Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Η Σλοβενία προειδοποιεί ότι δεν θα δεχθεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών

Ζητεί οι γειτονικές χώρες να λάβουν μέτρα για την επιβράδυνση των προσφυγικών ροών.

Η Σλοβενία προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί απεριόριστος αριθμός μεταναστών να περάσει τα σύνορά της, λέγοντας πως η Κροατία, η Σερβία και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα πρέπει να κάνουν κινήσεις ώστε να επιβραδύνουν τη ροή.

«Δεν μπορούμε να δεχόμαστε απεριόριστο αριθμό μεταναστών εάν γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μπόστιαν Σέφιτς, υφυπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας. «Πιστεύω πως η Κροατία, η Σερβία και η πΓΔΜ θα πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα», είπε.

--------------

Οκτώ άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο

Διασώθηκαν 113 μετανάστες από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι σοροί οκτώ ανθρώπων ανασύρθηκαν από πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν μετανάστες στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα σε ένα Tweet το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ανέφερε πως το πλοίο Bersagliere διέσωσε 113 μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν στο σκάφος. Δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

Χθες το Πολεμικό Ναυτικό διέσωσε 562 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη επιβαίνοντας σε πέντε σκάφη. Σχεδόν όλοι όσοι διασώθηκαν χθες προέρχονται από χώρες της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα.

--------------

Διασώθηκαν 2.561 πρόσφυγες σε ένα τριήμερο!

Πέντε άνθρωποι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των νεκρών του Αιγαίου.
Συνολικά 2.561 πρόσφυγες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα και τη FRONTEX, αλλά και από ένα ιδιωτικό ιστιοπλοϊκό σκάφος, σε 69 περιστατικά, στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου, Καλολίμνου, Κω και Μεγίστης, από τις 7:30 της 16ης Οκτωβρίου έως τις 7:30 της 19ης Οκτωβρίου.

Το ίδιο διάστημα έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα, ένα αγοράκι επτά ετών στο Φαραμακονήσι και ένα βρέφος, μία 45χρονη, ένας 16χρονος και μία γυναίκα αγνώστων στοιχείων στη Μεγίστη. Ο θάνατος του επτάχρονου αγοριού στο Φαρμακονήσι επήλθε όταν έπεσε από το σκάφος που επέβαιναν πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και οι γονείς του, και το ανέσυραν αναίσθητο πριν αποβιβαστούν στη νησίδα όπου εντοπίστηκαν. Οι θάνατοι του βρέφους, των δύο γυναικών και του 16χρονου επήλθαν στο περιστατικό της Μεγίστης, όπου ιδιωτικό ιστιοφόρο περισυνέλεξε 12 πρόσφυγες και ένα νεκρό βρέφος. Οι διασωθέντες δήλωσαν ότι αγνοούνται τέσσερα άτομα και μετά από έρευνες ανασύρθηκαν τα πτώματα των δύο γυναικών και του 16χρονου, ενώ ο τέταρτος που εντοπίστηκε σώος πάνω στο νησί ήταν διακινητής και συνελήφθη.

--------------

Βαρθολομαίος: Οι αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τις 400.000

Παράκληση στους θρησκευτικούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής να εμπλακούν στο διάλογο

Η αρμονική και μακρά συνύπαρξη των μονοθεϊστικών θρησκειών στη Μέση Ανατολή, μέσα στους αιώνες, αποδεικνύει ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην έναρξη της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διεξάγεται στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, παρουσία εκκλησιαστικών, πολιτικών και επιστημονικών προσωπικοτήτων.

Σχετικά με το προσφυγικό ο Παναγιώτατος εκτίμησε ότι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τις 400.000. «Η Ελλάδα είναι βασική χώρα υποδοχής προσφύγων και κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες τους» σημείωσε και έκανε λόγο για την ανάγκη να αλλάξει το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Αναφέρθηκε στα χρόνια που βιώνουμε ατυχείς καταστάσεις, μέσω της τραγικής στρέβλωσης του Ισλάμ από ριζοσπαστικές τρομοκρατικές δυνάμεις. «Στο όνομα του Θεού διαπράττουν τρομερά εγκλήματα» υπογράμμισε ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου.

Επεσήμανε την ανάγκη όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες να δημιουργήσουν πλαίσιο διαχείρισης θρησκευτικής κρίσης, ενώ απηύθυνε παράκληση προς τους θρησκευτικούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής να εμπλακούν στον διάλογο. «Όταν έχουμε να κάνουμε με κρίσεις που αφορούν τη θρησκεία, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί στη διπλωματία σε συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες» πρόσθεσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος

Μίλησε, επίσης, για την άμεση σχέση της θρησκείας με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος και εξέφρασε την επιθυμία η θρησκεία να συμβάλει στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών.

Τέλος, επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα κοινωνικά δίκτυα για να υπάρξει επικοινωνία με τις νέες γενιές και εξέφρασε την ελπίδα η νεότερη γενιά να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος.

--------------

Στον Πειραιά 5.000 πρόσφυγες

Χθες κατέπλευσε το «Tera Jet», σήμερα το «Blue Star Πάτμος» και το «Αριάδνη».

Τις τελευταίες ώρες μεταφέρθηκαν από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά 5.000 πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Tera Jet» και αποβίβασε 1.741 πρόσφυγες, ενώ σήμερα το πρωί, το πλοίο «Blue Star Πάτμος» αποβίβασε 1.987 πρόσφυγες και το πλοίο «Αριάδνη» 1.094.

--------------

Επιμένει η Γερμανία για την εμπλοκή της Τουρκίας στο Αιγαίο

«Να αποκατασταθεί η τάξη και να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των συμμοριών διακίνησης προσφύγων».

Την ανάγκη να αποκατασταθεί η τάξη και να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των συμμοριών διακίνησης προσφύγων στο Αιγαίο, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ωστόσο, αναφερόμενος στις ελληνικές αντιδράσεις, διευκρίνισε ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να κρίνει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Είναι ευρωπαϊκή πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία, καθώς και ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Γερμανίας να υπάρξει έλεγχος των διακινητών και ελεγχόμενη, οργανωμένη, μετανάστευση.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει αρνηθεί να υπάρχουν κοινές περιπολίες με τους Τούρκους στο Αιγαίο.

