Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Βιβλιοθήκες βγαλμένες από τις σελίδες του πιο φανταστικού βιβλίου


Ξεφυλλίζεις, διαβάζεις και θαυμάζεις- Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες.

Για τους ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα, οι βιβλιοθήκες είναι αγαπημένος και συχνός προορισμός. Είναι σχεδόν χώρος κατάνυξης, όπου έχουν την ευκαιρία να χαθούν στις σελίδες των βιβλίων και να μεταφερθούν στο χώρο και το χρόνο με τρόπο που μόνο αυτά προσφέρουν.

Σε ό,τι αφορά τις βιβλιοθήκες που ακολουθούν, αναμφίβολα θα κερδίσουν ακόμα κι εκείνους που η ανάγνωση δεν είναι στα αγαπημένα τους χόμπι. Θα τους γοητεύσουν όμως με την αρχιτεκτονική τους, το μπαρόκ ή σύγχρονο design, τους επιβλητικούς χώρους και την ιστορία τους.

Άλλες έχουν περίτεχνο διάκοσμο κι άλλες πρεσβεύουν τη γοητεία της απλότητας. Είναι πάντως αναμφίβολα μερικές από τις πιο θεαματικές βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο.

Βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου, Ουάσινγκτον



Ιδρύθηκε το 1800. Διαθέτει περισσότερα από 160 εκατομμύρια βιβλία σε ράφια το συνολικό μήκος των οποίων ξεπερνά τα 1.350 χιλιόμετρα!

Stadtbibliothek Stuttgart, Γερμανία



Χτίστηκε το 1965 και η λιτή διακόσμησή της έχει στόχο να αναδείξει τα βιβλία και να στρέψει την προσοχή σε αυτά.

Βιβλιοθήκη στο Μοναστήρι Admont Benedictine, Αυστρία



Είναι η μεγαλύτερη μοναστηριακή βιβλιοθήκη στον κόσμο. Στα πανέμορφα ράφια της φιλοξενεί τουλάχιστον 200.000 τόμους.

Βιβλιοθήκη Tama Art University, Τόκιο



Με την πρώτη ματιά οι καμάρες της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου αυτού θυμίζουν ρωμαϊκό υδραγωγείο. Στις βάσεις τους υπάρχουν φιλόξενα σημεία για να απολαύσουν οι αναγνώστες το βιβλίο τους.

Βιβλιοθήκη Clementinum, Τσεχία



Είναι αναμφίβολα μία από τις πιο θεαματικές βιβλιοθήκες. Διακοσμημένη με υδρόγειες σφαίρες και περίτεχνους εξώστες, δεν μπορεί παρά να αιχμαλωτίσει το βλέμμα του επισκέπτη και με τις τοιχογραφίες της.

Βιβλιοθήκη Trinity College, Δουβλίνο



Ο κύριος χώρος της, μήκους 65 μέτρων, φτιάχτηκε ανάμεσα στα 1712 και 1732, Έως τη δεκαετία του 1850 η βιβλιοθήκη είχε λάβει την άδεια να αποκτήσει ένα δωρεάν αντίγραφο από κάθε βιβλίο που είχε δημοσιευτεί στην Ιρλανδία και τη Βρετανία.

Εθνική Βιβλιοθήκη, Αυστρία



Είναι χώρος προστατευόμενος από την Unesco και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί.

Biblioteca Vasconcelos, Μεξικό



Άνοιξε και πάλι πρόσφατα αυτή η υπέροχη σε λιτές γραμμές βιβλιοθήκη που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, της ψηφιακής εποχής.

Βιβλιοθήκη George Peabody, Βαλτιμόρη


Είναι μια από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες στον κόσμο. Στους έξι ορόφους της φιλοξενεί 300.000 τόμους κυρίως από τον 18ο και τον 19ο αιώνα.

Μοναστήρι Wiblingen Abbey, Γερμανία



Έχει βραβευτεί ως μία από τις πιο ωραίες βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο. Το μοναστήρι του 18ου αιώνα είναι φτιαγμένο σε στιλ ροκοκό με χρυσά διακοσμητικά και αγάλματα.

Δημόσια Βιβλιοθήκη Νέας Υόρκης



Χρειάστηκε 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί και εντυπωσιάζει με την ψηλοτάβανη κατασκευή της. Στη φωτογραφία είναι η βασική αίθουσα ανάγνωσης

Βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων Thomas Fisher, Τορόντο



Αυτή η υπέροχη βιβλιοθήκη βρίσκεται μέσα στο πανεπιστήμιο της καναδικής πόλης και διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή σπάνιων βιβλίων και χειρόγραφων στον Καναδά, που είναι προσβάσιμη στο κοινό.

Biblioteca Joanina, Πορτογαλία



Άλλη μία εξαιρετική βιβλιοθήκη που βρίσκεται μέσα σε πανεπιστήμιο, αυτή τη φορά στο Πανεπιστήμιο της Coimbra στην Πορτογαλία. Σε στιλ μπαρόκ, οι τοίχοι της είναι καλυμμένοι με ράφια περίτεχνα σκαλισμένα και διακοσμημένα.

Βιβλιοθήκη Σπάνιων Βιβλίων και Χειρόγραφων Beinecke, ΗΠΑ



Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Yale φιλοξενεί στο γυάλινο δίκτυο των ραφιών της τις βασικά σπάνια βιβλία και λογοτεχνικά χειρόγραφα του πανεπιστημίου Yale.

Βιβλιοθήκη Strahov, Πράγα



Ακόμα μία μοναστηριακή βιβλιοθήκη με σημαντικό ρόλο στην τσεχική ιστορία. Φιλοξενεί 200.000 τόμους κυρίως από την εποχή του 16ου έως τον 18ι αιώνα. Επίσης 3000 χειρόγραφα και 1500 πρωτότυπα. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της είναι το Ευαγγέλιο Strahov του 9ου αιώνα. Χωρίζεται σε δύο αίθουσες, μία αφιερωμένη στη Θεολογία και μία στη Φιλοσοφία. Εδώ εικονίζεται η πρώτη.

Βιβλιοθήκη Suzzallo, Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον



Θυμίζει κάτι από Χάρι Πότερ και Hogwarts. Φωτίζεται από υπέροχους πολυελαίους και οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν να διαβάσουν στα στιβαρά δρύινα γραφεία μελέτης. Το ταβάνι της έχει ύψος 20 μέτρων.

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Σαλαμάνκα, Ισπανία



Διαθέτει περίπου 906.000 τόμους και προσκαλεί τους επισκέπτες να καθίσουν στις ξύλινες καρέκλες για να απολαύσουν το διάβασμά τους.

Βιβλιοθήκη John Rylands, Μάντσεστερ



Άνοιξε την 1η Ιανουαρίου του 1900 και είναι χτισμένη σε γοτθικό ρυθμό. Τα παράθυρα της αίθουσας ανάγνωσης κοσμούνται από εντυπωσιακά βιτρώ.

Bibliotheque Sainte-Genevieve, Παρίσι



Κατασκευάστηκε στα 1851 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Henri Labrouste. Τα τραπέζια της είναι στολισμένα από χρηστικές λάμπες ενώ εντυπωσιάζουν οι καμάρες στο ταβάνι της.

Βιβλιοθήκη στο Εθνικό Παλάτι της Μάφρα, Πορτογαλία



Έχει μήκος 26 μέτρων και φιλοξενεί περίπου 36.000 τόμους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.