Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Ένοπλη σύγκρουση προσφύγων σε κέντρο φιλοξενίας στη Γερμανία

Στο Αμβούργο περίπου 30 Αλβανοί συνεπλάκησαν με Αφγανούς.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ μεταξύ προσφύγων διάφορων εθνικοτήτων σε κέντρα υποδοχής στο Αμβούργο και το Μπραουνσβάιγκ, με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για τη χρησιμοποίηση πυροβόλου όπλου, όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine.

Στο Αμβούργο περίπου 30 Αλβανοί συνεπλάκησαν με Αφγανούς, με κάποιους από τους πρόσφυγες να χρησιμοποιούν σιδηρολοστούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, η οποία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις.

Ένας εκ των τριών συλληφθέντων σύμφωνα με μαρτυρίες έβαλε ένα πιστόλι στον κρόταφο ενός πρόσφυγα, όμως παρά τις έρευνες το όπλο δεν βρέθηκε.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά τον καυγά ενός Αφγανού με έναν Αλβανό, τα αίτια του οποίου όμως δεν είναι γνωστά.

Στο Μπραουνσβάιγκ της Κάτω Σαξονίας η αστυνομία αναγκάστηκε να επέμβει όταν ξέσπασαν ταραχές μεταξύ Αλγερινών και Σύρων στις οποίες συμμετείχαν 300 με 400 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αιτία της αντιπαράθεσης ήταν μερικά αντικείμενα που φέρονται να έχουν κλαπεί. Η αστυνομία επενέβη με 60 άνδρες και σύντομα αποκαταστάθηκε η τάξη χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

-------------------

Κομισιόν: Σε δύο εβδομάδες θα λειτουργήσουν τα hot spot στην Ελλάδα


Το αργότερο σε δύο εβδομάδες εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα είναι λειτουργικά τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot-spot) στην Ελλάδα, όπως δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Τόνισε επίσης ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, o οποίος επισκέφθηκε χθες την Ελλάδα και πρότεινε να σταλεί πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό και εμπειρογνώμονες για να συνδράμουν τις προσπάθειες της Frontex. Η κ. Αντρέεβα επιβεβαίωσε ότι η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων θα γίνει την Παρασκευή. Πρόκειται για πρόσφυγες από την Ερυθραία οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν από την Ιταλία στη Σουηδία.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι εκτός από το δυναμικό της Frontex, η Επιτροπή έχει στείλει εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα που συνδράμουν τις τοπικές αρχές στη διαδικασία καταγραφής των προσφύγων, τόσο στα νησιά, όσο και στην Αθήνα. Παράλληλα, είπε, υπάρχει μια κεντρική ομάδα στον Πειραιά που συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια. «Χρειαζόμαστε περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, περισσότερα χρήματα και εργαζόμαστε σκληρά για να το πετύχουμε», ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Όσον αφορά στο σχέδιο δράσης για τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι υπάρχει «αμοιβαία βούληση να κινηθούμε γρήγορα». Πρόσθεσε ότι στην Άγκυρα βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής για να προωθήσουν το σχέδιο της Επιτροπής για συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό, ενώ για τον ίδιο σκοπό ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς θα επισκεφθεί την Τουρκία τις προσεχείς ημέρες.

-------------------

Η Τουρκία, «στρατηγικός εταίρος» της Ε.Ε. για το προσφυγικό

Μογκερίνι: Θα πρέπει να συνεργαστούμε μαζί της για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις.

Στον σημαντικό ρόλο που ευελπιστεί η Ευρώπη να παίξει η Τουρκία για την επίλυση των κρίσεων στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νικολάς Σμιτ εκπροσωπώντας την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα στην ΕΕ, αλλά και στρατηγικός εταίρος για μας στην περιοχή», υπογράμμισε επανειλημμένα ο κ. Σμιτ.

«Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα τη συριακή κρίση, θα πρέπει να συνεργαστούμε μαζί της», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «η ανθρωπιστική τραγωδία στη Μεσόγειο και οι απειλές των τρομοκρατικών ομάδων είναι απειλές που δεν μπορούμε να λύσουμε παρά σε συνεργασία με τους εταίρους μας, και αυτός είναι ο λόγος που επιχειρούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η συνεργασία αυτή είναι απολύτως απαραίτητη, γιατί έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα και το σημαντικότερο όλων είναι η σταθερότητα στην περιοχή και η ειρήνη», υπογράμμισε.

Ο κ. Σμιτ, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συνάντηση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τους προέδρους Τουσκ (Συμβούλιο) και Γιούνκερ (Επιτροπή), τονίζοντας ότι «ο διάλογος με τους Τούρκους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών».

Σχετικά με το σχέδιο δράσης που προτάθηκε στην Τουρκία από την Κομισιόν εξήγησε ότι συζητιέται αυτές τις ώρες από την τουρκική πλευρά, αλλά έχει ήδη δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Κομισιόν.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για την υποδοχή πάνω από 2 εκατομμύρια Σύρων είναι απόδειξη καλής θέλησης και αλληλεγγύης και γι' αυτό θα πρέπει να στηριχθεί. Η Ένωση χορηγεί χρηματική βοήθεια 176 εκατ. προς άμεση βοήθεια για τους πρόσφυγες και ο κ. Σμιτ υποστήριξε σχετική απόφαση του Συμβουλίου για αύξηση της χορηγίας.

Σχετικά με την εσωτερική κατάσταση ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την ευχή οι νέες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου να δώσουν μια κυβέρνηση (...) και να συμβάλουν στην επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων όλων των πολιτών της χώρας, αλλά και να προχωρήσει στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας, στην ανεξαρτησία του δικαστικού κλάδου και στην ελευθεροτυπία.

Σχετικά με το Κυπριακό εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Υπατης Εκπροσώπου στον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ, τον οποίο άλλωστε επισκέφθηκε πρόσφατα η κ. Μογκερίνι.

Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης για τις σχέσεις με την Τουρκία, οι ομάδες των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών και της Ενωτικής Αριστεράς , προσκάλεσαν σε συνέντευξη τύπου την κουρδικής καταγωγής ακτιβίστρια Λεϊλά Ζάνα, η οποία έχει τιμηθεί και με το βραβείο Ζαχάρωφ του ΕΚ.

Με την παρέμβασή της η κα Ζάνα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που παραμονεύουν την Τουρκία», υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να απομονωθεί αλλά να «ενθαρρυνθεί προς το διάλογο» (...) διότι δεν

είναι αποδεκτό μια επιστροφή σε προηγούμενους σκοτεινούς καιρούς».

«Ανησυχούμε για την Τουρκία και δεν θα πρέπει να γίνει μια δεύτερη Συρία» υπογράμμισε.

Η κ. Ζάνα ζήτησε να παραβρεθούν παρατηρητές για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, «διότι θεωρούμε ότι δεν θα είναι ελεύθερες» δήλωσε.

Τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, «η ενταξιακή πορεία, ισοδυναμεί με πορεία ειρήνης», κατέληξε η Λεϊλά Ζάνα.

-------------------

Σε 12 ημέρες έφυγαν 45.000 μετανάστες από τη Λέσβο

Οι περισσότεροι οδηγήθηκαν στον Πειραιά και περίπου 5.000 στην Καβάλα.

