Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Το προσφυγικό δράμα στην πλατεία Βικτωρίας


Δείτε φωτορεπορτάζ στο newsbeast.gr.

Στην πλατεία Βικτωρίας βρίσκουν καταφύγιο το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην πρωτεύουσα από τα νησιά, με επόμενο σταθμό τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Η πλατεία έχει μετατραπεί σε έναν πρόχειρο καταυλισμό. Άνθρωποι που κοιμούνται πάνω σε βρώμικα στρώματα και χαρτόκουτα, σκουπίδια παντού, ρούχα απλωμένα σε κάγκελα και ούτε μία χημική τουαλέτα. Οδοκαθαριστές του δήμου Αθηναίων καθαρίζουν κάθε μέρα τον χώρο, ωστόσο το προσωπικό δεν επαρκεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση που επικρατεί.

Σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων, στο πάνω μέρος της πλατείας, επί της 3ης Σεπτεμβρίου, βρίσκονται τα εκλογικά περίπτερα της Λαϊκής Ενότητας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως οι άνθρωπο αυτοί δεν έχουν ενημερωθεί για τον χώρο στον Ελαιώνα, με αποτέλεσμα να κατευθύνονται από τον Πειραιά στην πλατεία Βικτωρίας για να μεταβούν στη συνέχεια στα σύνορα.

Δείτε φωτορεπορτάζ στο newsbeast.gr...



















---------------------------

Πώς θα δράσουν τα πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο εναντίον των διακινητών

Ξεκινά η χρήση στρατιωτικής βίας από την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τις Βρυξέλλες.

Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση – στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες— συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

---------------------------

Διεθνής Αμνηστία: Λάθος δρόμος τα κλειστά σύνορα

«Μπροστά σε ανθρωπιστική καταστροφή η Ουγγαρία».

Τα κλειστά σύνορα είναι ο λάθος δρόμος για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποιώντας για τις μοιραίες επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει κάτι τέτοιο.

Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι κυρίως η Ουγγαρία βρίσκεται μπροστά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή και ότι τη χώρα απειλεί ένα «χάος επικίνδυνο για τις ζωές των ανθρώπων».

«Οι μετανάστες στην Ουγγαρία κινδυνεύουν να βυθιστούν σε ένα χάος που θα είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους», επισημαίνουν ο γερμανικός και αυστριακός τομέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης σε κοινή τους ανακοίνωση.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Αυστριακός ομόλογός της Βέρνερ Φάιμαν δεν θα πρέπει να θέσουν υπό αμφισβήτηση την «κατ’ αρχάς ανθρωπιστική τους» στάση με το κλείσιμο των συνόρων και την αναστολή των δρομολογίων των τραίνων μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία. Η ΜΚΟ εξηγεί ότι πρέπει να δοθεί από κοινού βοήθεια στην Ουγγαρία, ώστε να υποστηριχθεί η χώρα στην πρώτη υποδοχή των αιτούντων άσυλο.

Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να ασκήσουν επιρροή στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ώστε να αναληφθεί δράση από κοινού και βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

«Παράλληλα πρέπει να αποκλιμακωθεί η έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουγγαρία με μια συντονισμένη και άμεση προώθηση των προσφύγων, αλλά και να καταστεί δυνατή η υποδοχή τους σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

---------------------------

Σύρος πρόσφυγας έφτασε στην Ελλάδα με το γατάκι του

Η φωτογραφία που έγινε viral.

Η Huffington Post δημοσιεύει τη φωτογραφία ενός Σύρου πρόσφυγα που έφτασε στην Ελλάδα, έχοντας στην αγκαλιά του το αγαπημένο του γατάκι. Ο νεαρός φορά ένα σακίδιο πλάτης και έχει δέσει ένα μαντίλι μέσα στο οποίο μετέφερε το χαριτωμένο τετράποδο, το οποίο δε μπορούσε να εγκαταλείψει.

Η φωτογραφία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι από τη Λέσβο όπου σύμφωνα με χρήστες από το Twitter, το γατάκι ονομάζεται Zeytouna ενώ η ταυτότητα του νεαρού παραμένει άγνωστη.

gasvabf3

---------------------------

Λειτουργεί από χθες, Δευτέρα, η Υπεύθυνη Αρχή για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η πιστοποίηση ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των πρώτων 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ξεκίνησε χθες και επίσημα τη λειτουργία της η Υπεύθυνη Αρχή, που θα συντονίζει τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την πιστοποίηση για τη διαχειριστική της επάρκεια. Η πιστοποίηση ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των πρώτων 30 εκατομμυρίων ευρώ για δράσεις σχετικές με το προσφυγικό και μεταναστευτικό, η οποία αναμένεται μέχρι αύριο.

Η Υπεύθυνη Αρχή ή Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, είναι η αρχή- ομπρέλα που συντονίζει τις τρεις επιμέρους διαχειριστικές αρχές και απευθύνει τα αιτήματα πληρωμών προς την Κομισιόν.

Σήμερα η Υπεύθυνη Αρχή ολοκληρώνει το πρώτο στάδιο πιστοποίησής της από την Αρχή Ελέγχου (ΕΔΕΛ) για τη διαχειριστική της επάρκεια (στο δεύτερο και τελευταίο ζητούνται επιμέρους βελτιώσεις) και αμέσως κατατίθεται αίτημα για την εκταμίευση της προκαταβολής.

Όπως διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της Υπεύθυνης Αρχής, Γιώργος Καρατζόγλου, η Υπεύθυνη Αρχή υπήρχε ήδη ως δομή του προηγούμενου ΕΣΠΑ, αλλά σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο όλες οι Αρχές θα πρέπει να πιστοποιηθούν εκ νέου και να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές, όπου χρειάζεται.

