Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Μέρκελ για προσφυγικό: Πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση και πέρα από την Ευρώπη

Η Καγκελάριος δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι της.

Σωστή θεωρεί την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή της στην προσφυγική κρίση η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απορρίπτοντας τις επικρίσεις και επισημαίνοντας ότι δεν την ενδιαφέρει η πτώση της δημοτικότητάς της, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild.

«Κατά τη γνώμη μου αυτό που αποτελεί μέρος της θεμελιώδους ανθρωπιάς της χώρας μας είναι το να δεχόμαστε τους πρόσφυγες φιλικά, όπως οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο», τόνισε η Μέρκελ.

Παράλληλα η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους του Βερολίνου. «Γίνεται μόνο με την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και παράλληλα να μοιράσει δίκαια τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών μελών. Όμως πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος και πέρα από την Ευρώπη. Οι αιτίες της μετανάστευσης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνολική προσπάθεια», επεσήμανε η Μέρκελ.

Παρόλα αυτά η ίδια σημείωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι της. «Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που το κάνουν, όμως δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο», είπε στη Bild.

Όταν ρωτήθηκε για την πτώση της δημοτικότητάς της, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το μέτρο μου […] Μέτρο μου είναι το καθήκον που έχω ως καγκελάριος: να λύνω προβλήματα και σε αυτό αφοσιώνομαι πλήρως και ολοκληρωτικά. Κάθε χρονιά στην καγκελαρία έχει τις δικές της απαιτήσεις».

Η Καγκελάριος απέρριψε μάλιστα την ιδέα να κλείσουν τα σύνορα της χώρας, κάτι που επιθυμεί η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Βαυαρία, το οποίο εδώ και καιρό επιτίθεται στη Μέρκελ για τη μεταναστευτική της πολιτική.

«Καθήκον μου ως καγκελάριος δεν είναι να διασπείρω ανησυχία όλη την ημέρα, αλλά να εργάζομαι […] για να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα και να καθησυχάζω τις ανησυχίες», υπογράμμισε.

Εκτίμησε μάλιστα ότι εξακολουθεί να χαίρει της υποστήριξης από το κόμμα της. «Είμαι απολύτως πεπεισμένη. Το γεγονός ότι υπάρχουν μέλη του CDU που ανησυχούν δεν με εκπλήσσει. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα στο οποίο υπάρχουν πολλά ρεύματα: φιλελεύθεροι, χριστιανοκοινωνιστές και συντηρητικοί», είπε η Μέρκελ στη Bild.

«Ως επικεφαλής του κόμματος είναι καθήκον μου να φέρνω κοντά όλα τα ρεύματα. Πρέπει να δέχομαι την κριτική, διότι όπως οι επιτυχίες παρουσιάζονται ως δικές μου παρόλο που γι’ αυτές έχουν εργαστεί πολλοί άνθρωποι, έτσι και τα άλυτα προβλήματα παρουσιάζονται ως δικά μου», εξήγησε η Μέρκελ.

Εξάλλου η καγκελάριος ζήτησε για μια ακόμη φορά από την Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη και δεσμεύθηκε να επιταχύνει την κατασκευή καταλυμάτων ώστε να βελτιωθεί η υποδοχή των προσφύγων στη Γερμανία. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να επιταχύνει τις απελάσεις όσων μεταναστών δεν έχουν «καμία προοπτική να μπορούν να μείνουν» στη Γερμανία.

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι μουσουλμάνοι, η Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα δεν απειλείται από το Ισλάμ. «Στη Γερμανία είναι και θα παραμείνει συνταγματικά κατοχυρωμένη η σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς, η ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας», υπογράμμισε.

«Ξεκαθαρίζουμε από την πρώτη ημέρα στους ανθρώπους που έρχονται εδώ: εδώ ισχύουν οι κανόνες και οι νόμοι της συνύπαρξης, τους οποίους πρέπει να ακολουθήσουν. Μόνο έτσι θα μπορέσει να είναι η Γερμανία να γίνει μια χώρα ασύλου για αυτούς», πρόσθεσε.