Από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες 6 Οκτωβρίου, συνολικά 45.875 πρόσφυγες μετακινήθηκαν από τη Λέσβο με πλοία της γραμμής και έκτακτες δρομολογήσεις πλοίων. Στην πλειονότητά τους προς το λιμάνι του Πειραιά αλλά και περίπου 5.000 εξ αυτών προς το λιμάνι της Καβάλας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης μετακινήθηκαν: Στις 25 Σεπτεμβρίου 2.869 άνθρωποι. Στις 26 Σεπτεμβρίου 5.899. Στις 27 Σεπτεμβρίου 4.515. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2.252. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2.870. Στις 30 Σεπτεμβρίου 6.169. Την 1η Οκτωβρίου 4.169. Στις 2 Οκτωβρίου 2.000. Στις 3 Οκτωβρίου 4.244. Στις 4 Οκτωβρίου 2.103. Στις 5 Οκτωβρίου 6.920. Και τέλος χθες 6 Οκτωβρίου 5.378.

Οι παραπάνω μετακινήσεις, σύμφωνα με στέλεχος του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι οι συνήθεις τον τελευταίο μήνα και οι αυξομοιώσεις έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. «Συνθήκες καλοκαιρίας, όπως αυτές των τελευταίων ημερών, αυξάνουν τις ροές μεταναστών και προσφύγων γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα και τη δρομολόγηση του πλοίου ”Ελευθέριος Βενιζέλος” που φυσικά αυξάνει και το μεταφορικό έργο».

-------------------

Μέρκελ: Παρωχημένος ο κανονισμός του Δουβλίνου


Οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι "παρωχημένοι" και πρέπει να αντικατασταθούν από μια "νέα διαδικασία" δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

"Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κανονισμός του Δουβλίνου (με βάση τον οποίο οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξής τους στην ΕΕ) με την παρούσα μορφή του είναι παρωχημένος", είπε η καγκελάριος στην κοινή ομιλία της με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

"Τάσσομαι υπέρ μιας νέας διαδικασίας" προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται πιο ισόνομα το βάρος, πρόσθεσε.

-------------------

Ολάντ: Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή της υποδοχής προσφύγων

«H Ευρώπη καθυστέρησε να απαντήσει στο πρόβλημα».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την Ελλάδα και την Ιταλία με ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπισή της, γιατί είναι στην πρώτη γραμμή και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από μόνες τους. Δέχθηκε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η Ευρώπη χρειάστηκε να σώσει ζωές, να καταπολεμήσει τους διακινητές, αλλά καθυστέρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», είπε κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, , μαζί με την Άγγελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας. Πρέπει επίσης να προωθήσουμε, προσέθεσε, τη συνεργασία με την Τουρκία, η οποία πρέπει να υποδεχθεί πρόσφυγες, αλλά πρέπει κι εμείς να τη βοηθήσουμε και να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να βρουν εργασία να θρέψουν τα παιδιά τους, αν δεν το κάνουμε δεν θα σταματήσουν αυτές οι ροές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να προσδιορίσουμε τα κέντρα υποδοχής και να το κάνουμε απαρέγκλιτα, καθώς και να κατανείμουμε στα κράτη τούς 160.000 πρόσφυγες. «Το σχέδιο αυτό πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή με σπουδή. Με ευθύνη και αλληλεγγύη», είπε.

«Κάθε κρίση ενδυναμώνει τον φόβο, ο οποίος δεν πρέπει να μας νικήσει. Δεν μπορούμε να κλειστούμε στα σύνορά μας», τόνισε.

Ταυτόχρονα μίλησε για το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει προστασία στους πολίτες, αλλά να σταθεί και στο ύψος των αξιών της. «Η Γαλλία και η Γερμανία, τα τελευταία χρόνια, θελήσαμε να δράσουμε με αλληλεγγύη, ευθύνη και αποτελεσματικότητα», είπε, σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που υπάρχει τρομοκρατική ενέργεια μπαίνουν στο στόχο οι αξίες της Ευρώπης», και αναφέρθηκε στην επίθεση της 11ης Ιανουαρίου στο Παρίσι και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ανέδειξε το πνεύμα αλληλεγγύης.

Ανοίγοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε με θέρμη στη γαλλογερμανική συνεργασία, υπενθυμίζοντας ότι η παρουσία του από κοινού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ είναι χωρίς προηγούμενο εδώ και 26 χρόνια, όταν οι κκ Μιτεράν και Κολ βρέθηκαν στο ΕΚ μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Οι δύο τους, τόνισε, με τη συνδρομή του Ζακ Ντελόρ, μίλησαν σ’ εκείνη τη συνάντηση για αλληλεγγύη. Ήταν πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορούσε να δεχθεί τους πρόσφυγες. Πίστευαν σε μια πολιτική ένωση δημιουργώντας κοινωνικούς κανόνες και κοινό νόμισμα. Σήμερα, μετά 26 χρόνια η Ευρώπη ζει νέα δράματα.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος διευθύνει τη συζήτηση, υπογράμμισε στην εισαγωγική του ομιλία, την αξία της γαλλογερμανικής συνεργασίας, λέγοντας ότι μόνον έτσι μπορούμε να φτάσουμε σε έναν δίκαιο συμβιβασμό και να επωφεληθούμε όλοι.

Είστε οι πρώτοι αρχηγοί των χωρών σας, επισήμανε και αυτός, εδώ και 26 χρόνια, όταν οι κκ Μιτεράν και Κολ ήρθαν εδώ μετά την πρώση του Τείχους του Βερολίνου. Αυτές τις τελευταίες δεκαετίες διδαχθήκαμε ότι αν δεν λειτουργεί η γαλλογερμανική συνεργασία όλη η Ευρώπη υποφέρει. Μόνον με συνεννόηση, ενότητα και διαπραγματεύσεις μεταξύ μας φτάνουμε σε δίκαιο συμβιβασμό από τον οποίο επωφελούνται όλοι.

-------------------

«Η Αυστρία δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης»

Η επίσκεψη Τσίπρα-Φάιμαν στη Λέσβο στην ιστοσελίδα Politico.

«Η Αυστρία δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης», επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελιδα Politico, το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του καγκελάριου της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο, «ένα νησί 86.000 κατοίκων, στο οποίο έχουν προσγειωθεί περίπου 200.000 μετανάστες».

Η Politico παρουσιάζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις δύο χώρες εξαιτίας των μεγάλων μεταναστευτικών ροών (μια και οι δύο αποτελούν ενδιάμεσους σταθμούς των προσφύγων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους κατευθύνονται βόρεια, και κυρίως στη Γερμανία), εστιάζοντας στη μεν περίπτωση της Αυστρίας στην αύξηση της δημοτικότητας του ακροδεξιού κόμματος, στη δε περίπτωση της Ελλάδας στην προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προβάλει την ανθρωπιστική, αλλά και τη διεθνή διάσταση της κρίσης.

Στη συνέχεια, η Politico σχολιάζει ότι ο Αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος είχε υποστηρίξει την Ελλάδα και κατά τις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές, προσφέρθηκε να αποστείλει 100 ειδικούς για να βοηθήσουν στη δημιουργία και λειτουργία των κέντρων υποδοχής και εγγραφής των μεταναστών (hotspots), ενώ σημειώνει ότι, αν και έχουν γίνει από την Ελλάδα βήματα για τη βελτίωση του συστήματος καταγραφής των νεοαφιχθέντων, οι οργανισμοί βοήθειας ζητούν ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο.

-------------------

Εμβολιάστηκαν εκατοντάδες προσφυγόπουλα στο Γαλάτσι

Παροχή ιατρικής βοήθειας από μέλη του προγράμματος «We care».

Εκπρόσωποι του προγράμματος «We care», βρέθηκαν σήμερα κοντά στα 350 παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ηλικίας 1 έως 16 ετών, που φιλοξενούνται στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, για παροχή ιατρικής βοήθειας.

