Τεφτέρια έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια τα σχολικά κυλικεία στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τους μαθητές ώστε να μην μένουν νηστικοί, όπως υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», Στέφανος Φακούδης.
Όπως εξηγεί, ακόμη και στις θεωρούμενες ως εύπορες περιοχές, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, πολλά είναι τα παιδιά που αδυνατούν πλέον να διαθέσουν έστω και ένα ευρώ τοις μετρητοίς για να προμηθευτούν το κολατσιό τους, οπότε "γράφουν" τις αγορές τους στα τεφτέρια που έχουν ανοίξει τα κυλικεία.
Προσθέτει δε, ότι ο ίδιος, όταν διαπίστωσε ότι κάποιοι γονείς αδυνατούσαν αποδεδειγμένα να πληρώσουν το κόστος της σίτισης των παιδιών τους στο σχολείο, αναγκάστηκε στο τέλος της χρονιάς να διαγράψει τα χρέη τους, σκίζοντας και πετώντας το τεφτέρι.
"Η κρίση έχει αλλάξει τις συνήθειες των παιδιών, που σε μεγάλο ποσοστό πλέον δεν αγοράζουν κάτι από το κυλικείο αλλά φέρνουν το κολατσιό τους από το σπίτι. Υπάρχει όμως κι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών, τουλάχιστον 20%, που αδυνατούν να κάνουν ακόμη κι αυτό, δηλαδή να πάρουν μαζί τους φαγητό από το σπίτι" σημειώνει ο κ. Φακούδης.
Όσο περνούν τα χρόνια, λέει, το πρόβλημα επιδεινώνεται και, πέραν της προφανούς επίπτωσής του στα ίδια τα παιδιά, συρρικνώνει και τον τζίρο των σχολικών κυλικείων, με αποτέλεσμα δεκάδες εξ αυτών να έχουν οδηγηθεί στο λουκέτο, αφήνοντας χωρίς δουλειά πολλούς επαγγελματίες.
Αύξηση στις τιμές λόγω ΦΠΑ 23%
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι, φέτος, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, οι τιμές των τροφίμων που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία, με εξαίρεση του κουλούρι και το νερό, "παρουσιάζουν μια διαφοροποίηση" σε σχέση με πέρυσι: π.χ., η τυρόπιτα πωλείται προς 1,10 ευρώ έναντι 1 ευρώ "με τη διατίμηση που έκανε το υπουργείο".
Κατά τον ίδιο, η ποιότητα και το είδος των τροφίμων που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία της Θεσσαλονίκης είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας, "τουλάχιστον στο 90% των κυλικείων για το οποίο έχω γνώση εγώ" (σ.σ. στο σωματείο είναι εγγεγραμμένα 220 από τα περίπου 300 κυλικεία).
"Στις αρχές κάθε χρονιάς οι συνάδελφοι έρχονται και μας συμβουλεύονται για το είδος των τροφίμων που μπορούν να πουλήσουν και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες, ενώ μας βοηθάνε σε αυτό και οι προμηθευτές" λέει.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.