Μετά την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων η πρώτη μέριμνα της Αρχής, σύμφωνα με τον κ. Καρατζόγλου, θα είναι «να προκηρύξουμε τη χρηματοδότηση των δομών φιλοξενίας που υπάρχουν για να μην επιβαρύνουν πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δημιουργία νέων, ώστε να φτάσουμε τις 2.500 θέσεις φιλοξενίας που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Άλλες δράσεις που θα προκηρυχθούν είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός νέου, πιο ευέλικτου, πλαισίου επιτροπείας για τους ασυνόδευτους ανήλικους, η συγκρότηση ενός μητρώου μεταφραστών που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των αρχών, η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης και των εθελούσιων επιστροφών και η προκήρυξη δράσεων ένταξης, όπως πρόσβαση σε δομές υγείας, σίτιση, κ.α. Όλες οι δράσεις, που έχουν ήδη περιγραφεί, θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 470 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ασύλου και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Αποκλείεται, όπως τονίζει ο κ. Καρατζόγλου, η χρηματοδότηση έκτακτων δράσεων, για τις οποίες η Κομισιόν έχει εγκρίνει τη διάθεση πόρων ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ για το 2015.

Μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης της Υπεύθυνης Αρχής θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τις τρεις επιμέρους διαχειριστικές αρχές, που στόχος είναι να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016. Πρόκειται για την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (υπήρχε ήδη ως δομή και είναι στελεχωμένη με 53 άτομα), τη διαχειριστική αρχή της Υπηρεσίας Ασύλου, που υπήρχε αλλά χρειάζεται αναδιάρθρωση και την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου, Υποδοχής και Ένταξης (ΥΔΕΠΑΥΕ) του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που βρίσκεται στο πιο ανώριμο στάδιο, γιατί ιδρύθηκε ως νέα δομή. Η τελευταία αρχή, υπεύθυνος της οποίας θα είναι ο Γιώργος Καρατζόγλου, δεν έχει προλάβει να στελεχωθεί λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων που επιβλήθηκε με την προκήρυξη των εκλογών. Σύμφωνα πάντως με το οργανόγραμμα που είναι έτοιμο, θα απασχολήσει 40 άτομα.

---------------------------

«Όχι» στην απέλαση Αφγανής από την Αυστρία στην Ουγγαρία

Η γυναίκα έχει ζητήσει άσυλο από τη Βουδαπέστη.

Αυστριακό δικαστήριο αρνήθηκε σήμερα να απελάσει στην Ουγγαρία μια αφγανή πρόσφυγα και τα παιδιά της που είχαν καταθέσει στη χώρα αυτή αίτημα για άσυλο πριν συνεχίσουν τον δρόμο τους, εκτιμώντας πως τα «θεμελιώδη δικαιώματα» των προσφύγων δεν είναι πλέον εγγυημένα στην Ουγγαρία.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί νομολογία, την ώρα που περισσότεροι από 60.000 μετανάστες έχουν καταγραφεί επισήμως φέτος ως αιτούντες άσυλο στην Ουγγαρία πριν συνεχίσουν, στην πολύ μεγάλη πλειονότητά τους, το δρόμο τους προς την Αυστρία και άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ, που διέπει το καθεστώς των μεταναστών στο χώρο Σένγκεν, προβλέπει ότι την ευθύνη για το άσυλο έχει η πρώτη χώρα στην οποία καταγράφεται ο μετανάστης και ότι αυτός ο τελευταίος μπορεί συνεπώς να απελαύνεται σ' αυτήν από τις τρίτες χώρες.

Όμως το διοικητικό δικαστήριο της Βιέννης αποφάνθηκε σήμερα ότι η κατάσταση έχει αλλάξει «σημαντικά» στην Ουγγαρία από τον Οκτώβριο του 2014, όταν η αφγανή μετανάστρια είχε εγκαταλείψει τη χώρα για την Αυστρία με τα νεαρά παιδιά της.

Το δικαστήριο έκρινε κυρίως ότι ο σεβασμός της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν είναι πλέον εγγυημένος στην Ουγγαρία, χώρα όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει πολλαπλασιάσει τις δηλώσεις και τα μέτρα κατά των μεταναστών.

Ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά μια «ατομική περίπτωση», πρόσθεσε όμως ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός για παρόμοιες υποθέσεις που θα εκδικασθουν ενδεχομένως στην Αυστρία.

---------------------------

Στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας αντιπροσωπεία του ΟΗΕ

Η UNHCR εντείνει την ανθρωπιστική της δραστηριότητα.

Κοινή αποστολή στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας οργανώνει αύριο η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Σερβία «εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για επιδείνωση των συνθηκών για χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι καθημερινά διέρχονται μέσω της Σερβίας», όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αναγγέλλοντας αυξημένη ανθρωπιστική δραστηριότητα.

Η μόνιμη συντονίστρια του ΟΗΕ, Ιρένα Βογιάτσκοβα Σολοράνο και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Σερβία, Χανς Φρίντριχ Σόντερ ανησυχούν, όχι μόνο επειδή έκλεισαν τα ουγγρικά σύνορα, αλλά και για την επικείμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

«Αν στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας δημιουργηθεί συμφόρηση, θα αυξήσουμε στο ανώτατο επίπεδο ανθρωπιστικής ανταπόκρισης ολόκληρο το σύστημα του ΟΗΕ στη χώρα», δήλωσε η κ. Βογιάτσκοβα - Σολοράνο.

Εξέφρασε ανησυχία ότι οι πρόσφυγες θα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην επικράτεια της Σερβίας και θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην εκμετάλλευση από λαθροδιακινητές και άλλους εγκληματίες, ενώ συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την ασφάλεια στη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Η UNHCR εκτιμά ότι, ήδη, προς το παρόν περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες που πλήττονται από πολεμικές συγκρούσεις διαμένουν στη Σερβία ανά πάσα στιγμή.

Αν η διέλευση καθυστερήσει, οι άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στα βόρεια σύνορα κι αυτό θα αυξήσει τις ανάγκες στέγασης, τροφίμων, νερού, μέσων υγιεινής και ιατρικής βοήθειας.

Η Σερβία προς το παρόν διαθέτει 810 χώρους για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.

Πολλοί πρόσφυγες κοιμούνται ακόμη σε υπαίθριους χώρους κι αυτό σύντομα θα είναι αδύνατο, καθώς θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες.

«Εμείς συνεχίζουμε να παράσχουμε βοήθεια στην κυβέρνηση της Σερβίας για να προετοιμαστεί να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων», υπογράμμισε ο κ. Χανς Σόντερ.

Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ έφυγαν από την Ελλάδα, κράτος - μέλος της ΕΕ, και πέρασαν από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία στην αναζήτηση προστασίας σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την UNHCR.

Οι αρχές της Σερβίας έχουν καταγράψει περίπου 100.000 από τους ανθρώπους αυτούς ως αιτούντες άσυλο.

