Γκουτέρες: Πρόβλημα ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό, το προσφυγικό
«Η αντιμετώπισή του απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».
Τη Λέσβο επισκέπτεται από το μεσημέρι σήμερα ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.
Τη Λέσβο που, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης και γενναιοδωρίας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Παράδειγμα προς όλο τον κόσμο για τα αισθήματα που επέδειξε προς τους ανθρώπους που διασχίζουν τη Μεσόγειο διαφεύγοντας από τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής».
Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες «το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Λέσβου και της Ελλάδας. Αποτελεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».
Ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέφθηκε αμέσως μετά την άφιξη του συνοδευόμενος από το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη το Κέντρο διαμονής προσφύγων στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, το υπό διαμόρφωση Κέντρο Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ και τέλος το Κέντρο Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια. Το απόγευμα θα πάρει μέρος στο παλιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης σε διευρυμένη σύσκεψη με θέμα το μεταναστευτικό με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων, και στη συνέχεια θα συναντηθεί με εθελοντικές οργανώσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα μεταναστών και προσφύγων.
Αύριο ο κ. Γκουτέρες θα επισκεφθεί το βόρειο τμήμα της Λέσβου και ιδιαίτερα τη διαδρομή από τη Σκάλα Συκαμνιάς μέχρι το Μόλυβο όπου και πραγματοποιούνται οι περισσότερες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.
-----------
Σχέδιο για «ευρωπαϊκή εισφορά αλληλεγγύης» για τους πρόσφυγες
Διαψεύδει το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung το Βερολίνο.
Το ενδεχόμενο εισαγωγής ευρωπαϊκής εισφοράς αλληλεγγύης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, το οποίο ωστόσο διαψεύδεται ήδη από το Βερολίνο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισφορά αλληλεγγύης θα μπορούσε να εισπραχθεί μέσω μιας αύξησης του φόρου καυσίμων ή του ΦΠΑ ώστε τα επιπλέον έσοδα να καταλήξουν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα κονδύλια, σημειώνει η εφημερίδα, θα διατεθούν σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Μέρος των κονδυλίων θα δοθεί σε "ασφαλείς χώρες", για την φροντίδα των προσφύγων εκεί, αλλά και στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.
Η εφημερίδα μάλιστα υποστηρίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν πως η ιδέα ήρθε αρχικά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε: «Αυτό που ισχύει είναι ότι ούτε θέλουμε αυξήσεις φόρων στην Γερμανία ούτε θέλουμε την εισαγωγή ενός φόρου Ευρωπαϊκής Ένωσης».
-----------
Επιτάχυνση της λειτουργίας των κέντρων υποδοχής ζητούν Άσελμπορν – Αβραμόπουλος
«Η Ελλάδα έχει δίπλα της την Ευρώπη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λειτουργία κέντρων υποδοχής (hot spot), η οποία θα αποτελέσει προϋπόθεση για την εφαρμογή των συμφωνιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων, μια πολιτική αλληλεγγύης, καθώς και η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αποτέλεσαν το κεντρικό αντικείμενο της επίσκεψης στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών κ. Άσελμπορν, μαζί με τον Επίτροπο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Το πρώτο ελληνικό hot spot θα λειτουργήσει σε 8-10 μέρες στη Μυτιλήνη και τα άλλα τέσσερα προβλέπεται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, σε ένα μήνα, προκειμένου να κερδίσουμε τον χρόνο που υπήρξαν καθυστερήσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ήταν παρών μαζί με τους δύο αξιωματούχους στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ζήτησε και από την ευρωπαϊκή πλευρά να επιταχύνει κυρίως την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Στείλαμε μήνυμα επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη λειτουργία των hot spots χωρίς τα οποία δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση», είπε ο Λουξεμβούργιος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι αυτά θα είναι τα κέντρα επιλογής των προσφύγων και δεν θα μπορεί κάθε χώρα να επιλέγει απ όπου θέλει.
Πρέπει να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες με σωστή ταυτοποίηση, έλεγχο υγείας και να προσφέρουμε τις σωστές συνθήκες υποδοχής, αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιος μας χτυπάει την πόρτα, τόνισε.
Στο πλαίσιο της διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου που αποτελεί η Συνθήκη Σένγκεν, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και διατυπώθηκε από την ευρωπαϊκή πλευρά η πρόταση για συνεργασία στο θέμα αυτό της Ελλάδας με την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης σοβαρό προσφυγικό πρόβλημα, καθώς τουλάχιστον οι καταμετρημένοι Σύριοι πρόσφυγες που διαβιούν στο έδαφός της ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια.
«Στο Συμβούλιο αποφασίσαμε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εθνική κυριαρχία εξασθενεί», είπε ο κ. Άσελμπορν και σημείωσε ότι οι μόνες λύσεις στο προσφυγικό πρόβλημα και για την Ελλάδα και για την Τουρκία είναι ευρωπαϊκές. Διευκρίνισε πάντως ερωτηθείς, ότι δεν υπάρχει σχέδιο συνεργασίας των δύο χωρών από την ΕΕ αλλά μόνον επιθυμία και εναπόκειται στις δύο χώρες αν και πώς θα συγκεκριμενοποιήσουν τη συνεργασία τους. Υπάρχουν πάντως σκέψεις και από τις δύο πλευρές.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μουζάλας είπε ότι κάνουμε σοβαρή προσπάθεια Ελλάδα ,Τουρκία και ΕΕ και δεν πιστεύω ότι διανοείται καμία πλευρά ότι θα διεμβολίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της άλλης και ότι θα ξύσουμε παλιές πληγές.
