Η μέθοδος της προκαταβολής της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, που ίσχυε μέχρι τώρα, ανατρέπεται πλέον. Για φέτος, τουλάχιστον, οι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα εξακολουθήσουν να έχουν δικαίωμα στο επίδομα, θα πρέπει πρώτα να αγοράσουν το πετρέλαιο και μετά να επιδοτηθούν.
Πιο συγκεκριμένα:
Προκειμένου να μεταθέσει για το 2016 ολόκληρη τη δαπάνη του επιδόματος –δηλαδή και τα 105 εκατομμύρια ευρώ που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016 αλλά και για να περιορίσει το φαινόμενο καταναλωτές να «τσεπώνουν» την προκαταβολή αλλά να μην αγοράζουν ποτέ πετρέλαιο θέρμανσης με αποτέλεσμα το δημόσιο να τους κυνηγά εκ των υστέρων, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ότι θα καταργήσει την προκαταβολή. Αυτό σημαίνει ότι όποιοι καταναλωτές απομείνουν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος πρώτα θα αγοράζουν το πετρέλαιο και μετά θα εισπράττουν το επίδομα. Η απόφαση φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο και για έναν ακόμη λόγο: το δημόσιο δεν έχει πληρώσει ακόμη το επίδομα θέρμανσης της προηγούμενης χρονιάς. Πώς θα μπορούσε να μοιράζει προκαταβολές όταν δεν έχει εξοφλήσει ακόμη τις περυσινές του υποχρεώσεις;
Ως προς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια που ετοίμασαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Η κυρίαρχη πρόταση είναι το εισοδηματικό κριτήριο για τον εργένη να πέσει κάτω και από τα 12.000 ευρώ δηλαδή να ψαλιδιστεί πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη και έτσι, ο αριθμός των δικαιούχων επιδόματος θα είναι μεγάλος δεδομένου ότι υπάρχουν 3,7 εκατομμύρια οικογένειες που δηλώνουν έως 12.000 ευρώ ετησίως. Γι’ αυτό το υπουργείο μελετάει επιπλέον:
- Το ψαλίδισμα του περιουσιακού κριτηρίου και
- Τη μείωση του ποσού του επιδόματος με το επιχείρημα ότι με δεδομένη και την πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν χρειάζεται η επιδότηση ανά λίτρο να φτάνει στα 35 λεπτά κάτι που σημαίνει ότι η τιμή λιανικής θα διαμορφώνεται ακόμη και στα 45 λεπτά για τους δικαιούχους.
Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.