Ο ΟΗΕ βοηθά τη σερβική κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών να ανταποκριθούν στις πιο επείγουσες ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών, μεταξύ άλλων στο συντονισμό, την καταχώριση, την εξασφάλιση τροφίμων και νερού, προσωρινού καταλύματος, ιατρικής περίθαλψης και στην κάλυψη ειδικών αναγκών των παιδιών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συντονίζει την υπεύθυνη ομάδα του ΟΗΕ, στην οποία τώρα μετέχουν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), η UNICEF, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Tροφίμων (WFP).

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα κρατικά όργανα και τον πληθυσμό της Σερβίας», δήλωσε η κ. Βογιάτσκοβα - Σολοράνο και επιδοκίμασε τις τοπικές αρχές, τους δήμους και τους πολίτες, οι οποίες επέδειξαν υποδειγματική φιλοξενία και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στους πόρους και στο ρυθμό της ζωής τους από τη διέλευση τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

---------------------------

Πολωνή Πρωθυπουργός: Είμαστε έτοιμοι για συνοριακούς ελέγχους


"Θα δεχθούμε μόνο όσους πρόσφυγες έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε, ούτε έναν περισσότερο ή λιγότερο", τόνισε η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Εύα Κόπατς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημείωσε ότι "μόλις λάβω οποιαδήποτε ειδοποίηση για οποιαδήποτε απειλή (στη συνοριακή ασφάλεια), η Πολωνία θα αρχίσει να ελέγχει τα συνορά της".

Πρόσθεσε επίσης πως γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η Πολωνία δεν θα συμφωνήσει σε αυτόματες ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων και ότι η Βαρσοβία ζητεί να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

---------------------------

Η Ουγγαρία κλείνει και τα τελευταία περάσματα


Την τελευταία ώρα η Ουγγαρία απέκλεισε το κύριο πέρασμα εισόδου προσφύγων στη χώρα από την Σερβία. Πολλοί αστυνομικοί έκλεισαν ένα κενό που υπήρχε στο συρματόπλεγμα κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ άλλοι αστυνομικοί στέκονται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές ώστε να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο βρίσκονταν πολλές μητέρες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά και όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να μπουν στη χώρα, ξέσπασαν σε κλάματα.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ



---------------------------

Ολλανδία: Αύξηση των ελέγχων στα σύνορα


Επιτόπιους τυχαίους ελέγχους στα σύνορα θα διεξαγάγει η Ολλανδική Αστυνομία εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της έλευσης αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ολλανδίας.

«Θα αυξήσουμε τις κινητές μονάδες ελέγχων στις περιοχές των συνόρων» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ολλανδίας Ιβόν Βίγκερς επικαλούμενη μια απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Ασφαλείας και Δικαιοσύνης Κλάας Ντάικχοφ. Το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα.

Τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ολλανδία γεμίζουν με μεγάλη ταχύτητα και αναμένεται ότι θα έχουν φθάσει σε πληρότητα 100% μέσα σε αυτόν τον μήνα. Περίπου 3.000 αιτούντες άσυλο μπήκαν στην Ολλανδία την περασμένη εβδομάδα, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης.

Βάσει του συστήματος ποσοστώσεων για την κατανομή μεταναστών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ολλανδία αναμένεται να υποδεχθεί 9.000 πρόσφυγες.

---------------------------

Συμφωνήθηκε η μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων

Οι λεπτομέρειες για άλλους 120.000 θα καθοριστούν στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών.

Στη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χθεσινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου προχωρά και η μετεγκατάσταση 120.000 ακόμα.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως ένα «πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα», ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γιαν Άσελμπορν, σημείωσε πως ενώ η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, μόνο για τους 34.000 από τους 40.000 έχει προσδιοριστεί η χώρα της μετεγκατάστασης.

«Υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων» ανέφερε σε μήνυμά της, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας ότι οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, στις 8 Οκτωβρίου.

«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της επιθυμητής συμφωνίας όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Όταν δεν πετυχαίνουμε την πρώτη φορά, ξαναπροσπαθούμε. Ο κόσμος μας βλέπει. Είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Εξάλλου, ο Γιαν Άσλμπορν αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων υποβοήθησης (hotspot) στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Όσον αφορά την Ιταλία, τόνισε ότι τα hotspots είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και τα κράτη - μέλη. Όπως είπε ο Γιαν Άσελμπορν το αίτημα των ελληνικών Αρχών έχει γίνει δεκτό.

Από ελληνικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Συμβούλιο δήλωσε τα εξής: "Περιμένουμε να σταθείτε με ευθύνη και αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα, δεν θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων", δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Χαιρετίζοντας το ενισχυμένο πακέτο μέτρων μετεγκατάστασης που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει την τεχνική και οικονομική βοήθεια της Ε.Ε., ζητώντας σημαντική ενίσχυση δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις διοικητικές και επιχειρησιακές δεσμεύσεις της, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλα κράτη - μέλη.

«Μόνη λύση είναι η κοινή δράση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εμπειρίας των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και του Διαφωτισμού. Μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο ελληνικός λαός έδειξε έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στα αυξανόμενα κύματα προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας. Αναμένουμε την επίδειξη αντίστοιχης αλληλεγγύης και από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη».

---------------------------

Ο Super Mario έγινε Σύρος μετανάστης

Καλλιτέχνης δημιουργεί μια παραλλαγή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού για να εξηγήσει με δυτικό τρόπο το μακρύ ταξίδι προς την Ευρώπη.

Μια διαφορετική εκδοχή του διάσημου παιχνιδιού της Nintendo, σκέφτηκε να φτιάξει ένας καλλιτέχνης, με στόχο να προβάλλει ξεκάθαρα την σκληρή πραγματικότητα των Σύρων προσφύγων που ταξιδεύουν για την Ελλάδα και την Ιταλία με απώτερο στόχο την ελεύθερη Ευρώπη.

Βόμβες, τζιχαντιστές, εμφύλιος και μια θάλασσα επικίνδυνη με στόχο μια Ευρώπη - φρούριο είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το «Refugee Mario», μια παραλλαγή του γνωστού video-game που εφηύρε ο καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Σαμίρ αλ Μουφτί, ώστε να μεταφέρει με «εύπεπτο δυτικό τρόπο» τα δεινά της συνεχώς κλιμακούμενης προσφυγικής κρίσης και το δράμα των συμπατριωτών του.