--------------

Να αποκατασταθεί η τάξη στο Αιγαίο ζητά το Βερολίνο


Την ανάγκη να αποκατασταθεί η τάξη και να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των συμμοριών διακίνησης προσφύγων στο Αιγαίο, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ωστόσο, αναφερόμενος στις ελληνικές αντιδράσεις, διευκρίνισε ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να κρίνει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Είναι ευρωπαϊκή πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία, καθώς και ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Γερμανίας να υπάρξει έλεγχος των διακινητών και ελεγχόμενη, οργανωμένη, μετανάστευση.

--------------

Πάνω από δέκα χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν στα Σκόπια σε 24 ώρες

Χιλιάδες παραμένουν εγκωβισμένοι στη Σερβία ενώ σταμάτησαν οι ροές στην Ουγγαρία.

Δέκα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην ΠΓΔΜ σε ένα 24ωρο ανάμεσα ανάμεσα στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου και την ίδια ώρα την Κυριακή, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της ΠΓΔΜ στα Σκόπια.

Ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται σε αυτούς που ανακοίνωσε ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Από το Σάββατο το βράδυ ως την Κυριακή στις 18:00, 10.000 μετανάστες εισήλθαν στην ΠΓΔΜ και η ροή δεν μειώθηκε ως τα μεσάνυχτα (01:00 ώρα Ελλάδος)», δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γιασμίν Ρετζέπι, υπεύθυνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Legis, εθελοντές της οποίας βρίσκονται στη Γευγελή, στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, δήλωσε ότι «ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν (από το Σάββατο το βράδυ στην ΠΓΔΜ) ήταν ανώτερος» από αυτόν τον αριθμό, με δεδομένο ότι η ροή συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και αργά το βράδυ της Κυριακής.

Σήμερα το πρωί η κατάσταση στη Γευγελή ήταν ήρεμη και ο αριθμός των προσφύγων που ήθελαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ είχε μειωθεί σημαντικά, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν εκεί.

Ο αριθμός αυτός στη διάρκεια ενός 24ώρου το Σάββατο και την Κυριακή δεν ξεπερνάει εξάλλου το ρεκόρ των 12.000 εισόδων προσφύγων και μεταναστών σε 24 ώρες στην ΠΓΔΜ που είχε καταγραφεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Το νέο αυτό σημαντικό κύμα προσφύγων στο δρόμο των Βαλκανίων εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκληθεί συνωστισμός λίγο βορειότερα στη μεθόριο μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας και βορειοδυτικά μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Εξάλλου η είσοδος μεταναστών στο κροατικό έδαφος γίνεται με αργούς ρυθμούς από τότε που η Σλοβενία - νέα χώρα διέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν από τη Σερβία και την Κροατία μετά το πρόσφατο κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων της με την Κροατία - γνωστοποίησε ότι θα περιορίσει την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της στους 2.500 ημερησίως.

Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη Σερβία, όπου έχουν εγκλωβιστεί λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να συνεχίσουν το ταξίδι τους πιο δυτικά στην Ευρώπη, και προειδοποίησε για ελλείψεις στη βοήθεια που τους παρέχεται.

«Μπορούμε μόνον να πούμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες στην Σερβία», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίτα Σούνγιτς.

«Είναι σαν ένα μεγάλο ποτάμι ανθρώπων και αν σταματήσεις τη ροή του, θα έχεις πλημμύρες κάπου. Αυτό είναι που συμβαίνει τώρα», πρόσθεσε.

«Υπάρχει έλλειψη τροφίμων, έλλειψη σε κουβέρτες, μας λείπουν τα πάντα», κατέληξε η ίδια μιλώντας τηλεφωνικώς από τα σερβοκροατικά σύνορα.

Την ίδια ώρα, η ουγγρική κυβέρνηση εξέφραζε σήμερα την ικανοποίησή της που κατάφερε "να σταματήσει αποτελεσματικά" την είσοδο προσφύγων στο έδαφός της, κλείνοντας τα σύνορά της με την Σερβία, πριν από έναν μήνα, και την Κροατία, την περασμένη Παρασκευή, καθώς μόνον 41 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορά της την Κυριακή, δηλαδή ο χαμηλότερος αριθμός από την αρχή της χρονιάς.

«Το κλείσιμο της μεθορίου λειτουργεί, αυτό σταμάτησε αποτελεσματικά τις παράνομες εισόδους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι μόνον 41 μετανάστες εισήλθαν «παρανόμως» την Κυριακή στην Ουγγαρία.

--------------

Μουζάλας: Το Λιμενικό έχει στόχο τη διάσωση, όχι την απώθηση μεταναστών

«Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που κουβαλά μέσα της ένα δράμα».

«Στην προσπάθεια των προσφύγων για μια ζωή ασφαλή και για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, χάνονται άνθρωποι», σχολίασε σήμερα ο Γιάννης Μουζάλας με αφορμή το περιστατικό με σκάφος προσφύγων στο Αιγαίο.

«Περιμένω τι θα δείξουν οι ανακρίσεις που γίνονται έτσι κι αλλιώς από την πλευρά του Υπουργείου Ναυτιλίας. Αυτό όμως, το οποίο συνέβη, είναι αυτό που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κάθε φορά συμβαίνει στο Αιγαίο. Δηλαδή, στην προσπάθεια των προσφύγων για μια ζωή ασφαλή και για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, χάνονται άνθρωποι», είπε μιλώντας στο «ΒΗΜΑ FM». Και συμπλήρωσε:

«Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που κουβαλάει μέσα της ένα δράμα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, χωρίς να αποκλείω τίποτα, μέχρι να βγουν οι επίσημες αποφάσεις κι ελπίζω ότι θα γίνει μετά από αυστηρό έλεγχο, δεν μου φαίνεται αδύνατο (για το περιστατικό), αλλά μού φαίνεται πολύ λίγο πιθανό να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί την ίδια ώρα, με καταμέτρηση, το Λιμενικό, έχει κάνει μέσα σε εννέα μήνες 77.000 διασώσεις. Επομένως αυτό είναι κάτι που πρέπει κάποιος να το πάρει υπόψη του, το άλλο, όταν βγουν τα πορίσματα. Η θέση της κυβέρνησης είναι πεντακάθαρη, ότι ο μόνος ρόλος που έχει το Λιμενικό είναι η διάσωση. Η απώθηση απαγορεύεται.»