Η όλη προσέγγιση, είπε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος, συνδέεται με την προσπάθεια να έρθει πιο κοντά η Τουρκία στην ΕΕ και να συζητήσει.
Ο κ. Άσελμπορν ο οποίος μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο πριν έρθουν στην Ελλάδα επισκέφθηκαν τη Ρώμη, όπου μετείχαν στην "υψηλού συμβολισμού" πρώτη εφαρμογή της μετεγκατάστασης 19 προσφύγων από την Ερυθραία στην Σουηδία, στη συνέχεια μετέβησαν στη Λαμπεντούζα, όπου λειτουργεί το πρώτο hot spot στην Ιταλία. Μετά την Αθήνα θα επισκεφθούν τη Λέσβο και σε μια βδομάδα η ίδια ομάδα αξιωματούχων θα επιστρέψει στην Ελλάδα, στηρίζοντας την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, είναι δίπλα της η Ευρώπη», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό σηματοδοτεί και η συνάντηση που είχαμε προηγουμένως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Άσελμπορν εκ μέρους του Συμβουλίου και ο κ. Αβραμόπουλος εκ μέρους της Επιτροπής είπαν ότι είχαν ουσιαστική συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς το πρωί στο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και επιταχύνουμε τους ρυθμούς. Ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον κ. Μουζάλα για την συμβολή του στην προώθηση των διαδικασιών, ενώ ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε σε δύο υποχρεώσεις που πρέπει να τηρηθούν. Η μία αφορά τους πρόσφυγες οι οποίοι πρέπει να αποδεχθούν τους κανόνες της ΕΕ και η δεύτερη αφορά την ΕΕ, η οποία πρέπει επίσης η ίδια να βάλει κανόνες, πατάσσοντας το εμπόριο ανθρώπων και να κάνει αποδεκτά ίδια κριτήρια για όλες τις χώρες.
-----------
Την εισαγωγή ευρωπαϊκής εισφοράς αλληλεγγύης εξετάζει η Κομισιόν
Το ενδεχόμενο εισαγωγής ευρωπαϊκής εισφοράς αλληλεγγύης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Sueddeutsche Zeitung", το οποίο ωστόσο διαψεύδεται ήδη από το Βερολίνο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισφορά αλληλεγγύης θα μπορούσε να εισπραχθεί μέσω μιας αύξησης του φόρου καυσίμων ή του ΦΠΑ ώστε τα επιπλέον έσοδα να καταλήξουν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα κονδύλια, σημειώνει η εφημερίδα, θα διατεθούν σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Μέρος των κονδυλίων θα δοθεί σε "ασφαλείς χώρες", για την φροντίδα των προσφύγων εκεί, αλλά και στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν ότι η ιδέα ήρθε αρχικά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε: "Αυτό που ισχύει είναι ότι ούτε θέλουμε αυξήσεις φόρων στην Γερμανία ούτε θέλουμε την εισαγωγή ενός φόρου Ευρωπαϊκής Ένωσης".
-----------
Αβραμόπουλος: Θα δοθούν και άλλα χρήματα για τους πρόσφυγες από την ΕΕ
Σε ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς συμμετείχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη.
Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος και ο Ζαν Άσελμπορν, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος με τον Άσελμπορν και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα με θέμα το Μεταναστευτικό και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Αβραμοπούλος ανέφερε:
"Είμαστε εδώ μαζί με τον καλό μου φίλο Ζαν Άσελμπορν, τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, του βασικού οργάνου που διαχειρίζεται από πλευράς Συμβουλίου την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτική ζήτημα για μια σημαντική αποστολή που ξεκίνησε από προχθές στο Λουξεμβούργο, για να μας οδηγήσει εχθές στην Ρώμη για το πρώτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης που είχε το συμβολικό αλλά και τον ουσιαστικό του χαρακτήρα, το βράδυ στην Λαμπεντούζα και σήμερα στην Αθήνα για την σημαντική συνάντηση με όλα τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στην διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας του κ. Φλαμπουράρη.
Θα ήθελα κι εγώ ξεκινώντας να επισημάνω τον εποικοδομητικό και χρήσιμο ρόλο του υπουργού μετανάστευσης κ. Μουζάλα, καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου που ασκεί τα καθήκοντά του, καθώς όλη η προεργασία που είχε γίνει στο στάδιο αυτό παίρνει την πιο συγκεκριμένη μορφή ως προς τις εφαρμογές της πολιτικής που πρέπει να συνοδεύσουν το πρόγραμμα που αφορά την Ελλάδα.