Το «We care» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και εφαρμόζεται με τη συμβολή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στηρίζεται από την «Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας» (ΚΕΔΕ) και το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής του προγράμματος «We care» πραγματοποιήθηκαν 110 εμβολιασμοί και δόθηκε ιατρική βοήθεια σε 190 παιδιά προσφύγων, ενώ σε όλα τα παιδιά προσφέρθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και δώρα από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Το Πρόγραμμα «We care» αφορά βρέφη, παιδιά και εφήβους ως 16 ετών, στα οποία παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός. Μετά από την εξέταση, δόθηκε σε κάθε παιδί ένα ειδικό βιβλιάριο υγείας με το οποίο σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία, θα μπορεί να διακομίζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Όλες οι περιπτώσεις καταγράφονται και γίνεται η σχετική ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς.

Το πρόγραμμα σε συνεννόηση με τους δήμους θα επεκταθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί από την UNESCΟ ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες, και να προωθηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

-------------------

Όμπστφελντ: Δημοσιονομικό βάρος αλλά και πλεονέκτημα για την ανάπτυξη οι πρόσφυγες

«Η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην αγορά εργασίας συνιστά μια πρόκληση».

H μαζική άφιξη μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέχει τον κίνδυνο να «επιβαρύνει» τους προϋπολογισμούς των χωρών της περιοχής, αλλά ενδέχεται τελικά να αποδειχθεί ένα πλεονέκτημα για την ανάπτυξή τους, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ.

«Η διαχείρίση αυτής της ροής των προσφύγων θα επιβαρύνει χωρίς καμία αμφιβολία τους προϋπολογισμούς σε ορισμένα κράτη» δήλωσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Λίμα όπου το ΔΝΤ πραγματοποιεί τη γενική συνέλευσή του αυτήν την εβδομάδα.

«Σε κάθε χώρα, η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην αγορά εργασίας συνιστά μια πρόκληση» επισήμανε ο Όμπστφελντ, που εκτίμησε ότι αυτός ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ευεργετικός.

«Θα πάρει χρόνο, όμως, σε τελική ανάλυση, αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη στην Ευρώπη» διαβεβαίωσε ο οικονομολόγος, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει περαιτέρω στοιχεία.

Ο Όμπστφελντ υπογράμμισε εξάλλου ότι πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή, μεταξύ αυτών η Ιορδανία, επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τη μεταναστευτική κρίση.

«Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην ευρωπαϊκή διάσταση, ωστόσο υπάρχουν χώρες στη Μέση Ανατολή που αντιμετωπίζουν πίεση και το Ταμείο προσπάθησε να βοηθήσει» σημείωσε ο ίδιος.

-------------------

Συγκέντρωση βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Πυλαία

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα μεταφερθούν στην Ειδομένη

Ανθρωπιστική εκστρατεία για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη σε συνεργασία με τους εθελοντές του δήμου.

Το υλικό θα συγκεντρώσουν, αύριο και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του δήμου (Πυλαία, Πανόραμα, Χορτιάτης), η Γραμματεία Εθελοντισμού του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, σε συνεργασία με ομάδες εθελοντών του δήμου.

Όλα τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα μεταφερθούν στην Ειδομένη το Σάββατο 10 Οκτωβρίου με όχημα του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, ενώ υπάρχει και προσφορά ιδιώτη για μεταφορά του ανθρωπιστικού υλικού με ιδιωτικό φορτηγό εφόσον ο όγκος των συλλεχθέντων είναι μεγάλος.

Είδη που συλλέγονται:

Τροφές: κρουασάν, φρυγανιές, µπάρες δηµητριακών, παστέλια, γάλα εβαπορέ, βρεφικές τροφές, χυµοί και νερά (µικρές συσκευασίες)
Ρούχα: µπουφάν, παπούτσια, αδιάβροχα
Άλλα είδη: πάνες, σερβιέτες, µωροµάντηλα, φάρµακα, µεγάλες µαύρες σακούλες, χαρτί υγείας και προσωπικά είδη υγιεινής,
Για περισσότερες πληροφορίες οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν µε την γραμματεία εθελοντών (Σοφία Σαουρίδου 6972.695061) και τις ομάδες εθελοντών (Ρένα Θωµαΐδου 6944.459649, Χρύσα Χατζηστουγιάννη 6937.191328 και Βίβιαν Λιόλιου 6949.348681).