--------------

«Μην ακολουθείτε όσους έχουν το μίσος στην καρδιά τους»

Έκκληση της γερμανικής καγκελαρίας ενόψει της διαδήλωσης της Pegida.

Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε εκείνους που έχουν στην καρδιά τους το μίσος, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επαναλαμβάνοντας παλαιότερη έκκληση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, ενόψει της αποψινής διαδήλωσης που διοργανώνεται από την ισλαμοφοβική οργάνωση Pegida στη Δρέσδη, για την πρώτη επέτειο από την ίδρυσή της.

«Η καγκελάριος, στην ομιλία της στην αρχή του έτους, είχε μιλήσει για αυτές τις εκδηλώσεις. Επαναλαμβάνω την έκκληση, καθώς, δυστυχώς, παραμένουν πραγματικότητα: "Μην ακολουθείτε εκείνους που έχουν προκαταλήψεις, ακόμη και μίσος στην καρδιά τους"», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

Κληθείς να σχολιάσει τις αγχόνες με τα ονόματα της καγκελαρίου Μέρκελ και του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που κρατούσαν διαδηλωτές της Pegida την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ έκανε λόγο για ένα «δείγμα της κλιμάκωσης της παρενόχλησης και της πιθανής επιθετικότητας των διοργανωτών».

--------------

Δωρεά δύο εκατομμυρίων ευρώ για την προσφυγική κρίση

Πρόσθετο ποσό από τον οργανισμό Solidarity Now.

Πρόσθετο ποσό δωρεών ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε ο οργανισμός Solidarity Now για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων. Οι δωρεές σε δράσεις και οργανισμούς έχουν ως στόχο να ενισχυθεί η δυνατότητα του κράτους να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να επιταχυνθεί η διαδικασία καταχώρησης των μετακινούμενων πληθυσμών.

Μεταξύ άλλων θα υποστηριχθεί η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής για τη λειτουργία δύο κινητών μονάδων στη Λέρο και την Κω, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ «Praksis» και «ΜΕΤΑδραση», και τη βελτίωση της λειτουργίας ύδρευσης και αποχέτευσης του κέντρου πρώτης υποδοχής στον Έβρο. Επίσης, γραφείο και προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου θα στεγαστεί στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, όπου λειτουργεί το Solidarity Now ήδη από το 2014, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αίτησης ασύλου και η παροχή βοήθειας και στήριξης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Παράλληλα, θα υποστηριχθεί η λειτουργία των περιφερειακών γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου στην Πάτρα, τη Σάμο και τη Χίο.

Χρηματοδότηση θα λάβει και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης για τη διασφάλιση προστασίας σε αιτούντες άσυλο και ευάλωτες ομάδες στη Λέσβο και την πραγματοποίηση αποστολών άμεσης και στοχευμένης στήριξης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στα ελληνικά νησιά, τα σύνορα και σε βαλκανικές χώρες. Επίσης, οι «Γιατροί του Κόσμου» θα υποστηριχθούν για τη λειτουργία ανοιχτού πολυϊατρείου στην Πάτρα, που αποτελεί σημείο εξόδου των μετακινούμενων πληθυσμών. Τέλος θα χρηματοδοτηθούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» για την υλοποίηση προγράμματος με στόχο να μεγιστοποιηθεί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των κοινωνιών για τους μετακινούμενους πληθυσμούς που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω της ανατολικής Μεσογείου και των βαλκανικών χωρών.

Από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα το Solidarity Now έχει διαθέσει το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

--------------

«Όχι» Γερμανίας σε φράχτη στα σύνορα με την Αυστρία

Ζάιμπερτ: Δεν θα εμπόδιζε τους μετανάστες να φτάσουν στη χώρα.

Την πρόταση του Προέδρου του Συνδικάτου των Γερμανών Αστυνομικών Ράινερ Βεντ για ανέγερση φράχτη κατά μήκους των γερμανοαυστριακών συνόρων, απέρριψε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα εμπόδιζε τους μετανάστες να φθάσουν στην Γερμανία.

«Η ανέγερση φράχτη κατά μήκους των συνόρων με την Αυστρία δεν θα σταματούσε τους μετανάστες από το να φθάσουν στην Γερμανία», δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μελετά τέτοιο ενδεχόμενο. Την πρόταση πάντως του κ. Βεντ έσπευσαν να στηρίξουν πολιτικοί από τις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

--------------

Κάθε ρεκόρ έσπασαν οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου

Σε Λέσβο, Χίο και Σάμο έφτασαν συνολικά 9.763 άνθρωποι το τελευταίο 24ωρο.

Αριθμοί ρεκόρ που αφορούν αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, από το πρωί χθες Κυριακή μέχρι και σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο πέρασαν συνολικά 9.763 άνθρωποι. Από αυτά περίπου 1.500 πέρασαν στη Σάμο, περίπου 2.500 πέρασαν στη Χίο -όπου ας σημειωθεί δεν έχει παρατηρηθεί ανάλογα μεγάλος αριθμός αφίξεων- και οι υπόλοιποι, περισσότεροι από 5.000, πέρασαν στη Λέσβο.

Ο τελευταίος αριθμός ήρθε να προστεθεί στις περίπου 6.500 ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στη Λέσβο, οι περισσότεροι στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Καταγραφής της Μόριας περιμένοντας την καταγραφή τους. Δεδομένου αυτού η κατάσταση στο Κέντρο είναι δύσκολη αφού οι υποδομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιους μεγάλους αριθμούς αφίξεων οπότε και η διεκπεραίωση γίνεται δύσκολα.

