Τι δηλώνουν πανεπιστημιακοί για το θέμα.
Οι πανεπιστημιακοί- μέλη ΔΕΠ, οι οποίοι ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά ποσοστό επί των εσόδων τους για την περίοδο μετά από το 2000, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών που είχαν κατατεθεί για τη νομιμότητα της ρύθμισης.
Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Διδασκόντων της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Στέλιος Δαλαμπίρας, χαρακτήρισε το μέτρο εισπρακτικό, πρόχειρο και άδικο και είπε ότι «δημιουργείται ένα τρομακτικό θέμα», καθώς, όπως εξήγησε, η ρύθμιση αφορά και συνταξιούχους πλέον, αλλά και ανθρώπους που έχουν στο μεταξύ πεθάνει. Παράλληλα, έκανε γνωστό, ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ήδη καλέσει τους διδάσκοντες, που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, να προσέλθουν για την καταβολή του ποσού.
Σε παρέμβασή του, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Θόδωρος Λαόπουλος ανέφερε ότι το ΑΠΘ έχει ήδη ενημερωθεί για την υποχρέωσή του να ζητήσει τα χρήματα και ότι εντός των επομένων ημερών θα σταλούν τα σχετικά σημειώματα και στους πανεπιστημιακούς του ΑΠΘ, που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Λαόπουλος, τα πρώτα σημειώματα θα σταλούν σε όσους ασκούν τώρα ελεύθερο επάγγελμα, καθώς στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου έχει ήδη παραχωρηθεί η πρόσβαση στο Taxisnet, για το ποιοι έχουν ανοιχτά βιβλία, χωρίς όμως τη δυνατότητα ελέγχου των ποσών, που έχουν δηλωθεί.
Ο κ. Λαόπουλος έκανε γνωστό, ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αποστολές σημειωμάτων για τα προηγούμενα χρόνια, διευκρίνισε, όμως, ότι μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές το ποσοστό που θα κληθούν να καταβάλουν οι εμπλεκόμενοι, διότι «υπάρχουν πολλές σχετικές ρυθμίσεις».
Ο κ. Δαλαμπίρας είπε ότι ορισμένοι από τους πανεπιστημιακούς που ανήκουν στην κατηγορία, κατέθεταν εθελοντικά το συγκεκριμένο ποσοστό, αλλά οι Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων των πανεπιστημιακών της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής αποφάσισαν να μην καταβάλλεται το ποσό, απόφαση στην οποία πειθάρχησαν τα μέλη τους.
Η σχετική ρύθμιση είχε ψηφιστεί το 1997 και προέβλεπε καταβολή του 30%, αλλά το 2000 τροποποιήθηκε στο 15% επί των ακαθαρίστων, ενώ πρόσφατα μετατράπηκε στο 7% επί των καθαρών ποσών.
Ο κ. Δαλαμπίρας εξέφρασε την προσωπική του άποψη, ότι «ο υπολογισμός επί των καθαρών ποσών έχει κάποια λογική», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι πανεπιστημιακοί πρέπει να δηλώνουν αν θέλουν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, επισήμανε ότι σχετική ρύθμιση υπήρξε σε πρόσφατο νόμο, αλλά επρόκειτο να ενεργοποιηθεί με υπουργική απόφαση, η οποία δεν έγινε ποτέ.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.