Όλοι αναγνωρίζουμε πλέον ότι το ζήτημα είναι Ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα. Το είχαμε πει και παλαιότερα. Τώρα όμως είναι ακόμη πιο ουσιαστικό και πιο αναγκαίο. Δεν έχει εγκαταλειφθεί η Ελλάδα στο έλεος αυτής της κατάστασης που αντιμετώπισε όλο αυτό το χρόνο ή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν νωρίτερα είχαν στηθεί και λειτουργήσει τα «hotspots». Τα «hotspots» δεν είναι ούτε κέντρα κράτησης, ούτε κέντρα φιλοξενίας, είναι μεικτές υπηρεσίες οργάνων της ΕΕ όπως η FRONTEX, o ΕΑSO για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, η EUROPOL για θέματα ασφαλείας και η EUROJUST ώστε να προστατεύονται πλήρως τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε συνδυασμό και σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές. Χθες είδαμε στην Ιταλία με τον κ. Άσελμπορν να λειτουργεί το πρώτο «hotspot» στην Λαμπεντούζα.
Σήμερα μετά από αυτήν την πολύ ουσιαστική και σημαντική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και έβγαλε συμπεράσματα, όπως τα είπε πρωτύτερα ο κ. Μουζάλας, κινούμαστε πλέον με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς προς τα εμπρός. Τόσο στο κομμάτι της υποδομής και της οργάνωσης υποδοχής όσο και στο άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό της χρηματοδότησης της Ελλάδος. Ήδη 33 εκατομμύρια έχουν κατατεθεί και θα ακολουθήσει και το υπόλοιπο μέρος της χρηματοδότησης παράλληλα με την εφαρμογή των όσων έχουμε συμφωνήσει.
Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα το γνωρίζετε. Δοκιμάζει και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, και την ευρωπαϊκή συνοχή και την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. Βασικές αρχές με τις οποίες μπορεί να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη και να τα αντιμετωπίσει.
Όμως η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη της. Η Ευρώπη είναι κοντά της και αυτό σηματοδοτεί και συμβολίζει η κοινή παρουσία σήμερα του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών, του ενός δηλαδή εκ των τριών βασικών οργάνων της ΕΕ, και της Επιτροπής με τη δική μου παρουσία.
Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί είμαι βέβαιος ότι οι ερωτήσεις σας θα μας δώσουν την ευκαιρία να απαντήσουμε πιο συγκεκριμένα. Θέλω απλώς να σας πω ότι αυτή την περίοδο δοκιμάζεται σε ένα μεγάλο βαθμό η δυνατότητα και η ικανότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει στο όνομα της Ευρώπης, αλλά και με βάση τις δικές της ανάγκες, το μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Τα βήματα που έγιναν ήταν στη σωστή κατεύθυνση, σήμερα ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις, προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, και θέλω να πιστεύω πως σύντομα, όπως και η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να κάνει το πρώτο hotspot, όπως σας το περιέγραψα πριν, θα αρχίσει να λειτουργεί καταρχήν στην Μυτιλήνη, αλλά και σε άλλα σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη προέλευση προσφύγων. Γιατί όπως γνωρίζετε, από την πλευρά της Ελλάδος το 80% είναι πρόσφυγες, δηλαδή αυτοί που δικαιούνται, και με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, διεθνούς προστασίας. Η Ελλάδα είναι χώρα όπου τη φιλοξενία την έχει στο DNA του ο Έλληνας. Έχει υποχρέωση να αναλάβει το μέρος της δικής της ευθύνης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις πολιτικές της Ευρώπης για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.
Είμαι αισιόδοξος πλέον, μετά από αυτή τη σημερινή συνάντηση, ότι όλα κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και για μια ακόμη φορά θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς στον κ. Μουζάλα για την ουσιαστική του συμβολή, εδώ και αρκετό καιρό, στο να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ώστε να προχωρήσουν οι πολιτικές και να φτάσουμε σε αυτά που πριν από λίγο ο Ζαν Άσελμπορν περιέγραψε.
Τελειώνοντας θέλω να καλωσορίσω τον Άσελμπορν. Δεν είναι απλά και μόνο ένας Υπουργός που συνδυάζει, ξέρετε είναι ο μοναδικός Υπουργός που έχει και εσωτερικά και εξωτερικά θέματα στην Ευρώπη, αλλά είναι ένας διαχρονικός φίλος της χώρας μας που αγαπάει την Ελλάδα. Και όλη η προσέγγιση δεν γίνεται μονάχα μέσα από τα καθήκοντα που μας έχουν αναθέσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και μέσα από την προσωπική μας, αν θέλετε, ευαισθησία και άποψη για αυτό τον ιδιαίτερα φιλόξενο τόπο".
-----------
Πιο σκληρή πολιτική απέναντι στους αιτούντες άσυλο ζητά το AfD
Σχέδιο πέντε σημείων από την Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Πίεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να ασκήσει το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), θέτοντας νέες απαιτήσεις για την παροχή ασύλου μπροστά στη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.
Με το σχέδιο πέντε σημείων που θα παρουσιάσει σήμερα στο Βερολίνο, ένα αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Handelsblatt, το AfD σκληραίνει περαιτέρω τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες.
Το αντιμεταναστευτικό κόμμα ζητεί πλέον «το άμεσο κλείσιμο όλων των εθνικών συνόρων από τα οποία γίνεται ανεξέλεγκτη μετανάστευση».