--------------

Ο Νταβούτογλου θέλει κι άλλα χρήματα από την ΕΕ


Η Τουρκία θέλει και άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση, παρά την πρόωρη αποδέσμευση ποσών που προορίζεται ήδη γι’ αυτό, και επιθυμεί το ποσό να αναθεωρείται κάθε χρόνο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι ηγέτες της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες δήλωσαν πως συμφώνησαν σε ένα μεταναστευτικό "σχέδιο δράσης" με την Τουρκία και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε πως έχει συζητηθεί το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Ahaber μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου είπε πως η προέλευση του ποσού αυτού θα ήταν το ταμείο "IPA" (σ.σ προενταξιακός χρηματοδοτικός μηχανισμός), χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, και πως η Τουρκία θέλει επιπλέον χρήματα.

"Η πρόταση για τρία δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο IPA δεν είναι πια στο τραπέζι καθώς έχουμε πει ότι δεν θα τη δεχθούμε", είπε ο Νταβούτογλου.

"Όσον αφορά τους νέους πόρους, μιλάμε για ένα ποσό περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο στάδιο. Αλλά δεν θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτό επειδή οι απαιτήσεις μπορεί να αυξηθούν και η αποτίμηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο".

Η Μέρκελ πρόσφερε χθες στην Τουρκία την προοπτική της υποστήριξης για ταχύτερη πρόοδο στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντάλλαγμα τη συνεργασία της προκειμένου να ανακοπεί το μεταναστευτικό ρεύμα και να δεχθεί πίσω όσους απορρίπτει η Ευρώπη.

--------------

«Οι άνθρωποί μας δεν γεννήθηκαν για να πεθάνουν πρόσφυγες»

«Εμείς οι Χριστιανοι αρνούμαστε να υπολογιστούμε ως μειονότητα» είπε στη διεθνή διάσκεψη ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης.

«Αφήστε τον λαό μας να ζήσει» τόνισε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μ. Ανατολή που διεξάγεται στην Αθήνα, την οποία χαρακτήρισε άμβωνα για να ακουστούν όσα συμβαίνουν.

«Οι άνθρωποί μας πληρώνουν με το αίμα τους. Μεταφέρω σε όλο τον κόσμο τον πόνο των Σύρων και των Λιβανέζων, των δικών μας ανθρώπων, που ψευδώς τούς αναγγέλθηκε η άνοιξη» υπογράμμισε ο πατριάρχης Αντιοχείας.

Χαρακτήρισε καταστροφή του πολιτισμού αυτό που γίνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή. «Οι άνθρωποί μας, δεν γεννήθηκαν για να πεθάνουν πρόσφυγες, ούτε τα παιδιά μας για να τα ξεβράζουν τα κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο καράβι». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εκείνοι που μιλούν για προστασία των χριστιανών θα πρέπει να επιδιώξουν να αποκατασταθεί η ειρήνη» και κατέστησε σαφές πως «εμείς οι Χριστιανοι αρνούμαστε να υπολογιστούμε ως μειονότητα».

Τέλος, αναφέρθηκε στους δύο απαχθέντες μητροπολίτες, για τους οποίους, όπως είπε, αδιαφορεί η διεθνής κοινότητα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

--------------

Η Σλοβενία καταγγέλλει την Κροατία για την προώθηση προσφύγων

Αντίδραση της Λιουμπλιάνα ότι δεν τηρείται η συμφωνία μεταξύ τους.

Προειδοποίηση στην Κροατία ότι παραβιάζει τη συμφωνία με τη Σλοβενία προωθώντας μεγάλο αριθμό προσφύγων στα σύνορα των δύο χωρών απηύθυνε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Βέσνα Γκιόργκος Ζνίνταρ, η οποία δήλωσε ότι χώρα δεν μπορεί να δεχθεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με τον κροάτη ομόλογό της, Ράνκο Όστογιτς, στον οποίο επισήμανε ότι οι ενέργειες της Κροατίας είναι ανεπίτρεπτες.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Λιουμπλιάνα η κ. Γκιόργκος – Ζνίνταρ ανέφερε ότι η υποδοχή προσφύγων στη Σλοβενία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα και επανέλαβε ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί την είσοδο 2.500 ανθρώπων σε καθημερινή βάση.

Η Σλοβενία δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, απ’ όσους μπορεί να φροντίσει και οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τους επιθυμητούς προορισμούς, την Αυστρία και τη Γερμανία, εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς πράγματι ανακοίνωσε ότι η Κροατία θα συνεχίσει να δέχεται τους μετανάστες και να τους μεταφέρει στη Σλοβενία. «Η Κροατία δεν θα είναι χώρα, στην οποία θα μείνει μεγάλος αριθμός προσφύγων», τόνισε.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας είπε ότι η κροατική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στα αίτημα της Σλοβενίας. «Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς, καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε με σιγουριά πότε και πόσοι μετανάστες θα έρθουν στη χώρα».

«Η Κροατία είχε ανακοινώσει ότι έχει τη δυνατότητα να δεχθεί 24.000 πρόσφυγες. Τώρα αναρωτιόμαστε που είναι αυτές οι δυνατότητες. Η Κροατία έχει τον αποκλειστικό ρόλο του μεταφορέα», είπε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας.

Η κ. Γκιόργκος Ζνίνταρ ωστόσο εξέφρασε κατανόηση για την Αυστρία και τη Γερμανία, χώρες που, όπως τόνισε, έχουν ήδη δεχθεί τεράστιο αριθμό προσφύγων.

Η Αυστρία σήμερα το πρωί συνέχισε να δέχεται μετανάστες από τα σύνορα με τη Σλοβενία. Ομάδα 400 ατόμων από το κέντρο υποδοχής στη Γκόρνια Ράντγκονα στη Σλοβενία, πέρασε σε αυστριακό έδαφος, σύμφωνα με τη σλοβενική αστυνομία και άλλοι 366 πρόσφυγες θα τους ακολουθήσουν στη διάρκεια της μέρας.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας είχε δηλώσει χθες ότι η αυστριακή αστυνομία την ενημέρωσε ότι περίπου 1.500 πρόσφυγες θα μπορούν να εισέρχονται στην Αυστρία από τη Σλοβενία σε καθημερινή βάση.

Σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας θα συζητήσει ξανά με την Αυστριακή ομόλογό της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ για να διευθετηθεί το θέμα.

