονός ότι ένας υπήκοος Αφγανιστάν που αναζητούσε καταφύγιο πέθανε και ότι αυτό έγινε, ενώ προσπαθούσε να βρει ασφάλεια στη Βουλγαρία και να ασκήσει το οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα της υποβολής αίτησης ασύλου. Καλούμε τη Βουλγαρία να διασφαλίσει ότι η έρευνα θα είναι άμεση, βαθιά, διαφανής και ανεξάρτητη», είπε ο εκπρόσωπος της UNHCR.

Σχολιάζοντας ισχυρισμούς ότι στους αιτούντες άσυλο μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και άνθρωποι με ριζοσπαστική ιδεολογία, ο εκπρόσωπος της UNHCR δήλωσε ότι είναι λάθος να γίνεται συσχετισμός των προσφύγων και εκείνων, από τους οποίους προσπαθούν να δραπετεύσουν.

Η περιφερειακή εισαγγελέας του Μπουργκάς, Καλίνα Τσαπκούνοβα είπε ότι μέχρι τώρα έγιναν δύο φορές έρευνες στον τόπο του εγκλήματος και ότι βρέθηκαν ένα σακίδιο και δύο κινητά τηλέφωνα του θύματος, καθώς κι ένα όπλο με επτά σφαίρες, από το οποίο άνοιξε πυρ ο αστυνομικός. Πρόσθεσε ακόμη ότι διατάχθηκε βαλλιστική έρευνα.

Σύμφωνα με την περιφερειακή εισαγγελέα του Μπουργκάς, κανένας από τους συλληφθέντες μετανάστες δεν είχε ταυτότητα.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μόλις ενημερώθηκε για το επεισόδιο αποχώρησε από τη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες και επέστρεψε στη Σόφια.

Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο πυροβολισμού μετανάστη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο αστυνομικός που άνοιξε πυρ στα σύνορα, κοντά στην πόλη Σρέντετς, υπηρετεί στη Γενική Διεύθυνση της Συνοριακής Αστυνομίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Νέτσεφ δήλωσε από το Πλόβντιβ ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στο υπουργείο Εσωτερικών για τη φύλαξη των συνόρων.

«Ανησυχούμε πάντα για τα όσα συμβαίνουν κατά μήκος των νότιων συνόρων της Βουλγαρίας. Εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε», τόνισε ο κ. Νέντσεφ.

-----------

Πολύπλευρες ανθρωπιστικές δράσεις της «Αποστολής» στην Χίο

Κλιμάκιο του οργανισμού διένειμε περισσότερες από 800 τσάντες με σχολικά είδη.

Πολύπλευρες ανθρωπιστικές δράσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά στην διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των κατοίκων, στην ενημέρωση και την πρόληψη για το Alzheimer αλλά και στην ανακούφιση και καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων υλοποίησε το διήμερο 15 και 16 Οκτωβρίου στην Χίο η «Αποστολή».

Κλιμάκιο του οργανισμού διένειμε περισσότερες από 800 τσάντες με σχολικά είδη σε μαθητές, παιδιά οικονομικά αδύναμων και πολύτεκνων οικογενειών της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών. Οι μαθητές των σχολείων της περιοχής του Βολισσού, που επισκέφθηκαν ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της Αποστολής κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα για να παραδώσουν μέρος των σχολικών ειδών, εξέφρασαν με τον πλέον εκδηλωτικό τρόπο τη χαρά και την ικανοποίηση τους για τη σημαντική προσφορά και τους χάρισαν ζωγραφιές που δημιούργησαν.

Στην συνέχεια με την συνδρομή και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών παραδόθηκαν μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού στο Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού και το Αγροτικό Ιατρείο Παρπαριάς.

Επιπλέον, ειδική ομάδα με επιστημονικό προσωπικό από το «Καρέλλειο- Πρότυπη Μονάδα Alzheimer» της «Αποστολής», με τη συνδρομή της εταιρεία ΜΕΓΑ, χορήγησε τεστ μνήμης σε περισσότερα από 100 άτομα άνω των 60 ετών ενώ πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία για τη νόσο Alzheimer στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο.