Επίσης θα πρέπει να ζητηθεί από όλους όσοι διαμένουν παράτυπα στο έδαφος της Γερμανίας «να αναχωρήσουν οικειοθελώς αμέσως», ενώ «έπειτα από ένα λογικό χρονικό διάστημα» οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει πλέον «να λαμβάνουν κρατική υποστήριξη». Στη συνέχεια θα πρέπει να μεταφερθούν στις πατρίδες τους ή σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής στο εξωτερικό, σημειώνει το AfD.
Εξάλλου οι πρόσφυγες η αίτηση των οποίων για χορήγηση ασύλου έχιε απορριφθεί θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη Γερμανία, όπως αναφέρεται στις προτάσεις του κόμματος.
Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη Γερμανία από ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή από μια άλλη ασφαλή χώρα, αυτές θα πρέπει να «σταματήσουν» το συντομότερο δυνατό.
Ανεξάρτητα από όλες αυτές τις προτάσεις το AfD εκτιμά ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το καθεστώς παροχής ασύλου με τέτοιο τρόπο, ώστε «στο μέλλον να μην είναι δυνατόν σε οποιονδήποτε άνθρωποι από οπουδήποτε στον κόσμο να μπορεί να βασίζεται στον γερμανικό νόμο περί παροχής ασύλου».
Με τις νέες αυτές προτάσεις το AfD σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το κόμμα είχε ζητήσει σε επιστολή του προς τη γερμανική κυβέρνηση την καλύτερη προστασία των γερμανικών συνόρων.
Μεταξύ άλλων το κόμμα είχε ζητήσει τότε οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου να επεξεργάζονται απευθείας από τις πρεσβείες και «σε κέντρα πρώτης υποδοχής που βρίσκονται κοντά στη χώρα προέλευσης» των προσφύγων και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις στη Γερμανία. Παράλληλα είχε επισημάνει ότι είναι απαραίτητο να επανέλθει το καθεστώς παροχής βίζας για τους μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες.
-----------
Μήνυμα Παυλόπουλου για το προσφυγικό: Συνεργασία χωρίς υποχωρήσεις
Όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τους Άσελμπορν και Αβραμόπουλο.
Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Ε.Ε. και με τα γειτονικά κράτη για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζ. Άσελμπορν και του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ωστόσο ότι η Frontex πρέπει να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή δύναμη και τόνισε ότι ο καθορισμός των συνόρων ανήκει κυρίαρχα στα κράτη μέλη και δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά υποχώρηση σ αυτό.
Ο κ. Άσελμπορν, ο οποίος είχε προηγουμένως διευρυμένη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου, είπε ότι σε 8 ημέρες θα λειτουργήσει το κέντρο υποδοχής (hot spot) στη Λέσβο και συνολικά θα εγκατασταθούν 5 τέτοια κέντρα στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό για να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είπε ο Λουξεμβούργιος υπουργός, να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης για να ξέρουμε ποιός χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης.
Αναφερόμενος στη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μαξίμου, ο κ. Ασελμπορν είπε ότι ήταν πολλύ δυναμική, έφυγα πιό αισιόδοξος και λάβαμε το μήνυμα: Η Ε.Ε. δεν θέλει να ασκήσει επιτροπεία στην Ελλάδα, θέλει να βοηθήσει γιατί η λύση του προβλήματος δεν θα είναι εθνική άλλά ευρωπαική
Τόσο ο κ. Άσελμπορν όσο και ο Πρόεδρος της Δημομρατίας, τόνισαν την ανάγκη αλληλεγγύης στην Ευρώπη και ο Λουξεμβούργιος υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι η προσφυγική κρίση ή θα λυθεί ή θα πλήξει βαριά την Ε.Ε. Προέβλεψε δε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό κλίμα θα κρατήσει μια δεκαετία.
-----------
Ομόλογα για το προσφυγικό ετοιμάζουν ΟΗΕ και Παγκόσμια Τράπεζα
Στόχος η συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση που θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν.
Διεθνείς οργανισμοί καταστρώνουν ένα σχέδιο συγκέντρωσης δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την αποτροπή επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, προχωρώντας στην έκδοση νέων ομολόγων για να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους και να στηρίξουν την ανοικοδόμηση περιοχών που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης παρουσίασαν την πρόταση τους χθες, έπειτα από την συνάντηση των αρμοδίων των διεθνών αυτών οργανισμών για τη χάραξη πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης εξαιτίας των πολέμων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ζει Γιοκ Κιμά δήλωσε πως περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα μια μαζική εισροή προσφύγων σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.
Η διττή πρωτοβουλία θα ζητήσει από τις χώρες-δωρητές να χορηγήσουν εγγυήσεις για έκδοση ομολόγων για τη συγκέντρωση χρημάτων για συγκεκριμένα προγράμματα, που θα αφορούν από την υποστήριξη στους πρόσφυγες έως την ανοικοδόμηση που θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κάποια από αυτά πρόκειται να είναι ισλαμικά ομόλογα, ή σουκούκ (μορφή εγγυημένης πιστωτικής χρηματοδότησης) στοχεύοντας στην προσέλκυση επενδυτών στην περιοχή.
Επιπρόσθετα οι δωρητές θα κληθούν να δώσουν εγγυήσεις να μειώσουν το επιτόκιο στις χώρες που φιλοξενούν την πλειοψηφία των προσφύγων, σε κλίμακα από εμπορικά επιτόκια έως και μηδενικά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη Χαφέζ Γανέμ.