«Είναι αναγκαίο οι χώρες της περιοχής να αρχίσουν να επιλύουν μαζί την προσφυγική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η Κροατία πρέπει να επικοινωνεί με τη Σερβία, η Σερβία με την ΠΓΔΜ κ.λπ., επειδή στην Ελλάδα κατέρρευσε το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», υποστήριξε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε σήμερα ότι στη Σερβία βρίσκονται προς το παρόν 10.000 πρόσφυγες, λόγω των περιορισμών στην υποδοχή που άρχισαν να ισχύουν στις χώρες της περιοχής.

Μετά την απόφαση της Σλοβενίας και της Αυστρίας να μην δέχονται πλέον πρόσφυγες και το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με την Κροατία, η πίεση στα σύνορα Κροατίας - Σερβίας έχει αυξηθεί, καθώς εκεί παραμένουν τουλάχιστον 50 λεωφορεία με χιλιάδες πρόσφυγες και η ένταση είναι διάχυτη.

Στη συνοριακή διάβαση Μπερκάσοβο - Μπάπσκα στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας πέρασαν τη νύχτα περίπου 3.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά και η κροατική πλευρά επέτρεψε την είσοδό τους στις 7 το πρωί, ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug η εκπρόσωπος του γραφείου της UNHCR στο Βελιγράδι, Μίριανα Μιλένκοβσκι.

Μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν εξακολουθεί να εισέρχεται στη Σερβία από την ΠΓΔΜ και να συρρέει στο κέντρο υποδοχής στο Πρέσεβο στη νότια Σερβία, το οποίο λειτουργεί από τις 8 Ιουλίου. Εκεί τους υποδέχονται και τους προσφέρουν βοήθεια ακτιβιστές του Ερυθρού Σταυρού, εθελοντές και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και αστυνομικοί τους καταγράφουν. Πρόσφυγες εισέρχονται στη Σερβία και από τα σύνορα Βουλγαρίας - Σερβίας, αλλά σε πολύ μικρότερο αριθμό.

--------------

Καταγγέλλουν ανυπαρξία κρατικής στήριξης των προσφύγων στην Ειδομένη

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν εκπαιδευτικοί και συλλογικότητες.

Για «ανυπαρξία του κράτους που δεν έχει λύσει στοιχειώδη προβλήματα» στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, όπου έχει στηθεί προσωρινός καταυλισμός προσφύγων, κάνουν λόγο μέλη από τον Συντονισμό ΕΛΜΕ, Συλλόγων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

«Οι σκηνές που έχουν στηθεί, δεν επαρκούν για τις ανάγκες των περίπου 4.000 προσφύγων που περνάνε καθημερινά από την περιοχή, δεν υπάρχει μέριμνα για συντονισμένη καθαριότητα του χώρου και των σκηνών, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στηρίζεται μόνο σε ΜΚΟ, ενώ οι χώροι όπου συγκεντρώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια, δεν επαρκούν και δεν γίνεται ταξινόμηση των ειδών» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της 5ης ΕΛΜΕ, Χρήστος Ζαγανίδης.

Όπως ανακοινώθηκε, μέλη του Συντονισμού για το προσφυγικό θα οργανώσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, καταγγέλλοντας «την ανυπαρξία κάθε κρατικής στήριξης των προσφύγων».

Σε σχετικό υπόμνημα που προτίθενται να καταθέσουν στην υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ζητούν, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση περισσότερων χημικών τουαλετών και κάδων απορριμμάτων, την κινητοποίηση της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των αυξημένων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων, χώρους αποθήκευσης της βοήθειας που περισσεύει ή δεν διανέμεται και ναύλωση λεωφορείων για τους πρόσφυγες μέχρι την Ειδομένη προκειμένου να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους από διάφορα κερδοσκοπικά κυκλώματα.

Παράλληλα, την προσεχή Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, μέλη του Συντονισμού θα μεταβούν και πάλι στην Ειδομένη με είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μαζεύουν τα σωματεία από τους εργαζόμενους.

Τέλος, αύριο, στις 18:30 το απόγευμα, διοργανώνουν αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Άγαλμα Βενιζέλου.

--------------

Όστογιτς: Το κλειδί στη προσφυγική κρίση βρίσκεται στην Ελλάδα

«Αν η Κροατία γίνει τείχος σημαίνει πως οι έλληνες δεν μπορούν να είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν».

Η Κροατία δεν έχει άλλη επιλογή από την προώθηση των προσφύγων προς τα σύνορα Σένγκεν, δηλαδή στη Σλοβενία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς.

Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το κλειδί για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στην Ελλάδα, η οποία είναι η πρώτη που πρέπει να καθιερώσει έλεγχο της ροής προσφύγων και μεταναστών.

«Αν κάποιος επιθυμεί να λάβει απόφαση η Κροατία να γίνει τείχος – δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ας ληφθεί απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι τότε αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν και ότι δεν μπορεί να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας από το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Οπάτοβατς.

«Τότε πρέπει να πουν ότι θα αναγερθεί τείχος στα σύνορα Κροατίας – Σερβίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι σίγουρο πως κανένα συρματόπλεγμα δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό.

Ο Ράνκο Όστογιτς ανέφερε ότι οι πρόσφυγες μεταφέρονται προς τη Σλοβενία και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Κροατία δεν έχει τον έλεγχο της όλης κατάστασης.

Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι και η χθεσινοβραδινή κατάσταση στα σύνορα Κροατίας – Σλοβενίας διευθετήθηκε, καθώς στους ανθρώπους προσφέρθηκε άσυλο. Έξι λεωφορεία με πρόσφυγες η είσοδος των οποίων δεν επιτράπηκε από τη συνοριακή διάβαση Μάτσελι μεταφέρθηκαν στη συνοριακή διάβαση Λούπινιακ και άλλα τόσα λεωφορεία που έπρεπε να περάσουν από τη διάβαση Μούρσκο Σρέντιτσε τελικά πέρασαν στη Σλοβενία από άλλη διάβαση.

