Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Το 50% των προσφύγων έχει ανάγκη για επείγουσα ψυχολογική υποστήριξη


Το γερμανικό Επιμελητήριο Ψυχοθεραπευτών, προειδοποίησε σήμερα ότι οι μισοί πρόσφυγες έχουν ανάγκη επείγουσα ψυχολογική βοήθεια, καθώς έχουν υποστεί ψυχικά τραύματα από τον πόλεμο και είναι εύθραυστοι λόγω της εξορίας, καταγγέλλοντας παράλληλα την ανυπαρξία σχεδόν των δομών εκείνων που θα μπορούσαν να προσφέρουν τέτοιου είδους στήριξη στους αιτούντες άσυλο.

Περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο έχει ήδη ζήσει τη βία, η κατάθλιψη πλήττει 1 στους 2 μετανάστες και το 40% έως 50% των προσφύγων υποφέρει από σύνδρομο μετατραυματικού άγχους, επισήμανε το Επιμελητήριο των γερμανών ψυχοθεραπευτών στον Τύπο.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, που έχουν καταρτιστεί βάση μελετών που έχουν δημοσιευτεί από το επιμελητήριο το διάστημα μεταξύ 2006-2010, πριν από τη μαζική προσέλευση των μεταναστών, το 40% περίπου των επίδοξων μεταναστών έχει ήδη αυτοκτονικές τάσεις ή έχει ήδη αποπειραθεί να βάλει τέλος στην ζωή του.

Το πρόβλημα αποκτά ολοένα και πιο επείγοντα χαρακτήρα καθώς η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί το 2015 από 800.000 έως 1 εκατ. αιτούντες άσυλο, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Το BPtK ζητά επομένως την πρόσληψη θεραπευτών και διερμηνέων στα κέντρα πρώτης υποδοχής, καθώς οι ανάγκες εκεί είναι τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με τους 3.000 έως 4.000 μετανάστες που επωφελούνται κάθε χρόνο από την ψυχοθεραπεία.

Μεταξύ των μεγαλύτερων «καταστροφών που προκαλούνται από τον άνθρωπο» και βιώνουν οι μετανάστες αποκτώντας ψυχικά τραύματα είναι «τα πυρά, οι θανατικές απειλές και οι εικονικές εκτελέσεις», τα βασανιστήρια, οι σεξουαλικοί εξευτελισμοί και οι βιασμοί, περιέγραψαν οι ψυχοθεραπευτές.

Το 40% περίπου των παιδιών έχει πέσει θύμα βιαιοπραγιών και το 20% «έχει δει να επιτίθενται εναντίον των μελών της οικογένειάς του» διευκρίνισε ο ψυχίατρος Ντίτριχ Μουντς, επικεφαλής του Επιμελητηρίου Ψυχοθεραπευτών.

Εξουθενωμένοι από το γεμάτο κινδύνους ταξίδι προς τις χώρες της Δύσης, αυτοί οι υποψήφιοι για άσυλο υποφέρουν από διαφόρων ειδών συμπτώματα, που ξεκινούν από αϋπνία, εφιάλτες και κλειστοφοβία έως «αναλαμπές» όπου βιώνουν ξανά και ξανά το σκηνικό της βίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το γιατρό Μουντς, τα προβλήματα αυτά πρέπει να αναλάβει να τα επιλύσει ένας ψυχοθεραπευτής. Εάν γίνουν χρόνια, απειλούν τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουν οι πρόσφυγες για να μάθουν μια νέα γλώσσα και να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας.

----------------

Βρήκε δουλειά ο Σύρος πρόσφυγας που έριξε στο έδαφος η εικονολήπτρια



Πριν από λίγο καιρό η εικόνα του Σύρου πρόσφυγα που του έβαλε τρικλοποδιά η Ουγγαρέζα εικονολήπτρια, είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.

Το θλιβερό αυτό περιστατικό, στάθηκε η αιτία, στον Σύρο πατέρα, που έγινε σύμβολο του αγώνα των προσφύγων για μια καλύτερη ζωή, να προσφερθεί εργασία στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής μιας σχολής προπονητών ποδοσφαίρου, στην πόλη Χετάφε λίγο έξω από την Μαδρίτη, βλέποντας το εν λόγω βίντεο, προσπάθησε και τελικά ανακάλυψε την ταυτότητα αλλά και την πορεία του Σύρου μετανάστη.

Γνωρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος Σύρος είχε προηγούμενη προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση στην χώρα του, ανέλαβε την πρωτοβουλία να τον βρει και να τον καλέσει στην πόλη για να του προσφέρει δουλειά.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA



----------------

Νεκρός ένας πρόσφυγας στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας


Οι συγκρούσεις προσφύγων με την κροατική αστυνομία στα σύνορα της χώρας με την Σερβία στοίχισαν τη ζωή σε έναν πρόσφυγα, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό 24.hu, μια μεγάλη ομάδα προσφύγων έφτασε σήμερα στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας στην πόλη Σιντ.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι πρόσφυγες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν θέσεις στο τρένο που διέθεσαν οι κροατικές αρχές για να τους μεταφέρει.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, αρκετοί πρόσφυγες τραυματίστηκαν στη συμπλοκή, ενώ ένας από τους πρόσφυγες διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

----------------

Χίλια δολάρια για να μεταφερθεί ένα αναπηρικό καροτσάκι από την Τουρκία στην Ελλάδα

Η Αϊμέ περιγράφει την περιπέτειά της για να φτάσει στη Λέσβο.

Τη λένε Αϊμέ και τον άντρα της Ομέρ. Κάτω των 30 ετών και οι δυο. Ούτε πέντε χρονών τα δυο τους παιδιά. Λένε την πόλη απ’ όπου κατάγονται. «Δεν υπάρχει η πόλη μας πια» λέει η Αϊμέ με τέλεια Αγγλικά. «Δεν υπάρχει πια και η πατρίδα μας η Συρία…» συμπληρώνει ο άντρας της.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε τέσσερις-πέντε -ποιος ξέρει;- χιλιάδες άλλους μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτή, αυτός, τα δυο τους παιδιά και... το αναπηρικό καροτσάκι της Αϊμέ!

Η Αϊμέ λόγω μιας προϊούσας μυοπάθειας είναι ανάπηρη από τη μέση και κάτω. Δεν την εμποδίζει αυτό να φροντίζει τα δυο της παιδιά. Δεν εμποδίζει και τον Ομέρ να την αγαπά και να την προσέχει. Έφυγαν από τη Συρία κυνηγημένοι από τον πόλεμο. Πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας μέσα από αντλίες με νερό και συρματοπλέγματα. Κάποια στιγμή ο Ομέρ σήκωνε στην αγκαλιά του την Αίμε, τα παιδιά και το καροτσάκι... «Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς...».

Από την Τουρκία στη Μυτιλήνη. «Όλοι μαζί σε μια βάρκα, 1.500 δολάρια ο ένας μας, 750 δολάρια το κάθε παιδί, 1.000 δολάρια το αναπηρικό καροτσάκι» είναι η περιγραφή του κόστους μεταφοράς από τη μαφία των Τούρκων δουλεμπόρων. Χρεώνουν 1.000 ευρώ για να μεταφέρουν το αναπηρικό καροτσάκι!

«Προορισμός;» τους ρωτά η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Μυτιλήνη. «Πάμε στη Γερμανία» απαντάνε. «Τι θα κάνετε εκεί;» τους ξαναρωτά. «Θα ζήσουμε...» λένε. Απλά να ζήσουν θέλουν. Κυνηγημένοι από τον πόλεμο στη Συρία ψάχνουν τώρα το εισιτήριο που θα τους επιτρέψει να φύγουν από Λέσβο για Πειραιά. Καλή τύχη. Θα τη χρειαστούν.

----------------

Αλυσίδα με πρόσφυγες στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας

«Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;» γράφουν τα χαρτόνια που κρατούν.

Διαμαρτυρία πραγματοποιούν πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή στη διάβαση «Χόργκος 2» στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας κρατώντας πανό με συνθήματα που γράφουν «Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;».

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Οι διαδηλωτές βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το συρματόπλεγμα, που τοποθέτησαν τα μέλη της ουγγρικής αστυνομίας, μετά τα χθεσινά επεισόδια, όταν κάποιοι από τους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας κατάφεραν να παραβιάσουν τον φράχτη στη διάβαση.