"Οι άνθρωποι επικεντρώνονται στην κατάσταση στη Συρία εξαιτίας των όσων διαδραματίζονται στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα η κατάσταση στην Υεμένη όπως εξελίσσεται είναι εξίσου ιδιαιτέρως σοβαρή", δήλωσε ο Γάνεμ μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Τυνησία και η Τουρκία επίσης βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κύμα προσφύγων.
Ο ΟΗΕ αναμένει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη φέτος, καθώς δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, στο μεγαλύτερο κύμα εκτοπισμού ανθρώπων έπειτα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τη στήριξη τους στην πρωτοβουλία έχουν εκφράσει η Ομάδα των Επτά (G7) και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που μπορεί να συγκεντρώσoυν κονδύλια" διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων" σε 5 έως 10 χρόνια, δήλωσε ο Γανέμ. "Όλοι μας έχουμε το δικό μας συμφέρον σε αυτό", σχολίασε.
"Η αστάθεια που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική επηρεάζει όλο τον κόσμο, όχι μόνο μέσα από τους πρόσφυγες, αλλά και μέσα από την τρομοκρατία, τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου, γι αυτό στην πραγματικότητα η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της έχει συμφέρον να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια και να βοηθήσει εκείνες τις χώρες να επανακτήσουν σταθερότητα και να επανέλθουν στο δρόμο της ανάπτυξης", επισήμανε.
Μια ομάδα εργασίας θα οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες του προτεινόμενου σχεδίου για τη συγκέντρωση κονδυλίων - ώστε οι πόροι να είναι επίσης διαθέσιμοι σε άλλους οργανισμούς ανάπτυξης - έως το Φεβρουάριο.
-----------
Τη Λέσβο επισκέπτεται κλιμάκιο της Αμερικάνικης πρεσβείας
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η κατάσταση στο μέτωπο του προσφυγικού.
Τη Λέσβο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών αποτελούμενη από τους Jeanne Shaheen, Richard Durbin, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren, τους οποίους συνόδευε ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα David Pearce.
Κατά τη συνάντηση του με την Αμερικανική αντιπροσωπία, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ανέλυσε τις πρωτοβουλίες του Δήμου σχετικά με το μεταναστευτικό, παρουσίασε την ολοκληρωμένη σχετική πρόταση και εξέφρασε την πεποίθησή ότι μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των προσφύγων μεταναστών, μπορεί να γίνει μόνο στην Τουρκία.
Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση του Δήμου Λέσβου, επισημαίνοντας σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου πως «πρόκειται για μια ρεαλιστική πολύ σωστά δομημένη πρόταση, με την οποία συμφωνούν απόλυτα». Ευχαρίστησαν επίσης τον Δήμαρχο και το Λεσβιακό λαό για ό,τι έχουν κάνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν.
Η Αμερικανική αντιπροσωπία είχε επίσης συναντήσεις με την τοπική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.
-----------
Μουζάλας: Η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στην “επιλογή” προσφύγων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στην "επιλογή" προσφύγων από τις χώρες-μέλη της, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασής τους από τις χώρες πρώτης άφιξής τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα μετατραπεί σε μια ντροπιαστική "αγορά ανθρώπων", κατήγγειλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Η ΕΕ έχει εγκρίνει ένα σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων -κυρίως από τη Συρία και την Ερυθραία- στις 28 χώρες-μέλη της, ώστε να αντιμετωπιστεί η χειρότερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρώτοι 19 αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία μεταφέρθηκαν την Παρασκευή από την Ιταλία στη Σουηδία. Ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβακία, έχουν εκφράσει μια "προτίμηση" στους χριστιανούς πρόσφυγες ενώ η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων μεταναστών απειλεί τις "χριστιανικές αξίες" της Ευρώπης.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει πρόσφυγες για να στείλει σε ορισμένες χώρες επειδή αυτές έχουν θέσει "ρατσιστικά κριτήρια", όπως τα χαρακτήρισε. Απέφυγε όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.
«Οι απόψεις όπως, «θέλουμε 10 χριστιανούς» ή «75 μουσουλμάνους» ή «τους θέλουμε ψηλούς, ξανθούς, με γαλανά μάτια και τρία παιδιά» προσβάλλουν την προσωπικότητα και την ελευθερία των προσφύγων. Η Ευρώπη θα πρέπει να ταχθεί κατηγορηματικά κατά», είπε ο κ. Μουζάλας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters , καλώντας τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν αυστηρές ποσοστώσεις «γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μετατραπεί σε μια αγορά ανθρώπων και η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό».
Πολλές χιλιάδες μετανάστες, κυρίως Αφγανοί, έχουν βρεθεί παγιδευμένοι στην Ελλάδα καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές διστάζουν να τους αντιμετωπίζουν συστηματικά ως πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να τους αποκλείουν από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. «Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι οι Αφγανοί έρχονται για να βρουν καλύτερη δουλειά. Υπάρχει ένας μακροχρόνιος πόλεμος (στο Αφγανιστάν), δεν είσαι ασφαλής πουθενά, αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Μουζάλας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα πέντε κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων -τα λεγόμενα και hot spots-, που θα δημιουργηθούν στη Λέσβο, την Κω, τη Χίο, τη Λέρο και τη Σάμο, θα αρχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε έναν μήνα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ελπίζει ότι θα γίνεται μετεγκατάσταση 10.000 ανθρώπων κάθε δύο μήνες ή 70.000 κάθε χρόνο.