Τέλος η Μέρκελ εκτίμησε ότι για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτιά της στις χώρες προέλευσης. «Στη Λιβύη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αποτελεσματικό κράτος, εκεί οι συμμορίες των διακινητών δρουν πολύ εύκολα. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθούν και πάλι κρατικοί θεσμοί (στη Λιβύη) με τους οποίους θα μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές».

Αλλά και στο Αιγαίο, στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι «διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν», κατήγγειλε η Μέρκελ.

«Εκεί θα πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ, τη Frontex, και να βοηθήσουμε τους Έλληνες και τους Τούρκους να συνεργαστούν καλύτερα. Ακόμη η κατασκευή μεγάλων κέντρων υποδοχής, των λεγόμενων hotspots, στην Ελλάδα και την Ιταλία μπορεί να βάλει σε τάξη την κατάσταση», κατέληξε η Μέρκελ.

----------------

Τσίπρας: Οι Έλληνες γνωρίζουν από προσφυγιά


Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, που έφτασε στο Μαξίμου στις 10.30 το πρωί, αναφέρθηκε στο ταξίδι του στη Λέσβο, όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τη διαχείριση του προβλήματος.

Ο κ. Γκουτιέρες μετέφερε στον πρωθυπουργό τις καλές εντυπώσεις του από την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός απέναντι στους πρόσφυγες.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Είμαι Πορτογάλος, οπότε καταλαβαίνω την κατάσταση. Στη χώρα μου κι εδώ είναι το ίδιο, είπε ο κ. Γκουτιέρες και πρόσθεσε πως διαπίστωσε ανθρωπιά και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό.

Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι παίρνουν φροντίδα, είπε και επισήμανε ότι ο κόσμος θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα, επανέλαβε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη.

«Και στην Ελλάδα υπήρχαν εξαρχής δυσκολίες, αλλά η διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι ξεκάθαρη τώρα», τόνισε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως οι Έλληνες έχουν την εμπειρία των προσφύγων διότι στο παρελθόν πολλοί Έλληνες ήλθαν από το Αιγαίο ως πρόσφυγες.

Έτσι, υπάρχει στο μυαλό μας η έννοια του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Γι΄αυτό πιστεύω ότι ο κόσμος κινητοποιείται, ειδικά στη Μυτιλήνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των τοπικών αρχών, που, όπως σημείωσε, προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει ήδη επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα και τη Λέσβο.



----------------

H «Αποστολή» ανέλαβε την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων σε Χίο και Σάμο

Νέα δράση από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών μαζί με τον IOCC.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» σε συνεργασία με τον φορέα International Orthodox Christian Charities (IOCC), και με την ευλογία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμου, προχώρησε στην άμεση κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων στα νησιά, προσφέροντας τροφή και ενισχύοντας έτσι την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα.

Πρόσφατα οι τοπικές αρχές εκδήλωσαν αδυναμία να συνεχίσουν να προσφέρουν τροφή και νερό στους πρόσφυγες στα Κέντρα Προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου λόγω της αυξανόμενης οικονομικής δυστοκίας.

Στο πλαίσιο αυτό η «Αποστολή» ανταποκρίθηκε στην επείγουσα ανάγκη για σίτιση διαθέτοντας ζεστά γεύματα και νερό καθημερινά στους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται στη Χίο και στη Σάμο . Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί παράλληλα η τοπική οικονομία, το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού που διατίθεται στους πρόσφυγες από την «Αποστολή» παρασκευάζεται σε εστιατόρια των νησιών.

Ταυτόχρονα οι πρόσφυγες που συρρέουν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Χίου έχουν πλέον πρόσβαση σε ντους και εγκαταστάσεις για τη φροντίδα της προσωπικής τους υγιεινής μετά από την παρέμβαση της «Αποστολή» με τη συνεργασία του IOCC. Επιπλέον, ο οργανισμός διέθεσε στρώματα, υπνόσακους, προσωπικά είδη υγιεινής και είδη πρώτης ανάγκης για βρέφη.