Ομάδα προσφύγων έχει σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 20 μέτρων και μία άλλη ομάδα κυρίως γυναίκες και παιδιά κάθονται μπροστά τους. Οι πρόσφυγες κρατούν πανό με τα συνθήματα: «Ανοίξτε την πύλη για τους ανθρώπους και τα παιδιά», «Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας», «Αφήστε μας να περάσουμε, είμαστε πρόσφυγες», «Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά».

Χθες, η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και με τη βία απώθησε πρόσφυγες που προσπάθησαν να εισέλθουν από τη διάβαση Χόργκος στην Ουγγαρία, η οποία με απόφαση της Βουδαπέστης θα παραμείνει κλειστή για 30 μέρες.

----------------

Τραγικό παιχνίδι της μοίρας για 3χρονο πρόσφυγα


Έπειτα από ένα ταξίδι κατά το οποίο διένυσε περισσότερα από 4.000 χιλιόμετρα από το Ιράκ στη Γερμανία, ένας 3χρονος πρόσφυγας πέθανε σε ατύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του πάρτι υποδοχής που είχε οργανωθεί προς τιμή του στην πόλη Εσβάιλερ.

Το αγόρι έκανε κούνια κρεμασμένο από ένα σχοινί που είχαν στερεώσει μεταξύ δύο μεγάλων γλαστρών όταν μία από αυτές έπεσε και τον καταπλάκωσε, είπε ο εισαγγελέας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Έχουμε διατάξει να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή», πάντως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τη διάπραξη εγκλήματος» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το αγοράκι παρίστατο στο πάρτι υποδοχής, που είχαν οργανώσει προς τιμή του πολίτες της περιοχής και ανθρωπιστικές οργανώσεις, μαζί με τους γονείς του και τον 9χρονο αδελφό του, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του δήμου Ρένε Κοσταντίνι.

«Ήταν ένα πολύ τραγικό δυστύχημα» τόνισε ο ίδιος και προσέθεσε ότι στους γονείς και τον αδελφό του προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε ότι η οικογένεια είχε φθάσει από το Ιράκ στο Εσβάιλερ πριν από μόλις 4 εβδομάδες, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στη Γερμανία.

----------------

Πρόσφυγες στην Ουγγαρία καθάρισαν τον δρόμο μετά τα επεισόδια

Δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων παιδιά και δημοσιογράφοι.

Μια εικόνα προσφύγων και μεταναστών να καθαρίζουν τον δρόμο μετά τις σοβαρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters. Με μια πλαστική σακούλα στα χέρια, οι άνθρωποι αυτοί μαζεύουν τα σκουπίδια που έχουν γεμίσει τον δρόμο μετά τη «μάχη» με τις ουγγρικές δυνάμεις ασφαλείας.

Εκατοντάδες άνθρωποι που θέλησαν να περάσουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία και άλλες χώρες του βορά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ουγγρική αστυνομία, η οποία με δακρυγόνα και αντλίες νερού υπό πίεση προσπάθησε να τους απωθήσει. Τετρακίνητα οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού, στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα, βρίσκονται πλέον κοντά στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία.



Από τα επεισόδια, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσα στους οποίους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι.



Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να εκφράζει σοκ και έντονη ανησυχία για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους πρόσφυγες στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας.



----------------

Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Αγχίαλο

Αντιδράσεις από τους δημάρχους Ωραιοκάστρου και Δέλτα που δεν είχαν ενημερωθεί.

Προκατασκευασμένα σπίτια που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων μεταφέρθηκαν με νταλίκες χθες στο σιδηροδρομικό σταθμό Αγχιάλου στο δήμο Χαλκηδόνας, όπως αποκάλυψε χθες στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Ιωάννης Τσουκνιδάς είχε ενημερωθεί πριν από μία βδομάδα από τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Τσαλίδη για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί σε περιοχή του δήμου του κέντρο φιλοξενίας.

«Πρόκειται για ένα χώρο 10-15 στρεμμάτων που ανήκει στην ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία και τον παραχώρησε προκειμένου να δημιουργηθεί ο χώρος φιλοξενίας» ξεκαθάρισε ο κ. Τσουκνιδάς, προσθέτοντας ότι ο δήμος θα συνδράμει όποτε του ζητηθεί.