Αναφερόμενος στους ελέγχους των συνόρων για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η Αθήνα δεν μπορεί νομίμως να κρατάει τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν την πορεία τους. «Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τη ροή δια της θαλάσσης. Θα έπρεπε να βυθίζουμε τα σκάφη. Χρειαζόμαστε νόμιμους τρόπους, διαφορετικά οι διακινητές θα ελέγχουν τη ροή», είπε.
Κάλεσε επίσης την ΕΕ να αντιμετωπίσει γενναιόδωρα την Τουρκία, παρέχοντάς της "κίνητρα και ανταμοιβές", όπως οικονομική στήριξη για να φιλοξενεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της, και είπε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να εξετάσουν μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των λιμενικών αρχών τους.
Η Ελλάδα ελπίζει ότι με την παύση των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα προετοιμαστεί καλύτερα για το επόμενο καλοκαίρι. Όμως, ο κ. Μουζάλας προειδοποίησε ότι "αν αύριο πέσει η Δαμασκός", καμιά θαλασσοταραχή δεν θα σταματήσει τους πρόσφυγες. "Η ροή θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί", κατέληξε.
-----------
Πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες θα δεχθεί η Γερμανία
Η Γερμανία θα δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, δήλωσε ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και σημείωσε ότι αυτή την εποχή ο πραγματικός αντίπαλος της Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ, βρίσκεται στους κόλπους του ίδιου της του κόμματος.
Ο κ. Γκάμπριελ, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο Μάιντς, κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να μην μπαίνουν ούτε στην λογική της Καγκελαρίου που λέει «θα τα καταφέρουμε», αλλά ούτε σε αυτήν του Βαυαρού Πρωθυπουργού Χορστ Ζεεχόφερ που ζητά να σφραγιστούν τα σύνορα.
Πρόκειται για τις λάθος εναλλακτικές, τόνισε ο κ. Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι το θέμα στην πραγματικότητα είναι «να δημιουργήσουμε στην Γερμανία τις συνθήκες προκειμένου να ανταποκριθούμε στην πρόκληση». Το κεντρικό σημείο της συντηρητικής κοσμοθεωρίας «λιγότερο κράτος, λιγότεροι φόροι, λιγότερη ρύθμιση, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις», αλλά και περισσότερη απομόνωση και λιγότερη αλληλεγγύη, κλονίζεται, υποστήριξε ο κ. Γκάμπριελ, υπογραμμίζοντας ότι στην παρούσα φάση η κυρία Μέρκελ βρίσκει μεγαλύτερη συμπάθεια στους Σοσιαλδημοκράτες από ό,τι στο ίδιο της το κόμμα.
«Οι σκληρότεροι αντίπαλοί της δεν βρίσκονται ανάμεσά μας, αλλά, όπως συμβαίνει συχνά, στην CDU και στην CSU», δήλωσε.
-----------
«Το ποδόσφαιρο μας έσωσε τη ζωή»
Ο Οσάμα Μόχσεν, ο Σύρος πρόσφυγας που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο εξαιτίας μιας... τρικλοποδιάς μιλά στο SDNA. Ο πόλεμος στην πατρίδα του, ο ξεριζωμός, το ταξίδι για μια καλύτερη ζωή, μια φανέλα του Άρη, η κλωτσιά μιας εικονολήπτριας στην Ουγγαρία, το καταφύγιο στην Ισπανία, η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ζοζέ Μουρίνιο...
Άρχισε το μακρύ ταξίδι του από την Ντερ εζ Ζορ, μια πόλη περίπου 450 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό. Πήγε στη Μερσίνη της Τουρκίας, εκεί άφησε τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του και συνέχισε με τους άλλους δύο γιους του προς την Κεντρική Ευρώπη. Από τα παράλια της Μικράς Ασίας, στην Κω, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Ειδομένη, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Στο ταξίδι αυτό είδε άνδρες, γυναίκες, μωρά, μου μαζί με αυτόν αναζητούςαν ένα καλύτερο μέλλον, να πεθαίνουν...
Πεινασμένοι, κουρασμένοι, εξαθλιωμένοι, ταλαιπωρημένοι. Από την Ελλάδα, ο μικρός γιος του Οσάμα, ο Ζαϊντ, έφυγε με ένα δώρο: μια φανέλα του Άρη, που του χάρισε στο τρένο προς τα σύνορα ένας Έλληνας, οπαδός της ομάδας της Θεσσαλονίκης. «Ευχαριστώ ειλικρινά τους Έλληνες που μας βοήθησαν. Ταξιδεύοντας είδα τις ομορφιές της χώρας σας και γνώρισα ανθρώπους που μας έδιναν φαγητό και νερό για να μας βοηθήσουν. Ο Ζαϊντ κρατά το δώρο από τον Έλληνα φίλο του στο δωμάτιο του νέου σπιτιού μας εδώ στην Ισπανία» λέει στο SDNA ο Οσάμα Μόχσεν.