Παράλληλα, με την συνδρομή και την υποστήριξη του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού International Orthodox Christian Charities – IOCC, παραδόθηκαν μεγάλες ποσότητες με πακέτα προσωπικής υγιεινής και υπνόσακους στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Μερσινίδι. Με την συγκεκριμένη προσφορά ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συμβάλει ουσιαστικά στην αξιοπρεπή διαμονή και το σεβασμό των ανθρώπων που οι συνθήκες τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο και την «Αποστολή» για τη συνεχή υποστήριξη και την πολυδιάστατη προσφορά της λέγοντας: «καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και προβλήματα και η συνεχής υποστήριξη του έργου και των προσπαθειών μας από την «Αποστολή» έχουν για μας ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Περισσότερο από ποτέ η Εκκλησία μας, εφαρμόζοντας το Ευαγγέλιο, επιχειρεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος αναγκών προσφέροντας ανακούφιση σε εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου επισημαίνοντας: «Η παρουσία της «Αποστολής» στην Χίο υπήρξε πολυδιάστατη. Επιχειρήσαμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αγάπης βοηθώντας να ξεπεραστούν καθημερινά προβλήματα των κατοίκων του νησιού. Όλοι μαζί ας ενώσουμε, επιτέλους, τις προσπάθειές μας. Η «Αποστολή» θα συνεχίσει να προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και φυλής γιατί αυτή η προσπάθεια έχει ευθύνη, συνέπεια και προπαντός αγάπη και κατανόηση».

-Παρέδωσε 800 τσάντες με σχολικό υλικό σε δημοτικά και νηπιαγωγεία της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών

-Κάλυψε ελλείψεις σε Υγειονομικό και Φαρμακευτικό Υλικό στο Κέντρο Υγείας Βολισσού και στην περιοχή της Αμανής

-Υλοποίησε ενέργειες για την ενημέρωση σχετικά με τη νόσο Alzheimer και χορήγησε 100 τεστ μνήμης

- Παρέδωσε είδη προσωπικής Υγιεινής για τους πρόσφυγες στο Μερσινίδι



-----------

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Όχι στη σύνδεση του προσφυγικού με το πρόγραμμα της Ελλάδας


«Δεν πρέπει να γίνεται διασύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την εφαρμογή της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος σε δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού «WirtschaftsWoche», σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο θα είχε την πρόθεση «να βάλει σε δεύτερη μοίρα την αυστηρή εμμονή σε όρους του προγράμματος», εάν η Ελλάδα δεχόταν περισσότερους πρόσφυγες.

Επίσης, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να αποκατασταθεί επειγόντως μια «συντεταγμένη κατάσταση» στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, ώστε να μην δρουν εκεί ανενόχλητοι οι διακινητές προσφύγων. «Για αυτό στηριζόμαστε στην προθυμία συνεργασίας της Τουρκίας. Θέλουμε όμως να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προστατεύσει τα σύνορά της», προσέθεσε ο Γερμανός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι θα ενισχυθεί η FRONTEX, ενώ θα παρασχεθεί και υλικοτεχνική βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η διαδικασία εφαρμογής του πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα και να μην σχετίζεται με προκλήσεις της επικαιρότητας όπως η προσφυγική κρίση, αλλά επανέλαβε την προθυμία της Γερμανίας και της Ευρώπης να στηρίξουν την Ελλάδα που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από αυτή την κρίση.

-----------

Ερντογάν: Η ΕΕ συνειδητοποίησε αργά τον ρόλο μας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Καταγγελίες από τον τούρκο πρόεδρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε πολύ αργά τη σημασία της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων από τη Συρία και την κατηγόρησε για ανειλικρίνεια στις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει εύκολα στο θέμα, εξηγώντας ότι η γειτνίαση της Τουρκίας με τη Συρία και ο ρόλος κλειδί που μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ενισχύουν την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ.

«Η ασφάλεια και η σταθερότητα της Δύσης και της Ευρώπης εξαρτώνται από την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας. Τώρα το αποδέχθηκαν. Στις συζητήσεις που είχα στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα τα δέχθηκαν όλα αυτά», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε ένα συνέδριο για την ισότητα των δύο φύλων που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

«Οπότε, αν δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία, γιατί δεν την δέχεστε στην ΕΕ;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

Το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Άγκυρα ώστε να βελτιωθεί η ζωή των περισσότερων από 2 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα και να ενθαρρυνθούν να παραμείνουν εκεί.

Αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα δοθεί στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί την Κυριακή με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε το ποσό των 3 δισεκ. ευρώ που έχει ζητήσει η Άγκυρα συζητείται και θεωρείται λογικό.

«Έχουμε ξοδέψει 8 δισεκ. δολάρια ως τώρα. Πόση υποστήριξη μας έδωσε η διεθνής κοινότητα; 417 εκατομμύρια δολάρια», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης από τη Συρία μόνο όταν είδε φωτογραφίες από το άψυχο σώμα του 3χρονου Αϊλάν Κούρντι, το οποίο ξεβράστηκε στις ακτές κοντά στο Μπόντρουμ τον προηγούμενο μήνα.

«Όταν αυτό το νήπιο, ο Αϊλάν, ξεβράστηκε στις ακτές του Μπόντρουμ άρχισαν να βάζουν τη φωτογραφία του στα εξώφυλλα των περιοδικών τους και άρχισαν να αμφισβητούν τους εαυτούς τους», είπε ο Ερντογάν.

«Εντάξει, αλλά για πόσο καιρό εμείς φωνάζουμε και κάνουμε εκκλήσεις; Στην Τουρκία τώρα υπάρχουν 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες μόνο από τη Συρία. Υπάρχουν και 300.000 Ιρακινοί», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τους Ευρωπαίους που ακούστηκαν ως υποψήφιοι να τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης επειδή δέχθηκαν «30.000, 40.000 πρόσφυγες».

«Κάποιοι λένε “θα δεχθούμε 30.000, 40.000 πρόσφυγες” και μετά, για κάποιον λόγο που μου διαφεύγει, παρουσιάζονται ως υποψήφιοι για το Νόμπελ», κατήγγειλε ο Ερντογάν.

-----------

Η Ουγγαρία κλείνει τα μεσάνυχτα τα σύνορα με την Κροατία

Την απόφαση έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Η Ουγγαρία θα κλείσει τα μεσάνυχτα τα σύνορά της με την Κροατία για τους μετανάστες, έναν μήνα αφότου έκανε το ίδιο στα σύνορά της με τη Σερβία, ανακοίνωσε σήμερα ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, την επομένη της ολοκλήρωσης από τη Βουδαπέστη ενός νέου φράχτη για την ανάσχεση των μεταναστών.

«Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε πως από σήμερα τα μεσάνυκτα (01:00 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας) η Ουγγαρία θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει στα ουγγρο-κροατικά σύνορα βάσει της συνθήκης του Σένγκεν», δήλωσε ο Σιγιάρο σε συνέντευξη Τύπου.

«Με άλλα λόγια, θα κλείσουμε το πράσινο σύνορο από τα μεσάνυχτα», συνέχισε αναφερόμενος στα τμήματα των συνόρων που δεν διαρρέει ο ποταμός Δράβος, η διέλευση του οποίου θεωρείται δύσκολη.

Στο εξής «οι επίσημες μεθοριακές διαβάσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά με αυστηρούς ελέγχους», εμποδίζοντας τη διέλευση μεταναστών που δεν έχουν θεώρηση εισόδου, υπογράμμισε ο Σιγιάρτο.

-----------

Επίσημη πρώτη για το hot spots της Λέσβου

Αβραμόπουλος: Σηματοδοτεί ότι λειτουργεί ολοκληρωμένα το σχέδιο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων.

«Επίσημη πρώτη» σήμερα για το Κέντρο Καταγραφής Μεταναστών και προσφύγων της Λέσβου, το πρώτο από τα λεγόμενα hot spots που δημιουργεί η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στις συμφωνίες της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Τη Μυτιλήνη επισκέφθηκαν σήμερα και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του κέντρου ο Έλληνας επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ζαν Άσελμπορν και τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι η λειτουργία του πρώτου hotspot στη Λέσβο «σηματοδοτεί ότι λειτουργεί ολοκληρωμένα το σχέδιο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Πρόκειται, σημείωσε, για ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hotspots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών.

Τη Λέσβο επίσης, χθες και σήμερα, επισκέφθηκαν ο διευθυντής τη FRONTEX Φαμπρίς Λεγγέρι αλλά και ο εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντρέα Ριγγόνι, μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτο Φιλιππάκο.