Η χθεσινή έλευση των προκατασκευασμένων σπιτιών με νταλίκες προκάλεσε αναταραχή στους όμορους δήμους Ωραιοκάστρου και Δέλτα καθώς οι δύο δήμαρχοι, Αστέριος Γαβότσης και Μίμης Φωτόπουλος αντίστοιχα, δήλωναν άγνοια για την επιλογή της περιοχής καθώς και για το πού ανήκει διοικητικά.

Οι δύο δήμαρχοι επικοινώνησαν με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί συνάντηση στο δημαρχείο Δέλτα με τη συμμετοχή του Απόστολου Τζιτζικώστα και των δημάρχων Ωραιοκάστρου και Δέλτα.

Για «ανοργανωσιά από πλευράς της κυβέρνησης» κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Φωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι στο χώρο δεν υπάρχει «ούτε νερό, ούτε τουαλέτες και ρεύμα», ενώ την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση εκφράζει ο κ.Γαβότσης.

«Ο χώρος δεν έχει καμία υποδομή και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καν ενημερωθεί προκειμένου να ενσκήψει στο θέμα και ίσως να υποδείξει έναν άλλο χώρο» είπε, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για το πού ανήκει διοικητικά ο επιλεγμένος χώρος αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, «βρίσκεται στα όρια των δήμων Ωραιοκάστρου, Δέλτα και Χαλκηδόνας».

----------------

«Πράσινο» φως από το Ευρωκοινοβούλιο για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

«Ανάσα» για Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία.

Οι ευρωβουλευτές, που συνήλθαν σήμερα εκτάκτως, ενέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική κατανομή 120.000 προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα θέμα για το οποίο τα κράτη μέλη είναι διχασμένα.

Με 370 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 52 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ενέκρινε την πρόταση για τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (άρθρο 154 του Κανονισμού), η οποία κατατέθηκε χθες από τον πρόεδρο του Σώματος Μάρτιν Σουλτς. Η έγκριση της πρότασης της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγει το δρόμο για την έγκρισή της από το Συμβούλιο της ΕΕ. Οι μηχανισμοί επείγουσας μετεγκατάστασης πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο (με ειδική πλειοψηφία), σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 22 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ για το θέμα της προσφυγικής κρίσης, σε μια ακόμη προσπάθεια τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν στη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

Οι χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να αποφανθούν στις 22 Σεπτεμβρίου, αφού απέτυχαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση στις 14 Σεπτεμβτίου στη διάρκεια μιας πρώτης συνόδου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπρεπε πρώτα να αποφανθεί επίσημα για το μέτρο αυτό ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί από τα κράτη μέλη.

«Είναι τώρα η ώρα για δράση» τονίζει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της που ακολούθησε την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου χαιρέτισε την υπερψήφιση της πρότασης για μετεγκατατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία και ευχαρίστησε το Ευρωκοινοβούλιο για την άμεση αντίδρασή του.

«Το μονοπάτι είναι πλέον στρωμένο για το Συμβούλιο για να εγκρίνει την πρότασή μας», αναφέρει η ανακοίνωση, καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν τις «αναγκαίες αποφάσεις» στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου 2015.

«Κατά το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στις 14 Σεπτεμβρίου, η πλειοψηφία των κρατών μελών εξέφρασαν την προθυμία τους να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό», σημειώνει η ίδια ανακοίνωση και συνεχίζει: «Είναι τώρα η ώρα για δράση».

Τέλος, η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη, εφόσον το Συμβούλιο εγκρίνει την απόφαση την Τρίτη, «να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς έτσι ώστε να προχωρήσει η μεταφορά των προσφύγων αμέσως και να μειωθεί η πίεση για τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο».

----------------

«Όχι» σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων από το δήμαρχο Λαυρεωτικής

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά σε βιομηχανία παραγωγής εκρηκτικών.

Αρνητικός στη χωροθέτηση ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο είναι ο δήμος Λαυρεωτικής, όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς.

Ο κ. Λουκάς χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ακατάλληλες για τη φιλοξενία προσφύγων, καθώς συνορεύουν με μία ενεργή βιομηχανία παραγωγής εκρηκτικών (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα).

Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος έλαβε τη δέσμευση από τον υπηρεσιακό υπουργό Επικρατείας Λευτέρη Παπαγεωργακόπουλο, ότι δεν θα προχωρήσει η δημιουργία του κέντρου μέχρι τις εκλογές και το θέμα θα ξανασυζητηθεί με τη νέα κυβέρνηση «ώριμα και ψύχραιμα». Ωστόσο, δεν είναι μόνο η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου πρόβλημα για τη δημοτική αρχή, καθώς το δημοτικό συμβούλιο τοποθετήθηκε αρνητικά στη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας σε όλη την περιοχή.

«Η απόφαση του δήμου είναι ξεκάθαρη, όμως από την άλλη πρόκειται για ένα πρόβλημα εθνικό, κρίσιμο και φλέγον, οπότε πρέπει να το δούμε ως ζήτημα με εθνική σημασία. Το Λαύριο από τη δεκαετία του '50 έχει εμπειρία με τους πρόσφυγες, λειτουργεί Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην περιοχή και έχουμε αγκαλιάσει τους ανθρώπους αυτούς. Το Λαύριο δεν υπήρξε ποτέ ρατσιστική πόλη» παραδέχεται ο κ. Λουκάς.

----------------

Με νομικά μέσα κατά των ποσοστώσεων προειδοποιεί η Σλοβακία

«Ουδείς θα μας υπαγορεύσει τι να κάνουμε».

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να αντισταθεί στην υλοποίηση οιασδήποτε απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων όσον αφορά την κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της, διεμήνυσε σήμερα ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο Φίτσο είπε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η Σλοβακία δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί με ειδική πλειοψηφία και τόνισε: «Ουδείς θα μας υπαγορεύσει τι να κάνουμε».

Χθες Τρίτη ο Ρόμπερτ Φίτσο είχε τονίσει ότι η Μπρατισλάβα δεν θα δεχθεί ποτέ την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση της σλοβακικής κυβέρνησης, η οποία τη φέρνει σε σύγκρουση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

----------------

Προετοιμάζεται η Βουλγαρία για να δεχθεί κύμα προσφύγων

Η Σόφια εξετάζει την πιθανότητα να στείλει στρατό στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Βουλγαρία, που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος για τους χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη περνώντας από τα Βαλκάνια, ανακοίνωσε σήμερα ότι προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει αυξημένες πιέσεις στα σύνορά της με την Τουρκία.

Η Σόφια εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιώτες στα σύνορα ώστε «να διασφαλίσει την επιτήρησή τους», διευκρίνισε ο διευθυντής της αστυνομίας συνόρων, ο Αντόνιο Ανγκέλοφ. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, βλέποντας τι συμβαίνει στους γείτονές μας», σημείωσε.

Περίπου 1.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Αδριανούπολη, στη βορειοδυτική Τουρκία, δίπλα στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Οι Τούρκοι συνάδελφοί μας διαβεβαιώνουν ότι οι ομάδες αυτές δεν κατευθύνονται στη Βουλγαρία. Οι τουρκικές αρχές δεσμεύτηκαν να τους συγκρατήσουν στην Αδριανούπολη για να τους στείλουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε ο Ανγκέλοφ.

Από τις αρχές του έτους περίπου 7.400 μετανάστες έχουν φτάσει στη Βουλγαρία, κυρίως από την Τουρκία. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιτρέπει να γίνει η Βουλγαρία μια μεγάλη ανοιχτή πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο Ανγκέλοφ παραδεχόμενος ωστόσο ότι «η κατάσταση είναι τεταμένη».

Η Βουλγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ από το 2007, έχει κατασκευάσει ένα φράχτη από συρματόπλεγμα μήκους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία. Εδώ και αρκετούς μήνες σχεδιάζει να επεκτείνει τον φράχτη αυτόν κατά 82 χιλιόμετρα, όμως η έναρξη των έργων έχει καθυστερήσει σημαντικά.

----------------

Άγριες συγκρούσεις με μετανάστες στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας


Πραγματικές μάχες σημειώθηκαν στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας, για όσους θέλησαν να τα περάσουν .

Οι πρόσφυγες ήταν αγανακτισμένοι από την μεγάλη παραμονή τους εκεί και πέταξαν πέτρες στους Ούγγρους αστυνομικούς που φρουρούν τα σύνορα και ακολούθησαν σκληρές μάχες και αιματηρές συγκρούσεις.