Ο κ. Όστογιτς τόνισε ότι χθες το βράδυ οι Σλοβένοι δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα, τρένου στο οποίο επέβαιναν 1795 άνθρωποι, ούτε έστειλαν αμαξοστοιχία των Σλοβενικών Σιδηροδρόμων για να τους παραλάβουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναγγελία της Σερβίας ότι θα λειτουργήσει κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη Σιντ, κοντά στη μεθόριο με την Κροατία, ο κ. Όστογιτς είπε ότι «πρώτη φορά άκουσε την είδηση αυτή πριν από 33 μέρες».

«Είναι καιρός να γίνει, οι άνθρωποι να μην στέκονται στη βροχή και οργανωμένα να γίνεται η υποδοχή τους» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θα λειτουργήσει χειμερινό κέντρο υποδοχής στην πόλη Σλάβονσκι Μπροντ της Κροατίας.

Την ίδια στιγμή, αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας στη συνοριακή διάβαση Μπερκάσοβο – Μπάπσκα και την ανεξέλεγκτη είσοδό τους εμποδίζει η κροατική αστυνομία.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι Κροάτες αστυνομικοί επιτρέπουν τη διέλευση 50 προσφύγων ανά μισή ώρα.

Υπό κρύο και βροχή, μέσα στη λάσπη, παγωμένοι και τυλιγμένοι με κουβέρτες που τους μοιράζουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μόλις φθάνουν στο σερβικό συνοριακό χωριό Μπερκάσοβο κοντά στην πόλη Σιντ, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περιμένουν περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες.

Την ανεξέλεγκτη διέλευση των συνόρων και την είσοδο στην περιοχή Μπάπσκα αποτρέπουν μέλη της κροατικής αστυνομίας. Στη σερβική πλευρά δεν υπάρχουν μέλη των «δυνάμεων του νόμου και της τάξης» και οι πρόσφυγες είναι μόνοι τους, όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Για τις ανάγκες τους φροντίζουν μέλη μη κυβερνητικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) οι οποίοι τους δίνουν κουβέρτες, ζεστά ροφήματα, τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων αρνούνται οποιαδήποτε επαφή με τους δημοσιογράφους με το επιχείρημα ότι δηλώσεις κάνουν μόνον οι επικεφαλής τους. Τονίζουν ακόμη ότι οι δηλώσεις δεν είναι αναγκαίες επειδή «όλα τα συμπεράσματα προκύπτουν από τις εικόνες».

Κατά μήκος του δρόμου που έχει καλυφθεί με λάσπες, έχουν στηθεί αυτοσχέδιες σκηνές, ανεπαρκείς να προσφέρουν προστασία από τη βροχή. Οι πρόσφυγες, κατάκοποι και εξαντλημένοι διαμαρτύρονται για ασθένειες, πυρετό και κόπωση.

«Ερχόμαστε από τη Συρία και μέχρι τώρα κάπως τα καταφέραμε. Αυτό το ψύχος και η βροχή, τα οποία δεν έχουμε συνηθίσει, είναι τα χειρότερα» αναφέρει ο Ιμπραχίμ Φαουάζ και προσθέτει ότι παρόλα αυτά θα φθάσει στη Γερμανία για μία καλύτερη ζωή.

Ανάλογες είναι και οι σκέψεις του Αχμέντ Μοχάμεντ από το Ιράκ, ο οποίος τυλιγμένος με ένα αδιάβροχο περιμένει με τη γυναίκα και τα τρία του παιδιά.

«Περιμένουμε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ελπίζουμε να μας αφήσουν να περάσουμε. Το μόνο που θέλουμε είναι να περάσουμε» τονίζει και προσθέτει ότι φοβάται για την υγεία των παιδιών του.

Στα σύνορα στη Μπάπσκα αστυνομικοί προστατεύουν με τα σώματά τους την ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων και άλλοι συνάδελφοί τους έχουν παραταχθεί κατά μήκος των συνόρων για να εμποδίσουν τη διέλευση από άλλο σημείο.

--------------

Ασφυκτική και πάλι η κατάσταση στη Λέσβο

Μόνιμο το σκηνικό της έντασης στη Μόρια.

Για ακόμα μια φορά η κατάσταση τη Λέσβο, όσον αφορά τις ροές μεταναστών και προσφύγων, γίνεται ασφυκτική. Οι μεγάλοι αριθμοί αφίξεων σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια υποδομών στο Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια, το γνωστό πλέον και ως hotspot, δεν επιτρέπουν την άμεση καταγραφή και την αναχώρηση όλων αυτών των ανθρώπων για την άλλη Ελλάδα και από εκεί για τον προορισμό τους.

Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί στη Μόρια ένα μόνιμο σκηνικό έντασης, με ατελείωτες ουρές και συμπλοκές μεταξύ κυρίως μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων, και την Αστυνομία συχνά να επεμβαίνει ακόμα και κάνοντας χρήση χημικών προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Ο τεράστιος αριθμός μεταναστών και προσφύγων, που διαμένουν στον εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο του παλιού στρατοπέδου, αλλά και κάποιοι έχουν καταλάβει γύρω κτήματα ιδιωτών, έχει δημιουργήσει όπως είναι αναμενόμενο και άθλιες συνθήκες παραμονής. Όλοι κοιμούνται στο χώμα ή πάνω στις λάσπες, και ιδιαίτερα τα βράδια καίνε ακόμα και πλαστικά μπουκάλια για να ζεσταθούν.

Στο σύνολο τους αυτοί οι άνθρωποι σιτίζονται ή από καντίνες που λειτουργούν στον προαναφερθέντα εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, αλλά εξυπηρετούν μόνο τους Σύρους, αφού οι υπόλοιποι δεν έχουν πρόσβαση εκεί, ή από πλανόδιους πωλητές ειδών σούπερ μάρκετ, που με τη σειρά τους εισπράττουν μεγάλα ποσά για βασικά είδη διατροφής.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό δείγμα εκμετάλλευσης από επιτήδειους.