Αφορμή για να απευθυνθεί στο «pop» αισθητικό κριτήριο του μέσου κατοίκου της πολιτισμένης Δύσης, αναπαριστώντας τις κακουχίες πριν το μεγάλο ταξίδι στα χέρια των δουλεμπόρων, όπως δηλώσει ο Μουφτί στο BBC, στάθηκε ο χαμός του καλύτερού του φίλου.

«Πριν από πέντε μήνες ο καλύτερος μου φίλος πνίγηκε ταξιδεύοντας από την Σμύρνη στην Ελλάδα. Εξερράγη η μηχανή του σκάφους που τον μετέφερε. Όταν το έμαθα, μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω τον Super Mario πρόσφυγα. Χρειαζόμουν μια απλή και κατανοητή ιδέα που δεν θα χρειάζεται μετάφραση σε καμία γλώσσα. Επέλεξα τον Super Mario γιατί είναι ένα παιχνίδι γνωστό σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσε να το παρομοιάσει κανείς με την μουσική που ακούς χωρίς να χρειάζεται να ξέρεις την γλώσσα» συμπληρώνει ο Μουφτί, τονίζοντας πως χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Ο καλλιτέχνης που πλέον ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη που ανασαίνει κάτω από τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού έναντι των Κούρδων, έχει υπάρξει κι άλλες φορές επικριτικός απέναντι στους ιθύνοντες για τα δεινά της περιοχής του και των κατοίκων της. Παλαιότερα έχει δημοσιεύσει, animation με τις ομιλίες του Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ σατιρίζοντάς τες με καυστικό τρόπο.



---------------------------

Η Σερβία δεν θα δεχθεί την αντίστροφη ροή μεταναστών από την Ουγγαρία

«Αν θέλουν οι Ούγγροι να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα».

Την άρνηση την Σερβίας να δεχτεί την αντίστροφη ροή μεταναστών από την Ουγγαρία, διευκρίνισε αργά χθες το βράδυ, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Νενάντ Ιβανίσεβιτς, ενώ συμπλήρωσε πως η χώρα του θα μπορούσε να στείλει στρατό στα σύνορα για να αποτρέψει κάτι τέτοιο.

«Αν θέλουν [οι Ούγγροι] να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλει η Σερβία το στρατό της στα σύνορα» φέρεται να είπε ο Ιβανίσεβιτς στο Β92, το ραδιοτηλεοπτικό και διαδικτυακό μέσο με έδρα το Βελιγράδι.

Η Βουδαπέστη έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά νόμων τα μεσάνυχτα προς Τρίτη για μεγαλύτερο έλεγχο στα σύνορα στο μέσον της μεταναστευτικής κρίσης, θέτοντας ποινές φυλάκισης για παράνομη είσοδο στη χώρα. Η νέα νομοθεσία εισαγάγει τριετή φυλάκιση για παράνομη διέλευση συνόρων και μέχρι πέντε χρόνια για καταστροφή συνοριακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατα ανεγερμένου φράχτη στα σύνορα με την Ουγγαρία, εφόσον πολλοί μετανάστες έμπαιναν στη χώρα από τρύπες στον φράχτη. Η νομοθεσία επίσης θέτει ειδικές διαδικασίες που επιτρέπουν σε μετανάστες να αιτηθούν άσυλο στα σύνορα, για γρηγορότερη διαδικασία.

Σήμερα αναμένεται ότι η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μπορεί να ανακοινώσει κατάσταση κρίσης, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την αποστολή στρατού στα σύνορα.

Η Ουγγαρία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κρίσης, με περισσότερους από 156.000 παράτυπους μετανάστες να έχουν μπει στη χώρα φέτος. Η πλειοψηφία των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική ταξιδεύουν μέσω της Σερβίας και της Ουγγαρίας με την ελπίδα να πάρουν άσυλο σε πιό πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δηλώσεις του κ. Ιβανίσεβιτς αποτελούν την πρώτη δήλωση Σέρβου κυβερνητικού αξιωματούχου για την ετοιμότητα της χώρας να στείλει στρατό στα σύνορα για να αποτρέψει την αντίστροφή ροή μεταναστών.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Β92, ο υπουργός Εργασίας Αλεκσάνταρ Βούλιν είπε στον σερβικό ραδιοσταθμό RTS χθες ότι θα στηθούν κέντρα υποδοχής μεταναστών σε τέσσερις πόλεις γιατί αναμένεται ότι μετά τα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή από την Ουγγαρία, οι μετανάστες θα ξοδέψουν περισσότερο χρόνο στη Σερβία. Ήδη, είπε, λόγω των αυστηρότερων μέτρων της Ουγγαρίας ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζει την Σερβία έχει αυξηθεί κατά περίπου 20%.

«Η Σερβία ελέγχει την κατάσταση στα σύνορά της και όλοι οι μετανάστες θα χρειαστεί, όπως και πριν, να περάσουν τις διαδικασίες, από ιατρικές μέχρι νομικές», είπε ο Βούλιν, προσθέτοντας ότι αντιπρόσωποι της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα συναντιούνταν χθες «για να συζητήσουν το άνοιγμα ενός μεγαλύτερου κέντρου υποδοχής στο Βελιγράδι».

«Δεν θα επιτρέψουμε να πεθάνει κανείς από το κρύο» είπε ο Βούλιν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μόνη λύση για την μεταναστευτική κρίση θα ήταν για την ΕΕ "να παρουσιάσει ξεκάθαρα το σχέδιό της, γιατί οι ατομικές λύσεις κάνουν την κατάσταση δυσκολότερη σε άλλες χώρες».

«Από την αρχή, η Σερβία πρότεινε: Καλέστε μας, συμπεριλάβετέ μας, παρότι δεν είμαστε μέλος της ΕΕ - αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, ίσως αυτό θα μπορούσε να λυθεί, ή ακόμα [να λυθεί] εκτός συνόρων της ΕΕ» είπε ο Βούλιν.