Από την ΠΓΔΜ συνέχισαν με τρένο προς την Σερβία και την κεντρική Ευρώπη και έφτασαν στην Ουγγαρία. Αν ο πόλεμος στην Συρία τους άλλαξε τη ζωή, τότε αυτό που συνέβη εκεί ήταν καταλυτικό για όσα ζουν σήμερα. «Στην Ουγγαρία ζήσαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Μας συγκέντρωσε ο στρατός της χώρας και η συμπεριφορά τους ήταν πολύ άσχημη. Χτύπησαν κάποιους πρόσφυγες. Εγώ περπατούσα με τον μικρό στην αγκαλιά και κάποια στιγμή άρχισε να με κυνηγάει ένας στρατιώτης. Έτρεξα και ξαφνικά άκουσα πολλές φωνές και βρέθηκα κάτω. Νόμιζα πως με είχε ρίξει κάποιος στρατιώτης για να με σταματήσει. Μετά από τρεις ημέρες, ήμουν στη Γερμανία και μου έδειξαν σε βίντεο τι είχε συμβεί και ότι τελικά ήταν μια γυναίκα αυτή που μας κλώτσησε. Δεν το πίστευα. Πόσο κακός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος απέναντι σε έναν άνθρωπο που δεν τον έχει βλάψει; Κατέρρευσα όταν κατάλαβα τι πραγματικά είχε συμβεί» συμπληρώνει ο Σύρος.
Από την Ουγγαρία με το λεωφορείο στη Γερμανία και από εκεί νέο ταξίδι με προορισμό, τελικό αυτή τη φορά, την Ισπανία. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Μαδρίτη, στη Χετάφε, εγκαταστάθηκε ήδη ο Οσάμα με τους δύο γιους του. Ο Σύλλογος των Ισπανών προπονητών τους προσέφεραν σπίτι και δουλειά, ακόμα και η ομώνυμη ομάδα του πρότεινε να εργαστεί στις ακαδημίες της, καθώς ο Σύρος ήταν προπονητής ποδοσφαίρου στην πατρίδα του. «Θα ήταν όνειρο να εργαστώ σε μια ισπανική ομάδα, αλλά ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς. Πρέπει να μάθω τη γλώσσα και να δείξω ότι αξίζω. Μακάρι να ήταν ακόμα στην Ισπανία ο Μουρίνιο, αυτός είναι το πρότυπό μου. Βασικά, αυτό που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρουν να έρθουν κοντά μας η γυναίκα μου και τα άλλα δύο παιδιά μου. Τους σκέφτομαι συνέχεια, αρρωσταίνουν και δεν μπορώ να είμαι εκεί. 'Εχουμε αρχίσει τις διαδικασίες, αλλά μπορεί να κρατήσουν ακόμα και δύο μήνες ή περισσότερο. Τώρα δουλεύω τα πρωινά στα γραφεία του συλλόγου και ελπίζω σύντομα να καταφέρω να στείλω χρήματα στη γυναίκα μου» τονίζει ο Οσάμα Μόχσεν.
Πως νιώθει για όλα όσα έζησε τις τελευταίες εβδομάδες; «Έφυγα από την πόλη μου διότι γινόταν πόλεμος. Δεν ήθελα να βλέπω την οικογένειά μου να πεθαίνει. Ακόμα και αν μέναμε ζωντανοί από τις βόμβες και τα πυρά, δεν είχαμε νερό και φαγητό. Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός, που είναι ακόμα στη ζωή τα παιδιά μου. Σε αυτό ταξίδι θα μπορούσαμε να έχουμε πεθάνει, όπως συνέβη με άλλους πρόσφυγες. Το ποδόσφαιρο μας έσωσε και μας έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Μόνο ευγνωμοσύνη μπορώ να νιώθω γι' αυτό» κατέληξε ο Οσάμα. Μας ευχαριστεί για την επικοινωνία και μας λέει ότι πρέπει να βιαστεί διότι πρέπει να ετοιμάσει το μεσημεριανό για τα παιδιά του. Στην άλλη άκρη ακούγεται ο Ζαϊντ να τον φωνάζει. Είναι τώρα πατέρας και μητέρα μαζί, αλλά τουλάχιστον έχει ένα σπίτι. Και μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή... Και ο ίδιος και τα παιδιά του.
Στο SDNA μίλησε και ο Μιγκέλ Γκαλάν, ο άνθρωπος ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για να δώσει δουλειά στον Μόχσεν. «Είδα τις απάνθρωπες εικόνες στην τηλεόραση. Ήταν ένα δράμα. Στη συνέχεια ο Οσάμα έδωσε μια συνέντευξη σε μια ισπανική εφημερίδα και εκεί είπε ότι στην πατρίδα του ήταν προπονητής. Δεν έκανα δεύτερη σκέψη. Είμαι ο πρόεδρος των προπονητών στην Ισπανία και αν δεν μπορούσα εγώ να βοηθήσω έναν συνάδελφο και έναν συνάνθρωπο, ποιος θα μπορούσε να το κάνει; Μίλησα και με άλλους συναδέλφους μου και αναλάβαμε δράση» ήταν τα λόγια του Γκαλάν. «Η Χετάφε είναι μια μικρή πόλη και ίσως γι' αυτό είμαστε πολύ φιλόξενοι. Η δήμαρχος μας βοήθησε πολύ, αγκάλιασε τον Οσάμα και τα παιδιά του και όλοι οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν πολύ θερμά. Είναι πολύ ευχαριστημένος και χαίρομαι διότι καταφέραμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει ακόμα ανθρωπιά» κατέληξε ο Γκαλάν, ο οποίος μάλιστα θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ισπανίας.
