Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Προγαμιαίο στρες: Τι είναι και πότε εμφανίζεται;


Ο γάμος θεωρείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός στη ζωή μιας γυναίκας κι ενός άνδρα, δεν παύει όμως να αποτελεί και μια αρκετά στρεσογόνο κατάσταση.

Το προγαμιαίο στρες μπορεί να δηλώνει μια αδυναμία ή αναποφασιστικότητα του ατόμου να προβεί σε μια δέσμευση μακροχρόνια όπως ο γάμος.

Ο γάμος φέρνει πολλές αλλαγές στη ζωή του ζευγαριού που πολλές φορές μπορεί να μην είναι συναισθηματικά έτοιμο να δεχτεί.

Το ένα μέλος ή το άλλο φανερώνει ένα άγχος κι ένα πανικό τις μέρες που ο γάμος πλησιάζει, ειδικότερα όμως τη μέρα του μυστηρίου.

Το άγχος εκδηλώνεται μέσα από νευρικότητα, πονοκέφαλο, έλλειψη ύπνου ή φαγητού, αδιαθεσία, κατάθλιψη.

Οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες μπορεί να βιώσουν ένα προγαμιαίο άγχος αλλά με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Στις γυναίκες συνήθως είναι πιο έκδηλο μιας και όλη η προετοιμασία της τελετής και του σπιτιού βαραίνει εκείνες. Σκέψεις και συναισθήματα ανάμεικτα από το παρελθόν και το μέλλον κατακλύζουν το μυαλό του ζευγαριού που μπορεί να είναι γεμάτα αγωνία αλλά και θλίψη πολλές φορές για τη ζωή που αφήνουν πίσω για μια καινούρια ζωή που ξεκινούν με ένα άλλο άνθρωπο. Κάθε αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων ακόμα και ευχάριστη όπως είναι ο γάμος πολλές φορές προκαλεί άγχος. Για κάθε σημαντική αλλαγή που μπορεί να συμβεί στη ζωή του ανθρώπου έχει σημασία η διαχείριση της και η επικοινωνία με τον άλλο άνθρωπο.

Όταν το ένα μέλος αρχίσει να απομονώνεται, να κλαίει ξαφνικά και πολλές φορές χωρίς κάποια εμφανή αιτία ή να προκαλεί τσακωμούς χωρίς ουσιαστικό λόγο τότε καλό είναι να συζητήσετε ακόμη μια φορά μαζί του για το κατά πόσο νιώθει έτοιμο να προχωρήσει σε μια τέτοια δέσμευση. Η σχέση μπορεί να απειλείται μόνο στην περίπτωση που το ζευγάρι δε μιλά ανοικτά για όσα μπορεί να απασχολούν τον καθένα σχετικά με το γεγονός του γάμου. Η σιωπή πολλές φορές απομονώνει το μέλος και απειλεί τη σχέση, γι’αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μεταφέρεται στο σύντροφο όποια αρνητική σκέψη ή αμφιβολία σχετικά με την απόφαση αυτή. Εάν ο ένας από τους δυο αποφασίσει επιπόλαια κι όχι ώριμα τότε η ζωή και η ευτυχία και των δύο θα κλονισθεί.

Στη περίπτωση που κάποιος από τους δυο νιώθει ότι ασφυκτιά και δε μπορεί να προχωρήσει στη δέσμευση ή ίσως υπάρχει κάποιο μυστικό που δεν έχει μοιραστεί με το σύντροφο του καλό είναι να συμβουλευτεί αρχικά ένα ειδικό σύμβουλο γάμου-σχέσεων και στην πορεία να συζητήσει ειλικρινά με το σύντροφο, να μοιραστεί τα άγχη, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Άλλωστε αυτό είναι κι ο γάμος ένα μοίρασμα συναισθημάτων, σκέψεων και μιας κοινής ζωής με απώτερος σκοπό την οικογένεια.

Πολλές φορές κάποιος από τους δυο συντρόφους δε θέλει να προχωρήσει σε γάμο αλλά να παραμείνει σε μακροχρόνια σχέση ή συμβίωση. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να γίνει μια συζήτηση ειλικρινής ώστε από κοινού να συμφωνηθεί κάτι που δε θα αγχώνει τον ένα ή τον άλλο. Το περιθώριο χρόνου είναι απαραίτητο να δοθεί στο μέλος που δεν είναι σίγουρο για τον εαυτό του μιας και το ουσιαστικό ζήτημα είναι να ληφθεί μια αμοιβαία απόφαση πριν φτάσει το ζευγάρι στο γάμο.

Ο κάθε άνθρωπος γνωρίζει περισσότερο τον εαυτό του από οποιονδήποτε άλλο. Οι ενδείξεις μπορεί να είναι διαφορετικές στον καθένα σχετικά με την αναστολή της επιθυμίας για γάμο ή δέσμευση με ένα άλλο άνθρωπο. Σημασία τελικά έχει τις περισσότερες φορές αν υπερισχύσει η υπάρχουσα σχέση, το συναίσθημα κι η αγάπη για αυτό τον σημαντικό άλλο της ζωής μας.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.