Το σωματικό βάρος διακρίνεται σε σωματικό λίπος και σε άλιπο σωματικό βάρος. Το άλιπο σωματικό βάρος περιλαμβάνει όλους τους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής και οστικής μάζας. Το σωματικό λίπος εκφράζεται ως ποσοστό του σωματικού βάρους και όταν υπερβαίνει κάποια όρια (25% στους άνδρες και 32% στις γυναίκες) το άτομο χαρακτηρίζεται ως παχύσαρκο.
Στην εποχή μας το ενδιαφέρον για την σύνθεση του ανθρώπινου σώματος ανά ηλικία και φύλλο ολοένα και αυξάνεται. Το σωματικό λίπος έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμησή του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο κύριος τομέας στον οποίο συνεισφέρει η γνώση του ποσοστού λίπους είναι η διάγνωση και ο βαθμός της παχυσαρκίας ενός ατόμου, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας.
Επιπροσθέτως, ο προσδιορισμός του ποσοστού λίπους αποτελεί μία από τις συχνότερες μετρήσεις στον αθλητισμό. Η μείωση των επιπέδων σωματικού λίπους και η αύξηση της άλιπης σωματικής μάζας, όταν συνδυαστεί και με τις κατάλληλες προπονητικές επιβαρύνσεις, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερη απόδοση. Ακόμη η παχυσαρκία κατά την μυϊκή προσπάθεια αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις με αποτέλεσμα να μειώνεται η σωματική απόδοση. Το σωματικό λίπος μπορεί να διατηρηθεί σε φυσιολογικά όρια με κατάλληλη διατροφή και συστηματική άσκηση.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί μία μέθοδος που να μετράει με απόλυτη ακρίβεια και αντίστοιχη ευκολία το ποσοστό του σωματικού λίπους. Στις αρχές του 1900 εμφανίστηκε η μέθοδος που μετράει τις πτυχές του δέρματος σε διάφορα σημεία του σώματος και με βάση τις μετρήσεις αυτές υπολογίζει το λίπος (δερματοπτυχές). Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, εμφανίστηκε η μέθοδος, η οποία ονομάστηκε «χρυσή σταθερά», γιατί πάνω σε αυτή βασίστηκε η αξιοπιστία όλων των άλλων μετρήσεων (μέθοδος της υποβρύχιας ζύγισης του ατόμου). Στη δεκαετία του ΄60 εμφανίστηκε η μέθοδος της βιοηλεκτρικής αντίστασης και στη δεκαετία του ΄80 εμφανίστηκε η μέθοδος της εφαπτόμενης υπέρυθρης αλληλεπίδρασης. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν και άλλες πιο σύγχρονες, όχι όμως πάντα και πιο αξιόπιστες μέθοδοι (Dual Energy X-Ray Absorptiometry, D.E.X.A ή D.X.A).
Όσον αφορά τη μέτρηση των αλλαγών στο σωματικό λίπος, οι μέθοδοι των πτυχών του δέρματος και της βιοηλεκτρικής αντίστασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά με κάποιες πάντα επιφυλάξεις. Η μέτρηση του ποσοστού του λίπους είναι μια ειδική μέτρηση και θα πρέπει να γίνεται από ειδικό και εκπαιδευμένο προσωπικό καθώς όλες οι μέθοδοι έχουν ένα ποσοστό σφάλματος. Τόσο η μέτρηση των πτυχών του δέρματος, όσο και η βιοηλεκτρική αντίσταση (BIA), αποτελούν δύο έμμεσες και απλές μεθόδους όσον αφορά την εκτίμηση του σωματικού λίπους.
Βιοηλεκτρική αντίσταση (ΒΙΑ) : Πριν από τον προσδιορισμό του ποσοστού λίπους με τη μέθοδο της βιοηλεκτρικής αντίστασης πρέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω οδηγίες για ασφαλή αξιολόγηση: 1) Να μην καταναλωθεί οτιδήποτε υγρό ή στερεό 4 ώρες πριν από την μέτρηση, 2) Να διατηρηθεί καλή ενυδάτωση του οργανισμού, 3) Να μην καταναλωθεί αλκοόλ ή καφεΐνη τις τελευταίες 12 ώρες πριν από την αξιολόγηση, 4) Να μην ασκηθεί ο εξεταζόμενος τις τελευταίες 6 ώρες πριν από την αξιολόγηση, 5) Να έχει ουρήσει στα τελευταία 30 λεπτά πριν από την αξιολόγηση, 6) Να μην έχει πάρει διουρητικά τις τελευταίες 7 ημέρες πριν από την αξιολόγηση.
Δερματοπτυχές: Η αξιολόγηση με τη μέθοδο αυτή πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ένα δερματοπτυχόμετρο. Όλες οι μετρήσεις γίνονται από τον ίδιο εξεταστή, ο οποίος έχει εμπειρία στη λιπομέτρηση με τη μέθοδο των δερματοπτυχών. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται σε διαφορετικά σημεία του σώματος (π.χ τρικέφαλος, υπερλαγόνιος, μηρός, κ.ά).
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.