-----------

Περισσότεροι από 600.000 πρόσφυγες πέρασαν τη Μεσόγειο το 2015

Πάνω από 3.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Περισσότεροι από 600.00 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους διαπλέοντας τη Μεσόγειο και περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους αυτή ή αγνοούνται, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων ανέρχεται σε 613.000: περίπου 473.000 έφτασαν στην Ελλάδα και 137.000 άνθρωποι στην Ιταλία.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από την πλευρά της ανέφερε ότι δια θαλάσσης έχουν φτάσει στην Ευρώπη 591.000 άνθρωποι και από αυτούς οι 450.000 στην Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία. Απ΄όσους έχουν φτάσει στην Ελλάδα, το 69% είναι Σύροι.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας, τον Άντριαν Έντουαρντς, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο οι αφίξεις μειώθηκαν, εκτός από τις δύο τελευταίες ημέρες που έφταναν στην Ελλάδα 70-80 πλοιάρια ημερησίως. Την Τετάρτη μόνο στη Λέσβο καταγράφηκαν 85 πλοιάρια γεμάτα με πρόσφυγες.

«Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς αιτίες για αυτήν την αύξηση των αφίξεων: ίσως να οφείλεται σε μια πρόσκαιρη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, στη βιασύνη κάποιων να προλάβουν τον χειμώνα και τον φόβο τους ότι τα σύνορα της Ευρώπης μπορεί σύντομα να κλείσουν» εξήγησε ο Έντουαρντς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, σήμερα βρίσκονται στη Λέσβο, στα βόρεια παράλια του νησιού, περίπου 3.500-4.000 πρόσφυγες όμως «η μεταφορά τους με λεωφορεία σταμάτησε γιατί τα κέντρα υποδοχής είναι υπερπλήρη». Έτσι, πολλοί επιλέγουν να πάνε πεζή μέχρι τη Μυτιλήνη, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων.

Ο Έντουαρντς απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσει γρήγορα για να ιδρύσει επαρκή κέντρα καταγραφής και υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και την Ιταλία και να επιταχύνει τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες, πριν μπει ο χειμώνας. Σημείωσε ότι οι εγκαταστάσεις στη Σικελία, την Ελλάδα και άλλες περιοχές «δεν επαρκούν» επειδή ο αριθμός των προσφύγων είναι πολύ μεγάλος και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μια κρίση που αντιμετωπίζεται προς το παρόν επαρκώς».

Ένας εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef), ο Κριστόφ Μπουλιεράκ, υπογράμμισε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί, κυρίως αφού φτάσουν στα Βαλκάνια, είναι η βροχή και το κρύο. Υποστήριξε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια «πιο σταθερή βάση δεδομένων» για τους ανηλίκους που φτάνουν στην Ευρώπη.

Η Unicef υπολογίζει ότι το 18% όσων ζητούν άσυλο στην Ευρώπη είναι κάτω των 18 ετών. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο καταγράφηκαν στην ΠΓΔΜ περίπου 3.900 ασυνόδευτα παιδιά ενώ από τις αρχές του έτους έχουν ζητήσει άσυλο στη Σουηδία 14.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

-----------

Αβραμόπουλος: Σημαντικό ξεκίνημα αλλά έχουμε ακόμη δρόμο


Η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Καταγραφής Μεταναστών και Προσφύγων σε ένα παλιό στρατόπεδο στη Μόρια, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης, το πρώτο από τα λεγόμενα hot spots που δημιουργεί η Ελλάδα, ξεκίνησε επίσημα με τον Έλληνα επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο να σημειώνει σε δηλώσεις του πως «αυτό σηματοδοτεί ότι λειτουργεί ολοκληρωμένα το σχέδιο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων».

«Πρόκειται», σημείωσε, «για ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hot spots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών».

Μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο στη Λέσβο, επίσης, βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου Ζαν Άσελμπορν, αλλά και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του, διαπίστωσαν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και συνομίλησαν με επαγγελματίες του χώρου και εθελοντές που συμμετέχουν της διαχείρισης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που καθημερινά συρρέουν στις εκεί εγκαταστάσεις. Επίσης, επισκέφθηκαν και συνομίλησαν με τους υπευθύνους της Υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί στο Κέντρο, και τους χώρους περίθαλψης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «αυτό που γίνεται σήμερα στη Λέσβο αν είχε γίνει 10 μήνες πριν θα είχαμε αποφύγει όσα ζήσαμε το καλοκαίρι. Το κυριότερο όμως είναι πως θα είχαμε αντιμετωπίσει με περισσότερη ανθρωπιά όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Αβραμόπουλος με δήλωση του συνεχάρη τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για την προσπάθεια τους, ενώ δεν παρέλειψε και αυτός να συγχαρεί τον λαό της Λέσβου για την προσφορά και την αλληλεγγύη που έχει δείξει στους πρόσφυγες».

Πριν αναχωρήσουν, οι τρεις αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης και παρακολούθησαν τη διαδικασία αναχώρησης μεταναστών και προσφύγων για τον Πειραιά με το ναυλωμένο από το ελληνικό κράτος πλοίο «Τέρα Τζετ». Επίσης, συναντήθηκαν με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και αποστολές αστυνομικών και ακτοφυλακής από τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

-----------

Τσίπρας: Ουσιαστική χρηματοδότηση για το προσφυγικό από την ΕΕ δεν έχει υπάρξει

«Θα βοηθήσουμε τους πρόσφυγες από το υστέρημά μας».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεργαζόμαστε με το λιμενικό της γείτονας χώρας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Υποχρέωση μας από την ΕΕ να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής, που κατά τη γνώμη μου λάθος ονομάζονται hot spots, και αφού ταυτοποιηθούν να οδηγηθούν στις χώρες προορισμών τους. Ουσιαστική χρηματοδότηση από την ΕΕ δεν έχει υπάρξει ακόμη. Θα δώσουμε από το υστέρημά μας ένα πιάτο φαί για τους ανθρώπους που το χρειάζονται.Πρέπει να ενισχυθούν υλικοτεχνικά και οικονομικά ώστε όλοι να ανταποκριθούμε σε αυτό το καθήκον. Στο μέτρο των δυνάμεών μας θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις λύσεις εκείνες που θα δώσουν διέξοδο στο μείζον πρόβλημα του προσφυγικού», τόνισε, για το θέμα του προσφυγικού, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Ούτε το Αφγανιστάν ούτε η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία επανεισδοχής. Το ίδιο πρόβλημα έχουμε και με το Πακιστάν. Όλα αυτά τα ζητήματα απασχόλησαν τη σύνοδο κορυφής» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κεντρικό δικό μας αίτημα ήταν να περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί στη διαδικασία του relocation, δηλαδή της μετεγκατάστασης» είπε για τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός.

«Το τελικό αποτέλεσμα κινείται στα πλαίσια των στόχων που είχαμε θέσει Ελλάδα και Κύπρος» συμπλήρωσε.

-----------

Ικανοποιητική η λειτουργία του hot spot διαπίστωσε ο Αβραμόπουλος

Μουζάλας: Είμαστε σε καλό δρόμο παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Έχουμε την πρώτη οργανωμένη υπηρεσία hot spot σε ελληνικό έδαφος, η οποία πρέπει να πετύχει για να λειτουργήσει ο μηχανισμός της μετεγκατάστασης - δήλωσαν ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε., Δ. Αβραμόπουλος και ο αν. υπουργός Μετανάστευσης Γ. Μουζάλας, μαζί και με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών κ. ‘Ασελμπορν, σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων (hot spots).

Αμέσως μετά την επιστροφή τους από τη Λέσβο, όπου μετέβησαν προκειμένου να επιβλέψουν την πιλοτική λειτουργία του πρώτου hot spot στην Ελλάδα, οι τρεις άνδρες επεσήμαναν από κοινού το πρόβλημα ότι πολλοί πρόσφυγες αρνούνται να ζητήσουν άσυλο και να περάσουν από τις διαδικασίες ταυτοποίησης και δακτυλοσκόπησης που προβλέπονται στο hot spot, έχοντας σχετική καθοδήγηση από τους διακινητές.

«Η συμμετοχή στις διαδικασίες αυτές ωστόσο, είναι υποχρεωτική προκειμένου να λειτουργήσει ο μηχανισμός της μετεγκατάστασης, διαφορετικά όλο το οικοδόμημα που προσπαθούμε να στήσουμε στην Ευρώπη θα καταρρεύσει» ανέφεραν οι ομιλητές. «Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε. Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, προκειμένου να ζήσουν νόμιμα στην Ευρώπη, διαφορετικά θα κινούνται παράνομα».