-----------
Οι διαδρομές των προσφύγων στην Αθήνα
Φωτογραφικό οδοιπορικό του newsbeast.gr από τον Πειραιά μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό την κεντρική Ευρώπη.
Κάπου γράφτηκε, τις προάλλες, πως «κανείς δεν βάζει το παιδί του σε μια λαστιχένια βάρκα στη μέση του Αιγαίου, αν δεν είναι σίγουρος ότι είναι πιο ασφαλές από την ξηρά» και η πραγματικότητα δείχνει πως εκατομμύρια άνθρωποι από τη Συρία κάνουν καθημερινά αυτή την επιλογή.
Μετά τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους ακολουθούν με λίγα πράγματα στα χέρια, με φόβο στο μυαλό και ελπίδα στην καρδιά τη δύσκολη διαδρομή προς τη γη της επαγγελίας που γι’ αυτούς είναι η Ευρώπη.
Περπατούν χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Συρία στην Τουρκία και από εκεί φτάνουν στα παράλια της Τουρκίας στο Αιγαίο. Και αν μέχρι εκεί το ταξίδι ήταν επικίνδυνο, μόλις ετοιμάζεται να φτάσει στη πιο δύσκολη και επικίνδυνη φάση του. Το πέρασμα στην Ελλάδα.
Τούρκοι δουλέμποροι με αντίτιμο μέχρι και 2.500 ευρώ τους φορτώνουν κατά δεκάδες νύχτα σε πλαστικές βάρκες, τις περισσότερες φορές χωρίς σωσίβια και με καύσιμα ικανά να τους φτάσουν ίσα ίσα μέχρι τα νησιά της πρώτης γραμμής. Το πιθανότερο είναι όμως να μείνουν στα μισά καλώντας σε βοήθεια ή περιμένοντας το λιμενικό να τους εντοπίσει.
Εκεί κάποιος θα πάρει την επικίνδυνη απόφαση να σκάσει τη βάρκα για να τους σώσει το λιμενικό. Κάποιες φορές η βάρκα θα πάρει νερά από μόνη της. Πριν τους βρει οποιοσδήποτε. Θα βρεθούν στη θάλασσα να ελπίζουν σε ένα θαύμα.
Για όσους τελικά φτάσουν στο νησί ακολουθεί ένας νέος Γολγοθάς. Αναμονή για μέρες στο νησί σε σκηνές, σε λιμάνια, σε πάρκα, σε χώρους φιλοξενίας με πείνα, με δίψα με αγώνα να καταγραφούν και να ακολουθήσει η αποστολή με πλοία της γραμμής στον Πειραιά.
Εκεί τους συναντήσαμε εμείς…
Το επόμενο στάδιο στο ταξίδι προς τη σωτηρία. Κατά χιλιάδες κατεβαίνουν από τα πλοία σε μια πόλη που δεν έχουν δει ποτέ. Τα μόνα που ξέρουν οι περισσότεροι από αυτούς είναι Πειραιάς, Ομόνοια, Βικτώρια. Εκεί σταματάει η γνώση τους. Εκεί στη Βικτώρια.
Εκεί θα βρουν τον επόμενο μεσάζοντα που θα τους βάλει στα πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη. Μία διαδικασία που θα τους αφήσει στην αναμονή για λίγες μέρες ακόμα. Μια αναμονή που τους αφήνει ξανά στην πείνα, στη δίψα, και στα στοιχεία της φύσης κάτω από μία σκηνή στην καλύτερη περίπτωση καθώς οι περισσότεροι προτιμούν να παραμείνουν στις κεντρικές πλατείες. Βικτώρια και Πεδίον Άρεως ήταν οι ως τώρα χώροι που επέλεγαν μέχρι πρότινος.
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και τον καταστηματαρχών της περιοχής καθώς και οι εικόνες εξαθλίωσης που μεταδόθηκαν μαζικά από τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο έπεισαν την πολιτεία πως χρειαζόταν πιο ουσιαστική διαχείριση του κύματος των προσφύγων. Ελαιώνας και στη Συνέχεια Ελληνικό και πρόσφατα το κλειστό γυμναστήριο στο Γαλάτσι έγιναν οι νέοι χώροι φιλοξενίας των προσφύγων μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα βόρεια σύνορά μας.
Πολλοί εξακολουθούν να αρνούνται να μεταβούν σε αυτούς του χώρους. Παραμένουν στα στενά γύρω από τη πλατεία Βικτωρίας. Στόχος της συντριπτικής πλειοψηφίας είναι η κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Μόλις γίνει η συνεννόηση με τους μεσάζοντες, τα εισιτήρια για μεταφορά με πούλμαν στην Ειδομένη κλείνονται. Ώρες αργότερα θα βρεθούν στα σύνορα με τα Σκόπια. Εκεί θα ολοκληρωθεί το σύντομο αλλά δύσκολο και επικίνδυνο πέρασμα τους από τη χώρα μας.
Δείτε και το βίντεο
Και το ταξίδι συνεχίζεται…
Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.sdna.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.