----------------

Τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο ζητάει το Βερολίνο


Είναι απαραίτητη μια «συντεταγμένη κατάσταση» στην περιοχή του Αιγαίου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, προκειμένου να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μόνο εάν συνεργαστούν οι δύο χώρες.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, μια κατάσταση στην οποία τα σύνορα είναι ανοιχτά, υπό την έννοια ότι οι διακινητές μπορούν εκεί να δράσουν όπως θέλουν και η οποία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Και τώρα δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβή συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε βεβαίως μια συντεταγμένη κατάσταση σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον η Τουρκία και Ελλάδα -στο κάτω κάτω δύο χώρες/μέλη του ΝΑΤΟ- συνεργαστούν χέρι-χέρι». Χρειαζόμαστε, συνέχισε, μια κατάσταση όπου οι διακινητές θα έχουν εκδιωχθεί και δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να δρουν, στην οποία δεν θα φθάνουν οι άνθρωποι να κινδυνεύει η ζωή τους και στην οποία θα είναι δυνατόν να διεξαχθεί καταγραφή εκείνων που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Όλα αυτά δεν συμβαίνουν αυτή τη στιγμή και για αυτό έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευρωπαϊκή αποστολή», προσέθεσε.

Ερωτώμενος σχετικά με το τι έχει να πει η Άγγελα Μέρκελ για την κριτική που της άσκησε ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «παρανοϊκή» την πολιτική της καγκελαρίου για το προσφυγικό, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: «Τίποτα».

----------------

Ανθρωπιά στη Λέσβο είδε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Γκουντιέρε.

Στο ταξίδι που έκανε στη Λέσβο αναφέρθηκε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ.Γκουτιέρες μετέφερε στον πρωθυπουργό τις καλές εντυπώσεις του από την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός απέναντι στους πρόσφυγες.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι Πορτογάλος, οπότε καταλαβαίνω την κατάσταση. Στη χώρα μου κι εδώ είναι το ίδιο», είπε ο κ. Γκουτιέρες και πρόσθεσε πως διαπίστωσε ανθρωπιά και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό. «Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι παίρνουν φροντίδα», είπε και επισήμανε ότι ο κόσμος θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του και αυτό είναι το πιο σημαντικό. «Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα», επανέλαβε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη.

«Και στην Ελλάδα υπήρχαν εξαρχής δυσκολίες, αλλά η διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι ξεκάθαρη τώρα» τόνισε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως οι Έλληνες έχουν την εμπειρία των προσφύγων διότι στο παρελθόν πολλοί Έλληνες ήρθαν από το Αιγαίο ως πρόσφυγες. «Έτσι, υπάρχει στο μυαλό μας η έννοια του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Γι΄αυτό πιστεύω ότι ο κόσμος κινητοποιείται, ειδικά στη Μυτιλήνη», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των τοπικών αρχών, που, όπως σημείωσε, προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει ήδη επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα και τη Λέσβο.

----------------

Ελπίδα και απόγνωση στο δρόμο προς την Ευρώπη

Δείτε τις εικόνες των προσφύγων από τη Λέσβο.





Καθημερινή εικόνα αποτελούν για τη Λέσβο οι βάρκες που καταφτάνουν γεμάτες με πρόσφυγες. Πρόκειται για έναν ακόμη σταθμό του μακρύ ταξιδιού τους με προορισμό τη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τις εικόνες των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί αυτές τις ημέρες, περιμένοντας την αναχώρησή τους για την ηπειρωτική Ελλάδα. Απόγνωση αλλά και ελπίδα για το αύριο, άνθρωποι κουρασμένοι, μικρά αθώα πρόσωπα. Δείτε τις φωτογραφίες…



















Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.