Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Αναζητούνται οι παραλήπτες για τον «λογαριασμό» 3,9 δισ. ευρώ του 2016


Οι λεπτομέρειες για το ποιος πότε και πως θα πληρώσει τα 3,9 δις ευρώ που προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο για το 2016 είναι το πραγματικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται με τους δανειστές ενώ έχουν ψηφιστεί και ήδη εφαρμόζονται μέτρα ύψους 2,5 δις ευρώ.

Σε μια «δημοσιονομική» ματιά του νέου προγράμματος τα μέτρα που θα ισχύουν για πρώτη φορά από την επόμενη χρονιά αφορούν την αύξηση των εσόδων κατά 1,6 δις ευρώ και την μείωση των δαπανών κατά 2,3 δις ευρώ.

Ειδικότερα αυτά που περιμένουμε είναι:

Οι αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό και αναμένεται να έχουν μια πρόσθετη δημοσιονομική εξοικονόμηση της τάξης των 1,6 δις ευρώ. Η Κυβέρνηση έχει παρουσιάσει από την Τετάρτη την πρότασή της που αποκαλεί συνολικό δημοσιονομικό ισοδύναμο και για την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και ίσως και για το ΕΚΑΣ.

Το παιχνίδι εδώ θα παιχτεί στην ποσοτικοποίηση κατ αρχήν στην ενοποίηση εισφορών και παροχών το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και την ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων στις κύριες για όλους τους ασφαλισμένους.

Η παρουσίαση μέτρων και δράσεων που θα ισχύσουν πρώτη φορά και θα μειώνουν περαιτέρω της δημόσιες δαπάνες κατά 700 εκ ευρώ όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Η αύξηση των εσόδων των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ κατά περίπου 800 σε σχέση με το 2015 και συνολικά περίπου 2 δις ευρώ.

Η δυσκολία θα είναι και αυτή την φορά να πειστούν οι δανειστές ότι η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει περισσότερα χρήματα και όχι - όπως συνήθως - να καταγράψει ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής για τον βασικό έμμεσο φόρο.

Η αύξηση των εσόδων από φόρο εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά 850 εκ ευρώ. Στο θέμα αυτό θα πρέπει να πειστούν οι δανειστές ότι μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έχει ήδη εξαγγείλει η Κυβέρνηση και τα βάρη θα κατανεμηθούν δικαιότερα αλλά και θα υπάρξει αύξηση εσόδων κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Αυτά σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα δηλαδή αυτά που αφορούν είτε εξοικονόμηση δαπανών είτε αύξηση εσόδων.

Τα διαρθρωτικά μέτρα

Στα διαρθρωτικά μέτρα περιλαμβάνονται πολλά μέτρα τα οποία αφορούν τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Τα μέτρα αυτά θίγουν συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες όπως για παράδειγμα τους αρτοποιούς, του κτηνοτρόφους τους φαρμακοποιούς ή ακόμη και τους εμποροϋπάλληλους (αν προχωρήσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές).

Υπάρχουν όμως και μέτρα που θίγουν τους πάντες όπως είναι οι νέες αλλαγές στην αγορά εργασίας που για την Κυβέρνηση περιορίζονται στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τους δανειστές προχωρούν και στις ομαδικές απολύσεις αλλά και την αλλαγή των όρων κήρυξης μιας απεργίας (συνδικαλιστικός νόμος).

Ειδικό θέμα οι Τράπεζες

Χθες και σήμερα επανήλθε η πλήρης διάσταση απόψεων της Κυβέρνησης με τους δανειστές για το θέμα των κόκκινων δανείων.

Η τρόικα και ο χρηματοδότης ESM επιμένουν σε μια προστασία από πλειστηριασμούς που αφορά νοικοκυριά με μικρή περιουσία και εισόδημα στο όριο της φτώχειας με το σκεπτικό ότι προέχει το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών των Τραπεζών.

Η Κυβέρνηση με τα ην σειρά της επιμένει σε σαφώς μεγαλύτερα όρια τόσο σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσίας όσο και στο εισόδημα ώστε να προστατεύσει όσο των δυνατό περισσότερους καταναλωτές από μαζικούς πλειστηριασμούς.

Η επόμενη φάση θα είναι και πάλι κρίσιμη αφού θα πρέπει να οριστούν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας οι όροι με τους οποίους θα πρέπει να συμμετέχουν οι ιδιώτες στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών.

Ένα θέμα που θα πρέπει να ισορροπήσουν την ανάγκη μη κρατικοποίησης των τραπεζών και παράλληλα την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου...


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.