---------------------------

Νίπτουν τας χείρας τους για χιλιάδες πρόσφυγες

Αμετάκλητη αρνητικότητα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από ανατολικές χώρες.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν χθες να λύσουν το αδιέξοδο στο θέμα κατανομής των εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που έχουν αναζητήσει άσυλο στην Ευρώπη φέτος, καθιστώντας αμφίβολη μια τελική συμφωνία.

Η αμετάκλητη αρνητικότητα από έναν πυρήνα πρώην κομμουνιστικών ανατολικών χωρών εμπόδισε τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να εξασφαλίσουν συμφωνία στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων από χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ βάσει υποχρεωτικών εθνικών ποσοστώσεων.

Μετά από έξι ώρες διαφωνίας, οι υπουργοί ανέβαλαν την τελική τους απόφαση, λέγοντας ότι ήλπιζαν να συμφωνήσουν στην προγραμματισμένη συνάντησή τους στις 8 Οκτωβρίου.

Αξιωματούχοι είπαν ότι μετά από την τελική νομική έγκριση ενός προηγούμενου σχεδίου να μετεγκατασταθούν 40.000 άτομα σε χώρες που δέχονται εθελοντικά να τους φιλοξενήσουν, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήταν οι πρώτες που αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις να αποδεχθούν ένα σύστημα ποσόστωσης για τον υψηλότερο, νέο αριθμό προσφύγων. Οι διαφωνούντες ισχυρίζονται ότι τέτοια σχέδια θα ελκύσουν περισσότερους μετανάστες και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μαζικά κύματα που θα θέσουν σε κίνδυνο το σύστημα ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης.

«Δεν βρήκαμε τη συμφωνία που θέλαμε,» είπε ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δημοσιογράφους. «Τα περισσότερα μέλη-κράτη είναι έτοιμα να προχωρήσουν. Όχι όμως όλα,» πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τις διαφωνίες μια μέρα μετά από τα γεγονότα που ξεκίνησαν από τη γερμανική απόφαση να επαναφέρει τον έλεγχο στα σύνορά της με την Αυστρία για να μειώσει τις προσφυγικές ροές, μια απόφαση που απειλεί την προσφιλή στην Ευρώπη συμφωνία Σένγκεν για ανοιχτά σύνορα.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να αυξήσουν το προσωπικό και τους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων καθώς και να αυξήσουν την βοήθεια στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τη Τουρκία και άλλες χώρες που φιλοξενούν εκατομμύρια Σύρων οι οποίοι έχουν τραπεί σε φυγή από τον εμφύλιο στη χώρα τους.

Ο Γιαν Άσλμπορν αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων υποβοήθησης (hotspot) στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Όσον αφορά την Ιταλία, τόνισε ότι τα hotspots είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και τα κράτη - μέλη. Όπως είπε ο Γιαν Άσελμπορν το αίτημα των ελληνικών Αρχών έχει γίνει δεκτό.

Από ελληνικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Συμβούλιο δήλωσε τα εξής: «Περιμένουμε να σταθείτε με ευθύνη και αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα, δεν θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων», δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Περισσότεροι πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφέρονται άμεσα από τη Μέση Ανατολή, είπαν οι αξιωματούχοι, για να γλυτώσουν από τους θανάσιμους ταξιδιωτικούς κινδύνους και να δώσουν τέλος στους διακινητές που τους εκμεταλλεύονται.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να επισημοποιήσουν σύντομα μια λίστα «ασφαλών κρατών» των οποίων οι υπήκοοι δεν θα δικαιούνται να αιτηθούν για άσυλο κάτω από συνήθεις καταστάσεις. Αλλά σε μία κίνηση προσβολής προς την Άγκυρα, η προεδρία της ΕΕ είπε ότι η Τουρκία δεν θα συμπεριληφθεί στις «ασφαλείς» χώρες τώρα, λόγω της τρέχουσας στρατιωτικής δραστηριότητας εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Οι κριτικοί της ΕΕ έχουν αξιοποιήσει τον έντονο διχασμό, ιδιαίτερα μεταξύ των πλούσιων δυτικών και φτωχών ανατολικών χωρών, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, επί κεφαλής της δεύτερης, να έχει υψώσει τείχος στα σύνορα με την Σερβία.

«Ο κόσμος μας παρακολουθεί,» είπε ο Αβραμόπουλος, «ήρθε η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.»

Ο Όρμπαν έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο πρόγραμμα μετεγκατάστασης παρότι η πρόταση της Κομισιόν θα ωφελούσε κατά μέγιστο τρόπο τη χώρα του αν απάλασσε την πρώτη από 54.000 αιτούντες άσυλο, και οι οποίοι θα συμπεριλάμβαναν άτομα από την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Το σύστημα ποσόστωσης δεν είναι λύση,» είπε ο Σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ ενώ ερχόταν στη συνάντηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ είπε την Παρασκευή ότι θα καλούσε τους ηγέτες της ΕΕ σε επείγουσα σύνοδο κορυφής αν οι υπουργοί τους δεν μπορούσαν να φτάσουν σε συμφωνία. Πολλές κυβερνήσεις όμως αμφισβήτησαν την αξία μιας τέτοιας συνόδου προτού ξανασυναντηθούν οι υπουργοί εσωτερικών στην προγραμματισμένη τους συνάντηση στο Λουξεμβούργο στις 8 Οκτωβρίου.

---------------------------

Κομισιόν: Μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα


Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. υιοθέτησαν την πρώτη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γιαν Άσελμπορν, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα», είπε ο Γ. Άσελμπορν σημειώνοντας ωστόσο ότι μόνο για τους 34.000 έχει προσδιοριστεί η χώρα της μετεγκατάστασης.

Όσον αφορά στη δεύτερη πρόταση της Επιτροπής, για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο συμφώνησε επί της αρχής. Η πρόταση θα επανεξεταστεί στην επόμενη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 8 Οκτωβρίου.

«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην επιθυμητή συμφωνία όσον αφορά στη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Όταν δεν πετυχαίνουμε την πρώτη φορά, ξαναπροσπαθούμε. Ο κόσμος μας βλέπει. Είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Εξάλλου, ο Γιαν Άσλμπορν αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων υποβοήθησης (hotspot) στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Όσον αφορά στην Ιταλία, τόνισε ότι τα hotspots είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και τα κράτη - μέλη. Όπως είπε ο Γιαν Άσελμπορν το αίτημα των ελληνικών Αρχών έχει γίνει δεκτό.

