Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΦΠΑ στην εκπαίδευση: Θα βρεθούν τα προαπαιτούμενα;


Μαζική συγκέντρωση γονέων για το "Όχι" στο ΦΠΑ


Η «Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας» προσκαλεί όλους τους γονείς μαθητών και μαθητριών ιδιωτικών σχολείων σε μια μαζική συγκέντρωση την:

Τετάρτη 21/ 10/ 2015 στις 18:00 στη ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΣΧΟΛΗ Πατησίων , (Νεϊγύ 17 – Άνω Πατήσια – Αθήνα).

Το δελτίο Τύπου αναφέρει:

Οι πολιτικές εξελίξεις στο θέμα της επιβολής του ΦΠΑ είναι ραγδαίες και αιφνιδιαστικές, καθώς η τελική απόφαση θα παρθεί την Παρασκευή 23/10/2015. Αυτό μας αναγκάζει να επισπεύσουμε και να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας, ως γονείς.

Το μέτρο είναι άδικο για τα παιδιά μας γιατί θέτει οικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση στην Παιδεία αλλά και για εμάς που είμαστε σκληρά εργαζόμενοι και αυστηρά φορολογούμενοι γονείς.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τρόποι προσέγγισης στη ΛΕΟΝΤΕΙΟ Πατησίων με μέσα μαζικής μεταφοράς :

- 3 λεπτά από το σταθμό του Ηλεκτρικού ΗΣΑΠ «ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ»

- Τρόλλεϋ : Γραμμή 3, Ν. Φιλαδέλφεια-Ανω Πατήσια-Ν.Ψυχικό, Στάση Λέοντος.

- Λεωφορείο : Γραμμή 619, Μεταμόρφωση-Ν.Φιλαδέλφεια-Στ.´Ανω Πατήσια 9 (κυκλική), Στάση Λεόντειος.

------------

ΓΣΕΕ: Μόλις 34 εκατ. αντί 300 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία


Μόλις 34,4 εκατ. ευρώ ή το 11% του επιδιωκόμενου από την κυβέρνηση ποσού των 300 εκατ. ευρώ θα ήταν δυνατό να εισπραχθεί από την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ (Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ) !

Η έρευνα βασίσθηκε σε στοιχεία που δίνουν οι φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ στα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, αλλά όχι στα φροντιστήρια.

Το αποτέλεσμα της έρευνας, αναφέρει το Κέντρο της ΓΣΕΕ, αποτελεί σχεδιαστικό Βατερλό για τους εμπνευστές του μέτρου και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναζητήσει σειρά ισοδύναμων μέτρων για να αναπληρώσει το υπολειπόμενο ποσό.

Το σημαντικότερο, όμως πρόβλημα που προκύπτει είναι η φορολόγηση δημόσιου αγαθού. Η μετατροπή του συνταγματικά κατοχυρωμένου αγαθού της εκπαίδευσης σε εμπορεύσιμο είδος θα εισάγει στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας πρακτικές ανομίας και όρους ασύδοτης αγοράς, γεγονός που θα γιγαντώσει τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες και μεσοπρόθεσμα θα πλήξει και τη δημόσια εκπαίδευση, σημειώνει η μελέτη.

«Ας θυμηθούμε, τέλος». Προσθέτει το ΚΑΝΕΠ - ΓΣΕΕ, «ότι όταν τέτοιου είδους πολιτικές εφαρμόζονται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αμέσως μετά ακολουθεί ο χώρος της Υγείας!

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα της ΓΣΕΕ

Εδώ ο πίνακας με τα συγκριτικά στοιχεία

------------

Πώς η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ανέβασαν τον πήχη των εσόδων και τώρα δεν μπορούν να βρουν ισοδύναμα.

Η κυβέρνηση ήταν αυτή που ήθελε αρχικά την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστήριξε το Mega, επικαλούμενο πηγές από τους δανειστές.

Ο λόγος για την επιλογή αυτή, ήταν ότι η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει πιο επώδυνα μέτρα. Κάθετα αντίθετοι εμφανίζονταν οι δανειστές, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποδώσει.

Έτσι για να αποφύγει άλλα μέτρα, η κυβέρνηση ανέβασε τον πήχη των εσόδων στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν η εκτίμηση της ΓΣΕΕ είναι ότι μπορεί να αποφέρει μόλις 34,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 11,5% του στόχου.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στα ίδια μέτρα που πρότεινε η ίδια και τώρα δεν μπορεί να βρει ισοδύναμα που θα αποφέρει ανάλογα ποσά.