-------------------

Μουζάλας: Σε 1-2 μήνες θα λειτουργούν πλήρως τα hot spot


«Η προσφυγιά είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα για την Ευρώπη, που συμβαίνει στην Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να θεραπεύσει τις παρενέργειες αυτού του προβλήματος» σημείωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Πρόσθεσε επίσης οτι άλλη μεγάλη αλλαγή είναι ότι η Ευρώπη ενέκρινε 160.000 θέσεις μετεγκατάστασης και το ότι συμφωνεί να προσφέρει οικονομική, τεχνική βοήθεια και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε πως η συνεργασία με την frontex κι άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς πηγαίνει καλά, όμως στις υποχρεώσεις μας για τα "hot spot" (το μέρος όπου πιστοποιείται ο πρόσφυγας και από κει και πέρα προχωρεί η μετεγκατάσταση) «είμαστε πίσω».

«Αιφνιδιαστήκαμε. Προχωράμε όμως ολοταχώς. Θα το πούμε στην Ευρώπη, και τώρα στο Λουξεμβούργο θα πούμε πως σε 1-2 μήνες θα λειτουργούν πλήρως τα "hot spot"». Εξήγησε πως «αναλάβαμε τη δέσμευση για 8.000-10.000 θέσεις κι επίσης καταστήσαμε σαφές ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, παρά οι θέσεις που θα δημιουργούμε θα είναι ανάλογα με την μετεγκατάσταση». «Δηλαδή παίρνεις πρόσφυγες φτιάχνω θέσεις φιλοξενίας» διευκρίνισε.

Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την πρόθεση για στενή συνεργασία με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, στα οποία απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση επικοινωνίας, καλώντας τα να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό που προτείνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε αυτό που προτείνουν άλλα κράτη, με σκυλιά, φύλακες και δακρυγόνα και με κρατούμενους πρόσφυγες που χτίζουν τείχη. «Εναπόκειται σε σας πού θα ενταχθείτε και οι η είναι εύκολη. Θα δουλέψουμε μαζί και θα νικήσουμε» είπε προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο αρμόδιος υπουργός, μάλιστα, αφού είπε πως το 85% των ροών είναι πρόσφυγες (65% από τη Συρία, 15% από το Αφγανιστάν και την Ερυθραία), τόνισε πως, όταν μιλά κανείς για το προσφυγικό δεν υπάρχουν πολλές απόψεις -νομικά και ηθικά υπάρχει μόνο μία άποψη: Η Συνθήκη της Γενεύης, που λέει ότι οι πρόσφυγες δεν απωθούνται, αλλά ανοίγεται ανθρωπιστικός διάδρομος γι αυτό. Το ευρωπαϊκό δίκαιο και το κεκτημένο, που λέει ότι στους πρόσφυγες οφείλουμε υποδοχή. Και ο εθνικός νόμος: «αυτό που από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε -επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα ερμηνείας- να είμαστε συνεργατικοί και να μην μπλέξουμε σε παιχνίδι ευθυνών». «Η Ευρώπη αλλάζει κάτω από την πίεση του προβλήματος, από μία Ευρώπη-φρούριο πριν από δύο χρόνια προσπαθεί να μεταβληθεί σε μία Ευρώπη υποδοχής» υπογράμμισε.