Aπό ελληνικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Συμβούλιο δήλωσε τα εξής: "Περιμένουμε να σταθείτε με ευθύνη και αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα, δεν θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων", δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Χαιρετίζοντας το ενισχυμένο πακέτο μέτρων μετεγκατάστασης που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει την τεχνική και οικονομική βοήθεια της Ε.Ε., ζητώντας σημαντική ενίσχυση δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις διοικητικές και επιχειρησιακές δεσμεύσεις της, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλα κράτη - μέλη.

"Μόνη λύση είναι η κοινή δράση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εμπειρίας των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και του Διαφωτισμού. Μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο ελληνικός λαός έδειξε έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στα αυξανόμενα κύματα προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας. Αναμένουμε την επίδειξη αντίστοιχης αλληλεγγύης και από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη".

---------------------------

Η ΕΕ σε αδιέξοδο για την μετεγκατάσταση των μεταναστών


Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν χθες να λύσουν το αδιέξοδο στο θέμα κατανομής των εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που έχουν αναζητήσει άσυλο στην Ευρώπη φέτος, καθιστώντας αμφίβολη μια τελική συμφωνία.

Η αμετάκλητη αρνητικότητα από έναν πυρήνα πρώην κομμουνιστικών ανατολικών χωρών εμπόδισε τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να εξασφαλίσουν συμφωνία στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων από χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ βάσει υποχρεωτικών εθνικών ποσοστώσεων.

Μετά από έξι ώρες διαφωνίας, οι υπουργοί ανέβαλαν την τελική τους απόφαση, λέγοντας ότι ήλπιζαν να συμφωνήσουν στην προγραμματισμένη συνάντησή τους στις 8 Οκτωβρίου.

Αξιωματούχοι είπαν ότι μετά από την τελική νομική έγκριση ενός προηγούμενου σχεδίου να μετεγκατασταθούν 40.000 άτομα σε χώρες που δέχονται εθελοντικά να τους φιλοξενήσουν, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήταν οι πρώτες που αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις να αποδεχθούν ένα σύστημα ποσόστωσης για τον υψηλότερο, νέο αριθμό προσφύγων.

Οι διαφωνούντες ισχυρίζονται ότι τέτοια σχέδια θα ελκύσουν περισσότερους μετανάστες και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μαζικά κύματα που θα θέσουν σε κίνδυνο το σύστημα ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης.

"Δεν βρήκαμε τη συμφωνία που θέλαμε," είπε ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δημοσιογράφους. "Τα περισσότερα μέλη-κράτη είναι έτοιμα να προχωρήσουν. Όχι όμως όλα," πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τις διαφωνίες μια μέρα μετά από τα γεγονότα που ξεκίνησαν από τη γερμανική απόφαση να επαναφέρει τον έλεγχο στα σύνορά της με την Αυστρία για να μειώσει τις προσφυγικές ροές, μια απόφαση που απειλεί την προσφιλή στην Ευρώπη συμφωνία Σένγκεν για ανοιχτά σύνορα.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να αυξήσουν το προσωπικό και τους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξήσουν την βοήθεια στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τηv Τουρκία και άλλες χώρες που φιλοξενούν εκατομμύρια Σύρων οι οποίοι έχουν τραπεί σε φυγή από τον εμφύλιο στη χώρα τους.

Περισσότεροι πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφέρονται άμεσα από τη Μέση Ανατολή, είπαν οι αξιωματούχοι, για να γλυτώσουν από τους θανάσιμους ταξιδιωτικούς κινδύνους και να δώσουν τέλος στους διακινητές που τους εκμεταλλεύονται.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να επισημοποιήσουν σύντομα μια λίστα "ασφαλών κρατών" των οποίων οι υπήκοοι δεν θα δικαιούνται να αιτηθούν για άσυλο κάτω από συνήθεις καταστάσεις. Αλλά σε μία κίνηση προσβολής προς την Άγκυρα, η προεδρία της ΕΕ είπε ότι η Τουρκία δεν θα συμπεριληφθεί στις "ασφαλείς" χώρες τώρα, λόγω της τρέχουσας στρατιωτικής δραστηριότητας εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Οι κριτικοί της ΕΕ έχουν αξιοποιήσει τον έντονο διχασμό, ιδιαίτερα μεταξύ των πλούσιων δυτικών και φτωχών ανατολικών χωρών, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, επικεφαλής της δεύτερης, να έχει υψώσει τείχος στα σύνορα με την Σερβία.

"Ο κόσμος μας παρακολουθεί," είπε ο Αβραμόπουλος, "ήρθε η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους."

Ο Όρμπαν έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο πρόγραμμα μετεγκατάστασης παρότι η πρόταση της Κομισιόν θα ωφελούσε κατά μέγιστο τρόπο τη χώρα του αν απάλασσε την πρώτη από 54.000 αιτούντες άσυλο, και οι οποίοι θα συμπεριλάμβαναν άτομα από την Ιταλία και την Ελλάδα.

"Το σύστημα ποσόστωσης δεν είναι λύση," είπε ο Σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ ενώ ερχόταν στη συνάντηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ είπε την Παρασκευή ότι θα καλούσε τους ηγέτες της ΕΕ σε επείγουσα σύνοδο κορυφής αν οι υπουργοί τους δεν μπορούσαν να φτάσουν σε συμφωνία. Πολλές κυβερνήσεις όμως αμφισβήτησαν την αξία μιας τέτοιας συνόδου προτού ξανασυναντηθούν οι υπουργοί εσωτερικών στην προγραμματισμένη τους συνάντηση στο Λουξεμβούργο στις 8 Οκτωβρίου, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

---------------------------

Βίντεο μέσα από βάρκα με πρόσφυγες στο ταξίδι από Τουρκία για Ελλάδα

Έτσι γίνεται η μεταφορά των ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο μπήκε μαζί με πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία σε βάρκα με την οποία διέσχισαν το Αιγαίο από την Τουρκία με προορισμό τη Λέσβο, ταξίδι οργανωμένο από ένοπλους διακινητές που έβγαλαν λεφτά από όλη τη διαδικασία.

Ο δημοσιογράφος του γαλλικού δικτύου France 2 Franck Geneauzeau κατάφερε να μπει σε μία από τις βάρκες με τις οποίες οι διακινητές στέλνουν πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα και πήρε την άδεια να κινηματογραφήσει το ταξίδι.