Δείτε το βίντεο:



----------------

Βία, ταραχές και παιδιά πρόσφυγες στην Ουγγαρία

Unicef: Κανείς δεν θα πρέπει να τα θέτει σε κίνδυνο.

Την ανησυχία της για τα όσα βιώνουν τις τελευταίες ημέρες τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ουγγαρία, εκφράζει η Unicef. Όπως σημειώνει σε δήλωσή της για το θέμα, η οργάνωση είναι σε επαφή με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Ουγγαρίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν πώς τα παιδιά αυτά μπορούν να προστατεύονται επαρκώς σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση απαιτεί από τις κυβερνήσεις να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για την προστασία όλων των παιδιών και να παρέχουν την ειδική υποστήριξη που απαιτείται για τα παιδιά που είναι πρόσφυγες ή που αιτούνται άσυλο, τονίζει η Unicef.

Σημειώνει επίσης πως έχει προσφέρει βοήθεια στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας για να ενισχυθεί η προστασία των παιδιών-προσφύγων και μεταναστών, μετά τις βίαιες συγκρούσεις της Τετάρτης στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας και υπό το φως αναφορών ότι η νέα νομοθεσία που θεσπίστηκε στην Ουγγαρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παιδιά που φθάνουν στη χώρα να τίθεται υπό κράτηση, να διώκονται και να χωρίζονται από τους γονείς τους.

Τέτοια βοήθεια από τη Unicef θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

· Βοήθεια με ψυχολογική υποστήριξη για τα παιδιά, μέσα από κινητές ομάδες και χώρους φιλικούς προς τα παιδιά σε κέντρα υποδοχής και σε άλλες περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι οικογένειες.

· Υποστήριξη για την αναγνώριση των ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών και εντοπισμό των οικογενειών.

· Τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση για την ενίσχυση συστημάτων που μπορούν να καθορίσουν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών που διέρχονται μέσα από τη χώρα.

Η Unicef καλεί την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να θέτει πάντα πρώτο το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών-προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορούν. Τα παιδιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες επειδή είναι πρόσφυγες ή μετανάστες, ούτε θα πρέπει να χωρίζονται από τις οικογένειές τους. Τα παιδιά αυτά έχουν ήδη βιώσει τεράστια ταλαιπωρία στα ταξίδια τους και τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και να τους παρέχεται όλη η απαραίτητη φροντίδα, προστασία και συμπόνια.

«Κανείς δεν θα πρέπει να θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο. Οι σκηνές που παρακολουθήσαμε την Τετάρτη, με παιδιά στο επίκεντρο της βίας και των ταραχών, δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθούν», υπογραμμίζει.

Η Unicef καλεί επίσης όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να κινηθούν γρήγορα για να παρέχουν σε όλα τα παιδιά-πρόσφυγες και μετανάστες την προστασία και φροντίδα την οποία δικαιούνται. Καμία χώρα δεν μπορεί να επωμιστεί την ευθύνη αυτή μόνη της».

----------------

Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης έφτιαξαν φυλλάδια και χάρτες για τους πρόσφυγες

Κίνηση συμπαράστασης με οδηγίες στα Αραβικά.



Φυλλάδια με οδηγίες προς τους μετανάστες για το πως θα κινηθούν στο νησί μας κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σε κεντρικά σημεία της Λέσβου.

Κίνηση πολιτών της Μυτιλήνης δημιούργησε μετά από έγκριση του Δήμου Λέσβου φυλλάδια και χάρτες στα Αραβικά όπου ενημερώνονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες για το πως θα κινηθούν μέσα στην Λέσβο, για το που είναι οι υπηρεσίες που πρέπει να ενημερωθούν αλλά και για τα βασικά είδη ανάγκης που θα πρέπει να αγοράσουν.

Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι στα βασικά είδη ανάγκης αναγράφεται και η ενδεικτική τιμή τους ώστε να ξέρουν πόσα περίπου θα δώσουν και για να μην πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.

Δείτε τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τα φυλλάδια που έχουν αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία της Λέσβου.









----------------

Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Σουηδία

Ο Φινλανδός υπουργός Εσωτερικών μίλησε για εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μεταναστών.