------------

Τελειώνει ο χρόνος για τα ισοδύναμα στην εκπαίδευση


Ισοδύναμα για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση αναζητεί η κυβέρνηση μέχρι τέλος της εβδομάδας όπου θα υπάρξει και η οριστική λύση καθώς λήγει η ολιγοήμερη παράταση που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είχε ανακοινώσει το «πάγωμα» της επιβολής του μέτρου κάνοντας λόγο για ισοδύναμα. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρατείνεται το «πάγωμα» μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 23/10 οπότε, μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει ανακοινώσει τις οριστικές της αποφάσεις.

Ωστόσο, παρά το ότι απομένουν λίγα 24ωρα μέχρι η κυβέρνηση να δηλώσει τα ισοδύναμα, αυτά δεν έχουν ακόμη εξευρεθεί. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega στην υπόθεση υπάρχει έντονο παρασκήνιο ξεκινώντας από το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμούσε πάση θυσία την επιβολή του μέτρου αυτού, προφανώς για να αποφύγει άλλα, πιο επώδυνα, μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ήταν κάθετα αντίθετοι στο μέτρο επιβολής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, καθώς εκτιμούσαν ότι δεν θα απέδιδε τα αναμενόμενα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ανέβασε τον πήχη εσόδων από το συγκεκριμένο μέτρο στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, παρότι η εκτίμηση είναι πως θα αποφέρει μόλις 34,4 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Στην ουσία εγκλωβίστηκε στους υπεραισιόδοξους στόχους της με αποτέλεσμα τώρα να ψάχνει τα αντίστοιχα ισοδύναμα τα οποία, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθούν.

Αναγνωστοπούλου: Η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα περιθώρια για τα ισοδύναμα

Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη τόνισε μεταξύ άλλων σχετικά με το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση πως «Η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρει τα ισοδύναμα για να μην επιβαρυνθεί η ιδιωτική εκπαίδευση. Εξαντλεί όλα τα δυνατά περιθώρια».

------------

Το τελικό σχέδιο για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η αδυναμία της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα φέρνει βαρύ λογαριασμό για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Μεγάλη δυστοκία στο να βρεθούν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση διαπιστώνεται στα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας. Το θέμα απασχόλησε τη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα που έγινε χθες στη Βουλή και πλέον στο τραπέζι έπεσε ένα σενάριο με τρεις κλίμακες ΦΠΑ.

Το τελευταίο σενάριο που εξετάζεται θέλει την επιβολή 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς στην κυβέρνηση λένε ότι είναι επιλογή των γονέων να πληρώνουν ιδιωτικό σχολείο, Στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και στα υποστηρικτικά φροντιστήρια εξετάζεται να επιβληθεί 13%, ενώ μηδενικός θα μείνει ο ΦΠΑ σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

Στο μεταξύ σε μόλις 34,4 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί στα δημόσια ταμεία από την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ.

Το άνωθεν ποσό ισούται μόλις με το 11,5% του προσδοκώμενου δημοσιονομικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ, στο οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και θεσμοί.

Σύμφωνα με το ΚΑΝΕΠ - ΓΣΕΕ, η απόφαση επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν μια πολιτική επιλογή που «μαρτυρά κάκιστο σχεδιασμό και προχειρότητα», καθώς η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης παρείχε στοιχεία που αναφέρονταν στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της τρέχουσας περιόδου (2015-2016), την ώρα που το υπουργείο Παιδείας παρείχε στοιχεία που αφορούσαν το πλήθος μαθητών και εκπαιδευτικών ανά εκπαιδευτήριο, της περιόδου 2011-2012.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης (που αναφέρεται στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τιμές 2015-2016) και του υπουργείου Παιδείας (για το πλήθος μαθητών, 2011-2012), δεν προκύπτει ότι θα εισπραχθούν 300 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα:

-Στον χώρο της ιδιωτικής τυπικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ΙΕΚ) λειτουργούν 958 μονάδες με 105.633 μαθητές.

-εκτός της τυπικής εκπαίδευσης λειτουργούν 9.794 μονάδες (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια, κέντρα ελευθέρων σπουδών) με 643.471 μαθητές, ενώ δεν μπορούν να υπολογισθούν με ακρίβεια οι μαθητές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόκειται για παραοικονομία με τζίρο που έχει υπολογισθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το 2013 κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 256,7 εκατ. ευρώ.