Οι επιβάτες είχαν πληρώσει 2000 ευρώ ο καθένας και 1000 ευρώ τα παιδιά.

Ο Geneauzeau επιβιβάστηκε σε σημείο που δεν γνωστοποιείται στη νότια Τουρκία ενώ οι διακινητές κατευθύνουν τη βάρκα προς το μυστικό σημείο που έχουν συνεννοηθεί να τους περιμένουν οι μετανάστες.

Οι διακινητές βοηθούν τις οικογένειες να μπουν στη βάρκα- κάποιοι έχουν παιδιά δύο μηνών. Άλλοι σπρώχνονται εκτός βάρκας η οποία καθηλώνεται από το υπερβολικό βάρος.

Ένας από τους διακινητές δείχνει κάποια στιγμή το όπλο του για να δείξει ποιος είναι το αφεντικό.

Τότε ο διακινητής που κατηύθυνε τη βάρκα δίνει το χειρισμό της μηχανής σε έναν από τους μετανάστες και βουτά στη θάλασσα. Η δουλειά του έχει τελειώσει, οι συνεργάτες του μετρούν τα κέρδη τους. Οι μετανάστες δεν είναι πια δικό τους πρόβλημα.

Καθώς πέφτει το σκοτάδι, η ανακούφιση που νιώθουν οι επιβάτες είναι μεγάλη. Πολλοί προσεύχονται, άλλοι αλληλοσυγχαίρονται. Απέχουν μόνο δέκα χιλιόμετρα από τη Λέσβο.

Ξαφνικά η μηχανή, που έβγαζε καπνούς, σταματά να λειτουργεί.

Μέσα στο σκοτάδι της θάλασσας τα μόνα φώτα είναι αυτά από την κάμερα του ρεπόρτερ και από τις οθόνες μερικών κινητών.

Η ανακούφιση και ο ενθουσιασμός των μεταναστών μετατρέπεται σε απελπισία. Ακούγονται φωνές για να σταματήσουν να κινούνται καθώς η βάρκα ταλαντεύεται επικίνδυνα στο νερό.

Ο Geneauzeau χρησιμοποιεί το δορυφορικό του τηλέφωνο για να ζητήσει βοήθεια και λίγο μετά φτάνει ένα ελληνικό αλιευτικό, το οποίο είχε ειδοποιήσει το λιμενικό.

Αργά και βασανιστικά το αλιευτικό τραβά τη βάρκα με τους μετανάστες προς το νησί.

«Καταλαβαίνεις τώρα γιατί πάμε εκεί; Η κυβέρνησή μας μας αφήνει να πεθάνουμε, η δική σας κυβέρνηση σας φροντίζει», λέει στον Geneauzeau ο Ibra, ένας από τους επιβάτες.



---------------------------

Εγκλωβισμό προσφύγων φοβάται η Ελλάδα


Σοβαρή ανησυχία στις ελληνικές αρχές προκαλεί η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά τη συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο κατάρρευσης του ούτως ή άλλως προβληματικού, ελληνικού συστήματος διαχείρισης προσφύγων μετά την απόφαση και άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. να κλείσουν τα σύνορά τους και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική «τρίτες» χώρες, όπως η Σερβία και τα Σκόπια.

Οπως εξηγούν, σε τέτοια περίπτωση, οι χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα από το Ανατολικό Αιγαίο θα εγκλωβιστούν στη χώρα μην μπορώντας να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Ηδη από χθες, κράτη-μέλη, όπως η Αυστρία, η Πολωνία και η Σλοβακία ανέστειλαν ή διεμήνυσαν ότι προτίθενται να αναστείλουν τη συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας ελέγχους στα σύνορά τους, ενώ παρόμοια στρατηγική ακολουθεί, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο η Ουγγαρία. Χθες μάλιστα, εκπρόσωπος της εταιρείας ASFINAG που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έκλεισαν «εξαιτίας της αναμενόμενης από την αστυνομία ροής προσφύγων».

Μάλιστα, σε περίπτωση που η Γερμανία και οι χώρες «δορυφόροι» δεν επαναφέρουν άμεσα σε ισχύ τη συνθήκη Σένγκεν, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους η Σερβία και τα Σκόπια που εξάλλου προσδοκούν σε πολιτικά και διπλωματικά οφέλη από την ευθυγράμμισή τους με την πολιτική του Βερολίνου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως διεμήνυσε αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δεν αποκλείεται να επαναληφθούν καταστάσεις αντίστοιχες με εκείνες που εκτυλίχθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στην Ειδομένη του Κιλκίς, όταν η αστυνομία των Σκοπίων αποφάσισε να παρεμποδίσει τη διέλευση προσφύγων από τα σύνορά της.

---------------------------

Ο πόλεμος στη Συρία μέσα από τα αθώα παιδικά μάτια

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τους φόβους τους - Δείτε τις εικόνες.




Περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στη Συρία ενώ εκτιμάται πως ακόμα δύο εκατομμύρια άφησαν πίσω τους την εμπόλεμη χώρα τους μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011.

Η οργάνωση αρωγής Cafod στηρίζει προγράμματα ψυχο-κοινωνικά με τα παιδιά μέσα στη Συρία αλλά και στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία για να τα βοηθήσουν να συμφιλιωθούν με τις τρομακτικές εμπειρίες τους.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασης και επανένταξης τα παιδιά ζωγραφίζουν, παίζουν παιχνίδια ή φτιάχνουν κούκλες που τα βοηθούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα στη Δαμασκό, τα παιδιά ζωγράφιζαν τους φόβους τους για το μέλλον.

Οι ζωγραφιές τους- αν σκεφτεί κανείς ποια παιδικά χεράκια τις έφτιαξαν- προκαλούν θλίψη και δείχνουν γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι αναζητούν μια καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο.

Στρατιώτες, τανκς, πύραυλοι, όπλα, καταφύγια- τίποτα από αυτά δεν θα έπρεπε να πληγώνει τη αθώα παιδική ψυχή τους.





















---------------------------

Δανός αστυνομικός παίζει με προσφυγόπουλο

Μια συγκινητική στιγμή.

Πολλές από τις φωτογραφίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα από την αγωνιώδη προσπάθεια των προσφύγων να βρουν μια νέα πατρίδα, μακριά από τον εφιάλτη του πολέμου, είναι γεμάτες φόβο και απόγνωση.