Όπως καταγγέλλεται, λόγω της αδυναμίας του συστήματος να διαχειριστεί τη μεταναστευτική ροή πωλούνται πλαστά έγγραφα -περί απλών έγχρωμων φωτοτυπιών ο λόγος- έναντι 400 ευρώ, κυρίως σε Σύρους πρόσφυγες. Αρχικά επιτήδειοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι απαιτούνται 600 ευρώ για την έκδοση των νόμιμων δικαιολογητικών και στη συνέχεια προωθούν φωτοτυπίες έναντι 400 ευρώ προς όσους θέλουν τουλάχιστον να αποφύγουν την αναμονή.

Έξαρση παρουσιάζει επίσης και το φαινόμενο μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων ,κυρίως από την περιοχή του Μανταμάδου, έναντι αμοιβής. Αυτοκίνητα, κυρίως τις βραδινές ώρες, μεταφέρουν κόσμο στα περίχωρα της Μυτιλήνης, παίρνοντας από 20 έως 50 ευρώ από τον καθένα. Κι αυτό γιατί η κατάσταση στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας δημιουργεί πιέσεις στους χώρους υποδοχής στη βόρεια και βορειοανατολική Λέσβο, από το Μόλυβο μέχρι της Συκαμνιά κι από εκεί μέχρι το Μανταμάδο. Τα δρομολόγια των λεωφορείων που μεταφέρουν πρόσφυγες μειώθηκαν προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο κέντρο καταγραφής.

Ανακουφιστικά πάντως στην κατάσταση αναμένεται να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά μηχανήματα λήψης αποτυπωμάτων (eurodac) που αναμένεται να έρθουν από τη Γερμανία, αλλά και από την Αθήνα, τις επόμενες μέρες, μαζί με την αναμενόμενη ενίσχυση του προσωπικού καταγραφής.

Εδώ ας σημειωθεί ότι επιχειρησιακοί παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας χθες έκαναν λόγο για την αναγκαιότητα τουλάχιστον ακόμα μιας δομής καταγραφής στο νησί, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής και όλοι να αναχωρούν το συντομότερο.


--------------

Νταβούτογλου: Η Τουρκία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης

«Η παράτυπη μετανάστευση πρέπει να ελεγχθεί»

H Τουρκία δεν είναι «στρατόπεδο συγκέντρωσης» και απορρίπτει το ενδεχόμενο να φιλοξενεί σε μόνιμη βάση στην επικράτειά της τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν επιθυμεί να υποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Δε μπορούμε να αποδεχθούμε μια συμφωνία που θα βασίζεται στην αρχή: "Δώστε μας χρήματα και θα παραμείνουν στην Τουρκία". Η Τουρκία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber TV, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Το είπα στη Μέρκελ. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι η Τουρκία θα μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου θα παραμένουν όλοι οι πρόσφυγες» επέμεινε.

«Ωστόσο η παράτυπη μετανάστευση πρέπει να ελεγχθεί» προσέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

«Πρέπει επομένως να τεθούν σε ισχύ κοινοί μηχανισμοί (για να επιτευχθεί αυτό)», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

--------------

Περίπου 5000 μετανάστες έφτασαν σήμερα στη Σλοβενία

«Πυρά» κατά της Κροατίας για τη στάση που κρατάει στο προσφυγικό.



Περίπου 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν σήμερα στη Σλοβενία, προερχόμενοι από την Κροατία, ενώ περίπου 1.200 αναμένονται να φτάσουν με συρμούς του σιδηροδρόμου, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του σλοβένικου υπουργείου Εσωτερικών, κατηγορώντας την κροατική κυβέρνηση ότι αγνοεί τις προσπάθειες συγκράτησης της προσφυγικής ροής.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μπόστιαν Σέφιτς δήλωσε πως η Γερμανία υποδέχεται λιγότερους πλέον και η Αυστρία με τη σειρά της ζητά από την Σλοβενία να περιορίσει την ροή μεταναστών και προσφύγων.

«Μέχρι τώρα, περίπου 5.000 μετανάστες έφτασαν σήμερα στην Σλοβενία», δήλωσε ο Σέφιτς σε συνέντευξη Τύπου. «Αναμένουμε ακόμη ένα δρομολόγιο τρένου με 1.200 μετανάστες, που θα ανεβάσει τον αριθμό αφίξεων σήμερα σε περισσότερο από 6.000. Η Κροατία αγνοεί τις εκκλήσεις μας, τα σχέδια μας», πρόσθεσε.

--------------

Το Ζάγκρεμπ επέτρεψε την είσοδο στην Κροατία χιλιάδων μεταναστών

Είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Σερβία.



H Κροατία επέτρεψε σήμερα αργά το απόγευμα την είσοδο σε χιλιάδες μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Σερβία, μετέδωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η αστυνομία της Κροατίας άνοιξε τα σύνορα και όλοι οι πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στο συνοριακό πέρασμα εισήλθαν» στην Κροατία, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαν Πινός, ένας Τσέχος εθελοντής που βρίσκεται στην περιοχή.

Μετά το κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων της με την Κροατία, οι πρόσφυγες πρέπει να διέρχονται από τη Σλοβενία, μετά τη Σερβία και κατόπιν την Κροατία, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Η Λιουμπλιάνα γνωστοποίησε σήμερα ότι θα περιορίσει την είσοδο στην επικράτειά της επιτρέποντας σε μόλις 2.500 ανθρώπους να εισέρχονται ανά ημέρα, λιγότεροι από τους μισούς από όσους ζητά το Ζάγκρεμπ.

Ως αποτέλεσμα επικράτησε συμφόρηση στα σύνορα Σερβίας-Κροατίας και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στη Σερβία για πολλές ώρες σήμερα, προτού τελικά η Κροατία επιτρέψει σε χιλιάδες εξ αυτών να περάσουν στο έδαφός της.

Περίπου 3.000 διέσχισαν τα σύνορα αργά το απόγευμα αφού περίμεναν υπομονετικά για ώρες στη σερβική κοινότητα Μπερκάσοβο κι ενώ έβρεχε καταρρακτωδώς, καθισμένοι στα λασπόνερα, προσπαθώντας να ανάψουν φωτιές σε ξύλα που είχαν μαζέψει για να ζεσταθούν. Ορισμένοι, ανάμεσά τους παιδιά, ήταν ξυπόλητοι, χωρίς ζεστά ρούχα ή κάποιον τρόπο να προστατεύονται από τη βροχή.