-Με βάση τη μέση τιμή των διδάκτρων, ο συνολικός τζίρος του ιδιωτικού τομέα της εκπαίδευσης είναι 986,1 εκατ. ευρώ, στα οποία αντιστοιχεί ποσό ΦΠΑ 23% 226,8 εκατ. ευρώ.

-Ωστόσο, έχουν ήδη εξαιρεθεί από την επιβολή ΦΠΑ 23% οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα ΙΕΚ. Εάν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη περί εξαίρεσης των φροντιστηρίων, ΦΠΑ 23% θα ισχύσει μόνο για τα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που έχουν τζίρο 381,4 εκατ. ευρώ και αποδιδόμενο ΦΠΑ 87,6 εκατ. ευρώ – μόλις το 30,2% του προσδοκώμενου στόχου των 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στις παραπάνω ιδιωτικές σχολικές μονάδες περιλαμβάνονται όλες όσες ήδη λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικές εταιρείες και έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο.

-Η επιβολή ΦΠΑ από 0% σε 23% θα οδηγήσει σε φυγή περίπου 18.000 μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία. Συνακόλουθα οι εκτιμώμενες εισροές θα μειωθούν κατά 81 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ κατά 18,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

-Τα φαινόμενα αδιαφάνειας, αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής θα μειώσουν ακόμη περαιτέρω το ποσό. Ως εκ τούτου και με βάση τους υπολογισμούς του ΚΑΝΕΠ, το προσδοκώμενο τελικό ποσό είσπραξης του ΦΠΑ 23% από ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας δεν θα υπερβαίνει τα 34,4 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί μόλις στο 11,5% του δημοσιονομικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ!

Δικαιολογημένα, λοιπόν, το ΚΑΝΕΠ, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ και οι γονείς μιλούν για «σχεδιαστικό Βατερλώ των εμπνευστών του μέτρου».

------------

Φίλης: Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση


Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αναφέρθηκε στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αυτό το μέτρο και δεν μπορεί να το καταργήσει.

«Έχουμε δεσμευτεί δυστυχώς από τον Αύγουστο σε έναν προϋπολογισμό και πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Υπάρχει και μια άλλη δέσμευση, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία για πρώτη φορά φορολογούνται, φορολογούνται με 23% δεν υπόκειται στις εξαιρέσεις εξαρχής. Και αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα το οποίο μας έχει δημιουργηθεί γιατί θα θέλαμε να έχουμε μειωμένους συντελεστές και όχι 23% με την μια ή την άλλη κατανομή αλλά πρέπει να συνεννοηθούμε και με την Τρόικα για το θέμα αυτό», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Νίκος Φίλης μιλώντας στα «παραπολιτικά» και συνέχισε:

«Ο προσανατολισμός είναι να λειανθεί ένα μέτρο το οποίο - το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση – ένα μέτρο το οποίο δημιουργεί προβλήματα χωρίς να δημιουργεί σοβαρά δημόσια έσοδα. Διότι τα προϋπολογισθέντα έσοδα των 140 εκατομμυρίων για φέτος και 240 του χρόνου είναι φανταστικά, είναι κατά φαντασία προϋπολογισμός».

Όπως τονίζει, «είναι μακρόν των προϋπολογισθέντων. Συνεπώς η συζήτηση δεν θα είναι να κυνηγάμε χίμαιρες κατά την γνώμη μου δηλαδή να ψάχνουμε για ισοδύναμα τα οποία θα είναι αυτής της τάξης, δεν γίνεται αυτό το πράγμα, αλλά να εκλογικεύουμε ένα μέτρο το οποίο μας απομακρύνει από τη ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης επισήμανε ότι δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή που θα καταλήξει το μέτρο ωστόσο τόνισε ότι «ξεκινώ από την πιο ήπια ας πούμε αντιμετώπιση, δημοσιονομικά ήπια εννοώ. Όχι τόσο για τον πολίτη μόνο αλλά και για τις επιχειρήσεις είναι σύνθετο θέμα. Έχουμε χιλιάδες φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα τα οποία καλύπτουν ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης. Αν όμως δεν υπάρξει κάποια λύση στο θέμα αυτό θα υπάρξει και πρόβλημα ανεργίας και πολλά προβλήματα όχι μόνο το λαϊκό. Ψάχνουμε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση από ένα μέτρο το οποίο ούτε δημοσιονομικά αποδίδει και δημιουργεί και κοινωνικές παρενέργειες».


Πηγή: http://www.enikos.grhttp://www.enikonomia.grhttp://www.enikos.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.