Οι συγκεκριμένες, ωστόσο, δείχνουν έναν Δανό αστυνομικό να παίζει με ένα προσφυγόπουλο και έκαναν τον γύρο του διαδικτύου από τη πρώτη στιγμή. Την εικόνα απαθανάτισε ο φωτορεπόρτερ Michael Drost-Hansen, ο οποίος κατέγραφε με την κάμερά του το ταξίδι των προσφύγων.

Ο αστυνομικός και το κορίτσι, κάθονται στο οδόστρωμα και παίζουν.

Η αστυνομία της Δανίας, εκτελώντας εντολές, έκλεισε την πρόσβαση των προσφύγων που επιθυμούσαν να περάσουν από τα εδάφη της Σουηδίας. Έτσι, τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε45 είχε κλείσει.







---------------------------

Ο ευρωστρατός βγαίνει στο Αιγαίο

Drones, πολεμικά πλοία, ελικόπτερα και υποβρύχια των Ευρωπαίων μπαίνουν στη μάχη κατά των διακινητών με εντολή για χρήση στρατιωτικής βίας.

Ο στρατός της Ευρώπης ή καλύτερα ο στόλος της Ευρώπης βγαίνει στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο έχοντας εντολή να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας απέναντι στους διακινητές μεταναστών και προσφύγων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη στρατιωτική δράση εναντίον δουλεμπόρων​ στη Μεσόγειο με την κατάσταση να βρίσκεται σε οριακό σημείο στην Ευρώπη με τις αυξανόμενες και συνεχείς προσφυγικές ροές, μέσα σε μια Ευρώπη όπου το κάθε κράτος περιχαρακώνεται με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία.

Oι Βρυξέλλες αποφάσισαν να επιτρέψουν τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ο στρατός σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα λάβει πιο... ενεργό δράση στις αρχές Οκτωβρίου, και θα έχει τον εξής ρόλο:

- τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες

- θα προχωρούν σε κατασχέσεις

- θα ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές

- θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των διακινητών

Η απόφαση των Ευρωπαίων να βγάλουν το στόλο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο αποτελεί την ουσιαστική έναρξη ναυτικής επιχείρησης για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων. Πρόκειται για μια επιχείρηση, που ονομάζεται EUNAVFOR Med.

Η δύναμη της επιχείρησης αποτελείται από καθαρά πολεμικά πλοία.

psolfm4

Σε αυτή τη φάση παίρνει μέρος μια δύναμη 1.000 ανδρών, όμως δεν αποκλείεται να αυξηθεί προοδευτικά τον Οκτώβριο.

Προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης θα αρχίσει στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, καθώς η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

Ήδη από τον Ιούνιο συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR MED δύο πολεμικά πλοία της Γερμανίας, τα οποία μέχρι τώρα έχουν διασώσει 7.200 μετανάστες.

Το επιχειρησιακό στρατηγείο της EUNAVFOR Med βρίσκεται στη Ρώμη. Ο υποναύαρχος Enrico Credendino διορίστηκε διοικητής επιχειρήσεων και θα επικουρείται από τον διοικητή δυνάμεων υποναύαρχο Andrea Gueglio. Τα κοινά έξοδα της επιχείρησης εκτιμώνται σε 11,82 εκατ. ευρώ για τους δύο μήνες της φάσης εκκίνησης και την αρχική εντολή των δώδεκα μηνών.

Η EUNAVFOR Med, η οποία συγκροτήθηκε στις 18 Μαΐου 2015, αποτελεί ένα στοιχείο της ευρύτερης συνολικής προσέγγισης της ΕΕ για τη μετανάστευση, που αποσκοπεί να ανταποκριθεί στην άμεση ανάγκη διάσωσης ανθρώπινων ζωών, να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης καθώς και τα βαθύτερα αίτια της λαθρομετανάστευσης και να πατάξει τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

psolfm3

Στη διάρκεια της χθεσινής υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση αφορά στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης. Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωση.

Φόβοι ότι οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία και φόβους προκαλεί στην ελληνική πλευρά η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά τη συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, το ντόμινο που ακολούθησε αλλά και η αδυναμία των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών να συμφωνήσουν στο μεταναστευτικό.

Πλέον, μετά το ντόμινο που φέρνει το κλείσιμο των συνόρων, χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα από το Ανατολικό Αιγαίο ενδέχεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μην μπορώντας να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Η Αυστρία, η Πολωνία και η Σλοβακία ανέστειλαν ή ξεκαθάρισαν ότι προτίθενται να αναστείλουν τη συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας ελέγχους στα σύνορά τους, ενώ παρόμοια στρατηγική ακολουθεί, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο η Ουγγαρία.

Ηδη από χθες, η Υπηρεσία Ασύλου ξεκίνησε να καταρτίζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο αύξησης των αιτημάτων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες που δεν θα έχουν δυνατότητα μετάβασης στη Γερμανία.

psolfm2

Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν χθες να λύσουν το αδιέξοδο στο θέμα κατανομής των εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που έχουν αναζητήσει άσυλο στην Ευρώπη φέτος, καθιστώντας αμφίβολη μια τελική συμφωνία.

Η αμετάκλητη αρνητικότητα από έναν πυρήνα πρώην κομμουνιστικών ανατολικών χωρών εμπόδισε τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να εξασφαλίσουν συμφωνία στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων από χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ βάσει υποχρεωτικών εθνικών ποσοστώσεων.

Μετά από έξι ώρες διαφωνίας, οι υπουργοί ανέβαλαν την τελική τους απόφαση, λέγοντας ότι ήλπιζαν να συμφωνήσουν στην προγραμματισμένη συνάντησή τους στις 8 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι μετά από την τελική νομική έγκριση ενός προηγούμενου σχεδίου για τη μετεγκατάσταση 40.000 ατόμων σε χώρες που δέχονται εθελοντικά να τους φιλοξενήσουν, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήταν οι πρώτες χώρες που απέρριψαν τις εκκλήσεις να αποδεχθούν ένα σύστημα ποσόστωσης για ένα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα προσελκύσει περισσότερους μετανάστες και θα θέσει σε κίνδυνο το σύστημα ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.