Η Φινλανδία θα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους της στα σύνορά της με τη Σουηδία, λόγω της αυξημένης εισροής Ιρακινών που ζητούν άσυλο στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών.

«Θα ενισχύσουμε τους ελέγχους για τους αλλοδαπούς από την αστυνομία, τη συνοριοφυλακή και την υπηρεσία μετανάστευσης στην περιοχή (...). Ο στόχος μας είναι να εντοπίσουμε όλους αυτούς που φτάνουν στη χώρα χωρίς να έχουν χαρτιά για να τους οδηγήσουμε σε ένα κέντρο υποδοχής» είπε ο Πέτερι Όρπο από το Ελσίνκι.

Το κέντρο αυτό πρόκειται να δημιουργηθεί στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Σουηδία.

Η Φινλανδία αντιμετωπίζει εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μεταναστών στην περιοχή αυτή. Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για Ιρακινούς που διέσχισαν όλη τη Σουηδία, μέχρι τη Χαραπάντα στα βόρεια και κατόπιν πέρασαν πεζή τα σύνορα, κατευθυνόμενοι στη μεθοριακή πόλη Τόρνιο. Περίπου 1.200 άνθρωποι φτάνουν κάθε εβδομάδα ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης.

Οι φινλανδικές αρχές υπολογίζουν ότι φέτος θα υποδεχτούν 25.000-30.000 αιτούντες άσυλο, αριθμό επταπλάσιο ή και οκταπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να εφαρμοστούν συστηματικοί έλεγχοι προς το παρόν αλλά τόνισε ότι η Φινλανδία είναι «έτοιμη για κάτι τέτοιο, εφόσον χρειαστεί».

Οι μετανάστες θα πρέπει να παραμείνουν στην περιοχή των συνόρων το πολύ για μία εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό θα καταθέσουν το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου και κατόπιν θα μεταφερθούν «με ελεγχόμενο τρόπο, σε κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο Όρπο. Η κυβέρνηση θέλει επίσης να επιταχύνει την εξέταση των αιτήσεων. «Ο στόχος μας είναι να απελαύνουμε αμέσως» εκείνους που δεν δικαιούνται άσυλο, συνέχισε ο υπουργός αναφερόμενος στους μετανάστες από χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι δεν έχουν καμία πιθανότητα να θεωρηθούν πρόσφυγες.

Πάντως το Ελσίνκι δεν σχεδιάζει σε καμία περίπτωση να κατασκευάσει φράχτες ή τοίχους για να συγκρατήσει τους ανθρώπους. «Θα βρούμε μια φινλανδική λύση, μια ανθρώπινη λύση, σεβόμενοι τα δικαιώματα και τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων», κατέληξε ο Όρπο.

Η Φινλανδία έχε αποκτήσει καλή φήμη στους Ιρακινούς καθώς τους χορηγεί άσυλο σχετικά εύκολα: το πρώτο εξάμηνο του έτους από τις 548 αιτήσεις Ιρακινών προσφύγων εγκρίθηκαν πάνω από τις μισές (54%) ενώ στο ίδιο διάστημα στη Σουηδία εγκρίθηκε μόνο το 33%. «Η Σουηδία είναι καλή για τους Σύρους αλλά όχι για τους Ιρακινούς. Το διάβασα στο Facebook» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 17χρονος που δήλωσε ότι ονομάζεται Άλι.

----------------

Η Κροατία κλείνει τα σύνορα με τη Σερβία, η Ουγγαρία υψώνει νέο φράχτη

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Παυλόπουλου σήμερα για το θέμα - Έκτακτες Συνόδους συγκαλεί η ΕΕ - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Η αστυνομία της Κροατίας ανακοίνωσε σήμερα πως απαγόρευσε την κυκλοφορία στους δρόμους που οδηγούν σε επτά συνοριακά περάσματα με τη Σερβία. «Το μέτρο είναι σε ισχύ μέχρι νεωτέρας», ανέφερε ανακοίνωση την Αρχών την ώρα που η χώρα γίνεται το νέο επίκεντρο του προσφυγικού δράματος που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη.

Ουγγρικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι συγκρούσεις με την κροατική αστυνομία στα σύνορα της χώρας με την Σερβία στοίχισαν τη ζωή σε έναν πρόσφυγα.