Ο κ. Μουζάλάς αναφέρθηκε και στην πρόταση την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να «περάσει», είναι η μετεγκατάσταση από τρίτες χώρες. Αντί δηλαδή οι πρόσφυγες να έρχονται στην Ελλάδα, ή στην Ιταλία, ή στην Σερβία και από κει να φεύγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ευρώπη να πηγαίνει στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο, που είναι τα πρώτα στρατόπεδα των προσφύγων, να επιλέγει από εκεί τους πρόσφυγες, να τους πιστοποιεί και να γίνεται μετεγκατάσταση, εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

-------------------

Μαζική καθημερινά η άφιξη προσφύγων στην Κροατία

Το κόστος της υποδοχής και μεταφοράς φτάνει τα 2,8 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εισήλθαν στην Κροατία περισσότεροι από 125.000 πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς, τονίζοντας ότι σε καθημερινή βάση διέρχονται από τη χώρα 6.000 άνθρωποι.

Το κόστος της υποδοχής και μεταφοράς των προσφύγων προς τα σύνορα μέχρι τώρα ανέρχεται στα 22 εκατ. κούνα (περίπου 2.8 εκατ. ευρώ) ανέφερε ο κ. Όστογιτς σε δηλώσεις του στον κροατικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό HRT. Έχουμε διασφαλίσει επείγουσα βοήθεια ύψους 5 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, με την οποία καλύπτονται τα έξοδα δύο μηνών, αλλά η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς των προσφύγων από το κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς έως τα σύνορα με την Ουγγαρία, επειδή δεν θεωρείται φροντίδα προσφύγων, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από τότε που άρχισε η μαζική άφιξη προσφύγων στην Κροατία από τη Σερβία έως σήμερα το πρωί εισήλθαν στη χώρα 125.877 πρόσφυγες.

Στο κέντρο υποδοχής στο Οπάτοβατς προς το παρόν βρίσκονται 1.877 πρόσφυγες. Καθημερινά, στην Κροατία εισέρχονται 6.000 άνθρωποι, αλλά φεύγουν εντός 24ωρου. Μέχρι στιγμής άσυλο έχουν ζητήσει μόνον έξι πρόσφυγες, διευκρίνισε ο κ. Όστογιτς.

Δεν αναμένεται μείωση των προσφυγικών ροών, αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν καθημερινά από την ΠΓΔΜ στη Σερβία. Αυτή στιγμή αδειάζουν οι καταυλισμοί στην Ελλάδα και δίνεται μία μάχη με το χρόνο. Σε αυτό έχουν επιδράσει το μήνυμα της Γερμανίας ότι θα κλείσει την πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες, η κατασκευή τείχους στα ουγγρικά σύνορα και η αναγγελία αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας και δημιουργίας «hot-spot» για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τα «hot spot» είναι μέρη στα οποία οι πρόσφυγες περιμένουν χρόνια τη διευθέτηση των αιτημάτων τους. Όσοι έχουν πρόθεση να φθάσουν στη Γερμανία, τώρα βιάζονται, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας.

Αν η Γερμανία σταματήσει να δέχεται πρόσφυγες και η Ουγγαρία κλείσει τα σύνορα, η Κροατία μπορεί να συνεχίσει τη μεταφορά των προσφύγων, αν συμφωνήσει με τη Σλοβενία για τη συνοριακή διάβαση από την οποία θα περνούν, αλλά θα δούμε τι θα κάνουμε, υπογράμμισε ο κ. Όστογιτς, σημειώνοντας πως στην Κροατία δεν πρόκειται να δημιουργηθεί «hot spot» για την καταγραφή των προσφύγων.

-------------------

Διάσκεψη για τις μεταναστευτικές ροές αύριο στο Λουξεμβούργο

Θα συμμετάσχει και ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται αύριο Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τις μεταναστευτικές ροές Ανατολικής Μεσογείου-Δυτικών Βαλκανίων, με τρεις βασικούς άξονες: την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής, την καταπολέμιση των μαφιόζων διακινητών και την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης.