Ο κ. Μουζάλας είπε στο ίδιο πνεύμα, ότι τα hot spot είναι σημαντικό μέρος της λύσης του προβλήματος, ότι μετά την επίσκεψη στη Λέσβο «έχουμε δικαιωθεί και είμαστε σε καλό δρόμο παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν στο πρώτο hot spot». Η επανεγκατάσταση, τόνισε, είναι ένα δυναμικό σύστημα - και από την επιτυχία των hot spots θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει επιτυχής συνέχεια, αν δηλαδή θα πεισθούν και οι πρόσφυγες και η Ευρώπη να συνεχίσουν την κοινή ατζέντα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά, και σύντομα θα καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης, γι αυτό και πρέπει αυτά τα πρώτα βήματα των hot spot να πετύχουν.

«Η παρουσία του εκπροσώπου του Συμβουλίου και της Επιτροπής σήμερα εδώ για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη», είπε ο Επίτροπος και ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αποστολή προσωπικού και υλικοτεχνικών μέσων από την ΕΕ. «Έχουμε ζητήσει 700 στελέχη για την ενίσχυση της FRONTEX» ανέφερε.

Από πλευράς του, ο κ. Άσελμπορν διαπίστωσε πως στη Λέσβο ταυτοποιούνται και δακτυλοσκοπούνται καθημερινά 1200 άτομα. Σημείωσε ωστόσο ότι χτες έφτασαν στο νησί 4.000 μετανάστες, ενώ παραμένουν στην περιοχή Μόρια γύρω στους 10.000. Πρόσθεσε πάντως, ότι εντυπωσιάστηκε από την τάξη και την πειθαρχία που επικρατεί - και με την ευκαιρία ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε της ΕΛΑΣ, το Λιμενικό και τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές για το μεγάλο έργο που προσφέρουν.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών, ανέφερε εξάλλου τα κύρια στάδια screening που περνούν οι πρόσφυγες, ξεκινώντας από την ταυτοποίηση της εθνικότητας, τη συνέντευξη και ανάλυση της διαδρομής, τη δακτυλοσκόπηση και τέλος την παροχή ελληνικού εγγράφου στους αιτούμενους και δικαιούμενους άσυλο, με δυνατότητα παραμονής στη χώρα 6 μηνών - ενώ για τους μη δικαιούμενους χορηγείται άδεια παραμονής 30 ημερών ως την αποχώρησή τους.

Στην ερώτηση, αν συμφωνήθηκε με την Τουρκία έναντι ανταλλαγμάτων να κρατάει τους πρόσφυγες στο έδαφός της και να μην περνάνε στην Ευρώπη, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι συζητήσαμε το θέμα της μετεγκατάστασης στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται. Στο ίδιο θέμα, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι βγαίνουν στη δημοσιότητα πράγματα που δεν ισχύουν και ότι θα μιλήσει ο πρωθυπουργός για το θέμα, προσθέτοντας παράλληλα ότι έγιναν χτες μεγάλες συζητήσεις, αλλά τέτοια απόφαση δεν υπήρξε στο Συμβούλιο Κορυφής. Η πρόθεση είναι να συνεργαστούμε με την Τουρκία, ώστε να γίνει μια προσπάθεια μέσω κινήτρων, να μην περνάνε οι πρόσφυγες απέναντι στο Αιγαίο, είπε ο υπουργός.

Ο κ. Άσελμπορν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τις σημαντικές προσπάθειες που έκανε στη Λέσβο και ανέφερε πως είναι τιμή του που σε τόσο σύντομο διάστημα βρίσκεται δύο φορές στην Ελλάδα.

-----------

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Αβραμόπουλου – Άσελμπορν

Συζήτησαν και για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Σύντομη συνάντηση στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επιστρέφοντας από την Σύνοδο Κορυφής, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, οι οποίοι επέστρεφαν από τη Λέσβο.

Στην σύντομη συνομιλία τους παρίσταντο και οι αναπληρωτές υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μεταξύ τους αντάλλαξαν πληροφόρηση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που αφορούσαν το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.