Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Το φοινικέλαιο αφανίζει τα δάση


Αποψιλώθηκε έκταση στο μέγεθος της Πορτογαλίας μέσα στο 2014.

Αν και ο ρυθμός με τον οποίο κόπηκαν δέντρα επιβραδύνθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο για τρίτη συναπτή χρονιά το 2014, ωστόσο μέσα στο ίδιο διάστημα αποψιλώθηκε περιοχή δύο φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος της Πορτογαλίας, σύμφωνα με μία ανάλυση η οποία αποκαλύπτει ότι η δυτική Αφρική γίνεται η νέα εστία κρίσης όσον αφορά την αποψίλωση των δασών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, η ζήτηση για φοινικέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται σχεδόν παντού -από τη μαργαρίνη μέχρι τα σαμπουάν-ευθύνεται για την ένταξη τεσσάρων χωρών της δυτικής Αφρικής στον κατάλογο με δέκα χώρες, όπου ο ρυθμός της αποψίλωσης έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη επιτάχυνση από την αρχή της νέας χιλιετίας.

Παγκοσμίως, 180 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης αποψιλώθηκαν τον περασμένο χρόνο εξαιτίας τόσο του ανθρώπινου παράγοντα όσο και φυσικών αιτίων, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση δορυφορικών φωτογραφιών από την Global Forests Watch (σ.σ ένας παγκόσμιος χάρτης αναζήτησης που επιτρέπει στο χρήστη να παρακολουθήσει την αποψίλωση των δασών, σε μαζική κλίμακα).

Οι ερευνητές του κέντρου έρευνας με έδρα τις ΗΠΑ World Resources Institute (WRI), που ανέλυσαν τα δεδομένα, δήλωσαν έκπληκτοι από τις διαπιστώσεις που αφορούν τη δυτική Αφρική.

Μεταξύ των δέκα χωρών που βρίσκονται στον κατάλογο είναι οι: Σιέρα Λεόνε, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Λιβερία και Μαδαγασκάρη, η οποία πέρυσι έχασε το 2% της συνολικής δασικής έκτασής της εξαιτίας της γεωργίας, της εξόρυξης και της βιομηχανίας ξυλείας.

Ο Νάιτζελ Σάιζερ της WRI δήλωσε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως η αποψίλωση δεν συνιστά πλέον πρόβλημα μόνο της Βραζιλίας και της Ινδονησίας.

«Παρατηρούμε μία επέκταση του φαινομένου (της αποψίλωσης) σε μικρότερες χώρες ή χώρες δεύτερης ταχύτητας, με τις οποίες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, κατά παράδοση, ασχολούνται λιγότερο. Αυτές οι χώρες ανακάμπτουν έπειτα από χρόνια εμφύλιων συγκρούσεων, οι οποίες τις κατέστησαν μη ελκυστικές για τους επενδυτές που τώρα αναζητούν ευκαιρίες--πρόκειται για ένα νέο σύνορο επενδύσεων».

Η ανάλυση της WRI υποδηλώνει ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία φοινικέλαιου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης αυτού του φαινομένου.

Παρότι το φοινικέλαιο στην περιοχή παραγόταν σε μικρή κλίμακα επί σειρά ετών, οι κυβερνήσεις σήμερα πωλούν τεράστιες εκτάσεις σε ιδιωτικές εταιρείες που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την αύξηση της ζήτησης του προϊόντος.

Η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο, αλλά έχει επιβάλει μορατόριο στις πωλήσεις πρωτογενών δασικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια, υπό την πίεση να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, περίπου το 80% των οποίων προέρχονται από την αποψίλωση και την αλλαγή στη χρήση των δασικών εκτάσεων.

Με την παγκόσμια ζήτηση να αυξάνεται και τις εταιρείες να εξαρτώνται από μία αύξηση της ζήτησης από την Ευρώπη, οι εταιρείες στρέφονται στη δυτική Αφρική-- την πλησιέστερη παραγωγό φοινικέλαιου στην περιοχή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιβερίας Αμάρα Κόνεχ έχει δηλώσει ότι η χώρα του «ανησυχεί για τις οικολογικές επιπτώσεις» του φοινικέλαιου αλλά θα πρέπει να αναπτύξει την οικονομία της προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 62% από την αποψίλωση στην τροπική ζώνη τον περασμένο χρόνο σημειώθηκε εκτός της Ινδονησίας και της Βραζιλία-- το αντίστοιχο ποσοστό το 2001 ανερχόταν σε 47%. Στις δύο αυτές χώρες βρίσκονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα τροπικά δάση στον κόσμο κι επί μακρόν έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των φορέων που ασχολούνται με τις επιπτώσεις στις κοινότητες των αυτοχθόνων και στα απειλούμενα είδη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.