Στη Διάσκεψη η οποία θα διεξαχθεί υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Τζ. Άσελμπορν εκ μέρους της λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μαζί με τους ομολόγους του και τους υπουργούς Εσωτερικών/Μετανάστευσης των κρατών-μελών της ΕΕ, των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία), των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας. Θα συμμετάσχουν, επίσης, οι Επίτροποι Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων J. Hahn, Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος, και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χ. Στυλιανίδης, καθώς και εκπρόσωποι σχετικών οργανισμών της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM).

Ειδικότερα κατά τη Διάσκεψη θα αναζητηθούν τρόποι για την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων από τη Συρία (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) και τη στήριξη των χωρών διέλευσης, ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες υποδοχής και καταγραφής αιτημάτων ασύλου. Παράλληλα, θα εξεταστεί η προώθηση της διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης, καθώς και η από κοινού δράση με τις χώρες προέλευσης παράτυπων μεταναστών.

-------------------

Ιλίου Αθηναγόρας: Το αύριο του μεταναστευτικού αποτελεί ήδη σήμερα παρελθόν


Η προσφυγική κρίση, το μεταναστευτικό ζήτημα, οι εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς παράμετροί τους και η συμβολή της Εκκλησίας στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των θεμάτων και των συζητήσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συγκλήθηκε στο διάστημα 6 – 9 Οκτωβρίου 2015.

Την σχετική εισήγηση με τίτλο “Το μεταναστευτικό πρόβλημα: Ποιμαντική και κοινωνική αντιμετώπισις αυτού” ανέπτυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος τυγχάνει και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την επωνυμία “Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων”.

Η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: α) η προσφυγική κρίση, β) το μεταναστευτικό ζήτημα και γ) η παρουσίαση του έργου του Κέντρου.

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, ο Σεβασμιώτατος, αφού παρουσίασε σημαντικά αριθμητικά στοιχεία από ευρωπαϊκές πηγές (Eurostat, Frontex κλπ), τα οποία καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, αναφέρθηκε εκτενώς στο διεθνές νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Επανέλαβε με έμφαση παλαιότερη θέση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις πολιτικές που συνήθως ακολουθούνται σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών (εθελοντικός επαναπατρισμός, τοπική ένταξη, μετεγκατάσταση), επισημαίνοντας δυνατότητες βελτίωσης των εκάστοτε στρατηγικών και ολοκλήρωσε την ενότητα αυτή με την εκκλησιαστική θέαση του ζητήματος και τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκκινώντας από τη θεμελιώδη θεολογική παραδοχή ότι ο εκάστοτε “άλλος” παραμένει μία μοναδική και ανεπανάληπτη εικόνα του Θεού, που αξίζει το σεβασμό και την αγάπη μας και υπογραμμίζοντας ότι φαινόμενα των ημερών, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία μαρτυρούν εγωκεντρισμό, παθολογική φοβία και νέκρωση των πνευματικών μας αισθητηρίων.

Ως προς το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τις έννοιες του μετανάστη και του πρόσφυγα σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, επιχείρησε μία αναδρομή στην ιστορία των μεταναστευτικών κυμάτων και των σχετικών πρωτοβουλιών της ελληνικής Πολιτείας, τόνισε και πάλι την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και ανέπτυξε την εκκλησιαστική οπτική των πραγμάτων και τις δράσεις της Εκκλησίας στο θέμα αυτό, οι οποίες νοηματοδοτούνται από την πολύτιμη πνευματική αλήθεια ότι ο ίδιος ο Κύριος μας, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, είναι ο κατεξοχήν μετανάστης, ο οποίος “μεταναστεύει” αγαπητικά στον ανθρώπινο κόσμο, προκειμένου να τον προσλάβει και να τον μεταμορφώσει.

Τέλος, ως προς το “Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων”, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το σώμα της Ιεραρχίας για το πολυσχιδές έργο του, τις ποικίλες πρωτοβουλίες και συνεργασίες του, καθώς επίσης και για τις προοπτικές και τις μελλοντικές στοχεύσεις του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.