«Οι αρχές της Κροατίας και της Σλοβενίας πρέπει να δράσουν επειγόντως για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων καθώς στους εκατοντάδες μετανάστες που εγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να προστεθούν χιλιάδες άλλοι» υπογράμμισε η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Στο μεταξύ άνδρες της αστυνομίας της Σλοβενίας έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν 300 πρόσφυγες που προσπάθησαν να τους παρακάμψουν.

--------------

Τσίπρας: Γέφυρες επικοινωνίας για τους λαούς η θρησκεία και ο πολιτισμός

Ακόμα και στην δύσκολη οικονομική κατάσταση για την χώρα, νιώθουμε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε τους πρόσφυγες.

Γέφυρες επικοινωνίας και κατανόησης για τους λαούς χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την θρησκεία και τον πολιτισμό, κατά την αποψινή του ομιλία στο δείπνο που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών προς τιμήν των συνέδρων στη Διεθνή Διάσκεψη «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ακόμα και σήμερα, τόνισε ο πρωθυπουργός, σε αυτήν την δύσκολη οικονομική κατάσταση για την χώρα, νιώθουμε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε τους πρόσφυγες που φθάνουν στις ακτές της χώρας μας. Γι΄αυτό ακριβώς πιστεύουμε ότι η θρησκεία και ο πολιτισμός είναι γέφυρες επικοινωνίας και κατανόησης για τους λαούς.

Εν συνεχεία μάλιστα προσέθεσε πως «στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η Ελλάδα είναι στο μέσον μιας κρίσης που αγγίζει την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο σε οικονομικό, πολιτικό, γεωπολιτικό και πνευματικό επίπεδο».

Τέλος ανέφερε πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει και αυτή την κρίση στην Ευρωζώνη που θέτει αντικειμενικά το ερώτημα ποια Ευρώπη θέλουμε στο μέλλον, την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή την Ευρώπη της λιτότητας και της ανισότητας».

--------------

Επεισόδια σε διαδήλωση του Pegida στη Γερμανία

Συγκεντρώθηκαν περίπου 20.000 άνθρωποι «εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης».



Σποραδικά επεισόδια με αρκετούς τραυματίες σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών και αντιπάλων του λαϊκιστικού δεξιού κινήματος PEGIDA που πραγματοποιήθηκε στη Δρέσδη με αφορμή την επέτειο της δημιουργίας του κινήματος.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πανεπιστήμιο της πόλης, εν μέσω κλίματος έντονης δυσαρέσκειας για τη μαζική εισροή προσφύγων στη Γερμανία, 20.000 περίπου άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της οργάνωσης «Ευρωπαίοι Πατριώτες Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης» (ή PEGIDA, το αρκτικόλεξό της στα γερμανικά).

Αν και οι διοργανωτές ανέμεναν 50.000 υποστηρικτές, ο αριθμός των παρευρισκομένων ήταν χαμηλότερος από τις 25.000 που ειχαν συμμετάσχει στη διαδήλωση του κινήματος την 12η Ιανουαρίου αλλά διπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται συνήθως στις συγκεντρώσεις του PEGIDA τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου της Δρέσδης, περίπου 13.000 αντιδιαδηλωτές συμμετείχαν σε διάφορες πορείες στην πόλη με στόχο να καταγγείλουν το λαϊκιστικό κίνημα.

«Αντίσταση!» και «Είμαστε ο λαός!» φώναζαν ρυθμικά οι υποστηρικτές του PEGIDA, χρησιμοποιώντας ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα των διαδηλωτών εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος της ΓΛΔ στα τέλη του 1989, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ενώ πολλά από τα πλακάτ των συγκεντρωμένων έγραφαν «Μέρκελ, φύγε!».

Λόγω της πολιτικής της στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έχει μετατραπεί σε στόχο των υποστηρικτών του PEGIDA τους τελευταίους μήνες, αφού οι υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Γερμανία θεωρούνται απειλή για τη χώρα.

Απλό πλευράς του ένας εκ των ηγετών του PEGIDA, ο Λουτς Μπάχμαν, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος χαρακτήρισε την καγκελάριο Μέρκελ «δικτάτορα» και κάλεσε τη Δρέσδη, το λίκνο του κινήματος, να γίνει «το κέντρο της αντίστασης» στην πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ειδικά μετά τον ιστορικά υψηλό αριθμό μεταναστών (1 εκατομμύριο) που αναμένεται να υποδεχτεί συνολικά η Γερμανία το 2015. Μάλιστα ο Μπάχμαν υποστήριξε ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν 32.000.

Αντιδιαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στην πόλη, όπου είχαν αναπτυχθεί μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας για να αποτρέψουν συγκρούσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Ωστόσο δεν αποφεύχθηκαν τα επεισόδια, με υποστηρικτές και αντιπάλους του PEGIDA να συμπλέκονται χρησιμοποιώντας πυροτεχνήματα, πριν η αστυνομία τους διαλύσει.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές και αστυνομικοί στα σποραδικά επεισόδια ανάμεσα στους υποστηρικτές του PEGIDA και αντιφασίστες. Ένας από τους υποστηρικτές του κινήματος «τραυματίστηκε βαριά» όταν δέχθηκε επίθεση από άγνωστο με σιδηρολοστό, ανέφερε η αστυνομία της Σαξονίας στο Twitter.

Σε ένα άλλο επεισόδιο αστυνομικοί δέχθηκαν κομμάτια των οδοφραγμάτων που είχαν ανεγερθεί και πυροτεχνήματα από αγνώστους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο βίντεο Ruptly, ένας εικονολήπτης υπέστη ξυλοδαρμό κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης του PEGIDA και η κάμερά του καταστράφηκε. Ο εικονολήπτης Χοσέ Σεκέιρα χτυπήθηκε πισώπλατα από αγνώστους που του άρπαξαν την κάμερα. Ο εικονολήπτης προσπάθησε να την πάρει πίσω αλλά δέχθηκε χτυπήματα στην πλάτη και το κεφάλι πριν αστυνομικοί επέμβουν για να τον βοηθήσουν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.