Μετά τη σκληρή στάση της Ουγγαρίας που ύψωσε φράχτες στα σύνορα της-και πλέον άρχισε να ορθώνει φράχτη και στα σύνορά της με την Κροατία- και αντιμετώπισε τους πρόσφυγες με βαριά οπλισμένους αστυνομικούς και χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού, το προσφυγικό κύμα στράφηκε προς την Κροατία για να συνεχίσει το ταξίδι του προς τους κύριους προορισμούς του, τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

Ωστόσο η κατάσταση γίνεται έκρυθμη και εκεί και είναι χαρακτηριστικές οι σκηνές χάους που επικράτησαν με πρόσφυγες και μετανάστες να πηδούν στα τρένα από τα ανοιχτά παράθυρα για να φύγουν για Σλοβενία ή Αυστρία.

Η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία και στο συνοριακό πέρασμα στην πόλη Tovarnik, το σημείο από όπου το τελευταίο διήμερο περνούσαν οι πρόσφυγες από τη Σερβία. Σύμφωνα με την αστυνομία, 11.003 άνθρωποι πέρασαν στην Κροατία από την Τετάρτη.

Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ranko Ostojic είχε δηλώσει χθες πως η Κροατία θα έκλεινε τα σύνορά της με τη Σερβία αν περνούσαν 8000 άνθρωποι τη μέρα, τονίζοντας πως η χώρα του δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον μετανάστες.

Η Σερβία πάντως έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια σε περίπτωση που η Κροατία εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων.

Την ίδια ώρα η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι διέκοψε την κυκλοφορία των τρένων στην κύρια γραμμή που συνδέει τη χώρα με την Κροατία, στο συνοριακό σημείο Ντόμποβα ενώ σταμάτησαν κι ένα τρένο που μετέφερε περίπου 150 μετανάστες προς τη χώρα.

Συνάντηση Παυλόπουλου- Αβραμόπουλου σήμερα για το προσφυγικό

Το θέμα της προσφυγικής κρίσης θα συζητήσουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 2 το μεσημέρι

Με Συνόδους επιχειρεί να διαχειριστεί το πρόβλημα η ΕΕ

Τώρα πλέον που το προσφυγικό ζήτημα γιγαντώνεται και χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί να περιπλανώνται στην καρδιά της Ευρώπης, τώρα που, σύμφωνα με τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, ένας πρόσφυγας έχει πέσει νεκρός σε συγκρούσεις με την κροατική αστυνομία στα σύνορα με τη Σερβία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξυπνά τρόπον τινά από τον λήθαργό της. Συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη το μείζον θέμα των προσφυγικών ροών θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε Σύνοδο Κορυφής.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωση που ακολούθησε την ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου χθες, χαιρέτισε την υπερψήφιση της πρότασης για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία και ευχαρίστησε το Ευρωκοινοβούλιο για την άμεση αντίδρασή του. «Το μονοπάτι είναι πλέον στρωμένο για το Συμβούλιο για να εγκρίνει την πρότασή μας», αναφέρει η ανακοίνωση, καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν τις «αναγκαίες αποφάσεις» στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου.

























----------------

Στέλνει πίσω στην Κροατία τους μετανάστες η Σλοβενία

Διέκοψε την κυκλοφορία των τραίνων στην κύρια γραμμή που συνδέει τις δύο χώρες.

Στην επιβεβαίωση ότι η Σλοβενία διέκοψε την κυκλοφορία των τραίνων στην κύρια γραμμή που συνδέει τη χώρα με την Κροατία, στο συνοριακό σημείο Ντόμποβα, επιβεβαίωσαν οι αστυνομικές αρχές ενώ όπως διευκρίνισαν σταμάτησαν κι ένα τραίνο που μετέφερε περίπου 150 μετανάστες προς τη χώρα.

«Η υπηρεσία για το επιβατικό κοινό δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή» επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Αλένκα Ντρένικ. Νωρίτερα, αστυνομικός εκπρόσωπος στα σύνορα είχε αναφέρει πως οι μετανάστες που επιβιβάζονταν στο τραίνο θα μεταφερθούν στην Κροατία το συντομότερο δυνατό».


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.