Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Έρχονται τα φαρμακεία... επιχειρήσεις


Σε πλήρη απελευθέρωση οδηγείται το επόμενο διάστημα η λειτουργία των φαρμακείων.

Επιχειρηματίες θα μπορούν να ιδρύουν νέα φαρμακεία, με περιορισμούς στον αριθμό τους, υπό τον όρο ότι θα απασχολούν σε αυτά υπεύθυνους φαρμακοποιούς. Ελεύθερη θα είναι από τον νέο χρόνο και η αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Πρόκειται για φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα, παυσίπονα, βιταμίνες, φάρμακα για το πεπτικό, τη φροντίδα του δέρματος και των ματιών, τα οποία θα μπορούν πλέον να διατίθενται από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων αναμένεται να οδηγήσει πιο γρήγορα σε απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ. Από τη στιγμή που μη φαρμακοποιός θα κατέχει άδεια λειτουργίας φαρμακείου, θα μπορεί να τα διαθέτει νόμιμα σε οποιονδήποτε χώρο επιλέξει να λειτουργεί το «φαρμακείο» του.

Οι αλλαγές αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και αναμένεται να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό στην αγορά φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων και συναντούν τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών.



Για να «φρενάρει» τα μέτρα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος έχει επιδοθεί σε έναν... διπλωματικό μαραθώνιο, αξιοποιώντας τις συμμαχίες του στην Ευρώπη. Εχει ήδη συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Αυστρίας, ενώ χθες βρισκόταν στην Ισπανία.

Ο κ. Λουράντος έχει παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιστολή στήριξης του ΠΦΣ από τον Γερμανικό Φαρμακευτικό Σύλλογο. Ζητεί την εφαρμογή και στην Ελλάδα του γερμανικού μοντέλου, το οποίο προβλέπει πλήρη ιδιοκτησία του φαρμακείου από διπλωματούχο φαρμακοποιό.

«Δείχνουν» τον ΟΟΣΑ
Η υιοθέτηση του εν λόγω μοντέλου δεν έχει γίνει αποδεκτή από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία παραπέμπουν στις θέσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το φαρμακείο. Η γνωστή από το 2014 «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει ό,τι πιο σκληρό για τον κλάδο.

Με θέμα τις αλλαγές στην Ελλάδα, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Φαρμακοποιών (PGEU) είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στους «θεσμούς» Ντάκλαν Κοστέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιρλανδός αξιωματούχος τόνισε πως όταν υπάρχει θέμα δημοσίου χρήματος (bail - out), αναζητούνται μοντέλα μεγιστοποίησης της ανταγωνιστικότητας. Οι φαρμακοποιοί αμφισβητούν τη βασιμότητα του επιχειρήματος περί ανταγωνιστικότητας, δεδομένου ότι το 85% του τζίρου των φαρμακείων είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αναρωτιούνται, δε, εάν όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται για το 15% του τζίρου.

Μιλώντας χθες στο «Εθνος», ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Γιάννης Δαγρές σχολίασε ότι με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, ο φαρμακοποιός πρέπει να χαίρει ανεξαρτησίας στη διαχείριση του φαρμακείου. Αυτό -σημειώνει- δεν εμποδίζει την είσοδο μη φαρμακοποιών, η οποία ωστόσο πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.